Hopp til hovedinnholdet

Hva er generell studiekompetanse?

Generell studiekompetanse

Har du planer om å studere ved høgskole eller universitet? Generell studiekompetanse er din inngangsbillett til høyere utdanning.

Offentlig og kvalitetssikret
Generell studiekompetanse

Generell studiekompetanse er det formelle opptakskravet til høyere utdanning. Du må altså ha generell studiekompetanse for å komme inn på studier ved høgskole eller universitet.

På videregående skole

Det mest vanlige er at man får et vitnemål med generell studiekompetanse fordi man har en godkjent kombinasjon av fag fra videregående skole. Alle de studieforberedende utdanningsprogrammene fører til generell studiekompetanse på tre år. På alle de yrkesfaglige utdanningsprogrammene kan du også ta studiekompetanse på tre år, eller du kan ta yrkeskompetanse først og studiekompetanse i tillegg.

 • Studieforberedende utdanningsprogram
 • Du oppnår generell studiekompetanse på videregående hvis du går Vg1, Vg2 og Vg3 på et av de et av disse studieforberedende utdanningsprogrammene:

  • Studiespesialisering
  • Idrettsfag
  • Musikk, dans og drama
  • Kunst, design og arkitektur
  • Medier og kommunikasjon (etter ny ordning)

    

  • Yrkesfaglige utdanningsprogram
  • Du oppnår generell studiekompetanse etter tre år hvis du går to år på et av de yrkesfaglige utdanningsprogrammene og velger å ta Påbygging til generell studiekompetanse det tredje året. I tillegg finnes det et eget treårig løp på Naturbruk som gir generell studiekompetanse:

   • Vg1 og Vg2 i et yrkesfaglig utdanningsprogram + Vg3 Påbygging til generell studiekompetanse

   • Vg1, Vg2 og Vg3 på Naturbruk (studieforberedende)

   Hvis du ønsker yrkeskompetanse, for eksempel et fagbrev, bør du gjøre det først. De som gjør det får rett til å ta påbygging til studiekompetanse i tillegg etterpå.

   • Vg1 og Vg2 i et yrkesfaglig utdanningsprogram + lærling i bedrift (eller vg3 i skole) + Vg4 påbygging til generell studiekompetanse.

    

   23/5-regelen

   For de som er litt mer voksne og som ikke har generell studiekompetanse fra før, er det ganske vanlig å ta studiekompetanse gjennom 23/5-regelen.

   For å ha generell studiekompetanse etter denne ordningen må du oppfylle tre kriterier: For det første må du fylle minst 23 år det året du søker. For det andre må du kunne dokumentere erfaring fra arbeid og/eller utdanning som til sammen blir minst 5 år. Erfaring som teller er lønnet arbeid, førstegangstjeneste, folkehøgskole, skoleår fra videregående, høyere utdanning, fagskole eller liknende. Omsorg for egne barn kan også oppfylle deler av dette kravet, eller hvis du har vært syk over lengre tid. For det tredje er du nødt til å ha bestått de såkalte studiekompetansefagene. Det er følgende seks fellesfag fra videregående skole:

   Studiekompetanse Fra studieforberedende Fra yrkesfag
   Norsk (393 timer) Karakterer på vg3 Karakterer på påbygging
   Historie (140 timer) Karakterer på vg3 Karakterer på påbygging
   Samfunnsfag (84 timer) Karakterer på vg1 eller vg2 Karakterer på vg2
   Engelsk (140 timer) Karakterer på vg1 Karakterer på vg2
   Naturfag (140 timer) Karakterer på vg1 Karakterer på vg1 og påbygging
   Matematikk (224 timer) Karakterer på vg1 og vg2 Karakterer på vg1 og påbygging

    

   På samordnaopptak.no kan du lese mer om 23/5-regelen.

   Det er mulig å ta de seks studiekompetansefagene på flere måter. Hvis du har ungdomsrett kan du ta dem som elev på videregående skole. Hvis du har gått ett eller to år på videregående fra før har du kanskje dekket inn noen av dem allerede. Hvis du er eldre enn 25 år og ikke har fullført videregående skole fra før, kan du ha rett til undervisning gjennom voksenopplæringen. Mange tar de fagene de mangler som privatist.

    

    

   Andre alternativ

   Du kan også ha generell studiekompetanse dersom du har:

   • Fullført videregående opplæring ved Steinerskolen

   • Fullført en godkjent fagskoleutdanning

   • Fullført et universitets- eller høgskolestudium

   • Fullført en godkjent utenlandsk utdanning

    

   Det er i tillegg mulig å komme inn på noen studier på høgskole/universitet gjennom forkurs, tre-semesterordning, Y-veien eller teknisk fagskole. Det er spesielt aktuelt for deg som har yrkeskompetanse, men som ikke har generell studiekompetanse.

    

    

   Fra du er 25 år kan du søke om opptak til studier på bakgrunn av realkompetanse. Med realkompetanse menes at du kan dokumentere minst fem år med praksis. Det kan være erfaring gjennom lønnet eller ulønnet arbeid, utdanning eller organisasjonserfaring. Den erfaringen du har må være relevant for det studiet du søker på, og praksisen skal veie opp for at du ikke fyller de vanlige opptakskravene. Det er få studieplasser som blir tildelt på bakgrunn av realkompetanse. For en ungdom vil det derfor gi mange flere muligheter med å ta studiekompetanse enn å satse på å samle praksis.

   samordnaopptak.no kan du lese mer om alternative veier til generell studiekompetanse.

   Fritak fra generell studiekompetanse

   Om du ikke har generell studiekompetanse, kan du i helt spesielle tilfeller få dispensasjon. Dispensasjon betyr unntak fra kravet om generell studiekompetanse.

   Hvis du har en varig sykdom, funksjonshemming eller lignende som gjør at du ikke klarer å oppfylle kravet, kan det være mulig å få dispensasjon. Det er vanlig at du bare kan få denne fordelen i ett fag, og du kan ikke fylle mer enn 24 år i søknadsåret.

   Du må dokumentere at du har forsøkt å ta faget, og du må forklare hvorfor du mener du likevel har de nødvendige forutsetningene for å klare å gjennomføre studiet.

   På samordnaopptak.no kan du lese mer om dispensasjon.

    

   Når generell studiekompetanse ikke er nok

  • Karakterene teller:
  • Du er dessverre ikke sikret å komme inn på drømmestudiet selv om du har generell studiekompetanse. Det er karakterene dine fra alle årene på videregående som teller. Karakterene dine regnes om til poeng, og det er disse du konkurrerer med.

   Til mange studier er det flere søkere enn det er studieplasser, derfor har studiene poenggrenser. Poenggrensen viser den laveste poengsummen som noen kom inn med i opptaket. En poenggrense er aldri bestemt på forhånd, men avgjøres av antall søkere og poengsummen til de ulike søkerne, i forhold til hvor mange studieplasser det er.

    

    

  • Spesielle opptakskrav:
  • Noen utdanninger har egne opptakskrav i tillegg til generell studiekompetanse. Det kan for eksempel være at du må ha noen spesielle realfag fra videregående skole, eller at du må ha arbeidserfaring i det faget du skal studere, eller at du må bestå en opptaksprøve. Når et studie har spesielle opptakskrav er det rett og slett fordi det er viktig at du som skal studere har nødvendige forkunnskaper eller har spesielt gode kunnskaper på enkelte områder.

    

    

   Kilder: samordnaopptak.no, vilbli.no, utdanning.no

    

   Signatur utdanningsrådgiveren, ung.no

   Var dette til hjelp?
   Var dette til hjelp?

   Kommentarer fra brukere Kommentarer


   Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

   Legg inn en melding!

   Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

   (HTML-tagger fjernes)
   Noobkiller321
   3
   14.09.2016 10:12:14
   I WANT TO BECOME A MINECRAFT PVP MASTER!!!
   Hmm
   4
   09.08.2013 23:58:35
   Jeg er en gutt på 16 jeg har lyst til å bli politi men jeg er svak synt går det an da er det mulig
   saba
   2
   07.11.2013 14:09:47
   akurat nå så går jeg i helse og sosial på VGs jeg lurer på om kan jeg søk til krigskole etter VGs? (Red: Du kan stille spørsmål og få svar på ung.no/oss)
   Alexandriano
   1
   13.05.2013 15:51:05
   martin: Ja, du er nødt til å ha generell studiekompetanse for å komme inn på høgskoler og universiteter.
   Yanete
   5
   20.11.2012 22:12:28
   hei,jeg kommer fra Peru,er alene mor 100% etter dødsfall av far ti barna mine.Har jobbet i barnehage i ca. 5 år. Vil utdanne meg videre.Har 3 års universitete i Arkeologi(ikke fullført). hva trenger jeg til å komme meg videre?. tusen takk på horhånd. mvh yanete. (red: Du kan stille spørsmål og få svar på ung.no/oss)
   martin
   6
   23.03.2011 22:56:06
   Hei. Er man nødt til og ha generell studiekompetanse for og komme inn på høgskoler og universiteter? (Red: du kan stille spørsmål og få svar på ung.no/oss)
   Lise
   2
   13.01.2011 10:52:00
   Jeg har fagbrev som fsglaborant og nå har jeg lyst til å jobbe på sykehuset på blodbanken, hva slags utdanning må jeg da ha ?
   Lise
   4
   13.01.2011 10:50:35
   Jeg har fagbrev som fsglaborant og nå har jeg lyst til å jobbe på sykehuset på blodbanken, hva slags utdanning må jeg da ha ?
   OlleBolle
   2
   12.05.2013 15:55:08
   Lise: Da bør du nok ta almennfaglig påbygging og søke deg inn på bioingeniørstudiet.

   Spørsmål og svar

   Hva er forskjellen mellom P og T matematikk?
   Hei Takk for spørsmål.T-matte er teoretisk rettet matematikk. Det er i hovedsak rettet mer mot realfag eller  økonomifag. Det kreves dypere forst...
   Hvordan blir man advokat?
   Hei Hvis du skal utdanne deg til å bli advokat må du velge et utdanningsprogram på videregående skole som gir deg generell studiekompetanse. Du k...
   Hva er forskjellen på generell og spesiell studiekompetanse?
   Hei Generell studiekompetanse er det formelle opptakskravet til høyere utdanning. Du må altså ha denne studiekompetansen for å komme inn på stud...
   Kan jeg studere uten studiekompetanse?
   Hei Du trenger generell studiekompetanse for å kvalifisere deg for å søke på høgskole/universitet, men det finnes flere måter å oppnå det på...
   Hva kreves for å bli sykepleier?
   Hei Så flott at du har planer og gjør research for å finne ut mer.For å kunne bli søke på sykepleierstudiet må du først ha generell studiekom...
   Hvordan bli dyrlege?
   Hei og takk for spørsmål!  For å bli veterinær (dyrlege), bør du på videregående velge det utdanningsprogrammet som heter Studiespesialiseri...
   Hvilke karakterer må man ha for å bli politi?
   Hei Så flott at du har begynt å tenke på hva du vil bli! Hvis du skal bli politibetjent må du gå Politihøgskolen, deretter er det mulig å spe...
   Hvor gode karakterer må man ha for å bli tannlege?
   Hei Takk for spørsmålet ditt! Spennende at du tenker på dette.  Du kan lese om yrket tannlege her på utdanning.no.  Det står det mye om yrke...
   Hva er forskjellene mellom R1- og S1-matte?
   Hei Takk for spørsmålet ditt! Skjønner godt at du lurer på dette. Aller først vil vi anbefale deg å snakke med rådgiveren på skolen din, og ...
   Hva er studiepoeng?
   Hei Du får studiepoeng for hvert fag du fullfører av høyere utdannelse. Studiepoengene sier noe om omfanget av faget du har tatt. Et år med fullt...
   Hva trenger jeg i snitt for å bli pilot?
   Hei Så flott at du har et mål og gjør research på hva som kreves! Det finnes flere forskjellige typer pilotutdanning. Det er store forskjelller,...
   Hva er forskjellen på spesiell og generell studiekompetanse?
   Hei Så flott at du har gode utdanningsplaner! Når det gjelder generell studiekompetanse er det det formelle opptakskravet til høyere utdanning i N...
   Hvordan kan jeg bli politi?
   Hei Politiutdanningen i Norge er en treårig yrkesutdanning som gir en bachelorgrad, og den tilbys ved Politihøgskolene i Oslo, Bodø, Kongsvinger o...
   Hvordan blir jeg kjøreskolelærer?
   Hei Så spennende at du vil bli trafikklærer! For å bli kjøreskolelærer for personbil må du studere trafikklærerstudiet. Dette tilbys nå kun ...
   Hva skal til for å bli interiørdesigner?
   Hei Takk for spørsmålet ditt. Så spennende at du tenker på å bli interiørdesigner! Svaret er litt delt, siden det er mange ulike måter å job...
   Hva er forskjellen på helsefagarbeid og omsorgsarbeider?
   Hei! Så spennende at du har begynt å tenke på hva du vil gjøre på videregående! 1. Slik jeg har forstått det så er det ikke mulig å bli det...
   Hva må jeg velge på vgs for å bli advokat?
   Hei Det er flott at du har ambisjoner og har begynt å sjekke ut hva som kreves for å bli det du har lyst til!Alle advokater er jurister, men ikke a...
   Hvor kan jeg bygge på til bachelor etter fagskole?
   Hei Så flott at du har utdanningsplaner!Du har rett i at det finnes 2-årige fagskoletibud hvor man kan bygge på med et tredje år for å få en ba...
   Se alle