Hopp til hovedinnholdet
Følg ung.no på Snapchat
Trist jente (colourbox.com) #ikkegreit #ikkehemmelig
Trist jente (colourbox.com) #ikkegreit #ikkehemmelig

A-Å

Hvem kan du snakke med om skole og utdanning?

Elev rekker opp hånda (colourbox.com)

Her finner du en oversikt over hvem du må snakke med for å få svar på spørsmål om eksamen, karakterer, inntak på vgs, vitnemål, omvalg eller utveksling, men også læreplass og ungdomsrett.

Offentlig og kvalitetssikret
Elev rekker opp hånda (colourbox.com)

Om eksamen

Er du elev på ungdomskolen eller videregående skole, og lurer på hva du kan komme opp i til eksamen? Eller har spørsmål om hvordan eksamen gjennomføres, om det er mulig å bytte eksamensfag eller hvilke konsekvenser det får hvis du ikke møter opp?

 • Snakk med rådgiver på skolen din eller den i skoleledelsen som har ansvar for eksamensgjennomføringen.

Tar du eksamen som privatist?

Er du privatist og usikker på hvor du skal møte, hvordan eksamen gjennomføres eller om du skal ha med deg noe?

 

Om karakterene dine

Er du elev på ungdomskolen eller videregående skole, og er uenig i den karakteren du har/får i ett fag? Eller er du redd for å stryke eller trenger du bare å få vite hva du kan gjøre for å få bedre resultater? Forstår du ikke hvorfor du har ikke får bedre karakterer?

 • Snakk med faglæreren din. Hvis du synes det er vanskelig, snakk med kontaktlæreren din først, eller les mer om karakterer.

Hvis du er misfornøyd med karakteren din, er det også mulig å klage på den. Det kan du lese mer om i artikkelen Slik klager du på karakteren din.

Om inntak på vgs

Er du elev på ungdomskolen eller på videregående skole og lurer på hva poenggrensen er for å komme inn på det du ønsker på vgs? Har du andre spørsmål om opptakskrav eller fagtilbud på en konkret videregående skole?

 • Ta kontakt med den videregående skolen direkte, eller med inntakskontoret i ditt hjemfylke. Spør også rådgiveren på skolen din om hjelp om du du synes det er vanskelig. Les også om poengutregning her.

 

Om utveksling på vg2

Er du elev på ungdomskolen eller på videregående skole og lurer på om du skal dra på utveksling? Har du bestemt deg for å dra på utveksling og har praktiske spørsmål? Eller er du på utveksling og vurderer avbrudd, eller om du kan bli et år til?

 • Snakk med rådgiver på skolen din. For praktiske spørsmål om land, språk, fagtilbud, vertsfamilie og lignende må du snakke med den utvekslingsorganisasjonen du bruker eller vurderer å bruke. Her kan du også lese mer om å ta vg2 som utvekslingselev.

 

Om omvalg

Er du elev på videregående skole og lurer på om du vil slutte, eller vurderer du å gjøre et omvalg neste skoleår? Er du usikker på konsekvenser og muligheter om du fortsetter eller om du bytter?

 • Snakk med rådgiver på skolen din og involver gjerne kontaktlæreren din. Les også mer om å bytte retning på videregående her.

 

Om stryk

Er du elev på videregående skole og er redd for å stryke i ett eller flere fag? Lurer du på hvilke konsekvenser det kan få? Eller er du redd for å ikke komme inn neste år? Kan du trenge hjelp for å klare å fullføre skoleåret? Les mer om tilpasset opplæring her.

Les mer om hva som skjer om du ikke fullfører alle fag her.

 

Om vitnemål

Er du elev på videregående skole og lurer på om du kan slutte i enkeltfag eller bytte fag? Har du tatt eller skal du ta fag som privatist og lurer på hva det betyr for vitnemålet ditt? Er du usikker på hvilke fag du kan velge og hva du ikke kan velge?

 • Snakk med rådgiver på skolen din eller med den i skoleledelsen som har ansvar for fagvalg/vitnemål.

Ferdig med vgs?

Er du ferdig med vgs, men ønsker å bytte ut eller forbedre fag på vitnemålet ditt? Er du usikker på om du mangler fag, om det er fag du kan bytte ut eller hvilke karakterer som blir stående?

 • Ta kontakt med den som er vitnemålsansvarlig på den skolen hvor du var elev, eller med inntakskontoret i det fylket du gikk på skole.

 

Om ungdomsrett

Er du elev på videregående skole og lurer på om du kan ta ett år på nytt, slutte eller gjøre omvalg, og likevel fullføre innen ungdomsretten?

Er du ikke elev på videregående skole og lurer på om du skal begynne igjen på vgs, eller lurer du på hva du kan søke på? Er du usikker på om du fremdeles har ungdomsrett, eller trenger du hjelp til å søke vgs? Er du usikker på hvilke fag du har fullført, eller på hvilke muligheter du har til å fullføre vgs?

Ferdig med videregående skole og vil gå på et annet utdanningsprogram?

 • Ta kontakt med inntakskontoret i ditt hjemfylke for å spørre om du har mulighet for å få skoleplass, selv om du ikke har ungdomsrett. Les mer om ungdomsrett her..

 

Om læreplass

Er du elev på ungdomsskole eller videregående skole og har spørsmål om det å være lærling eller lærekandidat? Eller lurer du på hvordan mulighetene er for læreplass innen de fagene du er interessert i?

Spørsmål om læreplassen din?

Er du lærling og lurer på noe angående læreplassen din, utenlandsopphold i læretida eller lærekontrakten din? Vurderer du å avbryte læretida eller ønsker du et fagbrev til? Har du spørsmål om fagprøven?

Les også mer om lærlingers rettigheter og plikter her.

 

Gode offentlige informasjonskilder

 • Informasjon om tilbud og regelverk knyttet til videregående skole og læretid finner du på vilbli.no, som er fylkenes informasjonstjeneste for søkere til videregående opplæring.
 • Informasjon om utdanning og yrker finner du på utdanning.no, som er en offentlig og kvalitetssikret nasjonal nettportal.
 • Informasjon om eksamen, lovverk og innhold i læreplaner finner du på udir.no, som er hjemmesiden til Utdanningsdirektoratet.
 • Informasjon om folkehøgskoler finner du på folkehogskole.no, som er en samleside for tilbudet i Norge.
 • Informasjon om å søke fagskole er spredt, men et nyttig sted er å begynne er denne artikkelen på utdanning.no.
 • Informasjon om å søke høyere utdanning og poengberegning finner du på samordnaopptak.no, som er et service- og koordineringsorgan for opptaket til grunnutdanninger ved 43 universiteter og høgskoler i Norge.
 • Informasjon om å søke utdanning i utlandet finner du på ansa.no, som er en offentlig og nøytral informasjonskanal om utdanning i utlandet.
 • Informasjon om stipend og lån finner du på lanekassen.no.

Kilde: Veiledningssenteret Follo


Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)
ThanThanDah
0
16.03.2016 14:22:05
Æ kan snakk me ho ved sidnav mæ
Sabb
0
16.02.2016 11:20:28
Er det noen som vet eller har svømming innen idrett på videregående som vet litt om det? Kan dere forklare hva dere gjør? Må vite alt!
oo
1
19.12.2017 11:13:02
hallooo!!
ii
1
19.12.2017 11:13:15
ja hallo ja
iii
1
19.12.2017 11:13:35
nei men ja hallo ja
hmm
1
19.12.2017 11:13:47
hvor lenge går dette?
iiii
1
20.12.2017 08:42:18
væit ikke
Louise
1
16.02.2016 11:18:30
Jeg har tenkt litt på å søke idrett, men hva er forskjellen på idrett med studie og bare vanlig idrett?

Spørsmål og svar

Hva er egentlig Steinerskole?
Hei Takk for spørsmålet ditt!  Steinerskolen er et pedagogisk alternativ til den norske offentlige skolen. Dette vil si at elevene lærer det sam...
I hvilke utdanninger må man ha matte S1 + S2?
Hei Takk for spørsmålet ditt! Skjønner at du lurer på dette, og enig i at det ikke er så lett å finne frem på nett heller. Vi foreslår aller...
Hva må jeg velge på vgs for å bli sykepleier?
Hei Takk for spørsmålet ditt! Så spennende at du tenker på sykepleier allerede nå. Det er et flott yrke. Det ser ut som at du har lest mye. Du ...
Hva er forskjellen på høgskole og universitet?
Hei Takk for spørsmålet ditt, og beklager så sent svar! Vi skjønner godt at dette kan være forvirrende. Tradisjonelt var det nok større forskj...
Hva burde jeg velge av realfag og samfunnsfag?
Hei Takk for spørsmålet ditt! Skjønner veldig godt om du er forvirret, og skal forsøke å svare så godt jeg kan. Jeg er ikke helt enig i det du...
Hva skal til for å bli interiørdesigner?
Hei Takk for spørsmålet ditt. Så spennende at du tenker på å bli interiørdesigner! Svaret er litt delt, siden det er mange ulike måter å job...
Hvilke jobber innen medisin er best betalte? 
Hei.  Takk for dine spørsmål! Hvilke jobber innen medisin er best betalte? Det er vanskelig for meg å gi deg et konkret svar. Lønn kan variere...
Hva må man få i snitt på studiespesialisering?
Hei Takk for spørsmålet ditt!  Nå ble vi litt usikre på om du mente for å komme inn på studiespesialisering, eller om du mente hvilket snitt ...
Kan jeg studere sykepleier på nett?
Hei Tusen takk for spørsmålet ditt.  Aller først: Gratulerer med å skulle bli mamma! Uansett hvordan utdanningskabalen legger seg, så er det e...
Er lærling som bilmekaniker, men har valgt feil. Hva skal jeg gjøre? 
Hei, og takk for ditt spørsmål.  Det er synd å høre at du føler du har valgt feil. Det er dessverre vanskelig for meg å komme med et konkret ...
Hvor mye tjener hudleger/hudpleier?
Hei,  og takk for ditt spørsmål! Det er en forskjell på yrkene du har nevnt.  En hudpleier behandler hud og kropp, og forebygger hudproblemer....
Hvilke aktører kan jeg reise gjennom hvis jeg vil på språkreise eller jobbe som frivillig i utlandet? 
Hei, og takk for ditt spørsmål. Så spennende du vil reise!  Jeg forstår det kan være vanskelig å vite hvor man skal begynne. Det finnes flere...
Jeg lurer på hva som skal til for å bli dyrlege.
Hei, og takk for ditt spørsmål. Så spennende å høre at du kunne tenke deg å bli dyrlege! For å kunne søke Norges veterinærhøyskole (etter ...
Hvordan blir man sexolog?
Hei Takk for spørsmålet ditt. Så spennende planer du har.  Det finnes ingen bachelorutdanning i sexologi som vi vet om, dessverre. Sexolog er i...
Hvilke fag er avsluttende for VG1 studiespes.?
Hei Takk for spørsmålet ditt! De avsluttende fagene i Vg1 studiespesialisering er Engelsk, Geografi, Samfunnsfag, Naturfag og matematikk 1P/1T.  ...
Jeg har veldig lyst til å bli jordmor, men lurer veldig på hvor mange fag som er aktuelle og hvilke studier.
Hei, og takk for ditt spørsmål. Så spennende du vil bli jordmor! Hvis du ønsker å bli jordmor må du først utdanne deg som sykepleier. Jordmo...
Hvilke yrker kan jeg få etter å gå studiespesialisering med språk, samfunn og økonomi?
Hei Takk for spørsmålet ditt! Skjønner veldig godt at du lurer på dette. Det er kjempefint at du har kontaktet rådgiver på skolen din, det er ...
Vil bli politi. Hvilke ekstra fag må jeg ta på vgs for å kunne bli politi? 
Hei, og takk for ditt spørsmål. Så spennende du vil bli politi! Det jeg lurer på er hvilke ekstra fag jeg må ta på VG 2og evt VG 3 for å kunn...
Er ikke S1+S2 det samme som R1 lenger?
Hei Takk for spørsmålet ditt!  Du har rett i at det kommer en ny forsøksordning med skjerpet karakterkrav, hvor søkere trenger både R1+R2 - me...
Se alle