Hopp til hovedinnholdet
Nervøs jente (colourbox.com)
Følg ung.no på Snapchat
Følg ung.no på Snapchat

A-Å

Opptakskrav til høyere utdanning

En matteprøve ligger på bordet sammen med en blyant og en kalkulator
OPPTAKSKRAV: Noen studier har spesielle opptakskrav i tillegg til generell studiekompetanse. Det vanligste kravet om spesielle fag er forskjellige kombinasjoner av realfag. Foto: Colourbox

Lurer du på om du trenger noen spesielle fag eller karakterer fra videregående for å komme inn på drømmestudiet? Eller bare lurer du på hva som er lurt å velge? Her får du en liten oversikt som kan hjelpe deg.

Offentlig og kvalitetssikret
En matteprøve ligger på bordet sammen med en blyant og en kalkulator
OPPTAKSKRAV: Noen studier har spesielle opptakskrav i tillegg til generell studiekompetanse. Det vanligste kravet om spesielle fag er forskjellige kombinasjoner av realfag. Foto: Colourbox

Hva menes med opptakskrav?

For å være kvalifisert for å komme inn på høyere utdanning er det noen krav du må oppfylle. Det er generell studiekompetanse som er det formelle opptakskravet for studier på høgskole og universitet. Du kan få generell studiekompetanse på flere måter, både gjennom de studieforberedende og de yrkesfaglige utdanningsprogrammene.

 

 

Noen studier har spesielle opptakskrav i tillegg. Det kan for eksempel være at du må ha noen spesielle realfag fra videregående skole, eller at du må ha arbeidserfaring i det faget du skal studere, eller at du må bestå en opptaksprøve. Når et studie har spesielle opptakskrav er det rett og slett fordi det er viktig at du som skal studere har nødvendige forkunnskaper eller har spesielt gode kunnskaper på enkelte områder.

Generell studiekompetanse er det vanligste opptakskravet

Med generell studiekompetanse er du kvalifisert for å søke på veldig mange forskjellige studier på høgskole/universitet, som for eksempel juss, psykologi, vernepleie eller eiendomsmegling, bare for å nevne noen eksempler. Da er det ikke viktig hvilket utdanningsprogram du har gått på eller hvilke programfag du har hatt, det som betyr noe er hvor gode karakterer du har.

Nesten uansett hva du ønsker å søke på så trenger du så gode karakterer som mulig. Til mange studier er det flere søkere enn det er studieplasser, derfor har studiene poenggrenser. Poenggrensen viser den laveste poengsummen som noen kom inn med i opptaket. En poenggrense er aldri bestemt på forhånd, men avgjøres av antall søkere og poengsummen til de ulike søkerne, i forhold til hvor mange studieplasser det er.

Det er enklere å få gode karakterer i fag du er interessert i. Motsatt kan det være vanskelig å få gode karakterer i fag du egentlig ikke liker så godt, men som noen har sagt er «lure» å ta. Derfor er det så viktig at du tenker på hva du selv er interessert i, hva du får til og hva som motiverer deg, både når du skal velge utdanningsprogram og hvis du skal velge programfag.

 

 

Er det «lurt» å velge realfag?

 • Er det sant at det å velge realfag åpner flere dører?
 • Noen studier har spesielle opptakskrav i tillegg til generell studiekompetanse. Det vanligste kravet om spesielle fag er forskjellige kombinasjoner av realfag. Da er det fordi du skal bruke matematikk og andre realfag både under studiene og i yrket etterpå. For å studere medisin er det for eksempel viktig at du har gode kunnskaper i matematikk, fysikk og kjemi før du begynner å studere.

  Det er altså riktig at du kan søke på flere studier hvis du velger realfag, men det er viktig å huske at det er studier hvor du skal bruke realfag: Realfagene åpner døra til realfagsstudier. Du må ikke være superflink i matte og naturfag for å velge realfag på videregående, det viktigste er at du liker og er interessert i disse fagene, og at du kunne tenke deg å bruke dem videre i studier og jobb.

 • Er det sant at realfag gir ekstrapoeng og høyere snitt?
 • Det er mulig å få ekstra poeng både for realfag og for språkfag. Du kan til sammen få maksimalt 4 realfag- og språkpoeng som kan legges til karakterpoengene dine. Realfagspoeng og språkpoeng ble innført for å stimulere til at flere velger disse fagene, fordi det er kompetanse det er behov for. Det er veldig fint å få med seg språk- og realfagspoeng for fag du mestrer, men samtidig er det viktig å ikke se seg blind på disse ekstra poengene. Husk at det å få gode karakterer har større betydning enn språk- og realfagspoeng alene. For poengsummen din kan det være bedre å få karakteren 5 i P-matte enn karakteren 3 i S-matte, selv om S-matte gir realfagspoeng.

  Hvis du ikke aner hva du vil studere senere, bør du først og fremst tenke på hva du liker og hva du er god til. Samme hva du slags utdanning du skal søke på senere, så er det en fordel å ha gode karakterer.

  Studier som krever spesielle realfag

  På videregående skole tilbys realfag på utdanningsprogrammet Studiespesialisering. Hvis et studie har realfag som opptakskrav inkluderer det alltid matematikk, minimum R1 eller (S1+S2). Her er noen utvalgte eksempler på utdanninger som krever spesielle realfag:

  • Medisin – lege R1 (eller S1 og S2) og Fysikk 1 og Kjemi 1 og 2

  • Odontologi – tannlege R1 (eller S1 og S2) og Fysikk 1 og Kjemi 1 og 2

  • Ernæring R1 (eller S1 og S2) og Fysikk 1 og Kjemi 1 og 2

  • Veterinærmedisin R1 (eller S1 og S2) og Kjemi 1 og 2

  • Dyrepleie (NMBU) R1 (eller S1 og S2) og R2 eller en fordypning i et annet realfag

  • Realfag R1 (eller S1 og S2) og R2 eller en fordypning i et annet realfag

  • Samfunnsøkonomi – Siviløkonom R1 (eller S1 og S2)

  • Informatikk R1 (eller S1 og S2)

  • Ingeniørstudier R1 (eller S1 og S2) og R2 og Fysikk 1

  Som en forsøksordning skjerpes opptakskrav til enkelte studier innen informatikk, realfag, natur- og miljøfag fra studieåret 2018/2019 til 2021/2022. Hvis du er interessert i denne type studier er det viktig at du leser mer om det på hjemmesiden til Samordna opptak.

   

   

  Studier som har andre spesielle opptakskrav

  Noen studier har andre spesielle opptakskrav enn krav om realfag, blant annet har det blitt flere studier som har spesielle karakterkrav. Enkelte studier har for eksempel opptaksprøve eller krav om førerkort. Her er noen utvalgte eksempler på studier som har andre spesielle opptakskrav:

  • Grunnskolelærer Karakteren 3 i norsk, 4 i matematikk, minst 35 skolepoeng

  • Lektorutdanning Karakteren 3 i norsk, 4 i matematikk, minst 35 skolepoeng

  • Faglærer i kroppsøving Karakteren 3 i norsk, 3 i matematikk, minst 35 skolepoeng

  • Journalistikk (OsloMet) Karakteren 4 i norsk

  • Sykepleie (fra opptak 2019) Karakteren 3 i norsk, 3 i matematikk

  • Politihøgskolen Karakteren 3 i norsk skriftlig, flere andre opptakskrav

  • Fengselsbetjent Førerkort klasse B, over 20 år, flere andre opptakskrav

  • Trafikklærer Førerkort klasse B de siste tre årene

  • Prehospitalt arbeid Førerkort klasse B, opptaksprøve og helsekrav

  • Arkitekt (AHO) Opptaksprøve

  • Film- og TVstudier (INN) Dokumentere egne arbeider og intervju/opptaksprøve

  Hvor finner du oversikt over opptakskrav?

  Husk alltid å sjekke opptakskravene hvis det er studier du vurderer å søke på. Bruk hjemmesiden til Samordna opptak for å få oversikt over spesielle opptakskrav. I studieoversikten er alle studier merket med en kravkode under "Opptakskrav". Hvis du vet hvilket studie du skal søke på finner du kravet i oversikten. I oversikten over kravkodene finner du alle spesielle opptakskrav som finnes. Du vil også få opp kravkodene i utdanningslistene på utdanning.no, her er journalistikk som et eksempel.

   

   

  Hva kan jeg gjøre hvis jeg mangler fag eller poeng?

  Det gjøres ikke unntak når det gjelder spesielle opptakskrav, for hvis du ikke oppfyller de spesielle kravene vil du heller ikke være i stand til å gjennomføre studiet.

  Som privatist er det mulig å ta fag du mangler, for eksempel realfag. Hvis du trenger hjelp til forberedelser er det mulig å kjøpe opplæring gjennom private tilbud. Det kan også være mulig å ta realfag du trenger på høgskole/universitet, gjennom realfagskurs eller enkeltemner. Les mer i artiklene nedenfor.

   

   

  Poenggrensene vil variere noe fra år til år, men de sier likevel noe om hvor vanskelig det er å komme inn på et studie. I ordinær kvote kan du forbedre snittet ditt ved å gå opp som privatist i fag du har fra før. Du kan også oppnå tilleggspoeng og alderspoeng. På enkelte studier gis det kjønnspoeng.

   

  På noen studier krever det veldig mye å komme inn. Enten fordi det er omfattende opptakskrav, som til Politihøgskolen, eller at poenggrensen er veldig høy, som til veterinærstudiet. Det betyr at mange som ønsker det, og som sikkert kunne klart det også, aldri får plass på det studiet de ønsker. Bruk tid på å utforske andre alternativ, for det er alltid lurt å ha en plan B.

   

  Artikkelen er skrevet av Veiledningssenteret i Follo i samarbeid med ung.no

  Kilder: samordnaopptak.no, utdanning.no, vilbli.no

  Var dette til hjelp?
  Var dette til hjelp?

  Kommentarer fra brukere Kommentarer


  Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

  Legg inn en melding!

  Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

  (HTML-tagger fjernes)