Hopp til hovedinnholdet

Hvorfor har jeg eksamensangst?

Gutt sitter med hodet i hendene og fortviler over eksamen (Foto: Colourbox.com)
IKKE GOD NOK: Selvkritikk fører ofte til en følelse av å aldri være god nok, uansett hva du gjør. Og da er det kanskje ikke så rart at du blir veldig engstelig for eksamen?

Det er ingen entydig forklaring på hvorfor noen føler seg satt ut av eksamensnerver, mens andre tar det på strak arm. Stiller du veldig høye krav til deg selv? Da kan det føre til mer nerver.

Offentlig og kvalitetssikret
Gutt sitter med hodet i hendene og fortviler over eksamen (Foto: Colourbox.com)
IKKE GOD NOK: Selvkritikk fører ofte til en følelse av å aldri være god nok, uansett hva du gjør. Og da er det kanskje ikke så rart at du blir veldig engstelig for eksamen?

Noen utvikler eksamensangst fordi de har opplevd at en tidligere eksamen gikk skikkelig dårlig. For andre har problemet kommet snikende på, uten noen klar forklaring. Det er altså ikke en bestemt type menneske som får eksamensangst. Det er likevel noen ting som kan påvirke og forsterke situasjonen.

Vær oppmerksom på om du er en av dem som stiller veldig høye krav til deg selv, synes det er ubehagelig å stå i sentrum av andres oppmerksomhet eller bekymrer deg for alt som har med eksamen å gjøre.

 

Stiller du veldig høye krav til deg selv?

Tenker du at du burde lest til eksamen mer og bedre enn det du gjør? Tenker du ofte at det du gjør ikke er nok - at du burde jobbe mye hardere? Eller kanskje at du må kunne alt 100 prosent, ellers er det ikke bra nok? Hvis det er stor forskjell mellom det du gjør og det du synes du burde gjøre, kan det tenkes at du utsetter deg selv for mye selvkritikk. Selvkritikk fører ofte til en følelse av å aldri være god nok, uansett hva du gjør. Og da er det kanskje ikke så rart at du blir veldig engstelig for eksamen?

Løsning: Berøm deg selv for god innsats, etter en lang dag på skolen, etter at du har skrevet en oppgave eller du har lest lenge på en prøve. Si til deg selv at «nå har du vært flink, nå fortjener du en pause». Og så gjør du noe du liker å gjøre i den pausen, enten alene eller sammen med venner.

 

Synes du det er ubehagelig å stå i sentrum av andres oppmerksomhet?

Synes du det er vanskelig å stå synlig fram, snakke eller rekke opp hånda i grupper eller foran fremmede, kan det også påvirke eksamensangsten, særlig under muntlig eksamen. Vi mennesker liker ofte ikke å vise andre at vi er nervøse, så vi blir redde både for å få spørsmål vi ikke kan, og å se nervøse og «rare» ut.

Løsning: Øv deg! Be noen du stoler på om å stille deg spørsmål. Utfordre deg selv med å rekke opp hånda i timene. Ingen spørsmål er dumme. Det er ikke sikkert du føler deg så flink etterpå, men prøv å si til deg selv at du var modig og berøm deg selv for å forsøke å endre på noe du synes er vanskelig.

 

Bekymrer du deg mye for eksamen?

Å tenke på noe skremmende gjør oss nervøse. Sånn er det, uansett om det du tenker på er sant eller fantasi. Dersom du tenker at det går dårlig på eksamen, vil du bli nervøs. Hvis du tenker at sensor vil være veldig streng, vil du bli nervøs. Ingen vet hvilke spørsmål som kommer på eksamen, og ingen vet med sikkerhet at det kommer til å gå bra. Men ingen vet med sikkerhet at det kommer til å gå dårlig heller.

Løsning: Våg å tenke på det du håper på, ikke bare det du frykter. Prøv å si til deg selv at du mest sannsynlig får spørsmål fra det du har lest på og at du skal svare så godt du kan.

Skrevet av:
SiO Helse i samarbeid med ung.no
Sist oppdatert:
26.04.2019
Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Spørsmål og svar

Inkluderte for mye i eksamensbesvarelsen - Hva gjør jeg?
Hei, gutt 19.  Så dumt å høre at eksamen gikk rett vest. La oss krysse fingrene for at det ikke gikk så ille som du tror.  Det at du glemte oppg...