Har søkt høyere utdanning, hva nå?

Her får du en oversikt over nyttig info til deg som har søkt høyere utdanning. Husk å svare innen fristen - hvis ikke mister du plassen din.

Jente ser på laptopen sin ute på en benk.
FRSITEN: Husk søknadsfristen, ellers mister du plassen din. Foto: Shayna Douglas/Unsplash

Får jeg svar på søknaden i posten?

Nei, du får svar i søknaden din på nett. Svarsiden på søknaden angir hvilket studium du eventuelt har fått tilbud på, og hvilke studier du kan stå på venteliste til. Har du krysset av for at du ønsker svarbrev i posten, må du likevel registrere svaret ditt på nettsøknaden innen fristen.

Hvordan svarer jeg ja til studieplassen?

Du svarer i søknaden. Trykk "Registrer svar" for å svare ja eller nei, og deretter "registrer svar" på nytt. Du har ikke registrert svaret ditt før du har fått en kvittering på e-post.

Må jeg gjøre noe hvis jeg havner på venteliste?

Ja, tilbud om venteliste må du takke ja til for å stå på listen. Du kan takke ja til både tilbud og tilbud om venteliste, men takker du ja til venteliste i hovedopptaket og får tilbud om studieplass i suppleringsopptaket, mister du automatisk plassen fra hovedopptaket. Om du ikke får et nytt tilbud i suppleringsopptaket beholder du tilbudet du takker ja til i hovedopptaket. Får du nytt tilbud i suppleringsopptaket må du huske å takke ja til dette tilbudet.

Jeg er bortreist når jeg får svar. Hva skal jeg gjøre for å få svart innen fristen?

Du må svare innen fristen. Hvis du ikke svarer innen fristen mister du eventuelle tilbud og tilbud om venteliste. Du må derfor sørge for at du får logget deg inn på søknaden, slik at du kan registrere svaret ditt innen svarfristen.

Hva skjer hvis jeg ikke svarer innen fristen?

Da mister du tilbudet ditt og eventuelle tilbud om ventelisteplass. Manglende svar blir betraktet som nei-svar.

Jeg har allerede registrert svar, men nå har jeg ombestemt meg. Kan jeg forandre svaret?

Så lenge det er innenfor svarfristen, kan du endre svar så mange ganger du ønsker.

Har jeg mindre sjanse for å komme inn på et studium hvis jeg har det som andrevalg, når noen andre har det som førstevalg?

Hvilket nummer studiet er i prioriteringslisten er ikke relevant for hvordan du stiller i forhold til andre søkere. Det er poengene dine som er avgjørende for om du får tilbud om et studium, ikke om det er første- eller andrevalg. Likevel bør du alltid sette det studiet du helst vil inn på som førsteprioritet, studiet du nest helst vil inn på som andre prioritet, også videre. Dette er fordi ved tilbud faller lavere prioriterte studieønsker bort. Hvis du for eksempel får tilbud på førstevalget ditt, faller alle andre studieønsker automatisk bort fra søknaden din.

Skrevet av Redaksjonen, ung.no

Sist oppdatert: 23.01.2019

Offentlig og kvalitetssikret
Jente ser på laptopen sin ute på en benk.
FRSITEN: Husk søknadsfristen, ellers mister du plassen din. Foto: Shayna Douglas/Unsplash

Fakta

Du må svare innen fristen!

Hvis du ikke svarer innen fristen mister du eventuelle studietilbud og tilbud om venteliste. Du må derfor sørge for at du får logget deg inn på søknaden, slik at du kan registrere svaret ditt innen svarfristen.

Fikk du svar på det du lurte på?
Les også

Søknadsfrister for videregående skole

Skal du søke på videregående skole? Her får du oversikt over fristene som gjelder.

Elever ser på en laptop sammen.

Hvem svarer på spørsmål om skole og utdanning?

Har du spørsmål om skolen din, rettighetene dine, hvor du skal søke, spesielle tilpasninger, yrkesvalg eller hvilke muligheter som finnes? Disse kan hjelpe deg.

Gutt sitter i et klasserom (colourbox.com)

Tips til deg som er på boligjakt

Er du på jakt etter et sted å bo? Ung.no gir deg fem gode tips til hvor du bør lete.

Boligsøk (foto: ung.no)
Aktuelt

Avstandsforhold

Avstandsforhold er vanskelig, og det kan være utrolig kjipt. Hva gjør dere hvis du eller kjæresten må reise bort eller flytte? Hvordan kan et avstandsforhold fungere?

Jenter ser på mobilen og er lei seg (colourbox.com)

Ferie med skilte foreldre

Etter en skilsmisse blir samværet i ferier og høytider endret. Det kan være uvant og vanskelig, men det kan også gi nye, fine opplevelser.

familie som gjør seg klar til å dra på bilferie.

Slik finner du hybel eller leilighet

Er du på boligjakt? Da kan disse tipsene komme godt med.

Låser opp dør (colourbox.com)