Hopp til hovedinnholdet

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker
VEIVALG: Hva du liker å holde på med og hva slags interesser du har, er lurt å tenke på når du skal velge utdanningsvei.

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Offentlig og kvalitetssikret
Skilt med forskjellige yrker
VEIVALG: Hva du liker å holde på med og hva slags interesser du har, er lurt å tenke på når du skal velge utdanningsvei.

Ta deg god tid og skaff informasjon om mulighetene før du skal velge utdanning. Hva er viktig for deg i en jobb? Hva liker du best å gjøre, og hva er du flink til? Hvilke yrkesgrupper trenger samfunnet i fremtiden?

Hvordan velge riktig utdanning?

Les om forskjellige yrker, finn ut hvordan de ulike utdanningene er bygget opp, og sjekk hvilke jobber man kan søke etter fullført utdanning. Du finner ofte mye informasjon på skolenes hjemmesider. I tillegg finnes det egne nettsider med informasjon om forskjellige yrker, utdanninger og lignende. På slike nettsteder kan du også lese intervjuer med tidligere elever. Sjekk for eksempel utdanning.no, for å få et bedre inntrykk av hvordan yrket/utdanningen faktisk er. Du kan lese mer om hvor du finner informasjon om utdanning i artikkelen under.

 

Hva liker du?

Når du skal velge utdanning, er det lurt å tenke på hva du liker å drive med og hva du er flink til. Start med å tenke gjennom spørsmål som dette:

  • Trives du best med de teoretiske fagene på skolen, eller vil du helst jobbe med noe mer praktisk?
  • Hvilke fag liker du minst, og hvilke liker du best?
  • Hva er du flink til? I hvilke jobber tror du disse egenskapene kan komme til nytte?
  • Hvilke jobber kan du få etterpå med de utdanningene du vurderer, og hvor vanskelig er det å få de jobbene du ser for deg?
  • Hvilke yrkesgrupper vil det være stort behov for i samfunnet når du er ferdig utdannet?
  • Vil du helst utdanne deg ferdig til et yrke på videregående, eller vil du studere videre etterpå?
  • Kjenner du noen som har en jobb du synes virker spennende?
  • Hvor lang utdanning kan du tenke deg å ta?
  • Hvordan ser du for deg at du har det om ti år?

Skriv gjerne ned svarene dine. Ofte er det enklere å først finne ut hva du ikke vil bli, og på denne måten siler du vekk en del utdanninger og yrker. Skriv gjerne også en liste over alt som er viktig for deg i en jobb. Deretter kan du prøve å finne fram til utdanninger og yrkesretninger som innfrir flest mulig av punktene dine.

 

Hva er dine interesser?

Mange blir overveldet av det store utvalget av yrker og utdanning, og ofte kan det være vanskelig å velge en retning. Kanskje har du flere interesser? Eller synes du det er vanskelig å vite hva du egentlig liker?

Det kan være lurt å sjekke ut jobbkompasset på utdanning.no. Her kan du velge et område du er interessert i, og få hjelp til å finne et yrke som passer for deg. Ved å trykke deg videre på yrket får du også informasjon om hvilke utdanninger og skoler du kan velge. Du finner også en interessetest hos vilbli.no som er verdt å sjekke ut.

Husk bare at testene alene ikke gir noe fasitsvar på hva som vil passe perfekt for akkurat deg.

Lag en liste med "for og mot"

Dette er en fin måte å sortere tankene på, og kan hjelpe til med å gi deg oversikt over hva du faktisk ønsker, og hva du synes er viktigst når du skal velge.

Eksempel: Lege

For: Jeg er interessert i omsorgsyrker, jeg er interessert i hvordan kroppen fungerer og er bygget opp, jobben virker variert og spennende.

Mot: Jeg er ikke så flink i realfag, jeg må ha veldig høye karakterer i alle fag for å komme inn.

 

Snakk med personer som jobber med det du kan tenke deg

Kanskje kjenner du noen som er ingeniør eller sykepleier? Eller som er elev ved en skole du synes virker interessant? Spør personen om hvilken utdanning de valgte, hvilke arbeidsoppgaver de har i jobben sin, hva slags jobber man kan søke med denne utdanningen og så videre.

Det går også an å lese yrkesintervjuer på nettet. På utdanning.no finner du oversikt over en rekke yrker, der du også finner yrkesintervjuer. På vilbli.no kan du lese intervjuer med elever i forskjellige utdanningsprogram på videregående skole, om du fremdeles er usikker på hvilken linje du bør velge.

Følge lysten eller arbeidsmarkedet?

Man vil sjelden lykkes godt dersom man velger en retning bare fordi andre sa at det var lurt. Likevel kan det være smart å sette seg litt inn i hvilke yrkesgrupper samfunnet behøver flere personer innen de nærmeste årene. Kanskje kommer du over yrker du ikke hadde tenkt på som et alternativ, og som kan være aktuelle for deg? Det er viktig å være realistisk og ikke la følelsene ta helt overhånd når du skal velge. Skaff derfor informasjon om fremtidens jobbmarked, slik at du får bedre oversikt over sjansene til å få en relevant jobb når du er ferdig utdannet. Per i dag ser det for eksempel spesielt lyst ut med tanke på jobbmulighetene for fremtidige ingeniører, lærere og for de med utdanning innen helse og omsorg.

Husk samtidig at etterspørselen etter de forskjellige yrkene går i bølger. Arbeidsmarkedet endrer seg hele tiden, og innen du er ferdig med skolen kan situasjonen være annerledes i den bransjen du sikter mot. Dessuten er det viktigst å velge noe du er flink til, og som du synes er interessant og meningsfylt. Husk at du skal holde motivasjonen oppe gjennom flere år på skole og i jobb. Bruk derfor både fornuft og følelser når du sjekker ut utdanning. Det lønner seg i lengden.

 

Hvem kan du snakke med?

Rådgiver: Alle skoler har en rådgiver. Rådgiverens jobb er nettopp å hjelpe deg å finne informasjon om mulighetene, og velge riktig, Spør rådgiveren om forskjellige yrker og skoler. Om hun/han ikke vet svaret med en gang, spør om hun/han kan finne ut mer til neste gang du kommer.

Voksne du kjenner: Bruk foreldre, onkler, tanter, venners foreldre og andre du kjenner. Spør dem ut om hva de jobber med. Kanskje er det noen som har drømmejobben din? De fleste liker å snakke om seg selv og jobben sin. Be dem fortelle hva som er det beste og verste med jobben.

Utdanningsmesser: Rundt om i landet arrangeres det messer der du kan få vite mer om forskjellige skoler og yrker. Mange klasser besøker messene samlet, men ofte er det mulig å gå på egenhånd også. De som står på slike messer er veldig glade når elever stiller spørsmål. Bruk sjansen og spør de som vet.

Hospitering og åpen dag ved skolene: Det er ofte mulig å få hospitere en dag eller to på skoler du vurderer å søke. Det å være til stede i en klasse som går den linjen du vurderer å søke, kan gi en god pekepinn på om linjen føles riktig for deg eller ikke. I tillegg får du mulighet til å spørre ut elevene som allerede går der om hvordan skolen/utdanningen er. Dette kan gi et godt innblikk i hva man lærer der og hva som kreves av deg. De fleste videregående skoler, høgskoler og universitet arrangerer også "åpen dag" en gang i løpet av året. Da kan man komme innom for omvisning, en prat med elever og lærere, få informasjon om skolens tilbud og så videre.

Gratis karriereveiledning til de over 19: Er du over 19 år kan du benytte deg av gratis karriereveiledning ved karrieresenteret i ditt fylke.

 

Dette er ditt valg

Til slutt er det uansett viktig at du velger den retningen du har mest lyst til, og som du er mest motivert for. På den måten er det større sjanse for å lykkes og mindre sjanse for at du angrer på valget ditt senere. Det er lett å angre i ettertid om du velger noe du egentlig ikke trives med bare for å gjøre andre fornøyde, eller fordi andre sa det var lurt. Valg av utdanning må være DITT eget valg.

Andre viktige kilder

Samordna opptak: Samordna opptak er helt uunnværlig når du skal søke på offentlige høgskoler eller universiteter. Her finner du alle regler for opptak, poengberegning, kvoter og skolekoder. Du finner også ut hvilke fag som tilbys, og hvilken poengsum man behøvde for å komme inn i fjor.

Studiekataloger og lærestedenes nettsider: Alle skoler og universiteter lager kataloger med lister over hvilke studier de kan tilby og hva disse inneholder. Alle skolene har også denne informasjonen på nett. Du kan lese om undervisningsformer, pensum og hva du lærer, hvordan undervisningen er lagt opp, hvilke fag utdanningen består av, og hvilke jobber du kan søke etter fullført utdanning.

Utdanning.no: Utdanning.no er en offentlig portal med oversikt over alle godkjente utdanninger. Der finner du også yrkesbeskrivelser av alle slag. Les om forskjellige yrker og utdanninger, det kan gi nyttig inspirasjon eller ideer.

Vilbli.no: Vilbli er nettstedet for deg som søker videregående opplæring i Norge. På vilbli.no får du vite hva videregående opplæring er og hvilke muligheter du har når du skal velge utdanningsprogram og skole.

Inntakskontoret i fylket: Inntakskontoret har oversikt over inntaksregler, og fordeler skoleplasser i videregående opplæring der du bor. Spørsmål om skoletilbud, ungdomsrett, innsøking til videregående og liknende kan du derfor kontakte inntakskontoret om.

Fagopplæringskontoret i fylket ditt: Fagopplæringskontoret har informasjon til deg som skal ut i læretid. De vet hvilke bedrifter i ditt nærområde som er godkjente lærebedrifter, har tips til hvordan du kan søke læreplass, og de besvarer spørsmål du har rundt dine rettigheter og plikter som lærling.

Skrevet av:
Utdanningsrådgiver, i samarbeid med ung.no
Sist oppdatert:
24.01.2019
Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)
Ei person
2
29.07.2018 23:07:01
Jeg har alltid tenkt at jeg skal bli dyrelege, men nå er jeg sikker på At jeg ikke vil bli det!Mine foreldre sier at jeg ikke er god til å passe på og dele med folk, men at jeg liker å være i rampelyset.Jeg liker det, men hva skal jeg bli? Jeg liker dyr,reise, synge og skuspille og teknologi....
Abdullah
4
14.06.2017 14:38:29
Jeg er fra Syria, og jeg er 17 år. Jeg har ikke vært på skolen for. Men jeg går på skole i Norge. Jeg håper at jeg bli lege, men det er kjempe vanskelig for meg. Er det vanskelig å bli lege eller sykepleier? Jeg liker å jobbe med pasienter
.
3
03.07.2017 16:16:58
Det er enklere å bli sykepleier
sikker
3
26.05.2017 19:54:50
det er ingen tvill hva jeg skal bli best på skolen i aaaallllltttttt skal bli: IT ingeniør eller MEDIKAL ingeniør JEG ER SSSSÅÅÅÅ SIKKER
HEI SIKKER
2
26.05.2017 19:57:22
hei sikker det virker sånn at du vil bli INGENIØR jeg synes det var et veldig godt valg DU INSPIRRERER MEG TAKK
SIKKER
1
26.05.2017 19:59:29
TAKK for at du blir INSPIRRET av meg DET ER EN STOR ÆRE TAKKBTIL DEG
ChawAn
1
07.04.2017 11:33:26
Jeg vil bli farmasøyt da kan dera hjelpe meg med noe jeg har utdanning i hjemmelandet mitt som kall vi (powe electiric)og det er etter vdg 2 år
soijefuddh
1
10.10.2016 10:20:30
hei
ABDI
5
10.10.2016 10:19:27
HEI BABBEES!!!!!!!!!!!1 JEG VIL BLI POLITI, SKAL FANGE DERE ALLE MOHAHAHAHAH
Potetgutt
2
10.10.2016 10:17:52
eg Har Lyst Og Bli søppelbilkjører
mimimi bamse
7
24.08.2016 11:58:44
det er så tungt å velge utdanig ):
jeg er potet
3
11.04.2016 13:26:11
bli snekker!!!!!!!!!!L&ømklujhydf
jfeifj
4
11.04.2016 13:25:25
elle melle deg fortelle
Fredrik
5
10.04.2016 17:59:07
Jeg Er 11 År Men Jeg På Hva Jeg Skal Bli Men Det Må Være Innen Forsvaret For Jeg Vil Jobbe Med Noe For Og Sikre Landet Som Drømmen Er Jagerfly Pilot,
alex
3
06.04.2016 14:55:31
Politi, vetrinær, kostruktør, eller ingenør vil jeg være ☺
bidho hjelp
4
22.03.2016 03:01:53
hei såog Jeg tror at du har god Jeg elsker idrett men det bilr for lang Jeg er ganeske glad
ThanThanDah
5
16.03.2016 14:20:55
Hei,Snekker høres bra ut
Hjelp
3
15.02.2016 20:26:01
Hei, jeg skal snart søke på videregående og jeg liker veldig godt idrett, så har hatt tanken på å søke på det, men da må jeg flytte.. Har også tenkt på studiespesialisering men vett ikke.. Jeg elsker idrett, men det blir for lang unna... Noen som har noen forslag?
Alexandra
4
12.09.2016 22:53:16
Kan du ikke bare ta studiespess, og idrett som valgfag?
Usikker girl
3
12.02.2016 20:47:39
Hei! :) Jeg går i 9 klasse men tenker allerede nå på vgs og de ulike utdanningsprogramene. Om ikke så lenge skal vi besøke en linje som vi har valgt og jeg tok Realfag. I realfag har jeg lest at men legger vekt på matte og naturfag. Jeg er ganske glad i naturfag men slitter litt med matte. Jeg er ikke så glad i den. Hvis jeg vil bli f. eks. Lege så trenger jeg matte og det beskymrer meg litt. Det samma skjer med forskning. Jeg har sett gjennom alle de andre programmene men ingen tiltrakk meg. Eller økonomi, språk og samfunn tiltrakk meg. Jeg er også ganske flink med språk, og kanskje også i samfunnsfag, så jeg er litt usikker på hva jeg skal velge. Dessuten så har jeg tenkt på to vgs, men det er snittet mitt som avgjør hvilke vgs jeg kan velge mellom. :D Takk på forhånd. :) Ha en hyggelig dag, og prøv å ikke stresse dere alt for mye.
#GetRekt u dont know my name
2
11.02.2016 22:33:11
Jeg vil bli grafisk designer men er det godt betalt? det er jo ikke en helt fast jobb ._.
hjelp
7
26.01.2016 20:31:42
Jeg har et snitt på 5.5 men ANER IKKE hva jeg har lyst til å jobbe som. Hjelp? Har tatt alle interesse-tester som finnes ute på nettet. Vet bare ikke:()
bidho hjelp
1
22.03.2016 02:52:09
så tror jeg at du har god jeg har lyst til å jobbe hjelp?tatt alle interesse-tester som finnes ute takkk god blesss
Hjelpen har kommet
4
12.02.2016 20:59:30
Med 5,5 så tror jeg at du har god mulighet til å bli nesten hva du vil. Du må bare finne ut hva du liker, hva du er flink på, og i hvilket område du er mest trygg på... Men vet du ikke hva du liker? Jeg tror at det må være et fag som du alltid har lyst til å ha. En som du er ekstra interessert på. Jeg tror at det er et fag som DU LIKER, men du ser det kanskje ikke... :) Vel, lykke til med å finne din perfekte linje :)
4.2
2
02.01.2016 14:14:48
Hva kan man bli med4.2 i snitt. Hva kan man bli? føler jeg ikke kan velge realfag fordi jeg ikke er flink til det og jeg vil ikke gå på en dårlig skole med ikke så veldig bra miljø :(
Advokat Jenta
4
12.12.2015 21:56:47
Jeg er bare 11 år men jeg får altid spørsmålet: Hva vil du bli når du blir stor da Jeg vet at jeg må studere jus men jeg vet ikke om jeg er smart nokk til å være en advokat eller om jeg burde bli det eller hvor lenge man må studere det! Kan noen gi meg et råd til hva jeg burde gjøre?
Psykologi jenta
4
17.12.2015 20:53:10
Hei! Alle er smarte nok til å bli advokat om man bare bestemmer seg for det. På videregående skole er det slik at man må ha noen ekstra fag i vg2 og vg3, og der kan man blant annet velge noe som heter rettslære. Det bygger på kritisk tenkning og det å argumentere, så dette med jus og advokat styret er en læringsprosess som mange får tilbud om. Det viktigste du må ha med deg til slike studier, er egentlig bare rett innstilling. Og så er det viktig å bli advokater fordi du ønsker rettferdighet, og ikke bare den store pengesummen.
batman69
2
08.12.2015 08:52:03
kult
Kaktus
4
15.11.2015 09:09:11
Jeg valgt linje med tilfeldighet :') men angrer ikke, det er min greie JUHU!
Asma
4
14.11.2015 11:28:15
Jeg har lyst til å bli lege eller lærer' men jeg vet ikke hvilken en av disse tjener man mye?
Sebastian
4
01.01.2016 22:12:10
Leger tjener generelt sett mye høyere, men uansett burde du ikke bare tenke på lønn. Liker du yrker? Har du gode nok karakterer? Lønn er viktig, men ikke prioriter det høyest.
Vettche
3
14.11.2015 16:33:33
http://utdanning.no/yrker/beskrivelse/allmennlege#lonn
bonde
2
16.08.2015 00:00:24
jeg har skikkelig lyst på å bli bonde men man tjener nesten ingen ting har jeg hørt og jeg har ikke lyst til og bli ruinert heller når jeg blir eldre pga dårlig avling.
#DuKanIkkjeGjetteNavnetMitt
2
07.01.2016 02:01:42
Di blir mindre betalt en andre ja... men ikkje så lite at di ikkje kan overleve :)
Kurdisk
2
23.06.2015 23:25:50
Har lyst til å jobbe noe i område i økonom. Må man være god i matte
Gutt
2
07.07.2015 00:06:38
Jeg vil bli bedriftsøkonom eller økonom av noe slag. Det med å Være god I matte er ikke så viktig, det er heller det å kunne lære seg de metodene du skal bruke og ha fårståelsen og interesse for matte.
paramedic
2
22.05.2015 20:44:20
Ambulanse som e tingen!!
Tenker på Ariana Grande heletiden
15
01.03.2015 22:32:57
tenker på Ariana Grande heletiden
Kakemannen
4
27.02.2015 13:55:58
Oisan denne siden er okai
Robert
6
27.02.2015 13:55:30
Denner siden er genial
ann
3
18.02.2015 18:22:49
Jeg lyst å lære helse og oppvekstfag. Hva skal jeg gjøre og er det vanskelig?
Ane
2
18.05.2015 14:02:55
søk på helse og oppvekst-fag til vgs men du bør like å jobbe med mennesker. og du må være flink for få bra karakterer. det er ikke vanskelig hvis du gjør dine lekser og lese
amle
2
10.01.2015 19:19:09
Jeg lyst å lære psykologi. Hva skal jeg gjøre og er det vanskelig ?
Only me ;)
3
12.01.2015 18:43:16
Ehm, jeg har hørt at psykologi er et av de lengste utdanningene en kan ta. Mye penger å tjene, men man må jo synes det er spennende. Tanta mi er psykolog.
Me again :p
2
12.01.2015 18:45:07
Og ja, det kan være krevende. Jeg tror mange mener det er vanskelig.
Meg
2
06.10.2014 14:02:08
Jeg har lyst til å bli flyvertinne men kva slags linje må jeg gå på vgs ?
Gutt 16
2
01.03.2015 18:52:45
Hei Jeg tenker å bli flyvert Man kan gå service og samferdsel
Anonym
2
29.09.2014 07:05:40
Hvor mye tjener man på og være lege?
.
1
03.07.2017 16:34:28
Vil du bli lege bare pga lønn? En sånn lege ville ikke jeg ha gått til... Du burde velge en yrke du er interessert i og brenner for, men å bli lege bare pga lønn er dårlig valg. De tjener 500.000 kroner i året forresten
alex
2
06.04.2016 14:56:50
Ganske mye men du får lite fritid
John
2
10.12.2014 21:04:34
sjekk på utdannig.no kjempe bra side! =)
Sindre
4
02.10.2014 18:43:39
Det varierer. Alt fra 200 000 til 400 000. Man tjener ikke det beste, men det holder!
Høy lønn
2
22.01.2016 23:59:48
Det er ikke sant Sindre. Ja det varierer, men startlønnen er på litt over 600 000
Kevskt
7
28.09.2014 02:15:46
Jeg synes folk bør utdanne seg til noe de virkelig har interesse for, og ikke bare tenke lønn.
Vel...
1
18.10.2014 20:26:11
Man skal velge noe man er interessert i, og noe man skal kunne leve av lenge i fremtiden også :)
H J E L P
2
06.09.2014 15:35:18
Jeg angrer sykt på linjen jeg har valgt. Hva burde jeg gjøre?!
.
4
01.10.2014 17:56:52
gå til rådgiver
Ino
6
11.09.2014 10:19:29
Du kan skifte utdanning enda, det er ikke for sent! Snakk med rådgiver på skolen :)
metalhesd
2
27.08.2014 07:06:09
skal bli industriarbeider ;)
pysa
3
24.08.2014 01:14:37
Alt jeg tenker på når det kommer til valg av utdanning, er lønn og sjansen om å finne jobb etter utdanning. Tenker ikke på hva jeg liker. bør jeg slutte å bare tanke på de 2 faktorene når jeg skal søke høyere utdanning??
V- den |||
2
12.08.2014 15:16:33
Vil bli filmregissør, kanskje også spille i noen fimer, men gidder det er vel kjedelig å være det i Norge, og jeg gidder ikke å flytte til et annet land : ||
En Person (14)
2
21.07.2014 16:12:53
Vil veldig gjerne bli dataingenør, men jeg vet ikke hvliken linje jeg burde ta
hjelperen
3
27.08.2014 07:04:13
ta studiespess du
Heik
5
05.08.2014 14:53:26
Ikt
nei
3
10.12.2014 21:09:11
nope, data INGENIØR er høyere utdanning ;)
John123
4
17.04.2014 23:44:51
hei..jeg har 2 utdanningsprogram jeg tenker på men er usikker siden jeg har på en måte bestemt meg men er usikker og redd for og ta feil valg..noen tips til hva jeg kan gjøre? takk på forhånd :)
Du
5
05.08.2014 14:54:18
Tenk på hva du liker å gjøre på
mei
6
30.03.2014 21:05:03
Har lyst aa bli l?rer men visst jeg ikke liker det m? jeg utdanne meg igjen er bare elleve og jeg vil bli l?rer eller arkeolog
Anonym
4
07.02.2016 00:46:31
Får å bli lærer så må man gjerne kunne og skrive først
(:
1
03.07.2017 16:30:39
For* å bli lærer så må man, gjerne kunne og skrive først. Du er ikke noe bedre selv, vennen.
hei
3
23.04.2014 20:38:48
hva? :-)
asdfas
15
29.03.2014 15:53:16
Vakt på strippeklubb (Y)
(.Y.)
1
23.01.2016 00:01:51
Du glemte niplene. (.Y.)
1
6
17.04.2014 23:45:17
lol
I don't know!
7
17.03.2014 21:51:54
Jeg vet ikke hva jeg skal bli!! Har lyst til å bli skuespiller og filmregissør, men jeg tror ikke det er så kult i Norge....
V
3
12.08.2014 15:12:25
Har også VELDIG lyst til å bli skuespiller/filmregissør, men det er sant det du sier, det ikke kult å være det i Norge, du tjener heller ikke så bra på det i Norge tror jeg :|
.
2
03.07.2017 16:27:40
Så flytta til Hollywood
MEG
5
21.02.2014 00:44:29
Eg har ingen anelse hva eg kan bli! fristen for å søke går snart ut, HVA GJØR EG NÅ?! alle sier at du burde finne noe du liker å gjøre, eller noe du er flink til,, greit nok det. MEN eg er ikkje flink til noe som helst og eg har INGEN hobbyer!! mange sier da at du burde kanskje bare gå studie til du klare å bestemme deg, men de sier også at du ikkje burde gå studie om du er lei av skolen, og eg er dritt lei skole!! hva gjør eg nå?!
Krea
5
05.08.2014 14:56:12
Er du kreaktiv, liker du å bevege deg, liker du noen type sport? Hva søkte du?
liten hjelper:)
3
23.02.2014 12:13:53
du kan jo ta deg eit fri år, og skaffe deg ein deltidsjobb eks. butikk, fiske osv til å tjene eller ta testen https://www.nav.no/Arbeid/Yrker+og+utdanning/Veiledning+p%C3%A5+internett lykke til:)
Meg igjen
2
23.02.2014 18:35:40
eg har tatt testen, men følte ikkje den hjalp så mye. Men eg tenker å bare gå Helse, siden eg vil ikkje ta ett fri år nå siden eg bare e 16, for då trur eg det blir veldig vanskelig å begynne på igjen, men tusen takk for tipset!!
blondina
3
13.02.2014 16:06:18
er bare 13, men jeg vil bli politi og det har jeg hatt lyst til å bli siden jeg vare fire....
Hjelpern
5
29.09.2014 07:08:00
Bli det da
blondie
3
02.02.2014 17:38:49
jeg vil bli fotofraf, har alltid likt å ta bilder. det er på en måte språket mitt. jeg snakker ikke så mye og er veldig sjenert, så da tar jeg bilder. hvis man er interresert i foto anbefaler jeg Noroff vidregående i kristiandsand :)
jente
5
16.01.2014 07:41:00
Bli det du ønsker å bli. Det som interesserer deg er det viktigste av alt. Lege og advokat er mange års utdanning. Men det er ditt valg: LYKKE TIL MED UTDANNING.
Faktamannen
6
27.11.2013 23:36:09
Dere kommer alle med gode synspunkter, men nå må dere ikke glemme at vitenskapen i det dreiende omhus forblir upåvirket av de omfattene faktorene som multipliseres med universets grenser. Derfor sier vi at modufikasjonene blir gjort om til biotiske egenskaper innen begivenheter i historien sitt skaperverk.
).
1
03.07.2017 16:24:49
Det du sier har ikke en sammenheng
Normann
4
23.01.2016 00:04:14
Det er lov å snakke norsk!
eh- at least you tried
1
09.08.2015 18:51:57
*omfattende, *modifikasjonene
Kremt
3
04.01.2015 01:28:22
Det du sier gir ikke mening. Det stemmer, jeg så gjennom bløffen din!
naji
6
03.11.2013 04:55:54
Hei.. jeg ønsker å bli en økonomisk.. jeg ønsker å jobbe i en bank.. hva må jeg gjennom. . Skole osv
Emily
2
27.10.2013 21:42:07
Siden før jeg begynte på barneskolen har det vert klart for meg hva jeg ville bli: Maskinist. Nå er jeg elev ved privatskolen Skoleskipet Gann på Hundvåg i Stavanger. Jeg vil fortsatt bli maskinist og gleder meg til å gå ut i lære :D

Spørsmål og svar

Jobber hvor man hovedsakelig jobber ute i naturen
Hei, og takk for spørsmålet ditt! Så fint at du tenker på i hvilke utdanninger og yrker interessene dine kan passe inn!  Det finnes flere mulig...
Hvordan blir man sexolog?
Hei Takk for spørsmålet ditt. Så spennende planer du har.  Det finnes ingen bachelorutdanning i sexologi som vi vet om, dessverre. Sexolog er i...
Hva kan man bli med 3 i snitt?
Hei og takk for spørsmål!  Jeg skal ikke ramse opp alle mulighetene her, men jeg anbefaler deg til å ta en titt på Samordna Opptak sine sider. ...
I hvilke utdanninger må man ha matte S1 + S2?
Hei Takk for spørsmålet ditt! Skjønner at du lurer på dette, og enig i at det ikke er så lett å finne frem på nett heller. Vi foreslår aller...
Hva er forskjellen på psykiater og psykolog?
Hei Takk for spørsmålet ditt! Skjønner godt at du lurer, og vi ser absolutt at det kan "gå litt inn i hverandre". Du har funnet en vesensforskje...
Hvilke fag bør jeg velge for å bli arkitekt?
Hei og beklager tregt svar Arkitektutdanning er en 5-årig masterutdanning som finnes ved tre utdanningsinstitusjoner i Norge, og du har rett i at de...
Hvordan blir jeg flyvertinne? Hva tjener man?
Hei Hei, og takk for spørsmålet ditt! Her høres det ut som at du har mange og gode tanker om fremtiden din!  Flyvertinne, eller kabinbesetning s...
Hvordan bli miljøarbeider? 
Hei,  og takk for ditt spørsmål. Så spennende du vil bli miljøarbeider! En miljøarbeider jobber med mennesker i ulike situasjoner og i alle al...
Hva tjener en advokat? Må man ha høye karakterer?
Hei Takk for spørsmålet ditt! Så spennende at du tenker på advokat. 1) Det er forskjell på hvor mye en advokat tjener, men mange advokater kan ...
Hvor kan jeg jobbe med barnehagelærerutdanning?
Hei og takk for ditt spørsmål! Her skal jeg nevne noen vanlige muligheter for deg etter fullført barnehagelærerutdanning. Etter- og videreutdan...
Hvordan kan jeg jobbe i ambulanse som sykepleier?
Hei Takk for spørsmålet ditt! Spennende at du tenker på dette :)For å jobbe i ambulanse, fins det en videregående utdanning som ambulansearbeide...
Hva tjener en elektriker kontra en elektroingeniør?
Hei, og takk for dine spørsmål!Hva tjener en elektriker i forholdt til en elektroingeniør med og uten master grad? Hva er det høyeste en elektroi...
Hvilke yrker er sikre i fremtiden?
Hei, dette er et vanskelig spørsmål, siden det ikke finnes noen 100 % sikre måter å spå dette på. Det finnes litt lite tall på dette, og det e...
Hva burde jeg velge av realfag og samfunnsfag?
Hei Takk for spørsmålet ditt! Skjønner veldig godt om du er forvirret, og skal forsøke å svare så godt jeg kan. Jeg er ikke helt enig i det du...
Hva må jeg velge på vgs for å bli sykepleier?
Hei Takk for spørsmålet ditt! Så spennende at du tenker på sykepleier allerede nå. Det er et flott yrke. Det ser ut som at du har lest mye. Du ...
Hva er forskjellen på høgskole og universitet?
Hei Takk for spørsmålet ditt, og beklager så sent svar! Vi skjønner godt at dette kan være forvirrende. Tradisjonelt var det nok større forskj...
Kan jeg undervise 1.-4. trinn hvis jeg går barnehagelærer?
Hei Takk for spørsmålene dine! Spennende planer du har. Vi kan svare deg litt på dette, men tenker at det er best at du får svar fra noen som vet...
Kan jeg ta påbygging gratis etter fagbrev?
Hei, så spennende at du tenker på å studere. Når du fullfører fagbrevet, har du rett til å ta påbygging til generell studiekompetanse helt gr...
Hva kan jeg jobbe som hvis jeg blir barne- og ungdomsarbeider?
Hei Takk for spørsmålet ditt! Så fine planer du har. Som barne- og ungdomsarbeider er det mange jobber du kan få. Du kan rett og slett få jobbe...
Se alle