Hvordan velger du riktig utdanning?

Syns du det er vanskelig å vite hva du bør tenke på og gjøre når du skal velge utdanning? Her noen råd som kan være til hjelp.

Sist oppdatert: 25.11.2021 Av: Utdanningsrådgiver, i samarbeid med ung.no

Skilt med forskjellige yrker: psykolog, musiker og tømrer
VEIVALG: Hva du liker å holde på med og hva slags interesser du har, er lurt å tenke på når du skal velge utdanningsvei. Foto: ung.no

Skaff informasjon

Ta deg god tid og skaff mest mulig informasjon om mulighetene før du skal velge utdanning.

Les om forskjellige yrker, finn ut hvordan de ulike utdanningene er bygget opp, og sjekk hvilke jobber man kan søke etter fullført utdanning.

Du finner ofte mye informasjon på skolenes hjemmesider. I tillegg finnes det egne nettsider med informasjon om forskjellige yrker, utdanninger og lignende. På slike nettsteder kan du også lese intervjuer med tidligere elever.

Du kan lese mer om hvor du finner informasjon om utdanning i artiklene under:

Hva liker du?

Når du skal velge utdanning, er det lurt å tenke på hva du liker å drive med og hva du er flink til. Start med å tenke gjennom spørsmål som dette:

  • Trives du best med de teoretiske fagene på skolen, eller vil du helst jobbe med noe mer praktisk?
  • Hvilke fag liker du minst, og hvilke liker du best?
  • Hva er du flink til? I hvilke jobber tror du disse egenskapene kan komme til nytte?
  • Hvilke jobber kan du få etterpå med de utdanningene du vurderer, og hvor vanskelig er det å få de jobbene du ser for deg?
  • Hvilke yrkesgrupper vil det være stort behov for i samfunnet når du er ferdig utdannet?
  • Vil du helst utdanne deg ferdig til et yrke på videregående, eller vil du studere videre etterpå?
  • Kjenner du noen som har en jobb du synes virker spennende?
  • Hvor lang utdanning kan du tenke deg å ta?
  • Hvordan ser du for deg at du har det om ti år?

Skriv gjerne ned svarene dine. Ofte er det enklere å først finne ut hva du ikke vil bli, og på denne måten siler du vekk en del utdanninger og yrker.

Skriv gjerne også en liste over alt som er viktig for deg i en jobb. Deretter kan du prøve å finne fram til utdanninger og yrkesretninger som innfrir flest mulig av punktene dine.

Lag en liste med "for og mot"

Dette er en fin måte å sortere tankene på, og kan hjelpe til med å gi deg oversikt over hva du faktisk ønsker, og hva du synes er viktigst når du skal velge.

Eksempel: Lege

For: Jeg er interessert i omsorgsyrker, jeg er interessert i hvordan kroppen fungerer og er bygget opp, jobben virker variert og spennende.

Mot: Jeg er ikke så flink i realfag, jeg må ha veldig høye karakterer i alle fag for å komme inn.

Snakk med personer som jobber med det du kan tenke deg

Kanskje kjenner du noen som er ingeniør eller sykepleier? Eller som er elev ved en skole du synes virker interessant? Spør personen om hvilken utdanning de valgte, hvilke arbeidsoppgaver de har i jobben sin, hva slags jobber man kan søke med denne utdanningen og så videre.

Det går også an å lese yrkesintervjuer på nettet. På utdanning.no finner du oversikt over en rekke yrker, der du også finner yrkesintervjuer.

På vilbli.no kan du lese intervjuer med elever i forskjellige utdanningsprogram på videregående skole, om du fremdeles er usikker på hvilken linje du bør velge.

Følge lysten eller arbeidsmarkedet?

Man vil sjelden lykkes godt dersom man velger en retning bare fordi andre sa at det var lurt. Likevel kan det være smart å sette seg litt inn i hvilke yrkesgrupper samfunnet behøver flere personer innen de nærmeste årene.

Kanskje kommer du over yrker du ikke hadde tenkt på som et alternativ, og som kan være aktuelle for deg?

Det er viktig å være realistisk og ikke la følelsene ta helt overhånd når du skal velge. Skaff derfor informasjon om fremtidens jobbmarked, slik at du får bedre oversikt over sjansene til å få en relevant jobb når du er ferdig utdannet.

Husk samtidig at etterspørselen etter de forskjellige yrkene går i bølger. Arbeidsmarkedet endrer seg hele tiden, og innen du er ferdig med skolen kan situasjonen være annerledes i den bransjen du sikter mot.

Dessuten er det viktigst å velge noe du er flink til, og som du synes er interessant og meningsfylt. Husk at du skal holde motivasjonen oppe gjennom flere år på skole og i jobb.

Bruk derfor både fornuft og følelser når du sjekker ut utdanning. Det lønner seg i lengden.

Hvem kan du snakke med?

Rådgiver: Alle skoler har en rådgiver. Rådgiverens jobb er nettopp å hjelpe deg å finne informasjon om mulighetene, og velge riktig, Spør rådgiveren om forskjellige yrker og skoler. Om hun/han ikke vet svaret med en gang, spør om hun/han kan finne ut mer til neste gang du kommer.

Karriereveiledning.no: Her kan du snakke med en erfaren karriereveileder via chat eller telefon. En karriereveileder kan hjelpe deg med å se dine muligheter og ta gode valg knyttet til jobb og utdanning. Tjenesten er gratis og har ingen aldersgrense.

Utdanningsmesser: Rundt om i landet arrangeres det messer der du kan få vite mer om forskjellige skoler og yrker. Mange klasser besøker messene samlet, men ofte er det mulig å gå på egenhånd også. De som står på slike messer er veldig glade når elever stiller spørsmål. Bruk sjansen og spør de som vet.

Voksne du kjenner: Bruk foreldre, onkler, tanter, venners foreldre og andre du kjenner. Spør dem ut om hva de jobber med. Kanskje er det noen som har drømmejobben din? De fleste liker å snakke om seg selv og jobben sin. Be dem fortelle hva som er det beste og verste med jobben.

Hospitering og åpen dag ved skolene: Det er ofte mulig å få hospitere en dag eller to på skoler du vurderer å søke. Det å være til stede i en klasse som går den linjen du vurderer å søke, kan gi en god pekepinn på om linjen føles riktig for deg eller ikke. I tillegg får du mulighet til å spørre ut elevene som allerede går der om hvordan skolen/utdanningen er.

Dette kan gi et godt innblikk i hva man lærer der og hva som kreves av deg. De fleste videregående skoler, høgskoler og universitet arrangerer også "åpen dag" en gang i løpet av året. Da kan man komme innom for omvisning, en prat med elever og lærere, få informasjon om skolens tilbud og så videre.

Gratis karriereveiledning til de over 19: Er du over 19 år kan du benytte deg av gratis karriereveiledning ved karrieresenteret i ditt fylke.

Husk at dette er ditt valg

Til slutt er det uansett viktig at du velger den retningen du har mest lyst til, og som du er mest motivert for. På den måten er det større sjanse for å lykkes og mindre sjanse for at du angrer på valget ditt senere.

Det er lett å angre i ettertid om du velger noe du egentlig ikke trives med bare for å gjøre andre fornøyde, eller fordi andre sa det var lurt. Valg av utdanning må være DITT eget valg.

Skilt med forskjellige yrker: psykolog, musiker og tømrer
VEIVALG: Hva du liker å holde på med og hva slags interesser du har, er lurt å tenke på når du skal velge utdanningsvei. Foto: ung.no

Spørsmål og svar

Fikk du svar på det du lurte på?