Skal du flytte til et annet fylke og lurer på om du har rett til skoleplass?

Din rett til å gå på videregående skole er knyttet til hjemfylket ditt. Hvis du skal flytte i løpet av videregående, er det viktig at du sjekker hvilke rettigheter du har.

Jente sitter i et klasserom (colourboxcom)
FLYTTE? Ta kontakt med inntakskontoret i fylket du flytter fra, og fylket du skal flytte til, for å få informasjon om regler og frister.


Du har rett til videregående skole der du bor

Din rett til videregående utdanning er knyttet til hjemfylket ditt (der du er folkeregistrert). Det betyr at du bare kan søke på skolene som ligger i det fylket der du bor. Unntaket er landslinjer, som ungdom fra hele landet kan søke på. Du kan også søke på private skoler i andre fylker enn ditt eget.

Hvis du skal flytte til et annet fylke før neste skoleår, må du kontakte inntakskontoretbåde i fylket du flytter fra, og i fylket du flytter til, for å høre hvilke regler og frister som gjelder.

Du har rett til videregående opplæring i fylket du flytter til

Hvis du har rett til videregående opplæring, og du og dine foreldre flytter sammen, har du rett til videregående opplæring i det fylket du flytter til. Flyttingen dokumenterer du med bostedsbevis, kontrakt for boligkjøp eller leiekontrakt, eller med en bekreftelse fra arbeidsgiver.

Hvis du skal flytte til en forelder som bor i et annet fylke, trenger inntakskontoret i det nye fylket bekreftelse fra forelderen du flytter til. Noen ganger må du også ha bekreftelse fra den av foreldrene dine som du flytter fra, på at han eller hun kjenner til flyttingen.

Du kan ha rett på stipend fra Lånekassen

Hvis du går på videregående skole og må flytte for deg selv, kan du få bostipend. For å få bostipend må du bo for deg selv, og minst ett av disse kravene må være oppfylt:

  • Skolen ligger 40 km eller mer fra der foreldrene dine bor.
  • Reisetiden mellom hjem og skole er mer enn tre timer tur/retur.
  • Det er spesielle forhold som gjør at du ikke kan bo hjemme mens du går på skolen.

Les mer om flytting, kriterier for å få stipend og frister for å melde flytting på lanekassen.no. I artikkelen Du kan søke om stipend på videregående finner du også mer informasjon om hvor mye støtte du har rett til fra Lånekassen.


Skal du flytte og er under 18 år?

Foreldrene dine må samtykke til at du flytter og hjelpe deg med det praktiske. Lag også avtaler for økonomien. Du kan ikke selv skrive under på husleiekontrakt når du er under 18 år. Få hjelp av foreldrene dine og kontakt inntakskontoret i fylket for mer informasjon om hvilke frister som gjelder.


Skrevet av redaksjonen, ung.no

Sist oppdatert: 10.12.2019

Offentlig og kvalitetssikret
Jente sitter i et klasserom (colourboxcom)
FLYTTE? Ta kontakt med inntakskontoret i fylket du flytter fra, og fylket du skal flytte til, for å få informasjon om regler og frister.

Fakta

Fikk du svar på det du lurte på?
Les også

Disse stipendene kan du søke om på videregående

Skal du begynne på videregående skole? Finn ut hvilke stipend du har rett til.

Hundrekronersedler (colourbox.com)

Du har rett til videregående opplæring

Ingen kan tvinge deg til å gå på videregående, men i Norge har du rett til skoleplass eller et annet opplæringstilbud. Dette kaller vi ungdomsrett.

Jente holder lapp med Ungdomsrett
Aktuelt

Skal du fjerne hår eller ikke?

Du bestemmer selv om du vil fjerne hår på kroppen og i ansiktet eller ikke. Her får du noen tips og råd om hårfjerning.

Tegning av gutt på badet som har barbert seg på halve kroppen. Illustrasjon: ung.no

Alarmtelefonen har døgnåpen chat

Utsettes du for vold, trusler, overgrep eller omsorgssvikt? Trenger du noen å snakke med? Du kan chatte med Alarmtelefonen for barn og unge hele døgnet.

Holder mobil med Alarmtelefonen 116111 åpent (foto: ung.no)

Små og store penisplager

Svie, nupper, blemmer eller kløe? Plager med penis som ikke har vært der før? Noe er helt ufarlige og forsvinner av seg selv mens annet bør kanskje vurderes av lege.

HJELP?! Noe ukjent som skjer i underlivet? Gradvise forandringer som skjer i ungdomstiden er som oftest helt normal. Foto: Colourbox