Kan foreldrene dine nekte deg å flytte for å gå på skole?

Hva gjør du hvis du ønsker å gå på en linje de bare har på en videregående som ligger for langt unna? Kan foreldrene dine da nekte deg å flytte dersom de ikke vil at du skal det?

Gutt diskuterer med faren sin (colourbox.com)
UENIGE: Selv om du har rett til å velge utdanning selv, har foreldrene dine ansvar for deg frem til du er 18.

Rett til å velge egen utdanning

Etter Opplæringslova har du rett til videregående opplæring, altså plass i videregående skole (Opplæringslova § 3-1). Du har dessuten rett til å selv velge din egen utdanning fra du skal begynne på videregående (Barneloven § 32). Foreldrene dine kan derfor ikke nekte å søke den skolen du selv er mest motivert for. Dette betyr at du selv bestemmer hvilken skole du skal søke, utdanningsprogrammet du vil gå og programfag.

Du har rett til skoleplass i videregående, men ingen kan tvinge deg, heller ikke foreldrene dine. Ønsker du ikke gå på videregående skole, er det ditt valg. Men foreldre, venner, lærere og rådgiver kan ha gode tips til deg på veien, så lytt til hva de har å si. Men til slutt er det du du bestemmer hvilken utdanning som er riktig for deg.

Hvis foreldrene dine ikke lar deg flytte

Foreldrene dine har ansvar for deg fram til du blir 18 år (Barneloven § 30). Etter hvert som du blir eldre kan du i stadig større grad kreve at de ta mer og mer hensyn til dine ønsker. Du skal få økt bestemmelsesrett i saker som angår deg (Barneloven § 31). Når du går på videregående kan du altså kreve at foreldrene dine skal lytte til dine meninger om det å flytte hjemmefra pga. skolevalg. Prøv å finne løsninger som fungerer for både deg og dem.

Husk at så lenge du er under 18 år (ikke myndig) så kan du ikke undertegne husleiekontrakt eller andre nødvendige papirer for å flytte. Du trenger altså dine foreldres samtykke til å bo hjemmefra. Derfor er det nødvendig at du og foreldrene dine blir enige om at du får flytte.

Bruk rådgiveren

Om du og foreldrene dine ikke klarer å bli enige, kan en fellesprat med rådgiveren på skolen kanskje hjelpe. Han/hun kan se alle sider av saken litt ”utenfra”. På den måten blir det kanskje enklere for både deg og foreldrene dine å se hvilken løsning som er best.

Skrevet av Redaksjonen, ung.no

Sist oppdatert: 08.08.2019

Offentleg og kvalitetssikra
Gutt diskuterer med faren sin (colourbox.com)
UENIGE: Selv om du har rett til å velge utdanning selv, har foreldrene dine ansvar for deg frem til du er 18.
Fikk du svar på det du lurte på?
Les også

Barneloven

Barneloven regulerer blant annet foreldrenes plikter og ansvar for barna, og barnas rettigheter overfor foreldrene. Den gir deg blant annet rett til å bestemme selv i noen viktige spørsmål etter du har fylt 15 år.

Tenåringsgutt (colourbox.com)
Aktuelt

Dette skjer med kroppen din hvis du spiser for lite

Er det farlig å spise lite mat én dag? Hva med over en lengre periode? Hvor lite mat kan du spise før det blir farlig, og hva er det egentlig som skjer med kroppen din da?

TRØTT GUTT (colourbox.com)

Hva skjer hvis du blir tatt med falsk legitimasjon?

Det kan være fristende å låne legitimasjon av andre for å komme inn på utesteder eller konserter, men hvis du blir tatt kan du få problemer.

Ungdom ved gjerde på festival (Foto: www.colourbox.com)

Gutt og utsatt for overgrep?

Gutter opplever også seksuelle overgrep. For å få hjelp til å takle de vonde opplevelsene, er det viktig å snakke om det som er vanskelig.

Trist jente