Hopp til hovedinnholdet

5 tips til den første tiden på ny skole

Skoleelever (colourbox.com)
Ofte blir skolebyttet mye bedre enn man har trodd på forhånd.

Mange kjenner sommerfugler når de skal begynne på videregående. Nervøs fordi du ikke kjenner noen fra før? Usikker på hva som kreves? Her er tips så du kan finne deg til rette.


Skrevet av ungdomsredaksjonen

Skoleelever (colourbox.com)
Ofte blir skolebyttet mye bedre enn man har trodd på forhånd.

Sommerfugler i magen?

Det er vanlig å grue seg litt for det å møte en helt ny skole, nye klassekamerater man kanskje ikke kjenner fra før, nye lærere, nye fag og andre krav enn man er vant med fra ungdomsskolen. Slike tanker er helt normale. Men det er også normalt at skolebyttet ofte blir mye bedre enn man har trodd på forhånd.

Kanskje er man spent på å møte de nye lærerne, bli kjent med skolebygget og føle litt på hvordan det er å være yngst på skolen igjen. Det er mange tanker og spørsmål som kan vekke nervene i forkant av skolestart, i hovedsak fordi man ikke vet helt hva som kommer til å skje. Det å være forberedt på hva man går til letter på nervøsiteten, og vil gjøre den første tiden på videregående til en god opplevelse.

De første skoledagene på videregående

Den aller første dagen går som oftest med til praktiske ting, som utdeling av timeplan, introduksjon av fadderklasse (hvis skolen har fadderordning), omvisning i skolebygget, samt å hilse på sine nye klassekamerater og møte kontaktlæreren sin. Vanligvis er dagen over på bare et par timer, og man rekker ikke helt å ta inn alt det nye. Den kvelden er det mange inntrykk som skal fordøyes, og man er kanskje fremdeles spent på hvordan ting kommer til å utarte seg. Hvordan blir en vanlig skoledag, hvordan er lærerne mine, og viktigst av alt, hvem kommer jeg til å klikke godt med i klassen?

Det er gjerne ikke før litt utover i den første uken at man blir kjent med de nye klassekameratene sine. Man har hilst på hverandre, men liksom ikke hatt tid til å prate sammen. Fra dag to er de fleste skoler i gang med vanlige timer, og man får muligheten til å bli bedre kjent med sine nye klassekamerater i friminuttene. For mange blir det mer naturlig å prate med dem nå enn den første dagen - etter en økt med en ny lærer har dere i hvert fall noe å snakke om.

På de fleste videregående skoler vil det den første tiden også bli arrangert ulike sosiale sammenkomster som gir førsteklassingene god mulighet til å bli bedre kjent med hverandre. Man drar gjerne på utflukter, har aktivitetsdager og lignende. Det blir også satt i gang ting utenfor skoletiden, for eksempel fadderturer med andreklassingene og klassefester. Sistnevnte er selvsagt litt opp til deg selv og dine nye medelever å få satt i gang om dere ønsker det. Det å få til noe utenfor skolen er en kjempefin måte å bli bedre kjent på.

Hvordan er nivået?

Det er jo ikke bare det sosiale som kan virke nytt og skummelt når man begynner på en ny skole. Mange er spente på hvordan det faglige nivået blir på videregående. Vil man henge med i timen? Og greier man å opprettholde de karakterene man hadde på ungdomsskolen?

De fleste engster seg unødig. Det er viktig å huske på at alle de nye lærerne dine er klar over at dere bare for noen uker siden var ungdomsskoleelever. Dere kommer fra forskjellige skoler, og har også ulikt grunnlag for det faget de underviser i. Dette gjør at de de første ukene bruker tid på å få alle til å henge med, før de gradvis begynner å bygge på med nytt stoff. Gjør man en innsats fra starten av, vil man altså ha god mulighet til å gjøre det bra i fagene også i førsteklasse. Lærerne er der for at du skal lære, men husk at de også skal hjelpe deg med å prestere best mulig. Alle vil at du skal gjøre det bra, så stå på!

Lag rutiner!

Det tar ikke så lang tid å opparbeide seg rutiner, og selv som fersk førsteklassing vil du merke at de første augustdagene går lettere og lettere etter hvert som det nærmer seg september. Du vil nok raskt komme inn i en flyt hvor du føler at du har kontroll på skolehverdagen. Du vet hvilken buss du må ta for å rekke skolen, du vet hvor plassen din er og du vet hvem det er enkelt å slå av en prat med. Å ha noen sånne knagger hjelper deg til å føle at du passer inn, og dermed vil også nervøsiteten dabbe av.

Husk også at når man blir videregåendeelev får man et større ansvar for sin egen skolehverdag enn det man har hatt tidligere. Dette betyr at man selv må være "sin egen lykkes smed": det er du som gjør tiden på skolen til det den blir. Grip mulighetene du får og kos deg med at du endelig er videregåendeelev!

5 tips til den første tiden på ny skole:

  • Gjør en innsats for å bli kjent med nye mennesker allerede fra starten av. Vær imøtekommende og hils på alle de nye klassekameratene dine fra dag én. Den første tiden blir mye mindre skummel om du har blitt kjent med noen i klassen!
  • Husk også at det er flere som starter uten å kjenne noen, og at alle er innstilt på å få nye venner. Det er ikke skummelt å ta kontakt med folk!
  • Følg med på hva som blir gitt av beskjeder slik at du slipper å bli nervøs fordi du ikke vet hva som kommer til å skje de første dagene. Det å ha et program foran seg hjelper på sommerfuglene.
  • Vis interesse og vær aktiv i timene. På den måten vil lærerne få et godt inntrykk av deg tidlig i skoleåret. Det kan komme godt med senere!
  • Jobb litt aktivt for å få i gang klassemiljøet. Foreslå sammenkomster i parken, eller hva med en klassefest? Et godt klassemiljø er nøkkel til en god skolehverdag.

Skrevet av:
ungdomsredaksjonen ung.no.
Kilder:
Skrevet av Pernille, ungdomsjournalist ung.no.
Sist oppdatert:
05.11.2018
Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)
Mm
0
23.08.2018 12:45:40
Jeg er redd å prate med folk.
S
1
09.07.2017 22:20:48
Jeg gleder meg!!!!
Markus
1
22.12.2015 22:27:52
Kun Frp og Senterpartiet har den beste Skolepolitikken av partier som er på Stortinget i Norge;)
Haha, nei.
7
14.08.2016 18:15:14
Hvis du liker FrP er det noe veldig, veldig galt med deg og foreldrene dine; som sikkert har presset på deg sin mening om FrP.
hanna
1
19.08.2014 21:09:47
nye utfordringer å begynne på vgs.
Sara
9
10.08.2014 22:29:44
Jeg har bursdag i dag! :D
^^
3
19.07.2015 21:23:56
Gratulerer med dagen! (eler overstått.. rettere sagt)
Redd
2
02.08.2014 00:50:52
Hei, jeg skall begynne på ny skole men jeg begynner i 9 og alle kjenner hverandre fra før og jeg er elendig i gym og matte jeg har angst og presentasjons angst. Jeg er ikke noe problem med matte jeg har lært noen ting fra 10 klasse pensum men når jeg blir spurt om alt mulig som til og med det enkle spørsmålet 5+9 så får jeg hjerne teppe og panikk og greier ikke svare. I gymen er jeg sky og liker ikke å skifte blant alle. Jeg har blidt mobba før og er redd for å bli det igjen. og i presentasjoner greier jeg knapt snakke og da blir jeg mer flau og dårlig. Da blir jeg ukomfertabel og kutter vekk halve presentasjonen for å få det fort overstått. Hva skall jeg gjøre. (Red: du kan stille spørsmål og få hjelp og råd på ung.no/oss)
Christer
7
16.08.2013 13:14:35
Har bursdag på førsteskoledag haha :D (red: gratulerer!!)

Spørsmål og svar

Jeg trenger noen å snakke med, men vet ikke hvem
Hei, og takk for at du skriver til oss Du sier at det er vanskelig å prate med noen, og at de du har forsøkt å prate med ikke har hatt tid til å ...
Hvordan bli man populær på ungdomsskolen?
Hei Takk for spørsmålene dine. Det er spennende å starte på en ny skole, og det gir muligheter til å bli kjent med mange nye folk og bli kjent m...
Føler at jeg bli utelatt fra vennegjengen
Hei Takk for at du skriver til oss! Jeg forstod ikke helt om det var noe konkret du lurte på, men jeg skjønner at du synes dette er leit og vanske...
Jeg har ingen venner i klassen, og jeg gråter hver kveld.
Hei Så dumt at du har det på denne måten! I en ny klasse blir det ofte sånn at folk grupperer seg ganske fort med folk de kjenner fra før eller ...
Begynt VGS, Trives ikke i klassen. De andre er så smarte. Slutte på skolen?
Hei, og takk for spørsmål! Det høres ikke ut som du har det så lett om dagen, og at du kanskje har kommet inn i en litt vond sirkel. Du spør om...
Gruer meg til skolestart... 
Hei, Det er helt normalt å grue seg til skolestart. Mest sannsynlig føler alle de du skal møte på mandag det samme, hvordan få venner? Det beste...
Hvordan fungerer videregående skole?
Hei  Du skriver at det ca er to måneder til du skal søke på videregående skole, og dette er noe du gruer deg til spesielt når det gjelder skole...
Jeg skal begynne på ny skole, og har spørsmål
Hei Takk for spørsmålene dine! Skjønner godt at du lurer på dette. Dette kommer til å bli en spennende, ny tid for deg! Mange syns at tiden på ...
Jeg er redd for fremtiden
Hei Takk for at du skriver til oss! Det er helt normal å være redd for fremtiden. Det er alltid litt skummelt å bytte skole og det er helt naturl...
Jeg føler at vennene mine har sviktet meg, og jeg har liten selvtillit
Hei Det virker ikke som du har det så bra for tiden det er ikke noe hyggelig å ikke vite om folk er falske eller ekte mot deg, og det at venninnen ...
Kan jeg bytte til en skole i en annen kommune?
Hei Takk for spørsmålet ditt! Det var leit å høre at du ikke trives i den nye skolen. Dette kan være mulig, men kan også hende at er litt vans...
Jeg har fått vite hvem jeg kommer i klasse med på ungdomsskolen. Allerede så hater jeg denne klassen da det bare er teite folk. Jeg har lyst til å bytte klasse men foreldrene mine sier jeg ikke har god nok grunn.
Hei Jente 13 år. Takk for at du skriver til Ung.no. Du virker meget sint og lei deg da du har kommet i en klasse med folk du ikke synes noe om på u...
Jente, 13 år, føler seg ensom
Hei Flott at du skriver til ung.no!Det er ikke så lett å føle seg så ensom og alene, og uten venner! Men mange synes faktisk at det kan være ok ...
Trives ikke i klassen, hva skal jeg gjøre?
Hei Takk for spørsmålet! Det er alltid kjipt når man ikke føler at man passer inn i klassen. Jeg vil råde deg til å tørre å være deg selv -...
Hvordan kan jeg få meg venner på ungdomsskolen?
Hei Jeg foreslår at du leser artikkelene jeg legger ved. Disse inneholder mange nyttige tips og triks.    At man kjenner seg litt alen...
Jente, 14 er lite motivert for skole og trives ikke på skolen
Hei Flott at du skriver til ung.no! Først og fremst må jeg si at jeg støtter din beslutning i å ikke ville hive deg inn i noe slankeopplegg! Det ...
Jeg skal begynne på internatskole og gruer meg.
Hei Takk for spørsmålet ditt. Så spennende at du skal begynne på internatskole! Jeg har full forståelse for at du har mange tanker og bekymringe...
Jeg føler jeg ikke passer inn og klarer ikke å få meg nye venner
Hei Tusen takk for at du skriver til oss, jente 16 år! Beklager at det har tatt litt tid å få svar fra oss.  Det er ofte slik i ungdomstiden at...
Jeg gruer meg til å begynne på ny skole
Hei Så bra du sjekker opp hva du kan gjøre når du gruer deg til første skoledag på ny skole. Det er forståelig at du gruer deg. Forhåpentligvi...
Jeg jeg bor her i Nordland. Jeg skal flytte i nærheten av Oslo.
Hei jente 16 år Det er forståelig at det kan virke litt skummelt og skremmende å flytte til an annen by. De fleste av oss knytter oss til det sted...
Se alle