Studere i et annet nordisk land?

Visste du at du har rett til å studere i andre nordiske land på lik linje med landets egne borgere? Her får du råd om hvordan du bør gå fram.

Bybilde fra Aarhus (colourbox.com)
NORDEN: Du har rett til å studere i andre nordiske land på lik linje med landets borgere. Hva med å studere i Danmark, f.eks. som her i Aarhus?


Norden består av landene Danmark, Finland, Island, Norge og Sverige, i tillegg til Færøyene, Grønland og Åland. Du har rett til å ta høyere utdanning i disse landene på lik linje med landets egne borgere.

Viktig å vite

 • Generelt må du ha fullført videregående skole med generell studiekompetanse for å søke høyere utdanninger i andre nordiske land, men husk også å sjekke om det er andre kvalifikasjonskrav til utdanningen du skal søke.
 • Søknadsfristen til studieopptak varierer fra studium til studium og land til land, husk å sjekke dette i god tid.
 • Det er en god idé å undersøke på forhånd hvilke dokumenter som kreves av utdanningsinstitusjonene i landet du skal studere, for å få godskrevet kvalifikasjonene dine.
 • Hva de ulike utdanningsnivåene (bachelor og master) kalles kan variere fra land til land. Sjekk at du har forstått hva det studiet du vil søke på tilsvarer her i Norge.
 • Undervisningsspråket kan være på landets egne språk eller på engelsk. Sjekk hva som gjelder for det studiet du ønsker å søke.
 • Sjekk hvilke regler som gjelder for folkeregistrering i det landet du skal flytte til.

Hva heter utdanningssystemene i andre land?

Det kan være en utfordring å sette seg inn i hva de ulike utdanningssystemene heter i de andre nordiske landene, og hvor man finner den riktige informasjonen. Bruk derfor god tid på å forberede deg, slik at du er sikker på at du har satt deg inn i alt som er nødvendig å vite.

 • Danmark: Høyere utdanning kalles videregående uddannelse på dansk, og det skilles mellom tre typer høyere utdanning: korte, mellomlange og lange utdanninger. For mer informasjon om ulike fag, studier og studiesteder bør du sjekke ut Uddannelsesguiden.
 • Finland: I Finland omtales høyere utdanninger som kandidatstudium (tre år – tilsvarer bachelorgrad) og magisterstudium (to år – tilsvarer mastergrad). På universitetene undervises det som regel på finsk og/eller svensk, men det finnes også en rekke utdanninger der undervisningen foregår på engelsk. Du finner mer informasjon på nettsiden Study in Finland.
 • Island: Universitetsutdanningen på Island er delt i tre trinn: lavere grader, høyere grader og doktorgrader. Ved mange studier undervises det kun på islandsk, men det finnes også en rekke engelskspråklige studier. På nettsiden Study in Iceland finner du en oversikt over studier der undervisningen er på engelsk.
 • Sverige: I Sverige kan du studere kurs (enkeltemner), ta en kandidatgrad (3-årig bachelor), en magistergrad (1-årig master) og en mastergrad (2-årig). Informasjon om alle studiemulighetene og opptakskrav i Sverige, finner du på nettsiden Studera.nu.
 • Færøyene, Grønland og Åland: Det er også mulig å ta høyere utdanning på Færøyene (Danmark), Grønland (Danmark) og Åland (Finland), men her er det begrenset studietilbud. Du finner informasjon om høyere utdanning på Færøyene og Åland på nettsiden Info Norden. Ta kontakt med dem om du har flere spørsmål.

Mer informasjon om å studere i de nordiske landene finner du på ANSAs nettsider. Der kan du også oversette karaktersnitt og fag.

Folkeregistrering

Skal du studere i Norden over lengre tid kan det hende du må folkeregistrere deg i landet du flytter til. Dette avhenger av landets regler for folkeregistrering. På Info Norden finner du mer informasjon om reglene i hvert enkelt land.

Studiestøtte til studier i Norden

Du kan få støtte til utdanning i Norden hvis studiet er offentlig godkjent i studielandet, og landets "egen lånekasse" gir støtte til det.

Er den aktuelle utdanningen godkjent, kan du søke om både stipend og studielån. I en del tilfeller gir Lånekassen også støtte til å dekke skolepenger. For mer informasjon om støtteordningene og hva som vil gjelde for akkurat dine utenlandsplaner, sjekk Lånekassens nettsider om utenlandsstudier.

Bolig

I og rundt store og populære studiesteder/byer kan det ofte være kamp om boligene og derfor kan det koste litt å bo. Det er derfor lurt å starte boligjakten så tidlig som mulig. Ta først kontakt med studiestedet og hør om de vet om noen studentsamskipnader eller studentforeninger som formidler boliger. Du kan også kontakte landets ambassade for å finne frem og få tips om hvordan du bør gå frem.

Helse og forsikring

Det kan være lurt å sette seg inn i hvilke regler som gjelder i det landet du reiser til hvis du blir syk eller får andre helserelaterte behov. Generelt er det lurt å sjekke dette både med landets ambassade før du reiser og studiestedet. Du kan også finne informasjon om disse reglene på Info Norden sine nettsider. Forsikring er en absolutt nødvendighet for utenlandsstudenter. Flere forsikringsselskaper har tilpassede forsikringer. Det er verdt å sjekke flere av disse for å sammenlikne priser og hva du får for pengene.

Fakta

Hvem kan svare på spørsmål om studier i Norden?

 • ANSA er organisasjonen for norske studenter i utlandet. De gir gratis studieveiledning om utenlandsstudier.
 • Info Norden er Nordisk Ministerråds informasjonstjeneste. Formålet er å gjøre det enklere for privatpersoner å bevege seg i Norden. Info Norden svarer på spørsmål om å flytte i Norden. Du kan ta kontakt via dette spørreskjemaet.

Skrevet av Redaksjonen, ung.no

Sist oppdatert: 14.11.2019

Offentleg og kvalitetssikra
Bybilde fra Aarhus (colourbox.com)
NORDEN: Du har rett til å studere i andre nordiske land på lik linje med landets borgere. Hva med å studere i Danmark, f.eks. som her i Aarhus?

Fakta

Hvem kan svare på spørsmål om studier i Norden?

 • ANSA er organisasjonen for norske studenter i utlandet. De gir gratis studieveiledning om utenlandsstudier.
 • Info Norden er Nordisk Ministerråds informasjonstjeneste. Formålet er å gjøre det enklere for privatpersoner å bevege seg i Norden. Info Norden svarer på spørsmål om å flytte i Norden. Du kan ta kontakt via dette spørreskjemaet.
Fikk du svar på det du lurte på?
Les også

10 steg til utdanning i utlandet

Drømmer du om å studere i utlandet? ANSA har hjulpet norske studenter med å realisere denne drømmen i 60 år – her gir de deg sine ti beste tips!

Gutt jobber på skolen (colourbox.com)

Hvordan velger du riktig utdanning?

Syns du det er vanskelig å vite hva du bør tenke på og gjøre når du skal velge utdanning? Her noen råd som kan være til hjelp.

Skilt med forskjellige yrker. Foto: ung.no

Drømmer du om en jobb i utlandet?

Mye skal ordnes, og planlegging tar ofte lenger tid enn du tror. Det er ikke alltid lett å få seg jobb i et ukjent land. Ta initiativ, skaff deg informasjon og finn ut hva som er mulig.

Gardermoen flyplass (colourbox.com)
Aktuelt

Dette skjer med kroppen din hvis du spiser for lite

Er det farlig å spise lite mat én dag? Hva med over en lengre periode? Hvor lite mat kan du spise før det blir farlig, og hva er det egentlig som skjer med kroppen din da?

TRØTT GUTT (colourbox.com)

Hva skjer hvis du blir tatt med falsk legitimasjon?

Det kan være fristende å låne legitimasjon av andre for å komme inn på utesteder eller konserter, men hvis du blir tatt kan du få problemer.

Ungdom ved gjerde på festival (Foto: www.colourbox.com)

Gutt og utsatt for overgrep?

Gutter opplever også seksuelle overgrep. For å få hjelp til å takle de vonde opplevelsene, er det viktig å snakke om det som er vanskelig.

Trist jente