Å søke på skole i utlandet

Om du skal søke på studier i utlandet er det flere ting du må huske på. Vi har laget en oversikt over det viktigste.

Student i utlandet (www.colourbox.com)
STUDERE I UTLANDET: Planlegger du å studere i utlandet? Da har vi laget en oversikt over det viktigste du må huske på.


For å få et vellykket studieår i utlandet er det viktig med god forberedelse. Sett deg inn i hva skolen tilbyr, hvilke rettigheter du har og hvilke vilkår som gjelder før du velger studiested.

Hva tilbyr skolen?

 • Hvilken undervisning får du? Se nærmere på antall timer undervisning, kravene som selvstudium, oppfølging og lignende.
 • Gir utdanninga rett til lån og stipend fra Lånekassen?
 • Skaffer skolen studenthybel for deg, eller må du ordne dette selv?
 • Vil utdanninga godkjennes i Norge? Hos NOKUT finner du mer informasjon om godkjenning av utenlandske utdanninger.
 • Hvilke muligheter gir denne utdanningen i arbeidslivet?
 • Hva mener tidligere studenter om utdanningsstedet? Søk på internett etter tidligere studenters erfaringer med skolen.

Hva sier kontraktsvilkårene?

Studentrettighetene og prisene for å studere kan være veldig annerledes enn i Norge. Det kan være lurt å sjekke følgende før du søker om plass:

 • Hvor mye koster utdanningen, og hva er inkludert i denne prisen?
 • Må du betale et gebyr når du takker ja til skoleplassen, og får du tilbake disse pengene?
 • Hvor mye må du betale dersom du trekker deg før eller etter opptak?
 • Hvilke regler gjelder dersom du blir syk?

Husk å ta vare på kontrakten og kvitteringer når du betaler skolen.

Søknadsfrister

Dersom du har lest mye om skolen, og er sikker på at dette er riktig valg for deg, kan du starte selve prosessen med å søke.

Skoler i utlandet har andre frister enn norske skoler. Ofte må du begynne planleggingen god tid i forveien. Vil du for eksempel inn på et av de prestisjetunge universitetene i USA, så anbefales det å starte forberedelsene 12 måneder i forveien.

I Norge har man i hovedsak et samlet opptak, mens det kan variere fra land til land om du vil studere utenfor landegrensene. Det kan også variere en del hvor lang tid i forveien du må søke.

Her finner du en oversikt over de ulike landenes søknadsfrister.

Opptakskrav og motivasjonsbrev

Minstekravet for å komme inn på studier i utlandet er som oftest generell studiekompetanse, slik som i Norge. Det er verdt å merke seg at tilleggspoeng og realfagspoeng ikke teller i utlandet. Det er et krav om generell studiekompetanse for å få støtte fra Lånnekassen til studier i utlandet.

Det er ellers flere ulike krav fra skole til skole og linje til linje. Det enkleste er nok å undersøke studielandets søkemotor, lærestedets nettsider eller sende e-post til det internasjonale kontoret ved skolen du vurderer å søke på. Her finner du informasjon om ulike land og fag.

I noen land må du skrive motivasjonsbrev som en del av søknaden. Et motivasjonsbrev skal overbevise skolen at akkurat du fortjener studieplassen. I dette brevet skal du fortelle noe om deg selv som det ikke er rom for i søknaden. Det kan være grunnen til at du søker på dette studiet, hva du ønsker å oppnå i fremtiden eller hva dine sterke sider er.

Språk- og opptakstester

For å studere i land som har undervisning på andre språk enn norsk er det vanlig å måtte ta språktest. Flere studiesteder stiller krav til språkkunnskapene til internasjonale studenter.

Godkjente engelske tester er TOEFL og IELTS.

Enkelte studiesteder og studieland krever at du tar opptakstester for å bli godkjent til studiet. I USA er det vanlig med krav om å ha gjennomført opptakstesten SAT som en del av søknaden til førsteåret på høyere utdanning. Du kan melde deg opp til testen her, den gjennomføres i Oslo, Stavanger og Flekke.

Opptakstesten ACT er også ganske utbredt blant amerikanske læresteder. Du kan melde deg opp til denne testen her, den gjennomføres i Oslo og Stavanger. Les mer om SAT og ACT her.

Vitnemål og attest

Du vil som oftest bli bedt om å sende godkjent kopi av vitnemål og attester på språket til landet du søker til.

Den videregående skolen du gikk på kan som oftest oversette vitnemålet ditt til engelsk. Om du må oversette til et annet språk finnes det godkjente oversettere. Oversettere som er godkjent av staten kan du finne på Translatørportalen.

Hvis du må sende inn attester kan du enten be den som skal skrive attest om å skrive på det språket som trengs, eller så kan den oversettes senere.

Du må vanligvis ha et stempel på kopien av vitnemålet ditt for å bevise at det er ekte. Dette heter «rett kopi». Du kan få et slikt stempel av skolen din.

Noen land krever et stempel som heter Apostille. Apostille er et annet type stempel enn «rett kopi». Det betyr at vitnemålet ditt er legalisert.

1. Hvis skolen krever apostille av det norske vitnemålet ditt:

 • Gå til tinghuset og få notarialbekreftelse på vitnemålet (notarius publicus).
 • Gå til fylkesmannen og få apostille på vitnemålet. De kan også ta kopi.

2. Hvis skolen krever apostille på oversettelsen av vitnemålet ditt:

 • Send inn vitnemålet til oversettelse hos en statsautorisert translatør.
 • Gå til tinghuset og få notarialbekreftelse på vitnemålet.
 • Gå til fylkesmannen og få apostillestempel på oversettelsen. De kan også ta rett kopi av originalvitnemålet.

Visum

Mange land utenfor Europa krever at internasjonale studenter har visum. Det er vanlig at du må ha godkjent studieplass for å kunne søke. Å skaffe visum er ditt ansvar som student. For å finne ut om landet du skal studere i krever visum bør du ta kontakt med det landet du skal studere i sin ambassade. De vil ha nødvendig og oppdatert informasjon om dette, blant annet om frister og hva du trenger av informasjon for å kunne søke om visum. Regler og prosedyrer for visum er ulikt fra land til land, du bør derfor sjekke det så tidlig som mulig.

Agenter

Det er mulig å bruke såkalte agenter når man søker på skole. Agentene samarbeider med skoler for å få studenter til å søke seg til dem. De kjenner derfor skolene de samarbeider med veldig godt. Her kan du finne oversikt over hvilke agenter som etisk godkjent av ANSA.

Skrevet av Redaksjonen, ung.no

Sist oppdatert: 18.11.2019

Offentleg og kvalitetssikra
Student i utlandet (www.colourbox.com)
STUDERE I UTLANDET: Planlegger du å studere i utlandet? Da har vi laget en oversikt over det viktigste du må huske på.
Fikk du svar på det du lurte på?
Les også

10 steg til utdanning i utlandet

Drømmer du om å studere i utlandet? ANSA har hjulpet norske studenter med å realisere denne drømmen i 60 år – her gir de deg sine ti beste tips!

Gutt jobber på skolen (colourbox.com)

Stipend og lån til utenlandsstudier

Har du lurt på om du kan få stipend og lån om du skal studere i utlandet? Vi har laget en oversikt til deg som vurderer å søke studier utenfor Norge.

Skoleklasse (www.colourbox.com)
Aktuelt

Dette skjer med kroppen din hvis du spiser for lite

Er det farlig å spise lite mat én dag? Hva med over en lengre periode? Hvor lite mat kan du spise før det blir farlig, og hva er det egentlig som skjer med kroppen din da?

TRØTT GUTT (colourbox.com)

Hva skjer hvis du blir tatt med falsk legitimasjon?

Det kan være fristende å låne legitimasjon av andre for å komme inn på utesteder eller konserter, men hvis du blir tatt kan du få problemer.

Ungdom ved gjerde på festival (Foto: www.colourbox.com)

Gutt og utsatt for overgrep?

Gutter opplever også seksuelle overgrep. For å få hjelp til å takle de vonde opplevelsene, er det viktig å snakke om det som er vanskelig.

Trist jente