Ti tips for å lære et nytt språk

Har du lyst til å lære et språk, men sliter med å komme i gang? Her er ti gode tips.

Ordbøker (www.colourbox.com)
ANSA har samlet tips om hvordan du kan sette i gang med å lære å språk.
  • Finn din indre motivasjon. Skal du på ferie og vil snakke språket? Eller vil du lære et «lurt språk» som gir deg jobb i fremtiden? Motivasjon er som et ekstragir. Det kan settes inn når grammatikken er utfordrende, eller uttalen ikke er så lett som forventet.
  • Er du helt på basisnivå – start med tegneserier!
  • Lær deg hele setninger. Da kan du prøve de ut når du er på ferie, og vil føle mestring over at du kan føre korte samtaler.
  • Tør å snakke! I de fleste land syns man det er veldig hyggelig at noen prøver å lære seg språket deres. Om du gjør grammatikalske feil, går det som regel helt fint så lenge du husker å være høflig.
  • Reis til landet, i korte eller lengre perioder. Alt hjelper.
  • Finn en app du liker, for eksempel Duolingo som er en gratis språk-app med diverse språk. Mange apper er lekebaserte, og kan dessuten memorere hva du kan og ikke kan, og kan lage oppgaver for å utfordre deg. Tandem er en annen app der du kan skrive og skype med folk fra hele verden.
  • Still om språket på mobilen din. Det er få ting som har like stor effekt som når du hele tiden må forholde deg til et språk (uansett dagsform og tid på døgnet).
  • Se filmer på fremmedspråket, ideelt sett uten engelsk eller norsk undertekst. I noen land, for eksempel Tyskland, dubber man alle amerikanske filmer og serier. Det betyr at man kan se alt man allerede følger med på og liker – på tysk!

Tipsene er samlet inn av ANSA som har spurt elever og studenter om deres beste språktips.

Og kanskje viktigst av alt: Ha det gøy!

  • Oppsøk miljøer der språket snakkes. Det kan være en restaurant, et kulturinstitutt, en språkkafé, et bibliotek eller studenter på utveksling i Norge. Bruk fantasien! Spiller du på nett, benytt anledningen til å praktisere språket når du snakker med dine medspillere.
  • Ikke gi opp! Alle kommer til et punkt der språklæringen flater ut. Dette er helt vanlig. Fortsett å utfordre deg selv så kommer språket til å blomstre.

Skrevet av Redaksjonen i samarbeid med ANSA

Sist oppdatert: 12.11.2020

Kilder:

ANSA

Offentlig og kvalitetssikret
Ordbøker (www.colourbox.com)
ANSA har samlet tips om hvordan du kan sette i gang med å lære å språk.
Fikk du svar på det du lurte på?
Les også

Å søke på skole i utlandet

Om du skal søke på studier i utlandet er det flere ting du må huske på. Vi har laget en oversikt over det viktigste.

Student i utlandet (www.colourbox.com)

10 steg til utdanning i utlandet

Drømmer du om å studere i utlandet? ANSA har hjulpet norske studenter med å realisere denne drømmen i 60 år – her gir de deg sine ti beste tips!

Gutt jobber på skolen (colourbox.com)
Aktuelt

Skal du fjerne hår eller ikke?

Du bestemmer selv om du vil fjerne hår på kroppen og i ansiktet eller ikke. Her får du noen tips og råd om hårfjerning.

Tegning av gutt på badet som har barbert seg på halve kroppen. Illustrasjon: ung.no

Alarmtelefonen har døgnåpen chat

Utsettes du for vold, trusler, overgrep eller omsorgssvikt? Trenger du noen å snakke med? Du kan chatte med Alarmtelefonen for barn og unge hele døgnet.

Holder mobil med Alarmtelefonen 116111 åpent (foto: ung.no)

Små og store penisplager

Svie, nupper, blemmer eller kløe? Plager med penis som ikke har vært der før? Noe er helt ufarlige og forsvinner av seg selv mens annet bør kanskje vurderes av lege.

HJELP?! Noe ukjent som skjer i underlivet? Gradvise forandringer som skjer i ungdomstiden er som oftest helt normal. Foto: Colourbox