Hopp til hovedinnholdet

Vennskap, både verdifullt og sårbart

Venner spiller gitar i en park sammen (colourbox.com)
VIKTIG: Vennskap er verdifullt og viktig, men kan også by på utfordringer av og til.

Hvordan skal man få en god venn, hva er en god venn og hvordan holde på en god venn? Vennskap er viktig, og noen ganger litt vanskelig.

Offentlig og kvalitetssikret
Venner spiller gitar i en park sammen (colourbox.com)
VIKTIG: Vennskap er verdifullt og viktig, men kan også by på utfordringer av og til.

For noen er det å ha en eller flere gode venner en selvfølge, mens for andre er det noe helt uoppnåelig. Noen har gode venner og setter stor pris på det. Mange tenker ikke over det verdifulle ved at de er en del av et vennefellesskap, og kan lett ta det som en selvfølge, mens andre er ulykkelige over å ikke være inkludert i et slikt fellesskap, og savner det kanskje veldig, men vet ikke hvordan de skal få det til.

Vennskap innebærer i stor grad å gi av seg selv, blottlegge seg, gjøre seg sårbar, men så får man mye igjen i form av støtte, fellesskap og glede.

Hva er en god venn?

Det ungdom ofte forteller er viktig med en god venn:

 • en som er til å stole på/ærlig
 • en å dele hemmeligheter med
 • en å prate med
 • en å ha det gøy sammen med/gjøre morsomme ting sammen med
 • en som er der/støtter meg når jeg trenger ham/henne
 • en som jeg kan betro nesten alt til
 • en å dele interesser med
 • en som har samme verdier
 • hyggelig, snill, grei
 • en man kan være seg selv sammen med

Hvordan få gode venner

For å få gode venner er det beste utgangspunktet å være en god venn selv, og første bud og det beste rådet er nok å være hyggelig. Så er det viktig å være seg selv, tørre å vise hvem man er, slik at man begynner et vennskap på rette premisser. Noen kan være veldig sjenerte eller føle seg utrygge (gjelder nok ganske mange) og da kan det gjøre at man ikke tør å ta kontakt, trekker seg unna, eller tøffer seg og viser frem en side av seg selv som ikke er helt ekte i starten. Men uansett må man tørre å prøve å ta kontakt og være åpen for at andre tar kontakt med deg.

Ulike "vennearenaer"

Venner kan man ha på ulike arenaer, på skolen, på fritidsaktiviteter, eller kanskje på nettet. Det er noen fellestrekk for hva de fleste opplever at en god venn er, men man kan også ha litt ulike forventninger til vennskap.

Venner er lettest å prate med

Når ungdom svarer på spørsmål om hvor lett eller vanskelig det er å snakke med andre om ting som virkelig plager dem, er det helt klart venner som kommer øverst på listen over hvem det er lettest å prate med.

Ensomhet, savn og utestengning

Å ikke høre til i en vennegjeng eller å føle seg alene eller utenfor gjengen er en vond opplevelse. Mange kjemper veldig for å høre til og går med en stadig redsel for å bli holdt utenfor, mens andre har følt seg mye alene over lang tid og er da ofte ulykkelige over å ikke ha en god venn, føle seg akseptert eller være en del av vennefellesskapet. Noen bruker det å holde andre utenfor som en måte å forsøke å styrke sin posisjon i venneflokken. Det er både uhensiktsmessig for en selv og ubehagelig for andre.

Konflikter og konfliktløsning

I venneforhold kan konflikter oppstå. Utgangspunktet for konflikten kan være en uenighet, et løftebrudd, sjalusi, skuffelse eller lignende. Noen kommer lettere i konflikt enn andre og noen er bedre til å løse konflikter enn andre. Noen er veldig vare på negative signaler fra andre, og for noen kan et blikk som de tolker som noe negativt være nok til at det blir en konflikt.

Hemmeligheter som er blitt fortalt videre er også en vanlig grunn til konflikt. Det kan være en grunn til å være litt forsiktig med å fortelle for mye hemmeligheter før man føler seg helt trygg på vennen. Det er ganske store forskjeller på hvordan jenter og gutter kommer i konflikt, lever i konflikter og kommer ut av dem. Det motsatte kjønns måte kan også være helt uforstående for det andre kjønnet. Kanskje har begge noe å lære av hverandre.

Tall om vennskap

 • 90% har minst én venn som han/hun/hen kan stole fullstendig på og kan betro deg til om alt.
 • 86% på ungdomsskolen er fornøyd med vennene, 87% på videregående
 • 19% på ungdomsskolen er ofte plaget med ensomhet, 25% på videregående
 • 7% på ungdomsskolen opplever ofte mobbing (plaging/trusler/utfrysing), 5% på videregående.

Tallene er fra Ungdata-undersøkelsen 2017.
Her finner du oppdaterte tall fra hele Norge,fylket og kommunen din.

Til den som føler seg trygg og akseptert:

Se deg om; det er helt sikkert noen som ville blitt lykkelig om du inviterte dem inn i fellesskapet, eller sa noe hyggelig eller sendte et oppmuntrende smil.

Til den som føler seg ensom:

Prøv å ta kontakt, si hei, vis frem din hyggelige side, og ikke overtolk de andres signaler i negativ retning. Prøv å heller fokusere på noe de andre har gjort som er positivt; et smil, et "hei" eller lignende.

Skrevet av:
Redaksjonen, ung.no
Sist oppdatert:
18.02.2019
Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)
HEI HVA MENER DU MED TOLKE SINGNALER
1
03.12.2018 20:17:38
JEG SER KLART AT EN ELLER ANNEN JÆVLA DUST SIKKERT MOBBER MEG
gutt 13
1
27.09.2018 11:31:31
jeg har ingen venner
det er trist
(Red.: Du kan skrive inn på ung.no/oss og få svar fra fagpersoner)
gutt 13
1
27.09.2018 11:30:57
jeg har ikke en gang håper jeg for det en gang. Det er veldig trist
jente 14 år
2
03.09.2017 15:22:31
eg har hatt mye gode venner men har flytta so mye den skolen eg går på nå har eg ingen venner det er siste gang eg har flytta vil gjerne bytte skole men i det siste så har eg så vanskelig å få venner
person 15
2
18.05.2017 12:40:35
Jeg har ingen venner... (red: du kan skrive inn til oss på ung.no/oss og få svar)
Usikker person
1
31.03.2017 11:29:44
Jeg har vært hos en av mine venner flere ganger i løpet av denne måneden. Men når jeg har vært på besøk hos han har jeg opplevd at jeg "må" gjøre ting for han. Jeg ble sendt til kjøkkenet deres for å hente drikke til han (ikke til meg). I tillegg til å ha ryddet opp etter meg selv (som er selvfølge at jeg gjør) har jeg også måtte rydde opp etter han. I det sosiale laget har han flere ganger vært mer interesert i mobiltelefonen enn besøket av meg. Jeg vurderer å slutte å reise på besøk til han. Han er den eneste vennen som bor i samme kommune som meg. Hvis jeg da skal til noen andre venner må jeg til nabokommunen.
G-19
3
17.03.2017 20:49:52
På barneskolen og ungdomskolen hadde jeg mange gode venner, og var veldig mye ute med vennene mine. Men da jeg begynte på videregående falt alt sammen. Jeg forandret meg veldig, de aller fleste jeg hadde kontakt med ble borte, da de aller fleste begynte på en annen skole, og jeg begynte i en klasse hvor jeg ikke kjente noen. Etterhvert begynte jeg å like bedre friluftsliv og naturen bedre enn å sitte inne og se på TV og spille spill. Jeg elsker sykling, jogging, gåturer i skog og mark; det er det INGEN av de nærmeste på min alder som liker, det er bare gaming og fester som er tingen nå, og det syns jeg er drita kjedelig. Jeg har i hvertfall gjort mitt valg. Jeg har valgt å dra på fotturer og sykkelturer i skogen fremfor å sitte inne og se på TV og spille data- og TV-spill, og jeg digger det.
JegLikerPoteter
4
05.01.2017 08:34:42
Hei. Jeg er en jente på 13 år. Jeg har tre gode venner som jeg sier alt til. Jeg begynner å tenke at jeg er bifil. Men kommer det til å ødelegge vennskpet? Kommer de til å synes det er ekkelt å være med meg? Hjelp
Svar
1
28.01.2017 17:06:31
Hvis de virkelig er ekte venner, kommer det ikke til å spille noen rolle. :) Har en venninne som er bifil, men det tenker jeg aldri over, og det har ikke hatt annet enn en positiv virkning på vennskapet vårt da hun viste at hun stolte fullt og helt på meg ved å fortelle det. Lykke til ♥
123
3
03.12.2016 10:50:41
Jeg har en god jente venn vi er ikke sammen. Hun var hos meg og vi lå sammen i sofaen da jeg ikke så tok hun av meg buksa og koste med rumpa mi, hun ligger oppå meg. Vil hun at jeg skal ta på rumpa hennes og kose med kroppen hennes?
??
2
03.01.2017 10:01:25
ok...?
.....
3
14.11.2016 22:44:02
E hadde en veldig god guttevenn... helt til *bestevenninna mi sendte meldinger til han om at jeg ville knulle han osv.... nå veksler uåjeg og han gutten litt triste blikk avatill osv... jeg savner han noe inmari! Og jeg er forelsket i han... det er det værste... BFF'en min ødelegger vennskapet mitt med mange gutter! Og jeg liker det ikke!!! Men hvordan skal jeg fortelle henne det uten at vi blir uvenner?
Jente, 25..
4
24.09.2016 21:06:56
Jeg har ei "venninne" på 28 som ikke kan noe annet enn å sutre og klage over alt og ingenting hver jævla gang vi er sammen. Det er bare "meg, meg og mitt" hele tiden. Kommer jeg med noen innspill, blir det bare feid vekk med "jammen" hver gang, og jeg har nå gitt opp, gidder ikke mer. Hun lærer aldri av sine feil, for i hennes øyne gjør hun aldri feil. Alt er alle andres feil hele tiden. Hun eier omtrent ikke evnen til refleksjon eller selvinnsikt. Hun forventer at jeg er like interessert i det eneste som interesserer henne, enda jeg åpenbart ikke er det. Nylig snakket hun om gaven hun hadde fått av faren som hadde kostet 50 kroner mindre enn den søsteren hadde fått. Det var også noe å klage over, selvfølgelig. Å henge med hun er som å drasse på en forvokst unge. Det verste er at hun baktaler de andre vennene sine når de ikke er tilstede, om småting de har sagt eller gjort som blir blåst opp. Hun viser meg meldinger som har vært mellom hun og ei venninne, for at jeg skal se hvor ille venninnen er. Noe jeg ikke kunne se. Hva vet vel jeg om hun gjør det samme med meg? Om hun så hadde gjort det samme med meg, kunne jeg ikke brydd meg mindre lenger. Jeg har nemlig tenkt å kutte henne ut, for jeg har begynt å kjede meg i hjel sammen med henne. Er så lei av folk som bare er fulle av seg selv og ikke har rom for noe annet i livet - bla som å se framover og slutte å være så jævla negativ til alt.
gutt 30
1
08.05.2017 17:09:11
jeg har ingen venner
gutt 13 år
3
21.06.2016 16:02:44
jeg har klart å ha noe hemmelig som jeg la ut på vine for flere år siden, men noen av ''vennene'' mine hadde funnet dette på nettet. Etter at de fant det så ringte de meg på skype da satt de og lo av meg, jeg hadde min beste venn ved siden av meg og han sa at det skal gå bra og støtter meg, dette er en god venn. SE HVEM VENNER SOM ER DIN ''VENNER''.
-_-
4
02.08.2014 00:16:12
Ikke stol på noen
Trist....
6
28.07.2014 01:40:50
Besteveninna mi og jeg har hvert venner i ett år nå vi var så nære vi delte hemmeligheter og hadde det veldig gøy sammen hun sier at hun er glad i meg vi fant på fine kallenavn til hverandre osv.. men så kom en anenn jente inn i bildet hun stjal besteveninna mi helt de hadde det veldig gøy bak ryggen min delte bilder sammen på sosiale greier, nå har hun forandra veninna mi helt nå blir hun så irritert når jeg snakker med henne og når jeg prøver så godt jeg kan og være en god venn driter hun i det hun orker ikke å være med meg lenger men jeg vil ikke droppe dette vennskapet hva skal jeg gjøre hjelp!!!! Har det veldig trist akkurat nå er deppa!!!
A girl
1
11.08.2014 00:32:32
Du kan jo prøve å snakke med henne :)
Hollow
2
06.06.2014 12:03:38
Er ganske enig med deg.
Human
4
22.04.2014 00:59:11
Hvem trenger venner når man har en Pc? ((: *foreveralone*
en gutt
3
19.03.2014 20:20:10
jeg har ingen venner
Ingen venner jenta
7
15.03.2014 19:39:24
Jeg vil heller ha en ekte venn enn hundre falske.
Pusejenta
1
21.10.2016 15:53:39
Sammen her!
Meee
5
14.11.2013 22:41:45
Er 99'er, men har mest 00'er venner. Og de er ekte og sånne man kan prate alt om. Tror ikke det er så mange 99'ere som liker meg så godt, men tar vare på de jeg har
kulestepersonenever
3
11.09.2013 14:45:44
Eg har ingen venar. Det er trist (red: du kan skrive inn til oss på ung.no/oss og få svar)
Hei
9
13.08.2013 15:05:22
Jeg hadde en utrolig god beste venninne gjennom hele barneskolen, selvom vi hadde våre problemer sto vi sammen i tykt og tynt. Men når vi begynte på ungdomsskolen.. Da forandret alt seg. Hun gikk tilbake til sin gamle beste venninne, noe jeg ikke likte. Jeg ble sjalu, utrolig sjalu. Også var det bare en krangel hvor hun fortalte meg at jeg ikke bestemte over henne, og da skjønte jeg at hun hadde rett. Så jeg "lot henne bare gå". Et år senere tenker jeg fremdeles på henne, og drømmene mine er hjemsøkt av henne. Nesten hver natt drømmer jeg om at vi blir venner igjen.. Det er irriterende. Jeg ville gjort hva som helst for å bli hennes beste venninne igjen, men hun har fått nye, bedre venner så jeg får bare la henne være i fred..
Ingen venner jenta
3
15.03.2014 19:41:17
Jeg har hatt det sånn før jeg også men det beste er jo og bare la henne går og såvidt du hvet kanskje hun også savner å være sammen med deg
vilsnakkemednoen
1
30.12.2013 03:04:02
akkurat sånn har jeg det
Lurer på puberteten
2
05.08.2013 14:56:51
Lurer på hva som skjer i puberteten ikke om dere har venner eller ikke
Amerya
3
04.06.2013 17:11:40
Min beste venn er en gutt som er to år eldre enn meg. Vi har aldri vært forelsket i hverandre (såvidt jeg vet), men vi har vært venner siden barneskolen. Vi forteller hverandre ALT. Dere sier at den største tabben dere har gjort i livet er å stole på folk? Da har dere aldri hatt en ekte venn.
help is me again
10
08.01.2013 17:39:00
Hei jeg er fra Fåvang og bor der. jeg ønsker veldig mye en kamerat. Jeg trenger en å ha det morsomt med:))
Arne
23
25.09.2012 15:03:11
Norge burde være mer vennlig mot muslimer,det er tross alt pga av en muslim Norge er olje rikt land. Mange av oss nordmenn vet ikke engang at det var en muslim ifra Irak som startet hele det norske olje eventyret for oss. [...]
Klok jente
10
31.05.2012 21:54:55
Bedre å ha noen få nære venner som du kan stole på med livet ditt, enn mange venner som du ikke kan stole på :)
jente 14
11
11.12.2011 21:13:41
i klassen min har alle en beste eller flere beste venner, men jeg har ingen, jeg trives med det nå for tiden med av og til kan det være ganske fælt å ikke ha en bestevenn, jeg hadde det før på barneskolen men når vi kom på ungdoms skolen blei hun helt forandra. jeg har mange gode venner, men ingen jeg kan snakke med om hvordan Jeg har det. av og til faker jeg smilene mine, og det funker. ingen ser det.
hei
4
26.10.2011 10:59:44
jeg har en venn!!!!!
Ikke fortell alt
18
06.05.2011 00:17:34
Folk tror virkelig at de kan fortelle alt til sin venn. Det kan de sikkert også, så lenge de er venner. En dag havner dere på forskjellig skole, eller blir uvenner av en bagatell. Eller at denne vennen kjenner folk du ikke kjenner. Da er veien kort til at den personen sladrer med kjeften. Husk det. Jeg snakker av erfaring.
FOLKENS! Venner er ikke alt, det er en bagatell
11
06.05.2011 00:14:52
Mange har venner, de aller fleste faktisk. -tror de selv. En ekte venn er en veldig sjelden vare, fordi de ikke er medlem av familien. Jeg personlig mistet de vennene jeg hadde, på grunn av en stor sviker. Dere må huske at veien er kort til at de åpner kjeften på feil tidspunkt. Da er det gjort. Strengt tatt trenger du ikke venner. Det fant jeg ut for en stund siden, etter en lang ensomhetsperiode. Nå syntes jeg det er helt greit, alt av problemer venner fører med seg, er borte. Jeg trives slik. Det tror jeg mange andre også ville gjøre. Selvfølgelig nekter jeg ikke for at jeg prøvde å få dem tilbake i begynnelsen, men det ble bare verre, ikke bedre. Det eneste som skjedde var at flere rykter begynte å gå. Den største feilen jeg har gjort i mitt liv, er å stole på andre. (red: Du kan skrive inn til ung.no/oss og få svar)
?
7
23.03.2011 18:54:45
Vanna e for nooobs. Pcen FTW
venne mangel!
3
13.12.2010 17:47:58
jeg har en god venn men hun er på ferie.en i den andre klassen kaler meg hore og setter opp falske rykter. det gjør at jeg har mista mange venner og fått mange på skolen mot meg.jeg trodde hun var en god venn,men det var hun jo ikke. hvis noen har noen råd for hva jeg kan gjøre så skriv det her. plizzzz!!!
ida
3
24.10.2010 14:21:18
jeg hadde en gang mange venner.. eller så likte jeg hvertfall å tro jeg hadde mange venner. dette var på ungdomsskolen. da den var over trengte jeg ikke mange, bare noen få. nå kan jeg telle på to hender hvor mange venner jeg har, og jeg kunne ikke ha vært mer fornøyd med resultatet. :D
Jente
7
17.10.2010 18:50:44
Har 2 gode venner i klassen, men kan ikke snakke om problemene mine eller noe med dem. Har 1 bestevenn, men jeg tror hun bruker meg hvis hun ikke har andre å være sammen med. Har liksom ikke venner jeg kan snakke alt om og fortelle hemligheter til. Men jeg har en nettvenn og jeg er kjempeglad i henne! Vi webber på MSN, snakker på facebook og sender SMS. Vi vet alt om hverandre, så jeg skulle ønske jeg kunne møte henne, men hun bor jo helt nede ved Kristiansand og jeg nesten med Finnmark. Også VET jeg at jeg blir mobba i ungdomskolen, fordi jeg plutselig en gang begynte å selvskade meg. Jeg fant ut at det kunne være et tilbakefall elns. fordi jeg ble mobba av noen som går i ungdomskolen nå.
Sola
5
20.10.2010 14:53:15
Husk at venner kan være så mangt. Man kan ha gode venner, nære venner, bekjente og bestevenner. En venn skal ikke være en som man skal bruke som terapeut og legge sine egne problemer over, derfor er det viktig å se på en venn som en man kan finne på artige ting sammen med, samtidig som man kan fortelle om ting som man føler er viktige. Klart man skal få lov til å fortelle om gode og mindre gode ting, men en ting man må være forsiktig med er når man strir med alvorlige problemer. Da må man kontakte VOKSNE og ikke se på vennene sine som de som skal ordne opp eller være den som stiller opp hele tiden. Ofte vet man kanskje ikke at vennene våre også kan ha det vanskelig men ikke klarer å fortelle det til noen. Da jeg var på din alder og gikk på ungdomskolen var det mange som slet men som jeg ikke fikk vite før i ettertid. Derfor er det viktig at en verner vennene sine, og bruker dem til hyggelige ting. Noen liker å ha slike forhold til vennene, for å beskytte seg selv, for kanskje har de nok med sine egne problemer, så det kan være derfor at noen tar avstand dersom de merker at noen ofte snakker om vanskelige ting. Jeg sier ikke at du er en person som snakker negativt, men jeg sier at det KAN være slik ofte. Det at du begynte å selvskade deg har med at du har det vanskelig, og dersom du føler at du blir mobbet (dvs. at folk hakker på deg uten grunn og forsurer dagen din uten at du har gjort noe for å fortjene det) så kan faktisk selvskading føles som et alternativ for å få ut de vanskelige følelsene du har innvendig men som du ikke får utspill for gjennom å prate med noen utenfor. Har selv vært selvskading,og kan en hel del om dette. Selvskading er forskjellig fra person til person og man kan ikke sammenligne ens egen selvskading mot andres, MEN når man har det så vondt at man tyr til slike drastiske steg som å skade seg selv (selv om man egentlig vet at man ikke fortjener det, men ofte gjør det i fortvilelse) så er det fordi man har det vanskelig. Jeg vil anbefale deg å ta kontakt med helsesøster på skolen din, eller en voksen du stoler på. Fint at du snakker med hun du har blitt kjent med via internett, men husk at hun også "bare" er en venn, og dere må ta vare på hverandre. Mvh Sol.
# Marchelo Love Gurlz (L)
2
20.10.2010 22:12:57
Hei Sol! Jeg ser at du også jobber her og svarer på spøsmål! Me 2. Skal vi samarbeide? Mvh MLG I sammarbeid med SOL
c.b
4
13.09.2010 09:39:00
til ;( det er hun som er en dårlig veninne. du er ikke den som ikke holder avtaler, og du velger henne ikke bort. et tips ; si til henne at dere må snakke skikkelig sammen, spøpr hun om hvorfor hun ikke holder avtaler dere lager, og om du eventuelt gjør noe feil, ovenfor henne. i et vennskap er det viktig å snakke sammen om ting, å være ærlig. det er også viktig å ha tillit til hverandre.. håper dette hjelper deg med veninnen din :)
;(
2
28.05.2010 13:18:00
Jeg holder på miste bort bestevennen min til en annen! Ho drar til ho nå ho avtaler med meg først. Jeg kjønner det ikke! Og når kjeresetn hennes ringer er ikke jeg der lenger,og jeg sputr hva ho hadde valgt av mag og han. Da sa ho kanskje han. Er det jeg eller hun som er en dårlig venn?
# Marchelo Love Gurlz (L)
7
20.10.2010 22:08:18
Jeg vil vel si at denne Venninen din ikke er en god venn. Hun bryter løfter og avtaler med andre etter løftene, som du sier. Du spør også om hvem som er den dårlige vennen her. Jeg vil si at du IKKE er en dårlig venn, når hun velger deg framfor kjæresten hennes er hun ikke mye så forstupende. Jeg vil råde deg til og sende et spørsmål til Ung.no om dette her hvis det plager deg. Mvh. MLG
en svartskalle
9
15.03.2010 11:38:53
jeg er en pakiss som har en somalsk venn. vi pleier å erte andre og si norske potteter
En NORSK!
10
17.10.2010 16:58:06
Da er du skjokolodakake!
M.H
3
24.01.2010 02:36:00
jeg kan ikke finne venn. jeg er ny i Norge. så mye leter jeg men funnet ikke. noen kan hjelpe meg. fordi jeg alene i Norge . hvordan man kontakter med folk. Men finner jeg alle være ikke bra litt mafia. Ja vi ses ::::;D:;) (red: Du kan skrive inn til ung.no/oss og få svar)
anonym
5
21.01.2010 22:12:00
jeg har 4 venner jeg kan si alt til.Jeg har ikke så mange venner men fornøyd med 4 styker åpner meg ikke før jeg stoler på den andere persjonen.De som har mange venner kan ikke stole på alle så bedere og ha 4 venner som man kan si alt til. Bryr ikke noe om hva andere tenker om meg.Folk kan både si og mene hva de vil om meg.Dere som ikke har noen venner kan oppsøke andere som ikke har så mange venner.Det er altid noen av dem på en skole.Hvis du føler deg mobba kan du tenke på noe du seter pris på.Eler si til deg selv at du er like flink som de andere
Sola
5
20.10.2010 15:02:20
Kjære anonym! Det er jo mye bedre å ha 4 venner enn å ha ingen venner. Som det står i artikkelen over så er det ikke alle som er så heldige å ha noen i det hele tatt, og det er jo ingen god følelse. Venner kommer, venner går, og noen av dem består.... Som det så godt heter! De som har mange venner har det ikke nødvendigvis bedre enn de som har få. Og dessuten kan det være bra å ha få nære venner og heller mange bekjente. Man skal ikke sammenligne seg med andre, selv om det kanskje ofte er lett og svært ofte er det folk som sammenligner en med andre de kjenner. Men, la bare folk få mene hva de vil. Alle er ikke like, og heldigvis for det. Det hadde vært rimelig kjedelig om alle skulle kjenne alle og vanket i samme vennekrets. Gudene vite hvor mange spetakkel det hadde blitt da når folk ble uvenner og man måtte begynne å velge parti som det som oftest pleier å skje. Du har rett i at de som ikke har venner kan oppsøke andre som føler seg aleine, men det er viktig å vite at ikke har like lett for å bli kjent med folk, og ofte trenger at noen tar ansvar for å ta initiativ. Det handler om redsel for å bli avvist, og det kan komme av mange forskjellige grunner man ikke vet om. Så derfor er det kanskje bedre at de som HAR venner fra før er med på å bidra til at de som ikke har venner blir kjent med hverandre. Altså....dvs. Har du noen du kjenner som ikke har venner, så be med vedkommende på en møteplass (f.eks: diskotek,ungdomsklubb, idrettslag) og introduser vedkommende for de andre. Det kan være med på å hjelpe mer enn du tror. Er jo verdt en sjanse, er det ikke?? Og du har helt rett holdning: Du selv ER like flink som andre, selv om folk måtte mene det motsatte!!!
karoline
4
23.11.2009 13:22:10
Hei jeg er en jente på 18 år a min venn er litt rar og er besatt av spanske tv serier hva skal jeg gjøre?
Jente
3
12.11.2009 16:39:00
Hei. Jeg og mange venninner av henger pleier å henge sammen i friminuttene. Vi er tilsammen 5 jenter i vennegjengen vår. Men 3 av jentene er liksom bestevenner og de sier alltid hemmligheter til hverandre. Hver gang de sier en hemmlighet så vil de ikke at jeg skal høre det. Jeg føler meg så utenfor hver gang de gjør sånn. Jeg vil ikke føle meg utenfor vennegjengen min. Jeg vil også høre på hemmlighetene deres siden jeg er jo vennen deres. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre for å vise dem at jeg er utenfor. Jeg tør ikke engang å si at jeg føler meg utenfor til vennene mine. Hva bør jeg gjøre?
Sola
3
20.10.2010 15:09:22
Hei Jente! Det blir ofte sånn i enkelte vennegjenger at noen blir mer knyttet og nære enn de andre. Det skyldes at noen "klikker" mer sammen, dvs. de passer mer sammen enn andre, selv om de godt kan henge sammen med flere samtidig. Det betyr ikke at du er mindre verdt, selv om jeg forstår følelsen din når du opplever det hemmelighetskremmeriet deres som kun noen få av dere får ta del i når dere er samlet. Jeg synes du bør si dette til dem, at det er unødvendig av dem å være sånn når dere alle er samlet, for enten er dere venninner alle sammen, eller så er der ikke det. Da er det bedre at de heller venter med å dele hemmelighetene sine med hverandre til de er alene sammen, så slipper du og andre å føle dere utenfor. Om de ikke skulle bry seg i det du sier, så betyr det bare at de ikke har evnen til å føle medfølelse med andre. Enkelte tenker ikke så langt, beklagelig vis. Da ville jeg heller prøvd å finne meg noen andre som du kan bli bedre kjent med og som du kanskje kan begynne å dele dine egne hemmeligheter med. Men, om du ikke får vite hemmelighetene til de såkalte "venninnene" dine, så ikke fortvil. Det er rett og slett veldig barnslig gjort av de å holde på sånn, for de utestenger folk, og det er veldig slemt gjort. Antagelig er ikke det de snakker om så veldig viktig uansett, men den følelsen av å ikke vite om det er DEG de snakker om eller gudene vite hva, det er en veldig ekkelt følelse som ikke er noe god å ha. Bare trekk deg unna de når de holder på sånn, og ikke la de forsure dagen din. Om de oppfører seg rart når du trekker deg unna, så ikke bry deg, for du gjør rett i å "beskytte" deg selv mot sårbarheten de gir (kanskje ubevisst?) ved å holde på sånn. Og det har du helt rett i.
betul
2
12.11.2009 14:27:16
når fir vi en konflikt har noen en svar på deet?
kaja
4
21.07.2009 17:08:32
heei jeg er en jente på 14 år. jeg skal begyne i 9 klasse og har ingen venner de som jeg går i klassen med meg sonterer folkene etter kler still og vor tynn du er og hvordan du ser ut.jeg veier 68 kilo og hvis jeg skal kjøpe soner kler som de andre bruker så passer jeg ikke i dem. desuten brukker dem meg som om jeg er banken deres og de mobber meg hver dag. så om hvis du kunne svare meg på det eller rettersakt hjelpe meg med probleme mitt så takk fra jente som ikke har venner
Sol.
3
20.10.2010 15:25:29
Til Kaja! De som sorterer folk gjør det fordi de ikke vet bedre og fordi de ofte måler seg selv opp mot andre. Noe som er svært dårlig. Man skal ikke sammenligne andre med seg selv, for folk er like forskjellige som sokkepar. Du er 68 kg, og det er helt NORMALT å være det i en alder av 14 år (du er kanskje 15 år nå!). Du må aldri finne på å slanke deg pga. press fra de andre, for det gjør det ikke noe godt, annet enn at du får et dårligere selvbilde da du føler du må konkurrere om å ta deg best ut, og du vil antagelig ALDRI bli fornøyd uansett hvor lenge du prøver å slanke deg. Så lenge du har et sunt kosthold og trenger regelmessig, så la de andre få mene hva i pokker de vil om de andre. Du vil vel ikke ha folk som styrer og bestemmer over deg? Det er nettopp det disse gjør ved å måle deg opp i mot andre. Hvem er det som gjør slikt da? IKKE ekte venner i alle fall, de godtar deg som du er. Du sier de bruker DEG som banken deres? Betyr det kanskje at du låner dem litt for lett ut penger når de spør om det? Dette er et faresignal på at du blir "brukt". Det vil si at de vet at du er lettlurt og for snill, og derfor spør de deg hver gang. Var slik selv på ungdomskolen at folk spurte om å låne penger, men fikk jeg dem noen gang igjen? ALDRI! Hvorfor skal du brødfø dem med penger? De kan jo for svarte spørre foreldrene sine som faktisk er de som er pliktige til å sende med dem penger om de skulle behøve noe. IKKE la deg fortsette å la deg utnytte. Ta tak, gjør noe med det NÅ før det utvikler seg til det verre! Å føle en ikke har venner er veldig sårt. Ensomheten dreper en omtrent innvendig. Å ikke bli sett, ikke bli hørt og forstått. Ingenting føles verre omtrent. Har du prøvd å begynne på en hobby/aktivitet du liker? F.eks. kor, håndball, fotball, basketball...osv. Det finnes sikkert slike ting i ditt nærområde. Kanskje føler du deg engstelig for å tørre å dra på slike ting alene, men hva med å få med deg en bekjent, om du så bare kjenner vedkommende litt fra før, så er jo det en begynnelse. Det handler om å TØRRE å være seg selv, TØRRE å vise mot og stå opp mot de som har "makten" (eller tror det ihvertfall). Grunnen til at folk ser seg nødt til å velge ut personer ut i fra hvordan de ser ut er antagelig fordi de selv har dårlig selvtillit og de føler at dersom de velger ut folk som ser ut/oppfører seg som dem, så er de like. Men dette er helt FEIL FEIL FEIL!!! Vær den du er! Våg å stå i mot disse som styrer de fleste andre. Du skal vite det at i ettertid vil de som faktisk går dithen å forandrer seg bare for å bli mer "likt", de vil innse at de ikke får noe ut av å følge andres krav. Så lenge du er deg selv, og folk godtar deg for den du er, så er det egentlig det beste. IKKE la andre styre deg eller si deg hvordan du skal være.
E s P e N
4
09.07.2009 23:43:27
Jeg er ikke den mest spennende personen i "vennegjengen "..er ikke den som herjer rundt å sånn..Å det veit jeg,, bare sånn jeg er lissom. Trur folk synes jeg er litt kjedelig kansje.. Men det som er litt årleit, er att når noen av dem har problemer eller noe de vil snakke om, så kommer de til meg..Å det tar jeg som ett ja på att folk synes jeg er årleit fordet om jeg ikke er den som roper høyest..
Victoria
4
18.05.2009 10:01:08
Hei, jeg har en skoleoppgave om ungdom og venner. Så jeg har et spørsmål til deg siden du er helsesøster. Hva for spørsmål er det de fleste ungdom spør deg om i forhold til venner? (red: du kan stille spørsmål og få svar på ung.no/oss)
linn
2
26.12.2008 14:15:32
Jeg har bare 3 venner jeg:( Bare en jeg kan stole sikkelig på, og de vireker som om de to andre synes det er flaut å være med meg:'( Skjønner ikke hvorfor dette har hednt meg jeg har bestandig prøve å være så god venn som mulig, men ingen virker interisert i meg virker det som:( Blir bare deprimert når jeg ser styggere eller folk som har vært slemme får det jeg vil ha! Hvordan skal jeg kunne få min største drøm i oppfyllelse når jeg er en sånn taper og dårlig likt!
:O
2
03.12.2008 16:31:49
Mooren spøørr han ikke en : hva er det du har gjort for at de gjorde det og det sånt, ,
:O
2
03.12.2008 16:29:53
Jeeg hater en venn av meg skikkelig , , og moren hans, Det var alltid jeg som beskytett han når andre mobba han og slo han ,, men det eneste han sa til lærerne og til moren siin er at det er jeg som slåår han og alt det der, ,Synees dere at jeg skal bare gii han juuling ,, Og nåå går moren til andre og sier masse Bullshitt om meg, han lærer ingen ting,, han baksnakker meg og alt det der, og nå hakke han noe venner, For eks: i går skulle vi skrive noe fint om hverandre på et kort, ,så fikk en venn av meg han gutten etter på såå skrreev han masse stygt om han fordi han hadde gjort det sammme mot han som det han gjorde moot meg , , etter på var jeg såå snill og sa at vi kunne bytte , så skreev jeg fine ting om han , men han er fortsatt en Biitch!! hvaa syynes dere at jeg buurde gjøre, Det her har skjedd med vennea mine og, , men det er meg som han snakker masse ting , om Oog moren er dummeste i hele verden ,, når han går hjem og sier at han har blitt slått eller blitt mobbet og sånt, ,han sier ikke noe om at jeg sa i fra til læreren eller noe sånt, han sier selv at jeg var med på det!!:O Haan gjøør meg skikkelig siint og dette her har pågått i flere år nåå , ,Men har aldri banket han opp eller noe sånt, ,Væær gang jeg snakker til han og sier hvorfor gjør uu det og sånt, ,såå gråter han bare ,, (red: Du kan skrive inn til ung.no/oss og få svar)
Cathrine
1
02.12.2008 20:45:28
Jeg har ikke så mange, men jeg har de gode, trofaste vennene jeg noen gang har hatt. Verftall de jeg kan kalle for en venn. Jeg syns det er tragisk, når folk later som om de er venninnen til en, og to sec etter går den personen bak rydden på deg, baksnakker, og forteller hemeligheter. Sånne folk burde møtes, og diskutere HVORFOR de gjør det. Serriøst. Er du en sånn person, slutt med det med en gang, folk blir såret!
Mia!
2
28.08.2008 16:02:38
Jeg er med i en slags gjeng, vi er 6 stykker, og alle er egentlig veldig forskjellige. Vi er ikke akkuratt de mest populære på skolen, men vi har det gøy! Det hender vi får noen ekkle stirrende blikk, men det gjør ikke noe , vi har jo hverandre! =D

Spørsmål og svar

Hva er vennskap? Hva er en god venn?
Hei! Jeg har lagt ved noen artikler som handler om dette med vennskap, hva som er en god venn og hvordan være en god venn. Det er også litt individ...
Kan man finne ut noen sted om noen har blokkert meg fra Instagram?
Hei Det er ingen pålitelig måte å liste alle som har blokkert deg på Instagram, men du kan enkelt sjekke om en spesifikk bruker har blokkert deg....
Hva betyr friendzone
Hei Friendzone er for eksempel når en gutt liker en jente, så blir de gode venner. Etter dette vil ikke jenta ha et forhold med gutten fordi de er ...
Hva betyr forkortelsen "sh" ?
Hei Takk for at du skriver til oss! Det er vanskelig å si akkurat hva "sh" betyr. Det kan stå for flere ting. Jeg tenker likevel at det kan være ...
Hva betyr "walk of shame" ?
Hei Takk for spørsmålet! "Walk of shame" kan bety litt forskjellig avhengig av hvilken situasjon du er i. Det vanligste er likevel at man sikter t...
Min venninne planlegger å ha sex og er bare 12 år.
Hei Du høres ut som en veldig god venninne. Jeg vil anbefale deg å snakke med venninnen din. Fortell at du er bekymret på grunn av at hun har star...
 Hvordan kan jeg bli mer utadvendt og pratsom?
Hei Du skriver at du strever med å få til den gode sosialt kontakten like godt som før og at du også ofte føler deg litt trist og ensom.  Dette...
Vi er sjukt lei en jente i klassen vår, vi klarer hun ikke mer.
Hei jente 15 år. Takk for at du kontakter Ung.no.Gode vennskap er viktig for alle, både for dere og for denne jenta som du beskriver. Men det er ik...
Hvordan være en god venn?
Hei Det er mange måter å være en god venn på, så vi har allerede laget en artikkel som heter nettopp "Hvordan være en god venn". Ta en kikk på...
Hvordan hjelpe en venn med kjærlighetssorg?
Hei Takk for spørsmål og at du henviser deg til ung.no!Ut ifra hva du skriver virker det som om du befinner deg i en kjip og vanskelig situasjon hv...
Hvordan bli kjent med nye folk.
Hei Vi har laget et par artikler om dette, for du er ikke alene om å synes det er vanskelig å finne nye venner. Spesielt er det mange som føler de...
Jeg ble lurt til å sende dickpics, dette førte til at jeg mista bestevenn
Hei Tusen takk for at du skriver til oss.Så utrolig kjipt å høre at du har blitt lurt! Og at dette attpå til har ført til at du har mista bestev...
Har dere noen tips til hvordan jeg kan slutte med onani?
Hei! Selv om du ber om hjelp til å slutte å onanere, så tror jeg ikke det egentlig er det jeg tenker å gi deg hjelp til. Å onanerer; Lær...
Jeg vil gjerne skaffe nye venner men alle kjenner hverandre fra før og de er ikke veldig inkluderende siden jeg er en outsider.
Hei Jente 16.Takk for at du skriver til Ung.no. Å starte på en ny skole der du ikke kjenner noen vil være en stor utfordring for de fleste. Hvert...
Hvordan bli mindre avhengig av mobilen?
Hei Takk for at du skriver til oss. Jeg skjønner at det kan være irriterende at du og venninnen din er for opptatte av mobilene når dere er sammen...
Jeg føler hele tiden at ingen bryr seg om meg. Jeg er konstant alene på rommet mitt. Enten sover jeg eller gråter. Jeg er også så drit lei av folkene rundt meg. Snakker allerede med helsesøster.
Hei Det er ikke lett når du har en opplevelse av ensomhet og at ingen bryr seg om deg. Når jeg leser det du skriver, så ser jeg at du har personer...
Hater jula og gruer meg til jul!
Hei Hei! Takk for at du skriver til oss. Det er leit å høre at du allerede nå har begynt å grue deg til jul. Det er det dessverre mange barn og ...
Jente, 17, ser ikke lenger vitsen med livet
Hei Takk for et langt og ærlig brev! Det høres ut som at du har det vondt! På mange måter egentlig. Jeg må si at jeg synes det er litt betryggen...
Se alle