Hopp til hovedinnholdet

Vennen min har det vanskelig - hvordan kan jeg hjelpe?

Trøster venninne (colourbox.com)

Ser du at en av vennene dine har det vanskelig? Har en venn betrodd seg til deg om noe som gjør deg bekymret? Slik kan du hjelpe.

Offentlig og kvalitetssikret
Trøster venninne (colourbox.com)

Vær oppmerksom når venner forandrer seg

Det kan være at en venn eller venninne begynner å oppføre seg annerledes enn han/hun pleier. Kanskje vennen din ikke vil være med på de samme tingene som tidligere, eller plutselig blir mindre interessert å være tilstede på skolen? Kanskje har vennen din opplevd noe vanskelig, dramatisk eller trist og greier ikke å si noe om det, men blir mer stille, sintere, tristere og mer utålmodig? Eller kanskje betror vennen din seg til deg med beskjed om at du ikke må si det til noen.

Bry deg

Hvis du ser at noen har det vanskelig, kan du være til god hjelp bare ved å bry deg. Du kan for eksempel spørre hvordan han eller hun har det, og finne ut av om det er noe du kan gjøre for dem. Om vennen din ikke er klar for å dele problemene sine med deg enda, kan det uansett være godt å vite at du er der for dem hvis det trengs.

Vanlige, men vonde følelser

Mange kjenner innimellom på følelser som kjærlighetssorg, ensomhet, utilstrekkelighet, tristhet og manglende selvtillit eller selvfølelse. Noen kan gruble over meningen med livet og andre litt store og filosofiske spørsmål. Det er normalt at følelser svinger og forandres - og det er helt naturlig at følelser kan være veldig sterke noen ganger, for så å endres ganske raskt igjen.

 

 

Når det ikke går over

Har du en venn som har vært trist på grunn av kjærlighetssorg i flere måneder og ikke klarer å fungere normalt igjen, kan det være en god idé å snakke med noen som vet hva som skal til for å komme videre. Prat også med noen voksne om andre bekymringer du har eller har hatt for en venn over tid. Kanskje ser du at vennen din ikke har det bra hjemme, kanskje er han eller hun tristere enn vanlig, eller kanskje mistenker du at vennen din har spiseproblemer, ruser seg eller har hatt en vond opplevelse? Eller sliter vennen din med en fysisk eller psykisk sykdom som gjør at livet er ekstra vanskelig? Ikke gå med bekymringen eller tankene om dette alene dersom problemene ikke går over. Du kan snakke med en voksen du har tillit til.

Du kan også oppfordre vennen din til å oppsøke hjelp, eller tilby deg å bli med til en som vennen din kan prate med. Det kan være en forelder, en lærer, rådgiver på skolen, helsesykepleier på skolen eller en voksen på helsestasjon for ungdom. Dere kan også stille spørsmål til våre fagpersoner på ung.no/oss. Du kan også ringe mental helses hjelpetelefon eller ta kontakt med Kors på halsen.

Selv om vennen din har betrodd seg til deg og bedt deg om å ikke si noe videre, kan du søke hjelp hos noen ved å be om råd samtidig som du holder vennens navn anonymt. Helsesykepleier har taushetsplikt.

Hva kan du ellers gjøre?

Det er ikke alle som ser at de kan trenge hjelp for å komme seg gjennom problemene, eller har erkjent at de har et problem. Derfor er det viktig at du som venn bryr deg. Du kan for eksempel spørre: "Hvordan har du det egentlig?" eller "Hvordan går det med deg?" Beskriv det du ser eller tenker. Du kan for eksempel si at du er bekymret fordi vennen ikke kommer på skolen, spiser lite eller sier lite. Prøv å si det du ser uten å tolke for mye. Det er bedre å si: Jeg blir litt bekymret når jeg ser at du ikke spiser lunsj og ikke orker så mye i gymmen, enn å si at du tror at vennen har spiseforstyrrelse. Det er også bedre å si at du tenker på vennen når han ikke er på skolen, enn å si at vennen har skolevegring. Du kan også for eksempel si: "Kanskje du kan snakke med helsesykepleier eller noen andre? Jeg kan godt bli med deg."

 

 

Negative tanker og vanskelige følelser

Alle kan ha det vanskelig med tanker og følelser i perioder. Noen ganger føles det ekstra ille, og for noen går ikke disse følelsene og tankene over av seg selv. Omtrent hver femte ungdom opplever at det er litt ekstra strevsomt. Varer det over tid, kan det være en psykisk sykdom under utvikling, og da er det viktig å få hjelp av noen profesjonelle.

Du skal være venn, ikke terapeut

Mange ungdommer tar veldig mye ansvar for venner som har det vanskelig. Det er bra å bry seg, men hvis du blir betrodd alvorlige problemer er det viktig at du snakker med en voksen du har tillit til. Du kan ikke være den som alene skal bære vennens byrde. Du kan støtte og lytte, ikke behandle. Det viktigste en venn med problemer har behov for, er at du er forutsigbar som venn. At du holder avtaler, at du er som før, at dere kan finne på vanlige ting sammen og være sammen uten at problemene får for mye fokus. Sett grenser for det som er greit og ikke greit for deg å få høre om eller bli trukket inn i. At du tar kontakt fortsatt, SELV OM vennen ikke er helt som før, er viktig. Vær litt tålmodig og prøv å tåle at vennen har det litt vanskelig. Det er ingen som kan ta bort det vanskelige for folk. Det må ofte behandling til og vennen må selv jobbe med problemene med profesjonell støtte underveis. Fortsetter du å være den vennen du var før, er det det beste du kan gjøre.

Tør å spørre!

Mange vegrer seg for å spørre fordi de er redde for å gjøre ting verre. Det er mye bedre å spørre enn å late som ingenting.

Noen syns det kan være vanskelig å snakke om følelsesmessige ting, men husk at det ofte er den enkle måten som er den beste: "Er du lei deg?", "Hvordan har du det etter skilsmissen?", "Tenker du mye på moren din som døde?" Dette kan være greie spørsmål som gjør det enklere å ta opp følelsesmessige temaer.

Kanskje kan du også si: "Jeg vil du skal vite at jeg gjerne hører på deg hvis du vil snakke".

Ofte kan det å gjøre noe med andre være godt for personer som har det litt vanskelig. Foreslå derfor å gjøre noe hyggelig sammen med vennen din, og si gjerne: "Vi kan godt gå en tur i kveld" eller: "Blir du med å spille fotball" eller: "Skal vi se en film?". Snakk også om helt vanlige ting som skolen, venner, fritidsinteresser, musikk og så videre.

Tenk på hva du ville ha likt

Tenk etter hvordan du følte det da du var ordentlig nedfor sist. Kjenn på følelsen. Hva ville du at de rundt deg skulle gjøre da? Husk også at folk sjeldent trenger råd i slike situasjoner. Hvis man vil ha råd, ber man gjerne om det. Det de aller fleste trenger er at du lytter, at du spør og viser at du prøver å forstå. Det er så lett å fortelle om sine erfaringer med noe som ligner, eller å gi råd raskt. Prøv å unngå det om ikke vennen etterspør det.

Skrevet av:
Redaksjonen, ung.no
Sist oppdatert:
15.02.2019
Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)
Jente 12
3
27.09.2018 16:14:04
Ikke fortell hemmelighetene til vennene dine, selv ikke om det er veldig alvorlig […](Hei, Skriv til oss på ung.no/oss, du er anonym der, og en fagperson vil svare deg og komme med gode råd. Alt godt til deg! Hilsen ung.no).
jenta
1
03.08.2017 10:34:50
vær så snill,, ikke fortell hemmelighetene vennen forteler deg fordi du tror det er "best". vennen din vil også ha det bedre, men han eller hun har sikkert grunner på hvorfor de ikke vil si det, så spør om det. Jeg vet om noen som ødela vennen sitt liv, fordi han ville "hjelpe"
Yolo
1
25.02.2017 09:32:08
Hei! Jeg har hatt det kjempe vanskelig etter noe som skjedde på vei fra skolen. (Da var jeg 11) Jeg var vært redd alle folk og ikke tørd og gå ut av huse. Dette varte et og et halvt år! Jeg gikk til en lege på bup, og hun var veldig grei og hjalp meg gjennom tøffe tider! Men gjennom den tøffe tiden ville jeg ikke gå på skolen fordig det var såååå mange barn der! Og vennene mine viste jo ikke hva det var så de viste ikke helt hva de skulle gjøre så klart!☺️
Lonely af
3
17.02.2017 01:06:01
Æ har de Ikke så bra Men har ikke no vænna:( (red: du kan skrive inn til oss på ung/oss og få svar)
Hjelp
1
18.11.2016 14:42:40
En venn av meg I klassen over sliter med ensomhet. Og sa det først til meg I dag. Eg har ikke gått på skule med han før og eg veit ikke hva eg ska gjere. Han sa han hadde slitt med det I nokon år og sitter ofte åleie. Hva skal eg gjøre? (red: du kan skrive inn til oss på ung.no/oss og få hjelp og råd)
Meg
1
16.07.2016 03:16:16
Hei jeg bare lurte på om hvorfor jeg ikke får lov til å ha kjæreste av foreldrene mine er 13 år
Jente 14
2
15.08.2017 09:40:31
Jeg opplever også det så det går bra. Snakk med helsesøster og sosiallærer for jeg gjorde det og fikk hjelp
dårlige fordeldre
2
30.05.2017 11:13:26
fordi dei slemme og dei ikkje liker dei
Mmmm
1
02.08.2017 18:44:18
Det er ikke sant de er bare litt overbeskytende!
hockeypokk
3
26.04.2016 13:41:14
Venner "latin: shitkids" er noe de fleste mennesker har, kanskje ikke Harry Potter eller Jesus, men de viet jo livet sitt til magi. Venner kan man få kjøpt overalt, de er veldig billige på Finn.no. Venner blir både brukt og byttes jevnlig. Enkelte "fjortis" jenter bruker "vennene" til å skrive søte ting om, som "Åh, lizzom, EliSabeth pusen min, er bare den ABZOLUTT beste vennen jeg har. Hun er lizm fantaztizk, jentamiii" du er alt penah" og alt dette er bare noe som er kalt bullshit. Vennskap går ut på dato sånn ca. 1 uker - 3 uker etter at de er kjøpt, ellers blir de ekle og råtner. Etter dette finner man seg nye. Hvis man er veldig heldig kan man finne seg noen såkalte "bestevenner" og de holder en hel måned! Venner er aldri som i bøker eller filmer, der er de alltid usannsynelig snille mot hverandre, venner i virkeligheten er noen manipulerende drittunger. "Friendship last forever, if forever is a week"
random duuuud
1
26.04.2016 13:44:30
helt enig!
G14
2
28.02.2016 23:58:20
Bipolar type 1 gutt her. Har ikke hatt noen venner siden 6. Klasse nå. Alle blir slitne og sure av at jeg er bipolar. Har alltid vært slik at jeg er deprimert og har selvmordstanker helt til det skjer noe som at jeg finner ei jente æ liker. Så blir æ helt manisk i 2-3 dager. Men så får de vite om at æ r bipolar og så skremmes de vekk og jeg er tilbake i det dype mørke hullet personligheten min bor i. Æ har hjulpet og forhindret personer med selvmordstanker og faktisk "avvæpnet" 4 stykker. Men æ sitter jo i samme drittet selv. Vet ikke helt hvor mye mer æ holder ut men som psykologen min sier: det er jo helt klart noe som er galt med deg! (red: du kan skrive inn til oss på ung.no/oss og få hjelp og råd)
En god venn
1
28.01.2016 22:26:15
Jeg har en venn som jeg er veldig redd for. hun bunten i klassen min for hun,måtte bytte skole fordi hun ble mobbet jeg satt ofte med henne og pratet om problemene hennes. jeg var kjempe glad for at jeg kunne hjelpe. Hun hadde det veldig vanskelig hjemme. Senere fikk hun fosterforelde. etter det har jeg ikke sett henne,men har kontakt med henne det er jeg veldig glad for. Henne vet ikke hva hun skal gjøre mere for hun blir mobbet mere en før og det er så mye at henne begynner og ikke vite hvor hun skal være og begynner og kutte seg på armene. Dette gjør meg bekymrett. Men jeg ringer henne veldig ofte og spørr hvordan det går og gir henne tips til hva henne kan gjøre dette gjør så jeg føler meg som en ekte venn
vd kV dvk jjjjjjjejnte 14→→→→→
1
04.07.2015 01:50:01
Måtte klare meg selv. Er så dårlig på følelsemessige ting ...... skulle si ifra om now og være streng ogcsur en gang ogsp brøt keg bare sammen i geåt til en av mine foewldre om noe jeg ikke syntes vat greit. Har gått fler anfall og det er flaut etterpå. Iværtfallnår alle du kjenner og flere du ikke er trygg på og har hatt dårlig selvtillit ffea ser deg gråte ig er helt rød itrynet og alt er bare feil. Koselig
vd kV dvk jjjjjjjejnte 14 →→→→→
2
04.07.2015 01:44:52
Selv var jeg veldig deprimert i flere månder uten at jeg følte at jeg fikk noe hjelp av noen andre. Av og til lå jeg i sengen og gråt mens jeg fortalte mamma om noe av det jeg tenkte. Hat altid følt meg alene eller andreledes. Føler at jeg ikke har noen ordentlig ordentligevenner.....Jeg vet iikkehva som er galt og hvorfor jeg tenker og føler som jeg gjør. Det er så innmari mye jeg kansi og jeg sliter ifte med tankene. Jeg kan begynne å slå, klore og klype meg selv. Faktisk offentlig også. Av og til ser jeg på andre når de går firbi og tenker"Jeg vet jeg er stygg jeg vet det!" også skade jeg mef selv som et tegn på at keg er klar over det...... jeg orker ikke, tørr ikke eller vil ikke selvskade med kutting. Syntes relasjoner med andre mennesker kan væreVELDIGvanskelig. Ikke alltid menofte. Jeg når jeg føler at jeg iker er velkommen eller føler meg truffet avnoe noen snakker om går jeg bare. Fof jeg gidder ikke være medpå dette mer. Har hele livet egentlig slitet. Har ikke bare altid vært like klar ober det og det ble bare tydligere og tydlihere. Andre har det store behovet for å være ute lenge. Jeg har ikke det. For j eg har ikke now å gjøre. Jwg har ofte endt med å sit te times hvis ober leggetid hele dagen på pc/mobil og gjort ingenting. I mer enn et år!!! Er såååå sjeldent jeg finne rpå noe med andre og får bare en helt utrolig jævlig følelse når j eg ser andte har det gøy, har det så fint og poster bilder osv. Har så ofte så mamge forskjellige jævlige følelser. Men altså..... jeg klarer ikke fastslå NOEN TING!!! Det er så INMARI berg og dal bane. Når j eg har det bra har jeg det helt ok og tenke rik livet fint og greir np og det komme r til p gp bra og neste er det den KRAFTIGE tristheten og ebsomheten som inntreffee med et stort smell. En sang som jeg følte meg veldig igjen i "I'm breathing but i can't feel life." I værtfall når j eg er deprimert eller usikker. Det er som om ingen vil hjelpe.... det å soørre om detgår bra hjelper ikke. Jeg vil ikke åpne meg for det. Noen ganger siwr jeg nei og ikke noe mer. Av og til sklle j eg lnske at en ny sjelevenn kom. At vi aldri hadde møtws før og npr vibser hverandre i øynene forstpr personen ALT! Men på frumn av min tare fortsåelse av relasjonwr og fordi jeg syntes det blir så rart, flaut og at jeg angrer etterpå åpnerbjeg meg aldri. Sier ofte bare litt og noe som jeg har sluppi litt aket på. Ønsker jeh bare skal blomstre i år. Flere ganger syntes folk jeg er rar og j eg føler meg så kjedelig ellers. Hele vrikeligheten er merkelig. Mange j eg kjenner sier de har det fælt. Noen mye værre en meg of da føles det som at jeg ikke får lov tilå klage eller at det er ffor mange. Har ofye sett på emg som frisk eøøer nesten men nå føler jehu meg nesten syk...... okwi væesåod. Massse skribefeil →lite tastatur.
fælt
2
05.06.2015 23:24:19
min bestevenn (gutt)har dt fælt,jeg vil at han skal vite at jeg er her for han,forde jeg bryr meg om han,jeg vil støtte han og gjøre alt rett,hvordan skal jeg gjøre dt.
Tips
3
27.03.2016 00:50:19
Si til han "jeg er her for deg"
en person
2
15.04.2015 14:24:17
Den gamle bestevennen min er ofte alene og trist! Jeg prøver ofte å få hun med men jeg føler hun ikke "gidder" å prøve å bli med i gjengen min på seks stykker... det ender opp sånn at hun går med "dramaquinsene" som ikke er bra for henne. Hun oppfører seg også veldig survete i blant og jeg prøver hardt men hun vil bare ikke. Det ender opp med at jeg ikke gidder å ta hun med og at hun er SYYKT trist..
Camilla
3
04.03.2015 21:04:26
Eg har en venn som heter Line. Foreldre hennes er skilt og eg tror hun har det litt vanskelig. Av og til kan hun vere litt frekk. 《En gang gjekk hun bort til huska og så ned igjen bakken og var lei seg. Eg gjekk bort til hun og spurte om det var noe. Men det eg fikk til svar var er det noe da? Eg viste Ikkje kva eg skulle sei. Men så dat det ut av meg ett nei. Det angrer eg veldig på! !》
J13
1
05.01.2017 09:02:08
Hei
J15
5
17.10.2014 15:48:24
Noen som vil snakke?❤️
Jente 12
3
09.09.2014 16:03:50
Har mange venner men jeg har hørt at mange av dem har baksnakkelser meg
Hei
3
11.12.2014 19:57:48
Da tenker jeg ikke at de er ekte venner, men før du tror på hva andre sier burde du spørre dem selv :) Hadde vært dumt hvis det ikke stemte og at du mistet en god venn.
elisabeth
3
02.09.2014 19:58:31
Jeg har det sån ikke noen venner
Maya
2
27.08.2014 12:31:37
har en bestevenn men avogtil føles det som eg ikkje har den første gangen eg følte det var det fordi ho ringte meg på Face time men ho brydde seg ikkje om det ho berre snakka med ho som var på besøk isteden for å berre lavere å ringt å så sendte eg masse meldinga Å da sa ho at eg Masa det var meir som skjedde då å den andre gangen var det fordi ho sa at ho ikke hørte kva eg sa å det var jo på grunn av at ho berre dreiv å sang nor eg snakka å så fekk ho mora si til å lage regla på kor tid eg å bestevennen min kunne snakke i lag å det likte eg ikkje fordi eg ville ikkje ha nokon regla på det å so etter den gangen var det på Danseforestiling då sa ho at ho skulle vere med meg men då virka det berre som ho var med nokon andre å så må ho alltid heim klokka 8 nor ho er hos meg å nor ho er hos alle andre får Ho ver til halv 9 å ho spør nesten aldri meg om eg kan overnate hos ho å så spurte eg ho om det var fordi ho ikkje ville det å så sa ho at ho ville at eg skulle overnatte men den dagen ho sa det spurte ho en i klassen om ho kunne overnatte Å Det virka faktisk som ho ikkje vil det egentlig å so på en leir så var vi der men då snakka ho berre med dei andre å så spurte eg kass sang ho hørte på å då svarte ho ikkje å så var vi på Stranda det var også på leir å då hadde ho med seg både blad og mobil å det såg faktisk ut som at ho hadde tenkt å berre ver aleine der å så snakka ho ikkje med meg i det heile tat då å en periode føltes det som ho ikkje brydde seg om Meg det var då ho var på ferie men den første veka ho var på ferie var eg og på ferie men ho var ei veke lenger men så nor ho kom heim igjen Var det bra igjen for då kom ho Til meg å spurte om eg ville gå tur med ho å då gjekk vi tur å då var det gøy men nokon daga etter på kom eg på besøk til ho men vi krangla ikkje elle noko då men då såg vi berre på tv nesten men etter ho kom heim frå ferien har vi vert gode bestevenna igjen å så skjønte ho endeleg at eg blei lei meg nor ho aldri spurte om å vere med med så då spurte ho meg på søndag❤️
PositronWildhawk
2
13.08.2014 14:04:47
Du blir behandla sånn helt uten grunn liksom?
PositronWildhawk
1
13.08.2014 14:05:41
Oops, skrev det på feil sted XD
hanna
2
28.07.2014 22:20:40
hei jeg mener det å være en god venn mot din venn er å kunne stole. Husk det er best å kunne være venn med en du vet du kan stole på. Man kan ikke stole på alle. Men man vet selv hvem som er den rette. her er noen punkter over å være en god venn. - kunne stole - ikke spre rykter om din venn - kunne være engasjert - kunne være der for deg, når du har problemer med noe spesielt depresjoner eller trist - ikke være sjalu - kunne være ærlig- ærlighet er svært viktig - ikke baksnakke
Jeg vil bare dø. Hvorfor må det være så vanskelig
8
22.01.2014 22:04:04
Jeg har bare to skikkelige venner. De er den eneste grunnen til at jeg ikke er død enda. Huset mitt er fylt av krangling, hat, forskjellsbehandling og masse MASSE annet. Moren min HATER meg, og hver gang jeg kommer inn i rommet hun er i blir hun DRITSUR som om hun ikke vil ha meg der. I går kveld kom jeg inn på kjøkkenet, mens mamma var der. Hun ble DRITSUR med en gang og kalte meg frekk og slem. Jeg ble så frustrert og sint at jeg begynte å gråte og gikk inn på rommet. Pappa kom inn og spurte hva som skjedde. Så snakket han med mamma en stund. SÅ KOM SELVFØLGELIG broren min inn og begynte å snakke dritt om meg. Jeg gikk ut av rommet mitt å ble så sur på ham fordi han snakket dritt om meg bak min rygg. Så snakket de ENDA mer dritt om meg helt til jeg begynte å gråte. Da begynte moren min og broren min å si "å slutt å late som om du gråter, alle ser at det er krokodille tårer" så jeg sitter nå å gråter så puta blir klissvåt. Det er så vidt at jeg ikke har hoppet ut av vinduet å frosset ihjel enda. HJEEEELP MEEEEG (red: du kan skrive inn til oss på ung.no/oss og få svar)
PositronWildhawk
1
13.08.2014 14:06:16
Du blir behandla sånn helt uten grunn liksom?
lillen12
1
24.09.2013 14:08:49
ok, du er støttende D.
D
2
24.09.2013 14:07:53
lillen12 det du burde gjøre er å spørre vennina de om det er sant. Hvis det er sant så slår du opp med han gutten. Også burde du ta en prat med vennen din.
LIV
1
24.09.2013 14:04:30
Har en venn som ble kjæreste med min kjæreste. Hun fant ut det når jeg sa det på en overnatting og begge to lo så det trilla tårer :-)!!!!!
lillen12
2
24.09.2013 14:01:20
Jeg har en bestevenn som ble kjæreste i smug med min kjæreste. Hva skal jeg gjøre.
venneløs
3
31.05.2013 00:35:25
Jeg har venner, men jeg stoler ikke på dem, siden den tiden jeg faktisk trengte dem siden jeg hadde det vanskelig, kalte de meg bare bortskjemt og ga meg ikke noe støtte. Selv om de er uenige i hva jeg gjør så kunne de jo ha vært litt mer vennlige mot meg og prøve å hjelpe meg isteden for å kalle meg for idiot og slikt. Vi er fortsatt venner, men jeg har mistet respekten for dem, så neste gang jeg har det tøft, så kommer jeg til å dra til en psykolog før jeg i det hele snakker med dem om det. Hadde de vært ordentlige venner, så hadde de vært der for meg, UANSETT!!!
Mio
8
13.01.2013 00:33:16
Ha noen som trøster deg
Dritt unge
3
13.01.2013 00:26:30
En i klassen vil drepe meg vi var venner jeg ble populær og han ble nerd
Fuck
5
08.10.2014 19:54:02
Sikker på at du er populær? På den jævla måten du snakker dritt om ham og kaller ham nerd, så skjønner jeg godt at han er sur.
i know right
7
28.04.2012 14:38:27
i know right, ikke alle er til og stole på
Boddy
7
22.04.2012 22:49:22
Hvis du er en god venn. Har du et gode råd til en venn han /hun
Safira
13
17.03.2012 19:58:15
En god venn er rett og slett en du kan fortelle alt. Som meg og venninna mi. Istad kom hun rett bort til meg for å fortelle meg at hunden hennes kanskje skal bli avlivet. Jeg ble skikkelig lei meg, men glad for at hun turte å si det til meg. Så vi satt der og gråt, uten noe om og men. Det har man bestevenninner til. Vi har kun kjent hverandre i tre år, men jeg er superglad i henne, og hun betyr alt for meg. Det er rett og slett sunt å ha en god venn. Slik er det.
Thia
9
31.01.2012 17:38:25
Jeg har et problem ; Jeg og kjæresten min skulle på kio i går , da sa han at han ikke kunne fordi han skulle gjøre lekser , men jeg visste han hadde gjort leksene for hele uka , så sa han at han ikke hadde bestilt biletter heller . Så jeg dro på kinoen med en vennine . Da så jeg han kysse ei annen jente som var bestevennen min , hun vet ikke om at jeg så det , Er jeg en dårlig venn hvis jeg ikke sier noe , eller er det hun som er en dårlig venn ?
Stakkars deg...
4
08.10.2014 19:54:55
Det der er en dårlig venninne i ett nøtteskall
Amanda
7
16.06.2011 12:48:12
Hei, jeg har en venn som skal flytte, hun vil ikke men moren sier at de skal. Hun er min aller bestevenn. Og jeg vet ikke hva jeg skal gjøre for at moren skal skifte mening. Vi har en stor drøm sammen, og jeg vil ikke at hun skal flytte hun vil heller ikke. Jeg håper du svarer meg tilbake, og sier hva jeg skal gjøre, sånn at moren hennes skifter mening....!
David
4
26.09.2010 21:11:42
Hei, jeg er en gutt på 19 år, og den eneste problemet har jeg er at ingen jente liker meg, kanskje det tror jeg, men hadde aldri kjæreste og føler meg veldig ensomt, selfølegelig er jeg en invandrere og bodde i Norge nesten 2 år. Mvh
Erik
6
15.09.2010 18:47:14
En god venn er en person som forstår deg. De re der for deg når du trenger dem i gode og onde dager. En venn er noen du kan stole på. De bryr seg om deg, tar hensyn, tenker på deg og hjelper deg. SDnakker om det du synes er vanskelig å snakke om.
fake or true?
3
30.01.2010 22:17:00
om du bygger et vennskp på løyn ( om penger, familie, venner, beskjentskaper osv), en fake personelighet - som gjør at du og "veninnen" din passer prfekt sammen, - så er det egentlig den fake prsoneligheten din og hun andre jenta som passewr sammen. er dere beste venner da???
Venn
5
29.01.2010 23:14:42
En god venn ler nesten alltid av vitsene dine, han/hun støtter deg hvis du er trist. En god venn vil godta deg for den du er og har lyst å være med deg.
B
5
13.01.2010 09:30:42
det er ikkje alle så liker vennene sine:( det er jo noen som ikkke har gode venner..
friend
6
12.01.2010 19:44:00
the best accesory a girl can have is her best friend
Christina
2
12.01.2010 18:30:00
hei! jeg er ei jente på 19 år og jeg lurer bare helt konkret på hva jeg skal gå for å bli politi. Jeg har gått 1 og 2 året design og håndtverk og frisør, så gikk jeg 3 året almenn påbygg, mn hoppa av. Er det sånn da at jeg trenger kun å gå det almennpåbyggåret ferdig, også søke på høyskolen?... visste ikke hvor på siden jeg slulle sende inn dette spm=) (red: Du kan stille spørsmål og få svar på ung.no/oss)
jeg
6
11.01.2010 16:43:00
mine venner kan ikke erstates i det hele tatt vist du føler det sånn så har du skikkelige venner :)
friends are best 4 ever
4
03.12.2009 20:03:48
en venn er en som støtter deg i gode og onde dager og uanset hva som skjer så har dere vært venner og forblir venner for altid. jeg hadde en venn som jeg fortalte alt til og hun fortalte alt til meg det var ikke noe hemmeligheter som jeg eller hun ikke viste om. til slutt ødela hun min iphon og ble pluttselig uvenn og gadd ikke å snakke til meg bare for å slippe og betale for reparasjon. og moren hennes ringte neste dag og begynte og skjefte og snakke stygt. etter sommerferien hadde hun ingen venner hun trodde hun kunne henge med noen andre og presse seg inn, men ingenting skjedde for hun hadde ingen venner og nå vil hun bli venn med meg. det var alt :)
7
01.12.2009 16:25:24
venner er alt!!! venner støtter hverandre:)
anonym
4
08.10.2009 19:28:00
Bjarne en god venn trenger ikke røyke hasj. jeg vil alderi hvære venn med en nærkoman. en god ven skal man stole på og hvære mye samen med. det er det som er en god venn
Per
2
20.04.2009 12:53:01
Chill.... Btw:Avsnitt e ikkje til og forakta.
naitsirk elo
2
19.03.2009 09:54:12
ddo er min beste venn >P
tull
7
23.07.2008 23:45:10
det er faen meg ikke lett å være en god venn hvis vennen din gir faen i hva du gjør og hvor mye du prøver.....
kua
3
15.07.2008 21:14:03
venner er alt
Jente13
5
22.05.2008 13:42:48
En venn er en som bryr seg, en som ar vare på ALLE vennene sine uansett hvem og hvordan de er
lille trille
6
31.01.2008 09:44:59
en god venn er en som en kan stole på og som du er glad i ...

Spørsmål og svar

Hvordan få venner?
Hei Det med venner kan være litt vanskelig. For at de andre skal oppdage deg, må du kanskje være litt mer aktiv og ta litt kontakt med andre som d...
Hva er vennskap? Hva er en god venn?
Hei! Jeg har lagt ved noen artikler som handler om dette med vennskap, hva som er en god venn og hvordan være en god venn. Det er også litt individ...
Hva gjør man om noen får et angstanfall?
Hei Så fint at du tar kontakt på vegne av venninnen din, og at du ønsker å hjelpe. Det er bra å ha venner som bryr seg når man sliter med dette...
Jeg vil være en god venn
Hei Så bra at du vil være en god venn. Venninna di har god grunn til å være trist når alt det du skriver har skjedd på en gang. Det kan være ...
Lurer på arvelighet ved bipolar lidelse.
Hei Selv om faren til kjæresten din har en Bipolar lidelse så betyr ikke det at det er noe automatikk i at kjæresten din "arver" denne lidelsen. ...
Vi er sjukt lei en jente i klassen vår, vi klarer hun ikke mer.
Hei jente 15 år. Takk for at du kontakter Ung.no.Gode vennskap er viktig for alle, både for dere og for denne jenta som du beskriver. Men det er ik...
Hvordan kan jeg hjelpe en venn uten at han vet at det er jeg som sa i fra?
Hei gutt 14 år. Takk for at du kontakter Ung.no.Så bra at du kjenner på at du ikke kan holde på slike vonde og vanskelige hemmeligheter. Og det ...
Hvordan være en god venn?
Hei Det er mange måter å være en god venn på, så vi har allerede laget en artikkel som heter nettopp "Hvordan være en god venn". Ta en kikk på...
Jeg tror venninnen min ikke vil være muslim.
Hei og takk for at du skriver til ung.no.   Så flott at du er så god venn for din venninne! Jeg forstår veldig godt at du vil hjelpe venninnen d...
Venn som planlegger selvmord - hva gjør du?
Hei Takk for spørsmål. Så bra du tar kontakt med oss i ung.no Kjenner man noen som planlegger selvmord er det svært alvorlig og da må man gi be...
Broren min har det ikke bra.
Hei annet 13 år. Takk for at du skriver til Ung.no!Det er veldig fint at du bryr deg om broren din, og at du ønsker  hjelpe. Det du forteller om e...
Jeg er sammen med en gutt nå.
Hei Takk for at du skriver til ung.no!Jeg forstår ditt ønske om å hjelpe kjæresten din. Du beskriver en gutt som ikke har det bra i livet sitt. S...
Savner å ha kjæreste og gode venner
Hei, og takk for at du skriver til oss Du beskriver godt om din hverdag på skolen og om savnet av å ha en kjæreste og av gode venner som inkluderer...
Jente, 17, ser ikke lenger vitsen med livet
Hei Takk for et langt og ærlig brev! Det høres ut som at du har det vondt! På mange måter egentlig. Jeg må si at jeg synes det er litt betryggen...
Kan vennen min gifte seg med den hun ønsker?
Hei Takk for at du tar kontakt for å hjelpe bestevennen din! Det er veldig bra at hun har fortalt deg hvorfor hun er så lei seg, og jeg skjønner a...
Bekymret for vennen min som liker å gå med bleier, det lukter
Hei gutt 13 år. Takk for spørsmål. Jeg skjønner at du synes det lukter vondt av vennen din. Og jeg forstår også din bekymring i forhold til at...
Venn som vil ta selvmord. Hva gjør jeg?
Hei Takk for spørsmål. Så bra du tar kontakt med oss i ung.no Først og fremst tenker jeg vennen din er heldig som har deg som venn! Det er bra d...
Du skriver at din kompis blir fysisk og psykisk mishandlet av kjæresten. Du har prøvd å snakke med han og hans foreldre, og du lurer på hva mer du kan gjøre. 
Hei gutt 18 Du skriver at din kompis blir fysisk og psykisk mishandlet av kjæresten. Du har prøvd å snakke med han og hans foreldre, og du lurer p...
Bør jeg tipse politiet om kompisen min som selger narkotika?
Hei! Takk for spørsmålet! Jeg forstår at du opplever dette som et dilemma.  Først og fremst er det kjempebra at du har forsøkt å snakke med k...
Se alle