"Jeg går i niende og begynte på en ny skole første semester, og har ikke fått noen nye venner. Det er som om jeg er usynlig. Jeg tør ikke å si noe i grupper, for hvis jeg gjør det føler jeg meg bare usikker. Så da er jeg heller stille. Nå på min nye skole finnes det noen jeg har lyst til å bli venner med, men jeg er redd for å prate med dem. Tenk om de syns jeg er rar, jeg tør liksom ikke å bare gå frem og prate med dem. Hva skal jeg gjøre???"

Hanne

Hvordan går man frem for å få nye venner?

Ungdommene Cecilia, Andreas og Nora forteller hvordan man bør gå frem for å skaffe seg nye venner.

Andreas: Fordelen med å starte i en ny klasse er at ingen vet noe om deg.

Nora: Hvis det har gått en stund uten at man har gjort noe for å få venner kan det være vanskelig, ettersom hun kan ha fått et stempel at hun er den som ingen vil være med.

Andreas: Jeg syns absolutt ikke hun skal føle seg tåpelig. Det er ingenting som er tåpelig. Det er bare noe noen har funnet på for å kunne trykke ned andre.

 

Gjør deg synlig!

Cecilia: Jeg syns hun skal prøve å vise hvem hun er, og at hun er der. Hun kan jo rekke opp hånden oftere i timene. Da får folk opp interessen for henne og kanskje spør henne "hvordan vet du det der?"

Nora: Det vanskeligste er vel å begynne å si noe, og ta det første steget og rekke opp hånden. Jeg syns hun skal begynne å prate om hverdagslige ting. Hvis hun kommer til en time og noen som hun vil prate med er der, er det naturlig å begynne å snakke om for eksempel skole.

Cecilia: Man kan alltid spørre om lekser. Den andre kommer aldri til å tenke "men hvorfor snakker du med meg?". Man blir jo glad når noen begynner å prate med deg!

Nora: Hvis hun kom frem og begynte å småprate med meg, ville jeg ikke ha blitt sur og bedt henne om å stikke. Jeg ville jo ha pratet med henne.

 

Vær positiv!

Andreas: Det er jo det som hindrer henne, at hun tenker negativt. Hun burde tenke positivt. Hun kan si for eksempel "når begynner timen?". Og så bare "har du sett den der filmen, har du hørt den der sangen eller spilt fotball i sommer?". Hva som helst. Bare finn på en dårlig unnskyldning for å begynne å prate, så flyter det bare.

Nora: Det er kanskje lettere om hun får en litt personlig kontakt med en av dem hun vil bli kjent med først. For da kan kanskje den personen hjelpe til med å presentere henne for de andre. Hun føler seg kanskje ekstra utsatt dersom hun kommer alene inn i en helt ny gruppe. Det er lett å føle seg ekstra gransket da.

Cecilia: For meg har det alltid funket å være positiv. Hvis man ler mye, så føler folk at man er glad og positiv og vil begynne å prate med deg. Man påvirker jo folk med hvordan man er.