Hopp til hovedinnholdet

Test: Hvor god venn er du i trafikken?

Tommelen opp

Hver dag er ungdom involvert i mindre og større trafikkulykker. Ikke glem at du selv kan bidra til at du og vennene dine slipper å oppleve slike skumle situasjoner i trafikken. Ta testen her, og få noen tankevekkere i samme slengen.

Offentlig og kvalitetssikret
Tommelen opp

Testen er hentet fra det danske ungdomsmagasinet Ung, og er laget av Rådet for Større Færdselssikkerhed (sikkertrafik.dk). Til hvert spørsmål er det tre alternativer. Summér poengene på dine svar, og finn ut hvor god venn du er i trafikken.

1.

Du og et par av vennene dine er på vei fra én fest til en annen. Vennene dine har 3-4 øl innabords, og går litt ustøtt. Du foreslår at dere skal gå i stedet for å sykle.

Det gjør jeg (2 poeng)

Det gjør jeg kanskje (1 poeng)

Det kommer jeg aldri til å foreslå (0 poeng)

2.

Du er på trening, og du og din venn får sitte på hjem med en av de voksne. Han kjører fort og tar sjanser. Du ber ham om og enten senke farten eller sette av deg og din venn.

Det gjør jeg (2)

Det gjør jeg kanskje (1)

Det kommer jeg aldri til å si (0)

3.

Du ser at ei venninne fra klassen din blir plukket opp av en 16-åring på moped. Dagen etter sier du til henne at du var bekymret for henne fordi det både er farlig og ulovlig å kjøre to stykker på en moped.

Det gjør jeg (2)

Det gjør jeg kanskje (1)

Det kommer jeg aldri til å si (0)

4.

Du og en av vennene dine står og venter på bussen. Storebroren til vennen din kjører forbi med fire andre i bilen. Han sier dere kan sitte på fanget til de i baksetet. Du sier dere heller tar bussen.

Det gjør jeg (2)

Det gjør jeg kanskje (1)

Det kommer jeg aldri til å si (0)

5.

Du har besøk av en kompis som skal sykle hjem. Ute har det blitt mørkt, og han har ikke lys på sykkelen sin. Du låner ham sykkellampen din.

Det gjør jeg (2)

Det gjør jeg kanskje (1)

Den låner jeg ikke bort (0)

6.

Du sitter i bilen med familien din og ser at lillesøstra di ikke har tatt på seg bilbeltet. Du later som ingenting.

Later som ingenting (0)

Sier kanskje ifra (1)

Jeg sier ifra (2)

7.

Du sykler sammen med ei venninne. Mobilen hennes ringer. Du stopper opp, så hun ikke skal sykle og snakke i mobilen samtidig.

Det gjør jeg (2)

Det gjør jeg kanskje (1)

Jeg kommer ikke til å stoppe (0)

8.

Du er på vei hjem fra fest. Du ser storebroren til en av kameratene dine sette seg på mopeden, ganske så brisen. Du tenker "Håper det ikke skjer noe", men later som ingenting.

Later som ingenting (0)

Ser an situasjonen (1)

Sier ifra og prøver å stoppe ham (2)

9.

En av vennene dine har vært på fest, drukket for mye og er ganske dårlig. Hun vil gå hjem alene, men du ringer foreldrene hennes.

Jeg ringer (2)

Jeg ringer kanskje (1)

Kommer aldri til å gjøre det (0)

10.

Du og vennen din blir fulgt til en fest. Dere lover foreldrene deres at dere skal gå hjem sammen, I løpet av festen bestemmer du deg for å dra uten å si fra til vennen din.

Det gjør jeg (0)

Det gjør jeg kanskje (1)

Det kommer jeg aldri til å gjøre (2)

Lilla strek0-5 poeng:

Du bør blir mye bedre til å passe på deg selv og vennene dine. Vi får håpe du har gode venner som hjelper deg...

6-14 poeng:

Du vet hvilke valg som er de tryggeste i trafikken. Kanskje svikter motet deg litt når du skal hjelpe vennene dine med å passe på seg selv? Klarer du å manne deg opp til å si ifra, kommer du til å bli en enda bedre venn.

15-20 poeng

Du hjelper dine venner med å ta sikre og fornuftige valg så de ikke kommer til skade. Godt de har deg - du er en fantastisk venn!


Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Spørsmål og svar

Hvor lang tid tar det før et bilde fra fotoboks er registrert hos politiet
Hei Dere har selv tatt kontakt med ATK og fått vite at det noen ganger kan ta litt tid. Ble bildet tatt i helgen er det nok litt tidlig å forvente ...
Kan foreldrene mine nekte med på 16 år å sitte på med en 20 år gammel gutt?
Hei Det er ingen aldersgrense for å være passasjer i bil, men så lenge du er under myndighetsalderen (18 år) er det foreldrene dine som bestemmer...
Startet på VGs og blitt en del av en gjeng, men føler meg alene i mengden
Hei Når man starter på en ny skole er det veldig viktig å finne gode venner som passer bra for seg selv. Disse jentene du er i gjeng går også i ...
Er det påbudt å bruke bilbelte hvis dette er montert i baksetet ?
Hei Ja, det er påbudt. Det finnes i lovdata i forskrift om bruk av personlig verneutstyr under kjøring med motorvogn.§ 1.Påbud om bruk av bilbelt...
Jeg har kjørt ulovlig, hva kan skje videre ? 
Hei Var du i kontakt med noen som så deg i tunnelen og som du snakket med ? Du kan jo ta kontakt med politiet på telefon 02800 og høre om det har ...