Vi forbinder ofte komplimenter med noe positivt. En positiv bemerkning, ros eller skryt. Man kan få komplimenter for materielle ting, som hvordan man ser ut, klær man har på seg, eller nye ting man har kjøpt. Man kan få komplimenter for prestasjoner: Det kan være innenfor en fritidsaktivitet som idrett eller musikk. Det kan være at du har gjort det bra på skolen eller i andre sammenhenger. Uansett er det fint å få komplimenter, spesielt når du selv synes du har gjort noe bra.

Hvordan tar du komplimenter?

De fleste blir nok veldig glad for å få komplimenter, men det er forskjell på hvordan vi takler det. Mange responderer med å si takk, og kanskje gi en kompliment tilbake. Men det er kanskje vel så vanlig å bli pinlig berørt av å få komplimenter. Vi blir flaue av å høre fine ting om oss selv, og kanskje vet vi ikke hva vi skal svare. Man kan tro at man virker innbilsk hvis man svarer takk når noen sier du er pen.

Spesielt som ungdom er det vanlig å si "nei, det er jeg ikke" eller "det er bare noe du sier". Det kan enten være fordi man har dårlig selvtillit, og faktisk tror at personen ikke mener det de sier, eller det kan være fordi man synes det blir for dumt å svare takk, fordi det da virker som om man selv synes man er pen. Men det er helt greit å si takk! Man skal si takk når noen sier noe bra om deg. Hvis de ikke mente det ville de nok heller ikke ha sagt det.

Er det viktig hvem du får komplimentet fra?

Er det forskjell på hvordan du reagerer på komplimenter ut ifra hvem du får det fra? Er det for eksempel forskjell på å få en kompliment av en venn og på å få det fra et annet kjønn? Og hva hvis det er en du liker? Det er kanskje litt forskjell på hva man får komplimenter for også. Ofte er det kult å få komplimenter om klær og slike ting av venner som er opptatt av dette, da disse ofte bryr seg mer om slike ting og legger mer merke til det enn andre. Samtidig er det mer spesielt og morsomt å få komplimenter om utseendet sitt fra noen du liker ekstra godt. For andre er det kult å få komplimenter om ting de har oppnådd som for eksempel idrettsprestasjoner. Hvis gutta på fotballaget ditt sier du gjorde noe bra, så betyr det kanskje mer enn om det samme komplimentet kommer fra bestemoren din.

Komplimenter fra voksne

Det er også forskjell på å få komplimenter fra jevnaldrende og fra voksne. Når synes du det er greit at voksne gir komplimenter? Ofte synes man at voksne ikke vet så mye om hvordan det er å være ungdom, og det at de sier at klærne dine er fine har ikke alltid like mye betydning som hvis noen venner sier det. Det kan faktisk ha motsatt effekt! Når det gjelder komplimenter for prestasjoner kan det være fint å få det fra voksne. Det er fint når foreldrene dine synes du gjør det bra på skolen, og skryter til andre voksne om deg. Eller når vennene til foreldrene dine komplimenterer deg for noe du har gjort. De fleste synes at det er godt å bli lagt merke til!

Når blir det smisk, og hva er for mye?

Komplimenter kan det bli for mye av, og det kan være vanskelig å skille hva som er komplimenter og hva som er smisk. Hva synes du om smisk, og hva er smisk? Hvis noen ønsker å få noe fra deg, eller at av for en eller annen grunn ønsker at du skal like dem bedre, kan det være de smisker. De sier masse fine ting om deg for at du skal synes bedre om dem. Hvordan kan du da vite hva som er ekte? Når man får for mye komplimenter blir det lett slik at man ikke klarer å ta alle like alvorlig, og man blir ikke lengre like glad for hvert kompliment. Hvis en gutt hele tiden sier at du er pen, bryr du deg ikke like mye om det etter hvert. Komplimenter skal være spesielle, og må spares til spesielle anledninger. Det betyr ikke at man skal la være å gi komplimenter, men man skal gi det når man virkelig mener det.

Savner du komplimenter?

Ofte føler man at man har gjort noe som fortjener litt ros. Er foreldrene dine flinke til å fortelle deg når du gjør noe bra på skolen eller på fritiden? Skryter vennene dine av deg? Det er viktig med komplimenter for å få selvtillit, og for å vite hva det er som er bra med deg selv! Det er ikke like lett å se slike ting selv, og det er viktig å kunne verdsette gode sider ved seg selv. Det er da man kan utvikle seg som person. Er det noen områder du savner å få komplimenter på?