Er du mellom 13 og 20 år, og er opptatt av dine rettigheter? Vi ønsker å høre fra deg. Svar på spørsmålene i undersøkelsen om rettigheter fra Direktoratet for e-helse. Undersøkelsen er anonym og tar 4 - 5 min å besvare.
Sjalu på en venn?
Mange har opplevd den snikende sjalusien når en venn gjør det bedre enn deg på alle prøver, får flere "likes" eller får seg kjæreste. Men hvorfor blir vi sjalu? Og hvordan kan vi takle det?
Sist oppdatert: 13.02.2019 Av: Ungdomsjournalist Hege, ung.no

På denne siden:
Sjalusi har mye med egen selvtillit og selvfølelse å gjøre. Hvis man ikke klarer å se positivt på seg selv vil man lett føle at andre er så mye bedre enn en selv.
Prøv å ikke sammenligne
Når man er mye sammen med en person er det fort gjort å begynne å sammenligne seg med personen. Man kan bli sjalu på grunn av utseende, vekt, klær, penger, kjæreste eller foreldre.
Da er det viktig å huske på at vennen din kan ha like mange bekymringer og usikkerheter som deg, selv om personen kanskje ikke viser det. Vi har alle områder vi er usikre på eller misfornøyde med – du er absolutt ikke den eneste.
Tenk på at det godt kan være andre som er sjalu på deg!
Hvordan takle sjalusien?
Finn ut hvorfor du er sjalu og hvorfor du synes andre er så mye bedre enn deg selv. Er det noe du kan gjøre noe med, så forsøk å gjøre det! Begynn å trene, finn deg en hobby eller hva som helst annet som kan få deg til å føle deg bedre med deg selv.
Ofte føler vi oss bedre med oss selv som en helhet hvis vi finner noe vi mestrer og er gode til. Tenk på alle som bryr seg om deg av venner og familie. Alle disse ser gode kvaliteter i deg og setter pris på dem.
Ta til deg komplimenter du får og tenk over hva som er positivt ved deg selv. Kanskje har du noen positive egenskaper som ikke vennen din har? Vi er alle forskjellige og har ulike kvaliteter.
Snakk sammen om problemet
Det kan være lurt å snakke med vennen din om sjalusien. Fortell personen at du er sjalu og forklar hvorfor.
Om dere ikke snakker om det kan det fort føre til at du unngår vennen din og er sur uten noen åpenbar grunn. Det å snakke sammen om slike følelser kan føre dere nærmere, og i det minste gjøre at dere forstår hverandre bedre.
Husk at venner ofte er de som best legger merke til positive sider ved deg som du kanskje ikke ser selv.
Typiske situasjoner:
Alle liker vennen din, til og med den du liker
Spesielt på ungdomsskolen kan det ofte virke som at alle liker den samme personen. Alle har derimot forskjellig smak og setter pris på ulike ting, og dette utvikler seg etter hvert som man vokser opp.
Vær glad på vennen din sine vegne, og spør heller om noen gode tips når det gjelder sjekking. Om du ikke tørr å spørre om råd kan du heller la vennen din introdusere deg for noen, eller kanskje hjelpe deg med å få bedre kontakt med den du liker?
Du synes vennen din er penere enn deg
Vi ser alle ulike ut, og det er lite man kan gjøre med det. Det er jo det som gjør oss alle så spesielle og unike!
Hva man ser på som et pent ytre er også veldig subjektivt, men likevel er det mange som er misfornøyde med utseendet sitt. Det gjelder å lære seg å bli komfortabel med seg selv og finne fram til de trekkene man er fornøyde med.
At du synes vennen din er pen er jo bare hyggelig og det burde du si. For alt du vet kan vennen din være minst like usikker på utseendet sitt som det du er.
Vennen din får flere "likes"
For mange handler sosiale medier mye om hvor mange "likes" man får på bildene sine, eller hvor mange kommentarer man får. Da kan det føles litt ekkelt om mange flere liker bildet til vennen din enn ditt eget. Husk på at antall likes handler mye om hvor mange "følgere" eller "venner" man har på sosiale medier.
Noen blir venner med alle de noensinne har møtt – til og med folk de aldri har møtt, mens andre bare er venner med sine nærmeste.. Det er ikke alle som velger å "like" et bilde selv om de synes det er pent, og de færreste kommenterer på alle bilder de ser. Folk er veldig forskjellig her.
Vær heller takknemlig for de komplimentene du får, og tenk at for hver person som liker bildet ditt er det nok enda flere som har tenkt at det var fint uten å gjøre noe med det.
Vennen din gjør det mye bedre på skolen enn deg
Vi er alle flinke til forskjellige ting, og noen lærer seg ting fortere enn andre. Selv om vennen din kanskje får bedre karakterer enn deg i noen fag, betyr ikke det at personen er bedre enn deg.
Det er nok mange ting du kan bedre som det ikke kan settes karakter på. Bare fortsett å jobbe hardt på skolen. Gjør så godt du kan og sett deg mål som er mulig å nå. Bedre kan man ikke gjøre det.
Hvis vennen din er flink i fag som du sliter med kan du også spørre om hun kan hjelpe deg.
Vennen din er mye mer populær og likt blant felles venner av dere
For at venner skal ønske å være med deg er det viktig å vise at du også ønsker å være med dem! Vær hyggelig mot alle og vær flink til å spørre vennene dine om dere skal finne på noe eller om de vil komme på besøk.
Vennen din har fått en ny venn, og du er redd for å bli erstattet
Det kan føles vondt når bestevennen din begynner å være mye sammen med en annen, og det er lett å få følelsen av at man blir erstattet.
Husk på at selv om man har en bestevenn så kan man også være sammen med andre og få nye venner. Det trenger ikke bety at vennen din er lei av deg, men heller at vennen din ønsker å være sammen med andre også. Kanskje kan dere være sammen alle tre?
