Ti tips til småprat

Skal du på fest, en samling eller møter, er sjansen stor for at du møter noen du ikke kjenner. Det er både hyggelig og nyttig å kunne noen triks for å bryte isen og bli kjent med fremmede.

Sist oppdatert: 13.02.2019 Av: Redaksjonen, ung.no

Stillhet mellom to jenter på kafé (colourbox.com)
PINLIG? Sliter du med å finne på noe å snakke om? I denne artikkelen får du tips som hjelpe deg med å holde samtalen igang,

En undersøkelse i New York Times viste at de tre tingene folk var mest redd for, var å gå inn i et rom fullt av ukjente mennesker, å snakke foran en større forsamling og døden. I den rekkefølgen.

Men det trenger ikke å være så skummelt å omgås ukjente om du har noen triks i ermet. Småprat gjør at man slipper å stå alene i en krok mens alle andre ser ut til å kose seg, og man treffer forhåpentligvis noen hyggelige mennesker.

Hvem vet, kanskje du får noen gode kontakter eller til og med en ny venn? Her følger noen tips du kan prøve deg på neste gang du skal møte noen du ikke kjenner.

1. Ta initiativ!

Gå bort til noen som kanskje også ser litt "alene" ut, se dem i øynene og hils pent. Si gjerne noe sånt som: «Hei, jeg tror ikke jeg har hilst på deg? Jeg heter (…)» Da tar du kontrollen og kan styre samtalen, dessuten kan du selv velge hvem du vil hilse på.

2. Finn noe dere har felles

Hvorfor er dere der? Spør om bursdagsfesten dere er på, korpsseminaret eller forelesningen. For eksempel: «Hvor kjenner du bursdagsbarnet fra?» eller «Hvilket instrument spiller du?» Unngå spørsmål som kan besvares med ja eller nei. «Hva synes du om forelesningen så langt?» er bedre enn «Liker du forelesningen?»

3. Lytt!

Hører du etter det som blir sagt, er det lettere å finne «knagger» å henge oppfølgingsspørsmål på – eller å finne en naturlig overgang til et annet tema. Svarer personen at «Jeg spiller horn, men jeg begynte med trompet», har du flere muligheter – både til å spørre om hvorfor de byttet, hvor lenge de har spilt, eller kanskje snakke om den fine hornsoloen i musikken til filmen du nettopp så.

4. Spill basket, ikke ping-pong

Snakk litt før du gir ballen videre til den du snakker med. Unngå en rekke med raske spørsmål og svar – husk at du er i en samtale, ikke et avhør.

5. Gi av deg selv, men vær kort

Fortell litt om deg selv, men ikke gå altfor mye i detalj. Det er interessant å høre at du nettopp har flyttet til byen og at du synes det er koselig å bli bedt i bursdagsselskap, men du trenger kanskje ikke fortelle alt om de gamle naboene dine. Trekk heller fram høydepunktene.

6. Spill «uvitende»…

Det er helt i orden å ikke vite – eller å late som du ikke vet – alt den andre snakker om. Da gir du motparten en sjanse til å snakke seg «varm» om et emne. «Jeg kjenner ikke så godt til…», «Jeg må innrømme at jeg ikke har hørt om…» eller «Det var nytt for meg» er ting du kan si. Følger du opp med: «Kan du fortelle litt om det?», er mye gjort.

7. …men vit gjerne litt om «alt»

Følg med i aviser og tv, les overskrifter, skum baksiden av bøker… Alt som gir deg en viss overfladisk kunnskap – i alle fall nok til å si: «Ja, det stemmer, er det ikke han som har skrevet…» eller «Handler ikke det om…», gir deg samtidig sjansen til å føre samtalen videre.

8. Ikke fornærm noen

Det er lov å bruke humor og å le av både seg selv og andre – men ikke vær for krass. Du skal ikke støte noen. Hold deg også unna temaer som er følsomme eller for alvorlige, dersom samtalen ikke naturlig går inn på temaer som politikk, religion eller tilsvarende.

9. Vit når du skal avslutte

Merker du at du blir stående og prate for mye, eller at samtalen ikke flyter i det hele tatt, er det både lov og lurt å avslutte. Si noe hyggelig, som «Det var hyggelig å snakke med deg, men jeg må på toalettet» eller «Jeg må nesten få hilst på bursdagsbarnet, vi snakkes nok senere!»

10. Få kontaktinformasjon

Finner dere ut at dere begge to liker å spille det samme spillet? Er dere kanskje skrekkfilmentusiaster begge to? Eller kan dere lære noe av hverandre? Spør om du kan legge dem til på sosiale medier eller få kontaktinformasjon på annen måte.

Husk at småprat er som alle andre ferdigheter, man må øve seg for å bli god. Jo mer du gjør det, dess lettere går det. Det viktigste er å tørre å prøve – om du synes det blir litt kleint eller stille av og til, er det bedre enn å sitte alene og sture. Det vil nok de fleste andre i rommet også være enige i.

Stillhet mellom to jenter på kafé (colourbox.com)
PINLIG? Sliter du med å finne på noe å snakke om? I denne artikkelen får du tips som hjelpe deg med å holde samtalen igang,
Fikk du svar på det du lurte på?
Temasider

Vennskap

Les mer