Skal du feire?

Mange lurer på om de skal feire bursdagen sin. Det kan være hyggelig å samles og feire bursdagsbarnet, og de aller fleste liker å bli gjort litt stas på. Noen feirer bursdag hvert år, mens andre feirer kanskje når de har jubileum eller andre «viktige» bursdager som f.eks. 18 års dagen, mens noen ikke feirer i det hele tatt. Om man skal feire eller ikke er noe som er lurt å snakke med foreldre om og sammen finne ut om man skal feire og hvordan.

Hvem skal du invitere?

I noen klasser finnes det «regler» på hvem man skal invitere i bursdag. Kanskje jentene inviterer jentene og guttene inviterer guttene. Noen velger å invitere sine nærmeste venner både fra klassen og ellers. Det er også ofte begrenset hvor mange man kan invitere, du kan f.eks. ikke invitere absolutt alle du kjenner, fordi det må være plass til alle sammen. Det er også lurt å huske på hvor vondt det er å bli ekskludert, derfor er det dårlig gjort å invitere alle jentene eller alle guttene i vennegjengen eller i klasse, bortsett fra en. Når du feirer bursdagen din, har du også et ansvar. Det er viktig å passe på at alle har det greit, hvis du ser noen som er litt utenfor kan du gå bort til vedkommende å slå av en prat.

Hva skal dere gjøre?

Det finnes utallige ting man kan finne på i en bursdag. Ofte har man selv noen tanker om hva man ønsker å gjøre, det er din bursdag og både du og gjestene dine burde ha det gøy. Det er vanlig og spise mat i bursdag og det er vanlig med kake og litt snacks. Hva med å ha yndlingsmaten din og din favoritt kake? Mellom spisning og gaveåpning, er det mange som velger og ha litt leker og aktiviteter. Hva med å ha en quiz som handler om bursdagsbarnet, med spørsmål som «hva er min yndlingsfarge?» eller «hvor mange søsken har jeg»? Det er også gøy med noen klassiske selskapsleker som flasketuten peker på, sett halen på grisen og by og land. Hvis noen av gjestene ikke kjenner hverandre så godt kan du ha noen bli kjent leker for å bryte isen. Det er også koselig å se på film eller bare sitte og prate sammen. Det aller viktigste er at bursdagsbarnet og gjestene har det gøy sammen.

Temabursdag?

Det kan være veldig gøy å ha en temabursdag. Hvis du er veldig interessert i fotball, kan du kanskje feire bursdagen i en fotballhall? Hvis du elsker å se film, hva med å ta gjestene med i kinosalen? Liker du bading, kan du kanskje feire i et badeland? Du kan også feire bursdagen din hjemme, og ha ulike temaer der f.eks. black and white party, karneval-bursdag eller spillebursdag. Bare fantasien setter grenser!

Hva skal du ønske deg?

Når det kommer til hva man ønsker seg, varierer det fra person til person. Når man skal feire bursdag med venner ønsker man seg gjerne litt andre ting, enn man for eksempel ønsker seg fra foreldre. Det er viktig å ikke være storforlangende, men samtidig være ærlig. Det er også lurt å huske på at alle kanskje ikke har like god råd. Det viktigste er tross alt at gjestene kommer, og ikke hva de gir i presang. Det er lurt å ønske seg ting man trenger, det kan for eksempel være skolesaker, klær eller andre nyttige ting. Når man får en gave av andre er det selvfølgelig også viktig å takke pent.

Ha en fin bursdag, og lykke til med bursdagsfeiringen!