Det å kjenne seg utenfor kan være både vondt og vanskelig. Uansett hva slags miljø du er i vil det være noen som er kulere enn andre, og det vil alltid være noen som ønsker å være som de kule. Samtidig vil som regel de kule være langt færre enn resten. Dette resulterer i at de mange prøver å bli som de få. Dermed er det naturligvis mange som havner utenfor på denne måten.

Når man føler seg utenfor og ikke føler seg akseptert av den kule gjengen må man huske på to ting: De fleste er akkurat som deg og føler seg utenfor de også, og det er ingen garanti for at du vil trives med den kule gjengen om dere først blir kjent!

Overlegne

Ofte kan de som er regnet som de kule og populære føle seg bedre enn resten, nettopp på grunn av ryktet deres. De kan derfor oppfattes litt overlegne. Det hender at dette resulterer i at den kule gjengen blir slemme og spydige mot resten.

Dette kan for eksempel skje ved utestengning, baksnakking, direkte kommentarer og falsk ryktespredning. For de som opplever dette er det svært vondt.

Er de kule egentlig kulest?

Det er ikke sikkert at den kuleste gjengen nødvendigvis er de det er best å være med! Om du har blitt utestengt fra en gjeng, eller for eksempel vet om en kul gjeng i klassen din som du ikke er med i – ikke fortvil! Ofte kan man se utsiden av gjengen, og tenke at målet er å være som de. Men, målet bør jo være å finne venner som er snille, som støtter deg og som er ekte.

Å være det mange ser på som kul, trenger ikke gjøre at man har disse egenskapene. Det kan hende at noen i gjengen kan bli gode venner, og da er det selvfølgelig bare å ta kontakt! Det viktigste er at du finner noen du har felles interesser med, eller som du rett og slett bare passer sammen med. Om de finnes i en gjeng eller om det er en enkeltperson så er uansett det viktigste at personen behandler deg bra!

Hvem er egentlig de kule?

Som nevnt kan det se veldig fint ut å være kul, og man kan ofte ønske å være som den personen eller som den gjengen. Men hvordan er det egentlig å være med i en slik gjeng eller å være en ”kul” person? Det som kan være viktig å huske på er at vi alle er mennesker. De som er kule har nok ikke et lettere liv bare fordi de kan skjule seg bak å være kul. Når man hele tiden må passe på å være kul og godt likt, kan man jo bli litt sliten og utrygg.

Om du har ekte venner på en dårlig dag, vil de nok støtte deg og være der for deg. Dersom målet i den kule gjengen er å hele tiden være på topp, vil du for eksempel ikke kunne ha en dårlig dag. Det vil ikke være noen som spør om hvordan du har det, fordi det man bryr seg om i gjengen er hvordan du er. Kleskoder, hva som er greit å si og ikke si. Å alltid bli invitert kan virke kult på utsiden, men det kan hende det blir slitsomt i lengden når det er det eneste som betyr noe.

På mange måter er de kule som alle andre, de har nok dårlige dager de også. De må samtidig oppleve enda høyere krav fra de rundt, og det er jo ikke noe man egentlig ønsker seg.

Venner som passer for deg

Når du finner personer som du passer sammen med vil du merke at samtalen går lettere enn om du skal late som du er noen andre, kun for å passe inn i en gjeng. Du kan også kjenne på en følelse av trygghet når du finner slike venner. Når du blir venn med noen fordi du liker å være sammen med personen er det også større sjanse for at vennskapet holder lenger.

Etterhvert vil du kanskje oppdage at det som en gang var kult, altså å være i en gjeng som ikke inkluderer alle, ikke er så kult lenger. Plutselig kan det hende det er kult å være den personen som har tatt egne valg når det gjelder vennskap, og som sitter igjen med gode venner under både opp- og nedturer i livet. Kanskje blir du den som danner en ny gjeng der målet er at alle blir inkludert og har det bra, fremfor at alle skal være ”kule”?

Poenget er uansett at du vil få det mye kulere med venner du liker og som liker deg, uavhengig av om man er i en gjeng eller ikke.

Det er først når man velger sine venner ut ifra hvem man selv liker, og ikke hvem alle andre liker, at man vil skape gode og sterke vennskap.