Hopp til hovedinnholdet
Zelda © Lina Neidestam, distr. strandcomics.no
Zelda © Lina Neidestam, distr. strandcomics.no

A-Å

Ordne opp med en venn? Snakk sammen!

To jenter med ryggen mot hverandre (www.colourbox.com)
SNAKK SAMMEN: Hvis du har krangler med en venn, er det viktig at dere snakker sammen på en ordentlig måte.

Opplever du å bli behandlet urettferdig av vennene dine, eller har du kranglet med en venn? Her er noen gode tips til hvordan dere kan snakke godt sammen og kanskje løse problemet.

Skrevet av ungdomsjournalist Julie

Det er ikke alltid så enkelt å ta opp uenigheter med vennene sine, men det er ofte viktig og føles godt når man endelig får snakket om ting. Det kan være skummelt å fortelle en venn at det er noe i vennskapet man ikke trives med, men det kan virkelig være verdt det. De aller fleste tar faktisk imot kritikk på en grei måte, så lenge det blir sagt ifra om på en ordentlig måte. Her en noen gode råd til hva man bør huske på når man skal snakke eller ordne opp med en venn.

 

Vær forberedt på hva du skal si

Før du snakker med vennen din om det du syntes er vanskelig, er det lurt å tenke igjennom hva som konkret irriterer eller sårer deg. Kanskje er det noen små kommentarer som blir slengt med jevne mellomrom? Eller kanskje er det følelsen av å bli utestengt? Dersom dere har kranglet, er det kanskje visse ting som har blitt sagt eller gjort som man reagerer på. Tenk igjennom hva du vil ta opp og tenk gjerne også på hvorfor dette er ting som plager deg, slik at du kan fortelle vennen din hvorfor du ikke liker det. En av grunnene til at det er viktig å tenke igjennom dette på forhånd er at man kanskje kan ende opp med å si noe man angrer på eller ikke mener dersom man ikke er forberedt. 

Si ifra på en ordentlig måte

Det er også viktig å tenke godt igjennom hvordan du skal si det du ønsker å si. Ikke si ting på en måte som gjør at det føles som et angrep. Det er dumt å ordlegge seg slik at den andre føler seg urettferdig behandlet. I stedet for å for eksempel si: «Jeg syntes du er skikkelig slem og dum mot meg», kan det være en god idé å si: «Noen ganger blir jeg lei med av kommentarer fra deg, og det føles som om du ikke forstår at de sårer». Da forklarer du hvordan det føles for deg, uten å hevde at vennen din er slem med vilje. Selv om du kanskje føler at det er med vilje, er det lurt å heller prøve å forklare hvordan det føles. Ved å si det på en slik måte åpner du også for at vennen din skal få forklare seg, noe som er viktig. Det vil nemlig føre til at vennen din føler seg mindre truet og kanskje lytter mer til hva du sier. Samtidig vil nok han eller hun også snakke til deg på samme måte. Det er viktig å snakke til hverandre med respekt, uansett hvor sint man er, det gjør det mye enklere å ordne opp også. 

 

Lytt

Sannsynligheten for at vennen din også har noe på hjertet er stor, og dersom du ønsker å bli hørt når du snakker, er det også viktig å lytte tilbake. Det er selvsagt ikke sånn at vennen din skal få si masse stygt til deg, men dersom han eller hun også har noe på hjertet, og prøver å fortelle deg hvordan det føles fra sitt perspektiv, så er det viktig å ta det til seg. Det er sjeldent noen som har helt rett eller helt galt i en uenighet, og derfor er det viktig at begge får komme til ordet og at begge parter prøver å forstå hva den andre mener. 

Vis forståelse

Samtidig som du lytter kan du også prøver å vise vennen din at du forstår hva han eller hun sier. Det er ikke sikkert du er enig, men det å si ting som «jeg skjønner at du kan føle det sånn, men det er aldri sånn jeg mener det», viser du at du forstår at det finnes andre sider av saken en din egen. Ved vise at du selv har forståelse for at du kan gjøre eller si dumme ting setter du et eksempel for vennen din om å gjøre det samme tilbake. Du viser at du klarer og er villig til å inrømme feil og ta til deg kritikk for å gjøre vennskapet bedre. Når du innrømmer dine feil kan det være enklere for vennen din og innrømme sine også. Det er selvfølgelig ikke bare du som skal gjøre dette, det er viktig at vennen din også gjør dette ovenfor deg, men du kan sette et godt eksempel.

 

Kom med forslag til løsning

Prøv å snakk om hva dere begge to kan gjøre for å løse problemet. Kom med forslag til hva du kan gjøre for at venninnen din skal føle seg bedre og hva du tenker hadde gjort at du følte deg bedre rundt han eller henne. Det er viktig at begge kan komme med forslag. Det kan også være fint å snakke litt om hva dere liker ved vennskapet deres, etter at dere har snakket om litt vanskelige ting. Det å ha fokus på hvorfor dere liker hverandre og er glad i hverandre er også viktig, slik at fokuset ikke bare blir negativt.

Det kan være vanskelig å huske på alle disse tingene om man er sint. Det er lett å bli revet med, men husk at vennen din også har sin oppfatning av situasjonen, og den er det viktig å lytte til. Det er sjeldent slik at en av dere har rett eller feil. Sannheten er subjektiv, men prøv å møtes på halvveien. 

Husk også..

Det kan også være fint å være oppmerksom på at det å ta opp problemer ofte kan oppleves som en litt sårbar situasjon, derfor er det lurt å kun ta det opp med personen det gjelder. Unngå å ta det opp mens det er mange andre til stede som kan høre hva dere snakker om. Det kan gjøre situasjonen ukomfortabel for dere begge. Når det bare er dere to er det nok enklere å få snakket sammen på en god måte.

Husk også at det er vanlig å være uenige, og ofte er det å krangle noe som også kan føre til at dere kommer nærmere hverandre og forstår hverandre bedre også.

Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)

Spørsmål og svar

Bestevenninnen min blir alltid så fort lei av meg.. Hva skal jeg gjøre?
Hei Først og fremst så syntes jeg det er veldig fint at du har tatt opp dette med besteveninnen din. Jeg tror det er viktig å være ærlige slik d...
Skal begynne på samme skole som bestevennen min, men hun sier at jeg kun kan være venn med henne når jeg begynner der.
Hei Jeg forstår at dette er et dilemma for deg, og at det er vanskelig å vite hva du skal gjøre. Jeg er imidlertid helt enige med deg i at det all...
De fleste vennne mine har kjærester, og finner på ting med kjærestene sine. Jeg får ikke være med og føler meg litt utenfor.
Hei Jeg forstår godt at du føler deg litt utenfor når du ikke får være med på ting, fordi det bare er for de som har kjærester. Dette er noe j...

ukens tema

Skolehverdag

kommentar

#forhomofile: Jeg synes det er helt fantastisk når folk er åpne homofile. Flere ganger møter jeg folk og tenker, skulle ønske de var hetero, for de er jo DRITKULE. Men først å fremst, hvis du er homofil, ikke vær redd for å komme ut av skapet. Jeg tror ikke folk tror det er så rart som du kanskje forestiller deg. Og hvis folk har et problem med homofile, har de ett seriøst problem med hjernen sin også. Det å være homofil er like normalt som det å være hetro. Folk som ikke greier å skjønne dette, greier heller ikke å sette seg inn i den moderne verden. Det kan selvfølgelig være et lite sjokk for venner, familie og dine nærmeste, men hvis de godtar deg som du er, så godtar de dette også. Det burde de i hvertfall. Sånn som vi lever nå så synes jeg egentlig at det er unødvendig å måtte si at det er helt greit å være homofil, lesbisk, trans .osv. Dette burde folk skjønne fra før. Hvis sånn du er ikke skader noen eller særer noen så må du vise det. Verden trenger flere originale personer. Jeg går på en skole der nesten alle er klonet. Det er bare dure klær og dyre ting, og nesten alle de som er populære er kjempeslemme. Sånn burde det ikke være Lik denne kommentaren hvis du er for en ny og bedre verden. Les innlegg Liten pil høyre