Hopp til hovedinnholdet

Ungdomsrett = rett til videregående opplæring

Ungdomsrett (ung.no)
UNGDOMSRETT: Alle elever har rett til plass i videregående skole, etter gjennomført grunnskole.

Ingen kan tvinge deg til å gå på videregående, men i Norge har du rett til skoleplass eller annet opplæringstilbud. Her kan du lese mer om ungdomsrett og hva retten innebærer.

Offentlig og kvalitetssikret
Ungdomsrett (ung.no)
UNGDOMSRETT: Alle elever har rett til plass i videregående skole, etter gjennomført grunnskole.

Hvem har ungdomsrett?

Alle elever har rett til en hel utdanning i videregående når man er ferdig med grunnskolen. Dette kalles ungdomsrett og gjelder fra du går ut av ungdomsskolen. Det er mulig å ta seg friår underveis, eller bytte utdanningsprogram hvis du angrer på valget ditt. Retten må brukes senest innen det året du fyller 24 år.

 

 

Hva har du rett til?

Du som går et studieforberedende utdanningsprogram har rett til tre års opplæring i videregående skole. Er du elev på yrkesfag har du rett til så mange år som utdanningen tar, hvis du skal i lære er det ofte fire år totalt.

De som tar yrkeskompetanse får rett til å ta påbygging til studiekompetanse etterpå, det innebærer fagene norsk, historie, naturfag og matematikk. Retten gjelder for dem som oppnår yrkeskompetanse senest i løpet av det året de fyller 24 år.

Du har rett til skoleplass i det fylket du bor i når du søker. På søknaden på Vigo.no fører du opp tre forskjellige utdanningsprogram i prioritert rekkefølge. Du har rett til plass på et av disse tre ønskene, men ikke på én bestemt skole.

 

 

Søke om fortrinnsrett (særskilt grunnlag)

Hvis skolen ikke har vurderingsgrunnlag på deg fra ungdomsskolen i et eller flere fag, på grunn av annet morsmål enn norsk, sykdom, funksjonshemming eller andre spesielle forhold, har du uansett rett til å komme inn på videregående skole. Da må du kanskje søke på det som tidligere het særskilt grunnlag, nå kalles det fortrinnsrett. Du kan lese mer om dette på vilbli.no. Ta kontakt med rådgiver på skolen din eller PPT, som hjelper deg med dette. Husk at søknadsfristen da vil være 1. februar, som er tidligere enn vanlig søknadsfrist.

Les også artikkelen om rett på tilpasset opplæring.

 

Viktig!

  • Du har bare rett til å fullføre videregående opplæring én gang. Når du har fullført på et utdanningsprogram, har du altså ikke lenger rett til plass i videregående.
  • Du kan vente med å begynne etter ungdomsskolen, eller eventuelt ta pause fra utdanningen underveis.
  • Du har rett til å bytte utdanningsprogram underveis, men bare en gang. Da får du utvidet ungdomsretten så du kan fullføre det du byttet til.

 

Les mer om ungdomsrettvilbli.no.

Les mer om omvalg på vilbli.no.

 

Rett til spesialundervisning - utvidet ungdomsrett

Elever som har rett til spesialundervisning, kan også ha rett til videregående opplæring i inntil to år ekstra dersom eleven trenger det for å fullføre. Før fylkeskommunen fatter vedtak om utvidet rett må det bli foretatt en sakkyndig vurdering av de særlige behovene til eleven. Du kan også ha rett til utvidet opplæring i noen andre tilfeller. Les mer om dette påvilbli.no.

 

 

Hvem har voksenrett?

Alle som har fullført grunnskole, men som ikke har fullført videregående opplæring som ungdom, har rett til videregående opplæring fra og med det året de fyller 25 år (voksenrett).

Fylkene kan ha ulike regler for søking, inntak og organisering av voksenopplæringen. Ta derfor kontakt med voksenopplæringen i din fylkeskommune for nærmere informasjon om hvordan det er der du bor.

Les mer om voksenrett på www.vilbli.no

 

Signatur utdanningsrådgiveren, ung.no

Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)
0485
1
21.04.2018 01:00:23
Nytter ikke
anonym
6
06.11.2017 13:57:57
jeg er en gutt 23 år gammel født 9.12.1993 som går grunnskole . neste år skal jeg gå videregåendeskole, men neste år 9.12 2018 desember siste år er jeg 25 år. jeg har ungdomsrett eller har ikke
g16
0
24.08.2017 21:38:51
kan man gå videregående skole på nett i alder av 16?
Emil
2
15.08.2017 15:11:09
Hei - er 20 år og har tatt service og samferdsel 2 år, og nå to år som lærling. Har ikke hatt opphold mellom. Tar fagbrevet på fredag. Har søkt påbygg, men fylkeskommunens inntakskontor mener jeg ikke har ungdomsrett før jeg har bestått fagbrevet. Er derfor langt nede på ventelista. Mister man ungdomsretten når man er lærling? Er det riktig?
skolesøker
0
11.09.2016 23:33:18
Hei, jeg må bare få spørre om hvis jeg et skulle flytte men likevel ble der avbrutt, og har ikke fått søkt videregående skole hva skal jeg Gjøre? Må jeg vente til neste år for å søke inn? Eller kan jeg bare snakke med de som fordeler skoleplass og få plass og fortsette der dem andre er?
J20
2
09.02.2016 23:07:43
En liten digresjon: Anbefaler yrkesfaglig utdanning for alle som er usikre. Høres sikkert rart ut(hos oss var det vertfall sånn at det var status å gå studiespess, og bunnmål med yrkesfaglig), men det er lettere å holde muligheter åpne. Om du tar yrkesfaglig kan du ta påbygg om du vil videre, men vil ha en utdanning om du ikke vil videre. studiespess gir ikke den muligheten. Du MÅ videre, og det er bare å se frem til minst tre år med tung teori, uten noen vei tilbake. Mvh en som er stuck i høyskolen, og virkelig gjorde skivebom.
SaraL
1
30.01.2016 13:40:22
Hei jeg er 19 år. Jeg har gått vg1 helse og oppvekstfag og vg2 barne- og ungdomsarbeider, men mangler to fag fra 2.termin fra vg 2. Jeg byttet linje til vg1 teknikk og industriell produksjon og videre på vg2 industriteknologi, men jeg har droppet ut fra vg2 nå. Det jeg lurer på er om jeg har rett til å gå på vg3 påbygg etter jeg får fullført vg2 barne- og undomsarbeider?
Lillian
0
26.10.2015 15:51:29
Hei, jeg er ei dame på 22 år, som har fullført Helse og Sosial, jeg har da ikke igjen flere år på vidregående. Jeg har snakket med nav, de nekter å gi meg penger, dersom jeg studerer, og må på en måte ha til husleie. Jeg vill da gå helsefagarbeider.og vill vidre da gå 2 år læring, så få fagbrev. Noen som kan hjelpe meg på hva jeg skal gjøre? Hvordan jeg kan få fullført det siste året mitt? ozv ozv.. føler jeg sitter fast.
Pattira
10
05.12.2014 10:21:29
Hei, jeg er 22år
Jeg gikk på studiespesialisering 1år i 2010-2011 bytter jeg til restaurant og matfag. 2011-12 og jeg droppe ut. Og har jobb men i 2013 har jeg flått barn. Nå er jeg 22år jeg lure på kan jeg komme tilbake på skole ? Lure på må jeg tar vanlige ungdom skolen eller voksenopplæring ? Siden det stå at voksenopplæring kan søke når man er 25år? (Red.: Du kan skrive inn til oss på ung.no/oss og få svar)
Sara
14
24.10.2014 21:05:50
Hva med de som faller utenfor systemet? Syntes det er dumt at det finnes ungdommer mellom 20 og 25 år som ikke har rett til noe videregående opplæring. Hva skal de gjøre? Sitte og vente til de fyller 25 år så de kan ta et steg videre?? Det kan være forskjellige grunner til at de ikke fullførte/ begynte på vgs. Hvorfor kan man ikke sette i gang en ordning for disse ungdommene der de får en mulighet til å komme seg tilbake til skolebenken? Privatist er svindyrt og det er ikke alle som har råd til det selv om vi bor i en velferdsstat. Dessuten er det bare en privatisteksamen, der en ikke får oppfølging. Og det passer ikke for alle. Jeg mener dette er for dårlig.
:)
1
05.04.2016 18:11:21
De kan jo gå Vg1, Vg2 og Vg3 selvom de er mellom 20-25 år, så lenge de ikke bruker opp sin ungdomsrett
kallenavn
5
27.08.2013 21:57:30
jeg har tatt ett friår fra vg2, men jeg har noen fag som jeg har fått iv på i vg1 hva skjer da?
Snurre
0
23.12.2015 13:15:35
Enten så har du rett til å ta omvalg dersom du har ungdomsrett og ikke har fullført VGs eller så må du ta fagene som privatist. Tror det sistnevnte er det som gjelder
Elisabeth
6
10.01.2011 16:31:52
Hei. Jeg går 2 året på vgs i oslo. I høst flyttet min mor fra Oslo til et annet fylke rett utenfor Oslo. Jeg ønsker å bli boende i Oslo fordi jeg ikke vil bruke flere timer hver dag på pendling. Jeg fylte nettopp 18 år. Har jeg da fortsatt rett på skoleplass i Oslo? Og er det mulig for meg å få borteboer stipend? Hilsen Elisabeth (Red. Du kan stille spørsmål på www.ung.no eller lese mer på www.lanekassen.no)

Spørsmål og svar

Kan jeg studere uten studiekompetanse?
Hei Du trenger generell studiekompetanse for å kvalifisere deg for å søke på høgskole/universitet, men det finnes flere måter å oppnå det på...
Kan jeg ta fagbrev uten skole?
Hei Så flott at du ønsker å ta fagbrev! Du snakker nok om det å ta fagbrev etter praksiskandidatordningen. Det kan du ta ved å jobbe innen fagf...
Kan jeg bli helsefagarbeider?
Hei Så flott at du har funnet noe du trives med!Alle har rett på videregående utdanning, men bare en gang. Du har valgt et løp som gir generell ...
Kan jeg bli lærling uten riktig skolegang?
Hei Så flott at du ønsker å ta en yrkesutdanning! Utdanningen for å bli barne- og ungdomsarbeider er i utgangspunktet fireårig, to år på sko...
Dersom jeg tar opp fag, kommer de på førstegangsvitnemålet? Hva med ny eksamen ved skolen jeg gikk på?
Hei! Først, håper det gikk greit på eksamen, så du får vitnemål til sommeren. Dersom du strøk på eksamen har du rett på å få tilbud om å ...
Må man søke VGS hvert år?
Hei Takk for spørsmålet ditt! Ja, det er sånn at du skal søke inntakt hvert år, gjennom VIGO 1.mars, og karakterene teller. For å ha rett til ...
Hvordan slutter jeg på vgs?
Hei Du har helt rett i at videregående skole er helt frivillig.For å slutte på skolen må du bekrefte dette skriftlig. De fleste skoler har et skj...
Hvilke fag får jeg og hvor mange eksamener blir det?
Hei Så flott at du har begynt å forberede deg på videregående skole!Du kan se hvilke fag du får og hvilke fag du kan velge på utdanningsprogram...
Hvor mange skoler kan jeg søke på?
Hei Det er flott at du har utdanningsplaner!Når du skal søke på vg1 på videregående skole skal du sette opp 3 forskjellige utdanningsprogram. Du...
Kan jeg søke VGS i et annet fylke?
Hei Din rett til videregående opplæring er knyttet til det fylket hvor du har din folkeregistrerte adresse. Det har kommet en regelendring som sier...
Hva kan jeg gjøre for å få fagbrev innen elektro?
Hei Alle har rett på videregående utdanning, men bare en gang. Du har valgt et løp som gir generell studiekompetanse og bruker opp din ungdomsret...
Kan jeg ta fagbrev etter vgs?
Hei Så flott at du har bestemt deg for å fullføre det siste faget for å få studiekompetanse, selv om du ikke har umiddelbare planer om å studer...
Kommer jeg inn på vg2 ambulansefag?
Hei og beklager tregt svar Du har rett i at vg2 Ambulansefag er svært populært, og at det er karakterene dine fra vg1 Helse- og oppvekstfag som avg...
Hvordan kan jeg bli elektriker etter at jeg er ferdig med studiespesialisering?
Hei Du har rett i at fagbrev som elektriker er en yrkesutdanning på videregående skole. Alle har rett på videregående opplæring, men bare en gan...
Kan jeg slutte som lærling?
Hei Så synd at du ikke trives i det faget du har valgt. Siden du vurderer å gå studiespesialisering tolker vi deg som at du ønsker generell studi...
Er det mulig å ta VGS om igjen?
Hei Når man går ut av ungdomsskolen så har man 5 år (6 år hvis man går yrkesfag) til å fullføre videregående skole. Man har bare rett til å...
Hvordan kan jeg bli tømrer?
Hei Dersom du ønsker å ta et fagbrev (eller svennebrev, som det heter i dette faget) som tømrer er det i hovedsak to veier som fører dit:Det ene...
Hvilke fag har man på påbygg til generell studiekompetanse etter yrkesfag?
Hei Når du tar påbygg til generell studiekompetanse etter å ha fullført og bestått fagbrev er det følgende fag du skal ha: norsk matematikk...
Se alle