Vil du lære mer om de politiske partiene?

Skal du stemme for første gang? Synes du det er vanskelig å velge parti? Her får du en oversikt over de ni største partiene i Norge.

Politiske partier
HJERTESAKER: Til valget trekker alle partiene fram noen saker som de sier er sine aller viktigste saker. I denne artikkelen kan du lære litt mer om de ni partiene som er representert på Stortinget i perioden 2017-2021.

Denne oversikten er ment for deg som ønsker en kort introduksjon til de ni største partiene i Norge. En forenklet oversikt over hva partiene mener kan være nyttig, men det er også fint å finne info om partiene i flere kanaler.

Høyre-venstre-aksen

Det finnes ulike måter å skille mellom partiene på, men en ofte brukt måte å forklare de viktigste forskjellene på, er gjennom høyre-venstre-aksen.

Norges ni største politiske partier

Her kommer en oversikt over de ni partiene som i dag er representert på Stortinget. Du kan trykke deg inn på hvert parti for å lese om partienes verdigrunnlag, og viktige saker.

De viktigste sakene er hentet fra partienes egne hjemmesider hvor de i forskjellig grad trekker fram noen hjertesaker/viktige saker. Noen partier har mange hjertesaker, og andre har få. Vi har valgt å trekke fram 3-4 saker for hvert parti.

Skrevet av Redaksjonen ung.no i samarbeid med ungdomsjournalist

Sist oppdatert: 25.08.2021

Kilder:

Partienes hjemmesider og Store norske leksikon

Offentlig og kvalitetssikret
Politiske partier
HJERTESAKER: Til valget trekker alle partiene fram noen saker som de sier er sine aller viktigste saker. I denne artikkelen kan du lære litt mer om de ni partiene som er representert på Stortinget i perioden 2017-2021.

Fakta

Kort fortalt

  • Dersom du fyller 18 år i år og er norsk statsborger har du stemmerett ved stortingsvalget 13. september.
  • På ung.no kan du lese mange saker som er nyttig for deg som er førstegangsvelger.
  • Godt valg!
Fikk du svar på det du lurte på?
Les også

Hvordan stemme ved stortingsvalg og lokalvalg

Her har du «oppskriften» på hvordan du skal gå frem når du stemmer på valgdagen. Husk å ha med deg gyldig legitimasjon.

To valgbåser med partilister (Foto: Oslo kommune/Sturlason)
Aktuelt

Aldersforskjell i kjæresteforhold

Er det sånn at kjærlighet ikke kjenner noen alder? Kan det gå bra i et kjæresteforhold med stor aldersforskjell? Ungdomsjournalist Hege har sett litt på hvilke utfordringer dere kan møte.

Kjærester holder rundt hverandre (colourbox.com)

Forelsket i en venn

Forelsket i noen du allerede er venn med? Vanskelig å vite hvordan du skal gå fram, eller redd for å ødelegge vennskapet? Ungdomsjournalist Julie har samlet noen råd til deg.

Gutt smiler (colourbox.com)

Å be om unnskyldning

Hvordan kan man få sagt unnskyld på best mulig måte? Her får du tips.


Av Tiril, ungdomsjournalist i ung.no

Unnskyld på mobil (ung.no)