Hopp til hovedinnholdet

Sinna? Sånn kan du mestre det!

Sinna jente (colourbox.com)

Sinne og aggresjon kan være skremmende, og er ofte vanskelig å forstå både for den som er sint og de det går ut over. Du kan lære å mestre sinne ditt. Her finner du noen tips om hva du kan gjøre og hvem som kan hjelpe deg.

Offentlig og kvalitetssikret
Sinna jente (colourbox.com)

Alle som vil og går inn for det, kan lære å mestre sinne sitt bedre. Løsningen er ikke alltid enkel. Det krever vilje, tid og innsats, men det er mulig.

Hvorfor blir du så sint?

Det er viktig å finne ut hvorfor man blir sint, samtidig finnes det ikke noe enkelt svar. Årsakene til ubehersket sinne er mange, de kan være sammensatte og forskjellige.

Sinne og aggresjon kan være skremmende, og er ofte uforståelig både for den sinte og for de det går ut over. Fordi sinne gjerne er rettet mot andre mennesker, kan de det går utover fort oppleve at årsakene ligger hos dem.

Mange kan unngå å bli sinte hvis de forstår hvorfor de blir sinte.

 • Mange plasserer ansvaret for sitt eget sinne hos andre mennesker
 • Mange blander sammen stimulansen (den utløsende faktor) til sinnet og årsaken til sinnet
 • Mange har dårlig kontakt med egne behov og følelser (annet enn sinne)
 • Mange feiltolker andres utsagn eller signaler

Det er derfor viktig å jobbe for å forstå hvilke av disse punktene som gir deg de største problemene.

Hos noen ligger årsaken til sinneproblemene på et dypere plan. Det kan ligge i en personlighetsforstyrrelse (det finnes flere typer) eller komme fra traumer som har fått utvikle seg over lengre tid.

Det er grader av sinneproblemer, men de alvorligste kan trenge ulike typer hjelp, som langvarig terapi.

Hvem kan hjelpe deg?

For noen vil det være nødvendig å søke hjelp hos en profesjonell terapeut for å klare å mestre sinne sitt. Det er flere steder å henvende seg for å få hjelp.

Du kan prate med læreren som kan hjelpe deg å kontakte PPT (pedagogisk-psykologisk-tjeneste) i kommunen eller i fylket. Du kan prate med helsesykepleier på skolen din eller på Helsestasjon for ungdom og få hjelp videre i kommunen, du kan kontakte barnevernet der du bor, utekontakten eller du kan kontakte fastlegen og be om å bli henvist til psykolog.

Du kan også kontakte familievernkontoret på hjemstedet ditt. Familievernet hjelper alle som trenger å prate om vanskelige forhold i familien. Du kan selv ta direkte kontakt med familievernkontoret på ditt hjemsted, uten henvisning fra lege eller andre. Alle tilbudene er gratis (bortsett fra fastlege hvis du er over 16 år)

Hva betyr det å ha et sinnemestringsproblem?

Vi bør skille mellom det å være sint og det å ha problemer som følge av sinne.

Hvis du for eksempel er mye sint hjemme og din familie, venner eller kjæreste tåler sinnet ditt helt fint, tar igjen med samme mynt og dere likevel har det godt sammen, er det ikke sikkert at sinnet ditt gir deg direkte problemer i dagliglivet. Graden av problemer bestemmes ikke bare av ditt temperament og din måte å være på, men også av miljøet og kulturen rundt deg.

Selv om den kulturen du lever i, aksepterer sinne, er det likevel slik at sinne kan dekke over sentrale følelser og behov og dermed skape kommunikasjonsproblemer.

Å bli kjent med ditt eget sinne kan derfor uansett være nyttig, selv om du ikke tror at sinne ditt gir deg problemer.

Ulike former for sinne

Når vi snakker om sinne, tenker de fleste på enten aggressivt verbale uttrykk, fysisk vold eller ødeleggelse av gjenstander. Sinne har svært mange ulike former og uttrykk.

Det er viktig å forstå at sinne egentlig er en følelsesmessig reaksjon. Denne reaksjonen kan like gjerne slå innover (innadvendt sinne), som utover (utadvendt sinne).

Innadvendt sinne og utadvendt sinne har høyst forskjellig karakteristikker:


INNADVENT SINNE:

 • Går vekk, lukker seg, blir taus, legger seg til å "sove"
 • Blir sarkastisk, ironisk, sur, klovnete, klagende eller lignende
 • Klandrer seg selv
 • Skader seg selv
 • Strammer muskler, særlig i kjeve, nakke og skuldre, får hodepine
 • Blir deprimert


UTADVENDT SINNE:

 • Ødelegger gjenstander, inventar
 • Bruker fysisk vold mot andre
 • Bruker psysisk vold mot andre
 • Bruker tvang mot andre
 • Bruker grov kjeft, roper og skriker
 • Truer

En person som oftest viser utadvendt sinne, vil ha dette som primærvalg, i situasjoner med sinne. Men den som vanligvis har et utadvendt sinne, kan også i noen situasjoner velge å holde sinnet tilbake, slik at det blir et mer innadvendt sinne.

Dette kan lett skje om den sinte gjentatte ganger har fått beskjed om å dempe sinnet sitt, eller advarsler for eksempel i form av trusler fra partner om at hun eller han vil bryte forholdet hvis ikke sinneproblemet løses, eller en advarsel fra skole eller lærer.

Det samme gjelder for en person som lettere viser innadvendt sinne, i noen tilfeller kunne eksplodere i et utadvendt sinne og aggresjon. Når trykket innenfra blir for stort, kan denne eksplosjonen bli voldsom.

Mange forstår ikke at de er sinte

Mange mennesker med naturlig tilbøyelighet til innadvendt sinne forstår ikke at de er sinte.

Sinne kan undertrykkes så effektivt at verken personen selv eller andre mennesker forstår at det er sinne det dreier seg om. Men selv det innadvendte sinne har imidlertid et uttrykk som kan gi problemer både for den sinte og for andre mennesker. Det er derfor sannsynlig at mange mennesker har sinnemestringsproblemer uten at de er klar over det selv.

Årsaken er at problemer forårsaket av innadvendt sinne kalles noe annet enn sinnemestringsproblemer, f.eks. ømme og stive muskler, depresjon, rusmisbruk eller utrivelig adferd. Det betyr slett ikke at den type problemer alltid skyldes sinne, men det kan altså gjøre det.

Det er en stor misforståelse å tro at vi kan løse sinnemestringsproblemer ved å holde tilbake sinnet. Dette vil kun gi oss andre typer problemer.

Sinne kan gi helseproblemer

Sinne kan gi oss helseproblemer, noe som kanskje er mindre kjent blant folk flest. De mest typiske følgene av hyppig og kraftig sinne er høyt blodtrykk, hjerte/kar-lidelser, muskelspenninger, hodepine og depresjoner.

 

Førstehjelp for sinte folk

Det finnes ingen snarlig løsning på sinnemestringsproblemer. Det er ikke noe hokuspokus du kan ta i bruk for å bli kvitt sinneproblemet raskt, det må jobbes med over tid. Noe kan du likevel gjøre allerede nå, for å unngå de største problemene.

 1. Lær deg å kjenne igjen et sinnesignal

  Når du er sint, skjer det mye i kroppen din. Dette er automatiske reaksjoner som kalles stressreaksjoner, f.eks. blodtrykket øker, pulsen går raskere, fordøyelsesfunksjoner opphører, musklene strammer seg, spytt og slimhinner tørker.

  Neste gang du blir sint, forsøker du å legge merke til hva som skjer i kroppen din. Hva legger du merke til? Kanskje du er i stand til å merke en av de reaksjonene som er nevnt ovenfor? Noen merker at det strammer seg over brystet eller i armene, noen kjenner de blir varme eller "røde i toppen", noen blir oppmerksomme på noe i magen eller prikking et sted.

  Det er flott hvis du legger merke til noe! Dette er ditt sinnesignal. Tenk på sinnesignalet som et slags trafikklys: når du merker sinnesignalet, vet du at du er i ferd med å bli sint. Det spiller ingen rolle hva signalet er eller hva du kaller det, det viktigste er at du kjenner det igjen når du blir sint.

 2. Legg en plan for å utløse energien

  Når du er veldig sint, har du mye energi i kroppen. Det vil være en hjelp for deg i øyeblikket å få denne energien ut. Hvis du er sint på en utadvendt måte, vil aggresjonen din sørge for å tømme energien ut av deg. Men energien kan også hjelpes ut på en annen og mer positiv måte.

  All fysisk aktivitet vil være til hjelp for deg: gå raskt, løpe, sykle, hoppe osv. Bestem deg for en type aktivitet som du kan ty til når du er sint. Det er viktig at det er noe du kan gjøre umiddelbart og som alltid er tilgjengelig for deg. Dette er din energiutløser. Du benytter deg av energiutløseren når du merker sinnesignalet ditt.

 3. Informer de andre om planen din

  La de menneskene som er mest utsatt for sinnet ditt (kjæresten din, dine foreldre, venner, lærer osv.) få vite hva du planlegger å gjøre dersom du skulle bli sint.

  Hvis din energiutløser er å gå ut av huset og løpe en tur, la dem få vite det og fortell hvorfor det er viktig for deg å gjøre akkurat det (for å få ut energien).

  Si til dem at du har problemer med sinnet ditt og at du nå vil ta ansvar for det. Be om litt hjelp, slik som at du kan gi læreren et avtalt signal så han vet at hvis du går ut av klasserommet, er det en "energiutløser" og ti minutter pause du trenger, eller tilsvarende hjemme; at du har noe du greier å si eller gjøre før du stikker ut en tur. -Med sånne avtaler og åpenhet om problemet blir det mindre styr både der og da og etterpå.

 4. Repeter planen for deg selv hver eneste morgen

  Hver morgen, før du tar til med dagens aktiviteter, minner du deg selv om følgende: når jeg merker sinnesignalet mitt (som for meg er ... ) , skal jeg ta i bruk energiutløseren min (som for meg er ... ).

 5. Følg planen din

LYKKE TIL!

Men husk at dette ikke er en fullstendig løsning på sinnemestringsproblemene, kun en førstehjelp. Tiltaket vil ikke gjøre deg mindre sint.

Har du mye problemer med sinne, bør du søke profesjonell hjelp. Dersom du er i stand til å gjenkjenne et sinnesignal hos deg selv og klarer å handle på det, er du imidlertid på god vei i en viktig prosess for deg!

Skrevet av:
Torbjørn Aas
Sist oppdatert:
13.06.2018
Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)
MIN MENING
1
05.12.2018 20:34:29
HVIS DU ER SINT DA HAR DU TRASS HAHAHAHAAHAHAHAHAHAHAHAHAHHAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAHAHAHAAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAH
Jente 14
2
21.09.2018 22:54:25
Jeg har hele tiden ett sinne som jeg ikke vet hvor kommer fra, og det gjør meg redd. Jeg kan krysse av alt på innadvent sinne men jeg har det kjempebra hjemme og på skolen så jeg vet ikke hva som skjer med meg. (Red.: Send inn spørsmålet ditt på ung.no/oss så skal du få svar fra fagpersoner).
Jente 14
1
01.08.2018 00:31:58
Jeg er aldri med venner lenger fordi jeg blir sint på alle som jeg er med og når jeg blir sint så slår jeg og sparker og ødelegger ting og jeg vil ikke at vennene mine skal oppleve det. Jeg klarer ikke kontrollere sinnet og jeg vet ikke hvorfor jeg er sint. . (RED: Ung.no svarer ikke på henvendelser i kommentarfeltet. Du kan skrive til oss på ung.no/oss og markere spørsmålet med "krise" om du var det vanskelig og trenger råd fra en fagperson. Du kan også ta kontakt med Alarmtelefonen for barn og unge på tlf. 116111 for å snakke med noen gratis og anonymt. Hilsen redaksjonen ung.no).
Jente 14
3
01.08.2018 00:29:43
Jeg kan krysse av på nesten alle tingene på innadvendt og utadvet
...
0
14.07.2018 10:33:58
Det er godt og se at andre går gjennom det samme. Jeg klarer ikke og kontrollere sinnet mitt og det kan gjerne gå ut over andre også. Jeg klarer bare ikke og roe meg ned, og foreldrene mine vil nesten ikke gå ut og handle med meg for jeg er ofte så sur. Men Og det er ikke særlig ofte jeg er sur når jeg er med venner.
værtigjennommyedritt(:
0
04.04.2018 17:43:54
fint å høre at jeg ikke er alene. Har opplevd mye dritt:voldtatt,stefaren min dyrka hasj, moren min tvangsmedissierte meg. buhu på meg lissom jaja... har uansett slitt utrolig mye med sinne og vold for noen uker siden ble jeg nesten anmeldt hvor jeg velte en gutt så hardt at han besvimte hard to belive rigth? hashtag trustory bitches. ( Red: Du kan skrive til ung.no/oss og få hjelp og råd der)
HDHD??
1
10.03.2018 13:22:14
Blir veldig ofte sur, mest hjemme men nesten aldri på skolen. Usikker på om jeg har ADHD..... hvordan skal jeg finne ut av det
J14
1
22.02.2018 17:21:25
Jeg pleier å slippe ut sinnet mitt ved å kaste kniver og økser på trær. Eller ved å spille gta 5.
NoName
3
07.01.2018 02:47:02
Blir mobbet og jeg har veldig lett for å la sinnet mitt gå ut over mamma og pappa og det er jo ikke meningen at det skal skje (red. Send inn et spørsmål til oss på ung.no/oss og få svar fra fagfolk, så du kan få hjelp til det du sliter med.)
;-;
2
10.11.2017 20:51:07
;-;
Ukjent person
1
20.06.2017 11:18:04
Jeg fikk hjelp av et familemedlem jeg stoler mest på og er mest glad i som kjenner meg godt og vet mye om meg. I mitt tilfelle er det tanta mi jeg sjeldent ser. Og hu hjalp meg mye
gutt 14
1
11.04.2017 15:43:21
Har sinneproblem til vanlig. F.eks. hvis noen dulker borti meg med "uhell" så er det lett for at jeg slår hardt tilbake, men jeg mener det ikke. Det er sinneproblemet som tar fullstendig over. Sliter med å være venner på fritiden. Har ikke vært med venner siden 2015 og ikke blitt invitert til noe pga sinneproblemet,og det er ingen som vil være med meg. så har jeg mistet alle vennene mine. (red: du kan skrive inn til oss på ung.no/oss etter påske, og få svar)
Usikker jente
1
08.03.2017 10:33:15
Jeg har fått sinneutbrudd et par ganger i livet mitt. Når jeg får sinneutbrudd begynner jeg å slå og sparke på den første personen som går forbi. Forje gang det skjedde slo jeg til en uskyldig klassekamerat. Uten om de små utbruddene holder jeg meg mest for meg selv, liker ikke folk alt for godt. Jeg leste det over og jeg har alle symptomene på innadvent sinne. Vet ikke helt hva jeg skal gjøre, hjelp?
2
30.01.2017 20:37:51
Jeg er sint helle tiden, og når jeg ikke er sint er jeg trist. Vis jeg ikke slutter snart er jeg redd det kan kome til og gå ut over noen... men heldig vis er jeg inadvant. Prøver og åpne meg men det går ikke litt en gang så ja... (red: du kan skrive inn til oss på ung.no/oss og få svar)
Sadiyo
3
11.11.2016 13:34:44
Jeg har erfart at det er viktig å snakke med andre om de, ikke.hold alle følelser for deg selv
jente 17, anonym
2
03.09.2016 21:31:17
Har prøvd å få hjelp av helsesøster men hun vil ikke, får ikke en time der. I familien min er det også vanlig å ha temperament(?) så jeg vet ikke hvordan jeg skal snakke med foreldrene mine om det (red: du kan skrive inn til oss på ung.no/oss og få svar)
Tips
4
28.08.2016 13:17:55
Jeg har erfart at det er viktig å snakke med andre om det, ikke hold alle følelser for deg selv. Godt å ha noen som lytter og er ikke- dømmende. informasjon om temaet, skaffer deg en forståelse på hva som skjer inni deg og hvorfor. Vi har alle disse følelsene, men takler de på forskjellige måter. Jeg vil anbefale å lese Aggresjon fra Jesper Juul som setter agresjon i perspektiv. og i tillegg oppsøke proffesjonel hjelp, trening slik at en lærer og takle de ubehagelige følelsene på en bedre måte. Søk infomasjon og hjelp.
jente 17
3
14.06.2016 20:08:08
Jeg begynner å være redd meg selv når jeg blir sint, redd for at jeg skal skade mora mi eller kjæresten min. Eller gjøre noe skikkelig dumt på skolen. Av å til har æ bratt utbrudd av sinne fulgt tett av ugjennomtrengelig sorg og skam. For eksempel ble jeg slik igår når jeg holdt på å lage pannekaker til frokost, mora mi begynte å spørre meg matte spørsmål (trigonometri som jeg burde kunne) hun rakk å stille meg kanskje 3 spørsmål før jeg begynte å klikke jeg pisket pannekake røret litt for hardt og lit havnet på genseren min. Jeg blei sintere og klarte å få det overalt kjæresten min spurte om det gikk bra, jeg bare sintere: stormet opp på rommet mitt slo nevene mine rødt på veggen og strippet av meg mine skitne klær og begynte å gråte.... Ane ikke hvorfor jeg gjorde noe av det... Kledde på meg gikk ned og lagde ferdig frokosten.... Kjæresten min har lyst at jeg og han skal flytte inn i en leilighet i byen (kortere skole vei og alt det der) men jeg er redd for at jeg bare blir verre og ville ikke utsette han for noe av det... Han seier at jeg ikke kommer til å skade han, men jeg vil ikke risikere det.... Hjelp?
Kris
1
04.05.2016 09:34:52
knuste tven og pcen min.. sinne er frlige greier.. (red: Du kan skrive inn til oss på ung.no/oss og få svar)
Idus
1
27.09.2015 11:21:43
E så irritert å egentli ganske sint på huseier, da d har vært nå galt me forskjelli ting sia vi flytta hit. Vi betale alt for mye i forhold til d vi får ijænn for pængan å når man prøve å ta d opp bli man næsten rakka ned på! Så bare æ ser eller høre dæm bli æ forbanna.
Jeg blir så sint innimellom!
5
18.09.2015 11:27:49
Jeg kan ikke noe for det. Viss jeg blir lei meg så blir jeg sint. Jeg klarer ikke og bli kvitt sinnet... Jeg ender opp med og skade meg selv og NOEN ganger andre. Jeg gjemmer meg og begynner og slå og sparke i ting. Men allikevel så slutter jeg ikke og være sint. Jeg vet ikke oss en jeg skal bli kvitt sinnet.
.
2
17.09.2015 15:13:15
Jeg blir forbanna når toskete småunger hakker på at jeg lever meg litt inn i roleplayingen på et spill jeg liker å spille. Prøver jeg å få litt ordnings på spillet, og få litt fart i sakene, er det alltid en liten unge med det forbainna komplekset sitt. Du vet det "jeg er en bitteliten unge som ikke får lov til noe, så nå må jeg dempe kompleksene ved å kalle andre unger!" Som sagt, prøver du å få litt fart i sakene, kommer det alltid en liten kødd og skal si "he's probably a 6 year old kid trying to be cool." Sist endte det med at jeg faktisk fikk harddisken i pc'en til å ryke. Vil bare hilse den lille ungen og ønske han et fint liv hjemme hos mor. En gang må du også klare deg, gutt, og det ender ganske dårlig for deg som ikke kan dempe kompleksene dine face to face engang.
Ofte sint
2
06.04.2015 20:28:02
Jeg blir ganske fort sint og kjempe sint, og klarer ikke og tenke igjenom hva jeg gjør når je er sint, og det går utover folk når jeg blir sint, og slår osv, og angrer etterpå.. Så trenger hjelp med og ikke bli så sint og voldelig :/ (red: du kan sklrive inn til oss på ung.no/oss og få hjelp og råd)
Sint
4
21.10.2014 19:54:53
Jeg tror ikke jeg kan få hjelp annet enn det jeg leste i denne artikkelen, jeg gikk til PPT-tjenesten tidligere, men det hjalp ikke. Det var dessuten veldig kleint å skulle sitte og snakke om problemene mine hele tiden til en fremmed person som nesten aldri kom med innspill. :-P (red: Du kan skrive inn til oss på ung.no/oss og få svar)
:)
2
16.10.2014 20:40:29
jeg blir veldig sint av å være på skolen fordi læreren gjør meg gal. jeg vil bare skrike til hun.
bano
2
22.05.2014 12:22:23
Jeg blir saa sint noen ganger,.....hva burde j gjore?, j prover aa mestre det, men ender med det samme...at j blir sint.pls give me some easy advise?
(Red.: Du kan stille spørsmål og få tips og råd på ung.no/oss)
Dina
1
12.06.2013 22:56:39
Jeg har 5 av 6 på begge 2 :(
John
7
02.06.2013 21:36:42
Jeg er ofte så stresset at jeg føler at hjernen prøver å kollapse. Jeg hater noe med alle, og noen ganger tenker eg på å dø. Jeg tenker på alt som jeg opplever hver dag, om og om igjen. Jeg får aldri fri fra tenkingen. Hjernen min jobber hele tiden. Er på nippet til å snakke med meg selv for å høre om hjernen kan svare. Om det finnes en plass en kan evaluere seg, muligens få en diagnose, en forklaring på hva hjernen min holder på med. (red: Du kan skrive inn til ung på ung.no/oss og få svar)
Sinnagutt
2
20.11.2012 19:58:14
Jeg har har sinnemestringsproblemer. Har blitt mye bedre, men gjenstår fortsatt litt. Både innadvendt og utadvendt. Har gått utover både meg selv og andre, og har aldri visst hvorfor jeg har vært så sur, men regner med at det er fordi det skjer så mye rundt meg. Politi, barnevern osv. Har kuttet meg, kjeftet ut folk nesten uten grunn, ødelgakt ting, slått i veggen til jeg har begynt å blø og så videre. Blir så sur inni meg at jeg ikke klarer å tenke klart, og det er ikke gøy! Jeg vil heller være lei meg enn sinna, for den jævligste følelsen er når jeg er sinna, jeg føler meg ikke som meg selv lenger når jeg er sint, har blitt sett ned på pga kutt osv, noe som gjorde at jeg fikk raseri inni meg - hvis dere ikke vet hvorfor noen bærer på sår eller arr, hold kjeft og ikke se ned på de, når dere faktisk ikke vet hva det er. Det er ikke tegn på oppmerksomhet eller svakhet, det er et rop om hjelp. (red: du kan skrive inn til ung på ung.no/oss og få hjelp og råd)
lol
3
19.11.2012 09:33:31
ja jeg er den føsrte
madde
2
20.06.2012 20:17:34
jeg hadde symptomene på 5 av de 6 på innadvent sinne. hva bør jeg gjøre??? :O
j
3
02.06.2012 11:53:00
Foreldra mine gjør meg sinte og lei. De er bare så sjukke i huet at det er teit.

Spørsmål og svar

Hvordan finner jeg ut av om jeg har sinneproblemer?
Hei Det er et godt spørsmål du stiller. Det spørs hva du vil sjekke, og hva du tenker at sinneproblemer er? Å være sint er en naturlig følelse...
Sliter med sinneproblemer.
Hei Det finnes teknikker for sinnemestring. Først og fremst er det viktig å akseptere og anerkjenne sinnet sitt som en følelse som kan fortelle de...
Hvorfor er jeg så sint og trist hele tiden?
Hei Takk for at du skriver til oss i Ung. Så flott at du skriver til oss med det du lurer på selv om du synes det er veldig flaut og vanskelig å ...
Kjæresten min er mye sint, kaller meg stygge ting og sier alt er min feil. Hva skal jeg gjøre?
Hei jente 20 og takk for at du skriver til oss! Du beskriver et sinne hos kjæresten din som kommer til uttrykk både i materiell og psykisk vold. Vi...
Hvordan kan jeg kontrollere sinne mitt før det går galt?
Hei Takk for at du skriver om dette til oss. Det er bra du har tenkt på dette og at du søker informasjon om hva som kan hjelpe deg. Det er mange, ...
Hvorfor kan man ikke slå jenter på samme måte som man slår gutter?
Hei gutt 18 Du lurer på hvorfor man ikke kan slå jenter slik som man slår gutter. Du skriver også at om en jente hadde slått deg ville du banket...
Jeg blir fort sint g overreagerer når det gjelder kjæresten
Hei Takk for at du tar opp sinne som tema. Det er noe som mange sliter med, men ikke alle klarer å snakke om. Først vil jeg si at det høres u...
Jeg har mye angst, depressive tanker, skadet meg selv, blitt mer aggressiv, følt at jeg ikke er våken men drømmer hele tiden, og hatt negative tanker om meg selv.
Hei gutt 17 år Takk for at du skriver til oss i Ung.no og forteller til oss hvordan du har det. Jeg forstår at du strever og at det er frustrerend...
Har jeg misophonia?
Hei Så flott at du har undersøkt selv for å finne ut mer om det som plager deg. Det du forteller høres utrolig slitsomt ut for deg, og det er sik...
Jeg er sammen med en gutt nå.
Hei Takk for at du skriver til ung.no!Jeg forstår ditt ønske om å hjelpe kjæresten din. Du beskriver en gutt som ikke har det bra i livet sitt. S...
Hva er straffen for å prøve å knivstikke noen? 
Hei Det finnes en egen bestemmelse om forsøk i straffelovens § 16. Av denne bestemmelsen fremgår det at:  "Den som har forsett om å fullbyrde...
Har vært sint og irritert hele tiden og det klikker for meg. 
Hei Takk for at du skriver til oss. Du skriver at du i det siste har følt deg mye sint og irritert, og det høres ut som dette er plagsomt og påvi...
Jeg føler at oppførselen min er dårlig. Folk blir ofte støtt av ting jeg sier og jeg føler meg slem og krangler mye med lærere.
Hei Først og fremst må jeg si at det er veldig fint at du skriver til oss. Det viser at du har veldig god selvinnsikt og at du ønsker å gjøre no...
Jeg slår broren min, men vil slutte fordi jeg blir lei meg. Hva skal jeg gjøre?
Hei jente 14 og takk for at du skriver til oss! Du skriver at du slår broren din, men at du ønsker å slutte med dette da du ikke ønsker å skade ...
Har sinneproblemer.
Hei Det finnes ingen "medisiner mot sinne", men det finnes en del tips for sinnemestring. Det er ikke alltid lett å forstå hvor sinnet kommer fra....
Jeg sliter med sinne, har veldig kort lunte og blir fort skuffet. 
Hei Takk for at du skriver til oss. Du skriver at du strever mye med å kontrollere sinnet ditt. Jeg synes det høres ut som dette bekymrer deg og g...
Hvordan kan jeg bli mindre irritert?
Hei I perioder så er det vanlig å ha en litt lavere terskel for å bli irritert og sinna enn man vanligvis har. Da kan det bli slik at en hisser se...
Kjæreste som blir lett sint og føler seg verdiløs. Hvordan kan jeg støtte han?
Hei Jente 14 år Du skriver at kjæresten din lett blir sint. Han føler seg verdiløs og har gitt opp skolen. Han snakker med Ppt og Bupa. Du lurer ...
Steroider?
Hei Takk for spørmålet ditt! Det er veldig bra at du tar det opp her, for da har du tatt et steg videre. Nå "snakker" du jo med noen om det du er...
Jeg blir veldig sur når jeg spiller.
Hei, og takk for at du skriver til ung.no!   Det er mange som opplever at de blir sinte når de spiller. Hva slags spill er det snakk om? Dataspill...
Se alle