Hopp til hovedinnholdet
Følg ung.no på Snapchat
Bolig (ung.no)
Bolig (ung.no)

A-Å

Foreldre som er sinte og voldelige

Jente holder seg for øra (colourbox.com)

Sinne og vold er alltid den som er sint og agressiv sitt ansvar. Det er aldri barnas ansvar at foreldre blir så sinte at de mister kontroll over seg selv.

Offentlig og kvalitetssikret
Jente holder seg for øra (colourbox.com)

Sinne er en normal følelse, på samme måte som glede og tristhet. Sinne kan være nødvendig for å markere grenser både for voksne og barn. Men sinne som blir så kraftig og uforutsigbart at det skremmer dem som opplever det, regnes som psykisk vold.

Bruker sinne for å oppnå kontroll over barna

Noen foreldre sinne og vold for å oppnå kontroll over barna. Dette er ofte foreldre som sliter i mange relasjoner og har kanskje konflikter med annen familie, venner, problemer på jobb eller lignede.

Foreldre som utøver vold har også ofte mistillit til andre og føler de må forsvare seg. De forsvarer seg gjennom å bruke sinne og vold til å kontrollere mennesker rundt seg.

Mister kontrollen

Foreldre som mister kontrollen over seg selv hjemme, kan bli fortvilet over at de mister kontroll og skremmer barna. Det er deres ansvar som foreldre å ikke skremme barna, og noen blir redde for hvordan sinne og vold påvirker barna.

Det er ikke dermed sagt at de klarer å snakke om volden med barna sine. Mange er tause om det som har skjedd og håper at barna skal «glemme» det. Dette er ofte foreldre som ellers ikke har så mange konflikter utenfor hjemmet, men som mister kontroll over seg selv i hjemme. Affektstyrt vold som vi skriver om her, omfatter ca 85% av volden.

Opptatt av å bli unnskyldt eller av å legge skylden på andre

Når foreldre ber om unnskyldning for volden de har utført, er mange mest opptatt av at ungdommene skal tilgi dem, eller av å legge skylden på ungdommen for at de ble sinte, og ikke av hvordan det var for ungdommen å bli så skremt.

Dette kalles beregnende vold. Beregnede vold går sjelden over av seg selv. Endring er avhengig av at voldsutøver er villig til å ta i mot behandling, noe de ofte ikke er.

Om du bor med noen som bruker vold, er du mest trolig veldig sliten.

Foreldre som utøver affektstyrt vold blir ofte glad for at barna søker hjelp.

Se den prisbelønte animasjonsfilmen "Sinna mann" om Boj som er redd for faren sin.

Hva kan foreldre tenke?

- Jeg mestrer ikke denne situasjonen, jeg er en dårlig mor/far, han/hun bryr seg ikke om meg, jeg har ingen verdi.

Dette er de mest vanlige tankene foreldre har om seg selv før de mister kontrollen og skremmer barna. Tankene er heldigvis som oftest ikke sanne, men de oppleves sanne der og da og skaper et ubehag. Sinne blir da en måte å bryte situasjonen og komme seg bort fra ubehaget på. Foreldre er ofte ikke bevisste på denne selvkritikken i situasjonen.

Graden av sinne og vold kan variere ut fra foreldrenes dagsform. Om mor/far har en god dag kan de takle situasjoner på en rolig måte. På en dårlig dag der selvkritikken er mer tilgjengelig kan samme situasjon føre til sinne og vold.

Er skadelig

Å leve med frykt for sinne og vold fra foreldre over tid er noe av det mest skadelige et barn kan utsettes for. Immunforsvaret blir svekket og risikoen for en rekke både fysiske og psykiske lidelser øker. (Filetti 2009)

De fleste foreldre vet at sinne og vold er skadelig for barna. Flere og flere foreldre søker hjelp slik at de kan hjelpe seg selv til å skape en tryggere og mer forutsigbar hverdag for barna. Det er foreldres ansvar å søke hjelp for å gjøre noe med sinne sitt. Du kan eventuelt vise dem denne artikkelen på Ung.no og hjemmesiden littsint.no og dermed tipse dem om at det finnes hjelp dersom de ønsker det.

Søk hjelp

Du kan be om hjelp hos helsesøster, fastlege, helsestasjon for ungdom, barnevernet eller ett familievernkontor om du opplever at voksne rundt deg bruker sinne for å oppnå kontroll over deg.om du opplever noe som ligner beregnede vold. Du kan også ringe alarmtelefonen på telefon 116111.

Alle familievernkontor i Norge gir gratis behandling til foreldre som ønsker å mestrer sinne bedre.

 

Tekst og kilde:

Artikkelen er skrevet av Steinar Sunde som er psykologspesialist ved familievernkontoret i Molde. Se også hjemmesiden littsint.no


Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)
Jente 14
3
01.08.2018 00:22:29
Pappaen min er en jævel jeg har sett han slå til ene lillebroren min flere ganger og det samme gjør stemoren min forrige gang jeg så pappa slå til han var på søndag og det var fordi han lagde grimaser på alle bildene som ble tatt etter bursdagsbesøket til stemoren min. lillebroren min er 9 år. Jeg blir veldig lett steik forbanna og slår folk selv, men jeg tør ikke bli sint hos pappa for jeg vet ikke om han eller hun kommer til å slå meg... Jeg er mye verre når jeg er sint enn når lillebroren min er sint så da kan det hende at de blir mer voldsomme mot meg! Men jeg vet ikke fordi jeg tør ikke bli sint. Og når jeg ikke kan være sint så blir jeg jævlig sliten. (RED: Ung.no svarer ikke på henvendelser i kommentarfeltet. Du kan skrive til oss på ung.no/oss og markere spørsmålet med "krise" om du var det vanskelig og trenger råd fra en fagperson. Du kan også ta kontakt med Alarmtelefonen for barn og unge på tlf. 116111 for å snakke med noen gratis og anonymt. Hilsen redaksjonen ung.no).
Mamma er en dritt!!!
1
29.07.2018 10:14:23
Hei,jeg er en jente på 12 år blir snart 12 og et halvt.I natt var det tordenvær og jeg ble redd og gikk inn til mamma.Mamma sa gå og legg deg i senga di nå vil jeg ikke snakke med deg noe mere idag!!!!! Jeg sa at det er vanskelig og sovne når man hører tordnende fra vinduet og har ADHD.I hverdagen i sommerferien har vi funnet på noe hele tiden og nå sier mamma at vi skal være hjemme i noen dager.a Jeg liker ikke og bare være hjemme fordi da blir det bare krangling selvom jeg er enebarn.Når mamma blir sint blir hun rasende hele dagen lang.I dag er hun heldigvis blid men det er vanskelig og fårstå når jeg har ADHD,Autisme og to til.....
N(...) 12 år
1
28.07.2018 00:23:01
(...) vi har en leilighet å moren min tar my press på mæ hu tror æ kan gjør det å gjør det å si dæm æ kan vask huse heile jeilt alein å vi har 3 etasjers å når jeg sier att jeg ikke klarer det så sankker hu om mine søstre søsken å si att når dæm hva 9 år vaska dæm hus æ sa att æ hva bære søppel hu sa att æ kunne inegting å har prøv å flykt men ble sulten å ble heilt tynn beinan mine hvistes veit att andre har meir værre en meg å sånt (...) (red: Du kan stille spørsmål og få svar ved å bruke skjemaet på ung.no/oss)
Hamma (Hamdi)
2
20.02.2017 23:01:28
mamma svarer meg ikke når jeg sier hei eller spørr om noe, og hun har slått meg to ganger denne måneden. og jeg begynner og bli veldig lei! noen som har tips til hvordan jeg kan reparere vårt forhold som mor og sønn? (red: Du kan skrive inn til oss på ung.no/oss og få svar)
Starshine123
1
21.02.2017 20:08:27
Hei, du burde snakke med mammaen din om hvordan du føler og gi henne en suprise da kan dere prate ilag.
The fighter
4
31.08.2014 23:15:13
pappa er sint hver dag og skremmer livet at meg. Jeg tør nesten ikke å gjøre noe hjemme, for jeg kommer til å bli trampet på og kjeftet på og truet. Men jeg har en sterk personlighet, og jeg kommer ikke til å bøye meg under presset!
jente 14
4
08.11.2014 23:45:40
Jeg kjenner meg veldig godt igjen i det du skriver, min pappa er også slik nesten hver dag. Det skremmer livet av meg og gjør meg sykt deprimert. Om han kunne ha forstått hvordan jeg har det inne meg når han gjør som han gjør, det hadde hjelp mye.
Bergenjente
1
21.01.2015 14:20:04
Har det akkurat slik som dere. Faren min knekker selvtilliten min hele tiden... Er ofte kjæresten, takk Gud at jeg kan slippe litt unna. Men gruer meg til hver gang jeg skal komme hjem, om hva jeg kommer til å få kjeft for nå. Jeg kan ikke huske siste gangen jeg er kommet hjem og det har hvert fred og ro. Har begynt å lide under angst anfall grunnet dette, og begynner å kaste opp når eg blir stresset av pappa. Er myndig, og har muligheten til å flytte ut, men det å stå fram for et stort ? og ikke vite hvordan jeg skal klare meg økonomisk skremmer meg. Jeg går jo fortsatt på videregående også. Håper at dere får hjelp med fedrene deres og får det bedre ! Stå på! (red: Du kan skrive inn til oss på ung.no/oss og få hjelp og råd)
Gutt snart 12
1
01.01.2017 15:58:19
Pappa maser veldig veldig mye på lekser og den fysiske formen min. Han blir sint og hever stemmen, jeg prøver å hevne meg litt men det er vanskelig er veldig redd (red: du kan skrive inn til oss på ung.no/oss og få svar)
skole problemer
0
05.01.2017 13:12:08
på skolen så fant jeg noen problemer
OsloOG
0
20.12.2017 08:49:37
Hahah, stakkars mennesker. Vil hvorfor alt skjer
OsloOG
0
20.12.2017 08:49:57
Vit***

Spørsmål og svar

Jeg har en del problemer med meg selv. Dette innebærer kraftig depresjon, angst og spiseforstyrrelser. Jeg sliter også med kjønnsidentitet.
Hei! Takk for at du skriver til oss i Ung.no og forteller oss hvordan du har det og hva du strever med. Jeg forstår at du ønsker hjelp og at du ikk...
Jeg fikk ris på rumpa av mamma og pappa
Hei Jente 19 år Du skriver at du fikk ris på rumpa av både moren og faren din da du var 5-6 år, at de slo hardt og opp til 10-20 ganger. Du skriv...
Trener hjelp med mamma og pappa
Hei Det du forteller om er ikke greit. Mange barn og unge er redd for å si i fra til en voksen i frykt for at noe skal bli verre. Du kjenner situas...
Pappa blir sint for absolutt alt!
Hei Gutt 14 år Du skriver at du har en pappa med høyt temperament. Han blir sint for absolutt alt og du er lei av å ha en pappa som er som han. Du...
Jeg har det vanskelig hjemme og ønsker å flytte.
Hei. Det er trist å høre at du har det vondt. Det å skulle flytte hjemmefra innebærer et stort ansvar. Blant annet det økonomiske ansvaret du f...
Vennen min har det ikke bra hjemme, hvordan kan jeg hjelpe henne?
Hei! Det du gjør allerede er kjempebra - du er der for henne! Du bekymrer deg for henne og viser at du bryr deg om henne. Hvis barnevernet allerede ...
 Slitt med en vanskelig barndom og nå strever jeg. har det sammenheng
Hei Vanskelige ting man har opplevd tidligere i livet, kan påvirke en siden.  Du strever nå, og du ser selv sammenheng.  Mange ting kan spille in...
Moren min er sint og gråter nesten hver dag.  Vi blir hele tiden sint og lei oss for det.
Hei Takk for at du skriver til oss! Det er leit å høre at moren din er så sint og lei seg hele tiden. Det er veldig forståelig at dere blir lei ...
Hjemme opplever jeg at mamma og pappa tar meg på private steder og slår meg
Hei Det høres veldig alvorlig ut det du blir utsatt for hjemme. For at du skal få hjelp, og at volden mot deg skal stoppes, må du fortelle på Abu...
Hei, jeg er en jente på 13 år som er litt redd når jeg er hjemme, for faren min blir så fort sur og kjefter på meg uten at jeg har gjort noe spesielt galt. Har dere noen gode råd til meg?
Hei! Det er ikke bra for deg, det du beskriver, og det er derfor fint at du skriver til oss! Å kjefte på barn er krenkende og skadelig og bør ikk...
Mamma og pappa sier stygge ting om meg og til meg. Hva skal jeg gjøre?
Hei og takk for spørsmål. Det er ikke greit det du forteller om. Du skriver at moren og faren din sier stygge ting om deg og til deg. Du fortell...
Venninnen min blir slått av moren sin. Hva skal jeg gjøre?
Hei Snakk med venninnen din at det å bli slått og kalt hore er mishandling. Venninnen din må søke hjelp til å komme vekk fra mishandlingen. Ring...
Jeg er lei av faren min. Han vil stryke og klemme på meg.
Hei Så bra at du tar kontakt med ung.no når du opplever noe som ikke er greit sammen med faren din.  Faren din bør respektere dine grenser. Du b...
Pappa bruker mye psykisk vold mot meg, og det er skummelt og ubehagelig.
Hei Det å bli utsatt for psykisk og fysisk vold er skadelig og straffbart.  Ut i fra det du opplever så er det ikke uvanlig med reaksjoner som ang...
Jeg vil se faren min selv om jeg har husarrest
Hei Så fint du skriver til oss når du har det vanskelig. Det er ikke alltid lett å vite hva som er greit og ikke når man har husarrest.  Jeg skj...
Hatt en elendig barndom. Klarer ikke stole på noen eller snakke med noen om det. Hvordan kan jeg glemme den?
Hei Gutt 17 år Du skriver at du har hatt en barndom der du har opplevd å bli slått av foreldrene dine. Du er veldig redd for dem og tør ikke si i...
Pappa er sint, roper, banner, knuser og truer. Hva skal jeg gjøre?
Hei Takk til deg som skriver til oss i ung.no.  Det du beskriver er alvorlig og bekymringsfullt. Jeg forstå godt at du ikke vil ha det slik. Det e...
Jeg blir lei meg når mamma er sint, og det er ganske ofte.
Hei Takk for at du skriver til ung.no Du forteller om konflikter hjemme. Det å krangle med foreldrene sine eller andre i familien er slitsomt og va...
Vil ikke bruke hijab  
Hei Hei,  Så leit å høre at faren din døde i en bilulykke, det kan ikke ha vært lett for deg og familien din.  Du skriver at du bor sammen m...
Se alle