Er det vanskelig å være hjemme?

Hvis hjemmet ditt ikke føles som et bra sted å være, kan det være du og familien din trenger hjelp. Her får du råd til hva du kan gjøre.

Trist jente.
SNAKK MED NOEN: Hvis situasjonen hjemme er vanskelig kan du blant annet ringe Alarmtelefonen for barn og unge. Foto: Unsplash

Noen familier har fått det vanskeligere på grunn av koronasituasjonen. Når vi får en vanskeligere hverdag, kan det påvirke hvordan vi føler og hvordan vi oppførere oss.

De voksne kan også bli påvirket og oppføre seg annerledes enn ellers.

Noen reagerer med vold

Det å være mye sammen hele tiden, slik mange har vært - med få pauser fra hverandre og lite kontakt med andre, kan slite ekstra på familien.

Mange savner den vanlige hverdagen, og er lei av å måtte endre mye på livet sitt og kanskje ikke få drive med det de liker og det de pleier. Mange voksne har også fått større bekymringer for jobb og økonomi.

Voksne som ikke har det bra kan, akkurat som ungdom, vise ekstra sterke følelser av sinne, irritasjon, og tristhet. Noen drikker mer alkohol eller bruker mer rusmidler enn de pleier. Noen kan slå, lugge eller klype, eller det kan være de bruker trusler og kaller deg stygge ting.

Det er aldri din feil at de voksne bruker vold, og du kan ikke fikse det uten hjelp.

Du er ikke alene

Barn og ungdom som har det vanskelig i familien sin tror ofte at de er de eneste som har det sånn. Det er ikke riktig.

Det er dessverre mange som opplever at det å være hjemme ikke er trygt fordi de blir kjeftet på, slått, sparket eller ignorert.

Det er viktig å vite at du ikke er alene og at det er god hjelp å få.

Råd når det er vanskelig hjemme

  • Ikke gå med det alene. Si ifra til noen voksne.
  • Når det er ekstra tøft hjemme kan det hjelpe å gå et sted du føler deg trygg. Gå en tur, eller vær på rommet ditt. Kanskje du har en nabo eller en venn du kan gå til? Eller har du noen andre familiemedlemmer du stoler på og kan si ifra til, som besteforeldre, en tante, eller en onkel?
  • Vit at det er hjelp å få. De voksne som er voldelige trenger å få hjelp for å gjøre foreldrejobben sin på en mye bedre måte. Slik hjelp finnes.
  • Prat med læreren din, med helsesykepleier på skolen eller ta direkte kontakt med barnevernet i kommunen din.
  • Ring Alarmtelefonen 116 111, eller chat med dem. De har åpent hele døgnet.

Hvem kan hjelpe?

Helsesykepleier på skolen. På de fleste skoler er det helsesykepleiere en eller flere dager i uka. Gå innom for en prat. Du kan også snakke med læreren din eller sosiallærer.

Alarmtelefonen for barn og unge. Du kan ringe på tlf. 116 111 eller ta kontakt med dem på chat. Du kan være anonym når du snakker med Alarmtelefonen og det er gratis å ringe.

Barnevernet. Barnevernet er der for å hjelpe familier som har det vanskelig. Du kan selv kontakte dem og fortelle hvordan du har det hjemme.

Fakta

Still spørsmål på ung.no:

I spørretjenesten vår kan du stille spørsmål og få svar fra fagpersoner. Du kan også søke deg fram blant noen av de mange svarene som allerede ligger der.

Trenger du hjelp?

Du kan kontakte Alarmtelefonen for barn og unge hele døgnet, på chat eller på telefon 116 111.

Skrevet av Redaksjonen, ung.no

Sist oppdatert: 25.03.2021

Kilder:

NKVTS

Offentleg og kvalitetssikra
Trist jente.
SNAKK MED NOEN: Hvis situasjonen hjemme er vanskelig kan du blant annet ringe Alarmtelefonen for barn og unge. Foto: Unsplash

Fakta

Still spørsmål på ung.no:

I spørretjenesten vår kan du stille spørsmål og få svar fra fagpersoner. Du kan også søke deg fram blant noen av de mange svarene som allerede ligger der.

Trenger du hjelp?

Du kan kontakte Alarmtelefonen for barn og unge hele døgnet, på chat eller på telefon 116 111.

Fikk du svar på det du lurte på?
Les også

Opplever du vold hjemme?

Er hjemmet ditt er et sted der du er redd, må være på vakt og passe på hva du sier og gjør? Sånn skal det ikke være.

Ensom jente i vindu (www.unsplash.com)

Mye alkohol og rus hjemme?

Du er ikke alene om å ha foreldre som drikker for mye eller ruser seg. Det er vanskelig i hverdagen, og kanskje ekstra vondt i ferier.

Betenkt gutt (Unsplash)

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Hvis du har det vanskelig, får du ofte råd om å snakke med noen. Men hvorfor hjelper det egentlig, og hvordan kan du komme i gang?

Aktuelt

Å nei, ikke mensen nå!

Skal du ha mensen akkurat den uka du skal på badeferie? Her er noen tips hvis det passer dårlig med mensen akkurat nå.

Skal sette inn tampong på badet (ung.no)

Hva skjer hvis du ikke består alle fag?

Har du strøket på eksamen eller ikke fått godkjent et fag på VGS? Her kan du lese om konsekvensene av det – og hvordan du kan komme deg videre.

Norges grunnlovsdag - 17. mai

17. mai feirer vi Grunnloven og at Norge er et demokrati hvor alle borgerne har de samme rettighetene.

17. mai-tog (foto: colourbox.com)