Hopp til hovedinnholdet

Hva vil du skal telle for karakteren?

I dag får du karakter etter oppnåelse av kompetansemålene for faget. Innsats skal ikke telle når karakterene settes. Hva mener DU skal telle?

Hva vil du skal telle for karakteren?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)
Hallo
0
23.12.2014 01:20:29
Godvinn, vi trenger k&h senere i livet, vi trenger det hvis vi skal bli arkitekter eller bygg mester bob. Så jeg vet ikke om DU har tengt å bli noe av det, men vi trenger folk med det yrket... Og RLE trenger vi for å forstå livsynet til folk (det er ofte på grunn av troen til folk kriger starter så hvis vi forstår hva folk tenker og tror er det lettere å hindre kriger) det er også en god måte og øve på å forstå andre mennesker
flaks
0
25.02.2013 20:31:49
enn i klassen min tokk 8.klasse tentamen når han går i 10.klasse, og fikk enn 4-er på den. Jeg tokk vanlig 10.klasse tentamen, og fikk enn 3-er på den. vi begge fikk 3-ere på kortet. Han fikk mange svar av lærerne under prøven. Hadde han tatt vanlig 10.klasse tentamen, så hadde han fått stryk. Englebarn?
flaks
1
25.02.2013 20:37:09
Han ligger å sover i matte timene. Han gjør heler aldri lekser. Lurer på hvordan han fikk fram den 3-eren på kortet!
Karro
5
25.06.2012 18:52:52
Burde ha bært teorigym og praktiskgym. Teorigym skulle vært læren om hvordan trening påvirker kroppen, osv. Praktisk gym skulle vært det vi kaller gym i dag. Da hadde faget gym vært et fag for alle! :-)
kia
8
17.06.2012 01:47:34
I gym skal det tas hensyn til både kompetanse og forutsetning det står klart i loven. karakteren skal derfor settes i forhold til begge deler. Forutsetning er viktig. Drillo har høy kompetanse på fotball, men ikke fysisk forutsetning til å spille på landslaget. Karakteren i kroppsøving er hvilken kompetanse du har i hele pensum. Du kan godt være sterk uten å forstå og bruke treningsprinsippene i styrke. hvilket resultat ville Drillo hatt i kondisjon? Selv om du løper forbi ham betyr ikke det at du har bedre kunskap/kompetanse om prinsippene bak kondisjonstrening. Kompetansekravene handler også om mye mere en Idrett f. eks dans,friluft,orientering, helse og livsstil,tigital fremstilling osv. les om kompetansemålene i gym på: Læreplan ikroppsøvning - udri.no - sett læreren til vegs og klag om han ikke følger loven :)
y0
4
09.05.2012 19:25:51
Mange som smisker med læreren også, som får gode karakterer for det.. For at dem er så "snille" og "interesserte" i faget ... :):):))))))))
hihi
4
09.05.2012 19:02:31
Tragisk. De store folka som har bestemt ditt og datt ang. skolen husker vel ikke hvordan det var sjøl å være barn. Man må også slutte å sammenligne folk opp mot hverandre. Som med den som er flink i det, burde også være flink i det. Den som ikke er flink i det, kan ikke være flink i det. OG ALLE SKAL I VERTFALL VÆRE FLINK I DET HER. Og når man sammenligner det norske skolesystemet med andre land, og den norske er så utrolig feil og vi er aldri bra nok, så hvorfor kopierer vi ikke bare da det andre skolesystemet det landet har, da? Man må også huske på at det finnes forskjellige grunner til at den og den eleven ikke er like gode til ditt og datt pga ULIKE GRUNNER som psykiske- og fysiskeplager. Vi i Norge tenker bare innen for boksen, man tenker en vei. Den personen kan det, da kan alle det. Den personen mener det, da mener alle det. Vi tenker at alle er som DEN perfekte personen. Men det er vi dessverrree ikke.. Vi har forskjellige meninger som vi har forskjellige behov. Skolen burde da ta mer hensyn til disse behovene. Når behovene blir tatt hensyn til, blir skolehverdagen for den enkelte eleven mye bedre enn det den var. En som har problemer i matte, får hjelp med det. Men den personen som har problemer med at h*n ikke tør å rekke opp hånda i timen eller ha framføringer etc., får ikke hjelp. H*n må da bare lære seg opp til å tørre det sjøl og h*n blir satt i den situasjonen mange ganger at h*n må ha den presentasjonen foran ALLE. Hvorfor kan ikke da den personen få lov til å ha den foran bare læreren eller bare noen få utvalgte medelever? Når vi blir utsatt for å gjøre ting vi ikke tør eller er hundre prosent trygg på,så fører det til at vi ikke presterer like godt som om vi da hadde vært trygg eller hadde tørt til å gjøre, og da får dårligere karakterer.
Guvge
9
04.05.2012 15:47:50
I gym kommer jeg aldri høyere enn en 4, selv om jeg prøver å gjøre så godt jeg kan. Det burde være 2 karakterer i fagene, innsats(viljestyrke osv..) og faglig kunnskap. Jeg får alltid gode karakterer i teorifag, men jeg vil vite om det er på grunn av innsats eller kunnskapen. Dessuten, burde man starte på blanke ark. Jeg vet at mange lærere bare skriver inn det samme år etter år, for å spare tid. Det er feil av lærerne! Og så er det prøver. Om man ikke gjør en prøve, går man ett hakk ned, sant? Læreren vet aldri om eleven kunne gjort det bedre, derfor burde man ikke få karakter på prøven i det hele tatt, altså den telles ikke.
en jente som irriterer seg over gymlæreren
3
09.05.2012 18:14:51
jeg har bare 4 i gym. jeg syns det er ok, men det har det sånn at læreren vår gir bedre karakterer til guttene selv om de er mye dårligere enn noen av oss jenter. som visst forksempel jeg sprang kjappere enn en gutt så får gutten uansett bedre karakter innenfor den den delen. læreren vår har ikke gitt en eneste jente høyere enn 4 i gym. mens de dårlige, slappe guttene når 5 bare ved å springe 2 meter. LÆREREN MIN er irriterende.. -.-
fillern
4
08.05.2012 23:26:08
blir kvalm av deg. en kan ikke gi gym karakter utifra innsats. jeg har 5 i gym og noen er skapt for å være bedre i ting en andre. det ville vært idiotisk om en som løp 5k på 28 min skulle fått like bra som en som løp på 18 min, bare fordi han har hatt god innsats. verden er urettferdig og sånn er det! sosialistisk at alle skal få de samme karakterne og skal på papiret være like flinke!
Men...
0
01.12.2014 20:09:25
...hvorfor er det – for det første – en dårlig ting at det praktiseres en slags sosialisme i skolen? Om de som er godt trente hadde dårlig lagånd, ikke kunne reglene til ballspill, alt det forutsetninger ikke legger grunnlag for, fortjener de fortsatt 6? Selvfølgelig ikke, din idiot!
Guvge
4
04.05.2012 15:50:23
Må legge til at forbedring i et fag burde bety høyere karakter.
Amiza
23
28.04.2012 01:11:03
Fag som kunst og håndtverk og gym burde ikke ha karakterer i det hele tatt. I K&H risikerer man å få dårligere karakterer hvis læreren ikke liker ens personlige stil, og i gym kan man få dårligere vurderinger fordi man ikke er god på fotball/håndball/basket/løping/lengdehopp/høydehopp/dans/styrketrening/turn/orientering... I gym skal man vurderes så mye at man ikke rekker å lære noe. Karakterer i disse fagene ødelegger gladen ved å trene eller skape noe for mange elever. Generelt sett synes jeg at lærere burde se på hva du har lært, ikke hva du kan. De beste elevene kjeder seg i timene mens de dårligste elevene får ikke hjelpen de trenger, så lenge skolen bare skal brukes til vurdering.
Mathias
3
04.05.2012 18:28:19
Det er vel det samme i alle andre fag, om man skriver på en måte som norsklæreren ikke liker, får du dårligere karakter. Liker ikke musikklæreren stilen din så får du nedsatt. Slik er det bare, så hvis ikke gym og K&H karakterene skal telle, så burde nesten ingen andre karakterer telle, heller.
Csr
2
03.05.2012 19:26:50
Hei Amiza! Gym og kunst og håndverk teller like mye som alle andre fag, og det er like viktig å få karakter i DE fagene som andre.
Men...
1
01.12.2014 20:13:06
...det er jo en dårlig ting, noe jeg ikke tror du fikk med deg. At K&H-karakteren gjør at du (for eksempel) ikke kommer inn på den skolen du ville, selv om du ikke planla å gjøre noe innenfor K&H, er urettferdig og dumt. Hater K&H!!!
Eirik
16
03.05.2012 17:54:34
En i parallellklassen min er sykelig overvektig. I gymtimen for et par mnd. siden skulle vi hoppe bukk. Jeg som selv er slank og godt trent nekta å hoppe på bukken. Jeg turte rett og slett ikke. Men derimot Anders (den overvektige), ga alt han hadde og gjorde et ærlig forsøk på å komme seg over bukken. Det gikk ikke bra, og han fikk seg en på trynet. Men at han TURTE det selv og ga alt han hadde, det burde han hatt mer enn en karakter 2 for. (Som jeg og ente opp med) Det står det respekt av!
respekt
0
13.05.2012 21:28:52
respekt til han der, er overvektig selv (varierer mellom 60 og 65 og jeg blle 13 i mars!) og det er jo ikke lett med løping og kondisjon++ men alle bør prøve
Lena
1
02.03.2012 17:09:10
Enig med Silje.Hvis du vil få bedre karakteter så begynn følge med i timene,lese.pugge osv
Silje
0
02.03.2012 17:00:45
Hvis man skal få bedre karakterer burde man begynne å fokusere på leksene,lese til prøver og pugge!!
Karakterer.
3
08.12.2011 17:16:34
Jeg stemte på "Elevens innsats og faglige nivå". Men faktisk mener jeg det bør være TO karakterer i de fleste fag; innsats og faglig nivå. På innsats skal det være slik at om du gjør en dårlig innsats, får du en dårlig karakter. (For eksempel hvis du ikke gjør lekser, hvis du slurver, hvis du hele tiden klager over at det er kjedelig ol.) På faglig nivå bør det være ganske strengt. For hva er vitsen med karakterer hvis de skal vise hvor "flinke vi er til å ha de og de problemene"? Det blir det samme som å si at du KUNNE vært så og så god. Men du er jo nettopp ikke det hvis du har de problemene... Hadde man da hatt to karakterer i alle fag, hadde det blitt mer akseptert å være dårlig eller flink faglig, fordi innsatsen (på en måte) hadde telt mer. Samtidig så kunne eventuell arbeidsgiver se at "oi, hun har kjempegod innsats men er dårlig faglig... det passer ikke i denne jobben". Eller omvendt. Da jeg gikk på barneskolen gikk jeg i den tro om at karakterer var det viktigste av alt, og at jeg måtte lære meg alt slik at jeg skulle få gode karakterer når jeg kom på ungdomsskolen. Så, for en stund siden, leste jeg en artikkel der de mente at forslag om at firer var minstekarakter hvis du skulle bli lærer var helt grusomt strengt. Da gikk det opp for meg at det viktigste ikke er karakteren du får i faget; men om du jobber med det.
Valencia
2
14.11.2011 16:47:52
Jeg går på en liten skole, og siden foreldrene mine ikke er bestevenner med lærerne, så har lærerne funnet ut at karakterene mine ikke er like viktige som de andres. Det er total forskjellsbehandling her. Venninna mi er DÅRLIGERE i enkelte fag enn meg, men får bedre karakterer fordi foreldrene hennes og lærerne er godt kjent med hverandre. Jeg HATER det. Karakterer bør settes på det grunnlag av ferdigheter i faget, engasjement osv.
Huhurr
4
11.05.2011 10:02:45
Gymkarakter er en bedømmelse og vurdering av din fysiske form. Gi meg en god grunn for at det skal være vurdert etter innsats?
anonym
0
05.05.2012 23:06:40
gym skal være med til å motivere til fysisk aktivitet senere i livet, fåtallet trenger ikke særskilte ferdigheter i alle idrettsgrener senere i livet, men fysisk aktivitet vil alltid være like viktig, og dette har kun med personlig innsats og mestringsfølelse å gjøre
Anonym
1
24.06.2011 23:48:29
På den skolen jeg går på har vi mange forskjellige gymlærere. De vurdere forskjellig. Den læreren vi har nå har vurdert etter fysisk form. Denne personen mener at friske menesker, asmatikere, de som har brukket noe og allergikere skal værer på lik linje. I løpet av dette året har vi hatt 2 astmaanfall i gymtimen. Jeg synes dette gir en ganske så god grunn på at det skal vurderes etter innsats. PS. de som er i god fysisk form slipper unna ganske mye...
...
8
27.05.2011 22:47:59
Gym burde ikke bedømmes etter fysisk styke/hastighet, men ei heller på innsats alene. Gymkarakter burde settes på grunnlag av elevs potensial og utvikling i løpet av et år samt innsats og deltagelse. På den måten får elever som ikke er sterke/raske/flinke muligheten til å vise at med riktig undervisning, motivasjon og veiledning kan de gjøre det bedre og elever som gjør det bra i gym får noe å strekke seg etter.
Dømmes feil.
14
09.05.2011 23:32:21
Jeg har vært uten skole i et år nå, fordi jeg søkte feil linje. Men, i løpet av dette året har jeg lært mye mer naturfag, norsk, engelsk, geografi og samfunnsfag. Grunnen er at jeg har lært fra TV, noe som er mye gøyere, og mye lettere å forstå. Jeg har også kunnet velge mer selv om det jeg ville lære om, derfor gjør jeg det bedre. Poenget er at man burde kunne velge mer selv, fra mye yngre alder, da får man også mye bedre ferdigheter. Når du syntes en ting er kjedelig, får du dårlig karakter av mangel på innsats, noe som er feil siden du ikke selv ønsker å lære om det. Det hadde vært mer riktig å kunne velge selv, og jobbe mer selvstendig, da hadde karakterene rast i været. Jeg har lært så mye mer dette ene året, enn de tre siste årene på ungdomsskolen.
Enig.
1
08.12.2011 17:18:32
Fint du sier det! Har tenkt på det samme flere ganger. Er helt enig med deg.
Kristina
4
09.05.2011 16:43:34
Men hva skal man gjøre om man har stort fravær i kroppsøving? I 9. klasse fikk jeg ingen karakter, kun en liten stjerne som symboliserer "stryk", fordi jeg ikke hadde hatt kroppsøving så mange ganger. Jeg er ikke sterk i kroppsøving og har hatet det siden jeg var en liten unge. Dermed skulket jeg en del. Lærerne mente de hadde for lite grunnlag til å sette en karakter i det hele tatt, men det mener jeg er feil. Selvfølgelig er det vanskelig å sette en karakter på en elev som har sittet på tribunen, men jeg hadde hatt gym flere ganger og de burde ha gitt meg en karakter for innsatsen jeg gjorde da. Er ikke det riktig? Skal lærerne bare stryke en elev fordi hun/han har skulket? Selv om eleven faktisk har hatt gym, men ikke så ofte?
XXX
12
18.04.2011 21:38:40
Bare faglig nivå. Skal man kunne bli kirurg fordi man prøvde så godt man kunne, hvis det faglige nivået ligger alt for langt nede?
Frode
1
29.12.2011 22:27:13
Jeg må si meg enig med Akano. Dessuten, medisinstudiet er beinhardt og er man ikke faglig sterk nok kommer man ikke gjennom det. Det hadde aldri vært fare for at kompetansen til norske leger, eller kirurger, ble lavere pga vurderingsmetoden i grunnskolen og vgs. Standpunktkaraktervurderingen ER urettferdig uansett. Ingen er vel så naive at de tror lærerne ikke favoriserer enkelte elever (eller motsatt, hvis det er enkelte elever han eller hun ikke liker)? Lærere er mennesker de også. Hvis faglig nivå skulle være den eneste faktoren i karaktersettingen, burde det være sensor/eksamensordning i hvert eneste fag. Tror du det er en tilfeldighet at det er lettere å få gode karakterer som privatist; hvor en eksamen, vurdert av en total fremmed, er det som bestemmer karakteren i faget?
Akano
8
27.05.2011 22:56:14
Men hvordan skal det faglige nivået i engelsk, musikk eller gym bedømme hvor vidt en einer seg som kirurger (eller hvilket som helst annet yrke)? En videregående elev med et ønske om å bli f.eks. kirurg burde ha et høyt faglig nivå, men noen fag burde telle mer enn andre. Viser eleven f.eks. eksepsjonelle evner i realfagene burde ikke en gym eller engelsk karakter ødelegge alt. Og gå både på det faglige, elevens personlighet, innsats og vilje vil gi mye bedre kirurgen enn de som gjør det bare for lønna eller statusen. Samme gjelder for øvrig psykologer. Er ikke en psykologs evne til å formidle seg, lytte og gi råd/veilede mye viktigere enn 5.9 i karakter gjennomsnitt?
godvinn
4
26.03.2011 22:47:51
rle og kuns & håntverk burde ikke telle. men trenger det jo ikke til jobb videre i livet.
historikeren
4
10.05.2011 13:18:15
Ehm, unskyld meg, men hvem har sagt at man ikke trenger rle til jobb senere i livet? det er faktisk en stor del av historien, historikere og andre som arbeider med historie, skrifter og å dokumentere fortid arbeider også med det. om du personlig liker det eller ikke så dekker rle mesteparten av jorden, kulturen og historien.
?
2
10.05.2011 13:18:08
Rle er faktisk viktig, det å ha kunnskap om det flerkulturelle samfunnet i dag er noe vi har nytte av på den måten at vi har godt av å lære om hvordan andres kulturer fungerer slik at vi kan respektere dem. mange vil møte mennesker fra andre land med annen bak rund under arbeid og generelt på gaten. og Rle er kunnskap man kan ta med seg videre i livet
uenig 13 åring.
10
07.05.2011 21:47:21
Er ikke enig med deg der. om du f.eks. skal bli ambassadør, kan det jo være smart å kunne litt om tradisjoner, gudsbegrep og kultur i landet du er ambassadør i. Dette lærer du om i RLE. Og når det gjelder kunst & håndverk: det er mange som jobber som kunstnere og tjener bra med penger på det og'! det nytter ikke å bli keramiker eller arkitekt for den saks skyld, om du ikke har peiling på konstruering og overflatebehandling! du må også ha øye for detaljer, og du må være kreativ! dette er noe man lærer i kunstfag, og som man kan dra nytte av i mange yrker! som grafisk designer, klesdesigner, byggarbeider og båtmaker for å nevne noen.
Mathias
1
04.05.2012 18:36:27
K&H er viktig for å vise din kreative evne, man kan ikke bare være god i å tegne for å få god karakter i K&H, man må også vise at man kan finne på noe nytt og originalt. Noe som er viktig i så og si alle yrker.
nerd
8
20.02.2011 19:00:54
det kreves faktisk en god del å bare få gode karakterer også..
ME syk
3
10.05.2011 13:24:46
Ja, det gjør det. jeg har ME, en kronisk sykdom som gjør verdagslivet utrolig vanskelig. Nesten alle ME pasienter blir frisk igjen, men det tar tid. Skal utdanningen min bli ødelagt fordi at jeg for øyeblikket er blitt invalidisert? jeg har mye fravær på skolen men studerer så godt jeg kan og får 5 i de fleste fag. jeg er glad for at folk som er litt mer uheldig enn andre i livet også kan få en sjangs til å få en god fremtid og utdannelse. Når jeg blir frisk kommer jeg sikkert til å gøre mer nytte enn en som var frisk og møtte opp på skolen bare fordi de ikke har problemer med å gå. det å møte opp på skolen er ikke det samme som innsats.
Camilla
3
28.01.2011 18:20:09
Personlig så synes jeg at det bør bli vurdert etter faglig oppnådd kompetanse, innsats OG utvikling. hvis du ligget på en 3er den første prøven og på slutten av året ligger du på en femmer synes jeg at det bør bli lagt stor vekt på at du har hatt en god utvikling. Hvis du har jobbet mye for at karakteren skal bli bedre er dette veldig positivt. I tillegg synes jeg også (selv om det ikke er min mening som teller) at noe av det skolesystemet i Norge er tullete. Det er jo klart at lærere har meninger om enkelte elever, og derfor gjerne favoriserer de og la de gjerne få en 6 i noe de bør få 4 i. En annen skulle fått retten til å vurdere, og så skal lærerne si noe om innsats og utvikling i faget.
Mathias
0
04.05.2012 18:37:55
Det er vel dette man har tentamene til? De teller jo mest
uenig 13 åring.
6
07.05.2011 22:04:43
Det er bra å legge vekt på god utvikling innen faget, men om du skal bli, eks.kirurg, (som nevnt tidligere av xxx)og tabber deg ut ved å kutte lufttilførselen til hjernen på pasienten din istedenfor blindtarmen fordi du visste for lite om mennerskers antonomi, nytter det lite med gode karakterer. du vet kanskje hvordan du skal skape et godt miljø, engasjere de rundt deg og få igang en lystig samtale om nært sagt hva som helst, men når du har et døende menneske i armene dine er det ikke disse egenskapene du trenger. du må vite hva du skal gjøre for å redde personens liv! Det er uansvarlig å slippe folk ut i yrkeslivet uten karakterer som gjennspeiler vedkommenes faglige kompetanse! Du ville vel ikke gitt førekort til en person som ikke kunne kjøre tre meter på en rak parkeringsplass uten å finne no å kræsje inn i, bare fordi han hadde med seg blomster til vær kjøretime, eller virkelig ØNSKET å lære å kjøre bil? Det er ikke sånn det funker!
Max
5
14.01.2011 01:27:30
Hei Min mening er i enkelte fag burde det legges mest vekt på kunnskap, som matematikk. Men i andre fag som norsk, samfunn, og spesielt , ja spesielt kunst og håndverk og gym der burde det bare være en ren innsatskarakter. Matematikk er noe man kan øve seg til, i kunst og håndverk så er man født med spesielle "evner" og er enten veldig god , eller ikke. I gym så er det og enkelte som er født med å være ekstra gode, og man kan alltid trene seg opp i enkelte sammenhenger. I 8 klasse tok jeg maks en armhevinger, bestemte for å skjerpe meg og startet å trene. I slutten av 10 var resultatet 70 =) så gym og kunst og håndverk burde være ren innstats karakter. De andre burde være en blanding på 50/50 mener jeg.
Hanne J.S
6
10.01.2011 18:18:55
Synes absolutt innsats i timen burde telle! og alternativene er fiskende og patetiske i denne quizen. Når kun faglig nivå teller, fører dette til at skoledagene blir meningsløse. Man lærer mer av to timer intensiv pugging en man gjør av en gjennomsnittlig skoledag( for meg på min 7 timer, noe som indikerer at det norske skolesystemet ikke fungerer.) Der burde en hatt lærere som tar ansvar for å holde ro i timen og holde spørsmålene fra elevene nogen lunde på rett spor og relevante. Når kun faglig nivå teller og ikke innsats og vilje til å følge med i timen, får elvene ikke noe utbytte av timen, det blir masse mas i klasserommet, læreren blir bitter, uinspirerende, blir ikke behandla godt og kommuniserer derfor mye dråligere med elevene og har det ikke noe bra. Når en prøve på 2 TIMER teller mer enn innsatsen i min 102 timer er noe feil. Jeg vet at på de to timene skal man vise hva man har lært i løpet av de 102 timene, men i praksis fungerer ikke dette, for FOLK FOR MER UT AV Å PUGGE HJEMME DESVERRE. Når situasjonen er som den er i dag og man får mest med seg av å være hjemme og pugge(sett bort i fra den sosiale dimensjon osv. blæ) , må man gjøre innsatsen og ikke BARE hva en har fått med seg i løpet av tiden mer tellende! De syke bør være menneskelige unntak fra regelen, IKKE REGELEN !!!
Hedda
2
09.01.2011 16:22:58
Jeg vil prøve å stille et spørsmål, og eventuelt se hva dere andre mener om dette: Syns dere at et barn/en ungdom med en sykdom som gjør at denne personen har mye fravær skal få en dårligere karakter selv om personen kompetansesett og innsatsmessig er på et mye høyere nivå enn andre som får en bedre karakter? Altså, syns dere dette er riktig? Bare for å skrive litt, så syns jeg selvfølgelig ikke at fravær er noe bra å ha. Man mister mye undervisning, og jeg forstår godt at dette må tas hensyn til. Men hvis en syk elev likevel kommer på skolen og tar en prøve hvor han/hun får en 6er og beviser at faglig sett har eleven likevel fått med seg stoffet, hvorfor skal da fraværet ha noe å si? Hvorfor setter lærere ned karakteren til slike elever?
uenig 13 åring.
4
07.05.2011 22:47:25
hvis du er mye borte fra skolen, får du ikke lavere karakterer, bare mer fraværsdager. man kan ikke gi elever som er mye borte en lettere vurdering. hva skal man med en karakter som ikke stemmer? arbeidsgiveren har rett til å vite om personen hun/han ansetter takler å stille opp på jobb hver dag til riktig tid, eller om personen bare vil bety kostnader og utgifter for bedriften i form av sykepenger. hvis noen ansetter en person med kunn 6ere på karakterkortet, forventer arbeidsgiveren at den ansatte skal leve opp til kriteriene som er satt for å få 6 i div. fag. man kan ikke gi personer høye karakterer eller mindre fravær pga. at dy synes synd på dem fordi de har e sykdom eller sinnslidelser ect, ect.
ME syk
1
10.05.2011 13:45:50
Hvis du er mye borte fra skolen, er det faktisk mange lærere som gir deg lavere karakterer. ingen har bedt om lettere vurdering. Det finnes også mange syke som vet at de kommer til å bli frisk, har de rett til å miste sin utdanning og fremtid på grunn av folks gnitenhet? og hvis en person bare har 6 på karakterkortet spiller det ingen rolle om de er syk eller ikke, de er genier som er bra å ta i bruk, bedre at en som er god i jobben er det halvparten av tiden enn at en slurv kommer hver dag for å henge. det å leve opp til karakteren 6 vil ikke si hvor frisk de er, men hvor mye de kan, det er jo klart. Det er ikke noe å synes synd på, det er noe man skal ta hensyn til. lever ikke vi i et rettferdig land? (personlig vet jeg at jeg kan mye mer enn de fleste i min klasse, og når jeg blir frisk kommer jeg sikkert til å bidra bedre også.)
min venninde
0
11.01.2011 01:18:02
Vel... personlig så mener jeg at de ikke burde få lettere vurdering, men at larerne. hjelper på en annen måte som f.eks. mindre lekser ;) og husk at det er ikke lett for dem fra før, jeg tror ikke de vil sitte hjemme og ha det dritt.
Hedda
1
03.03.2011 20:59:39
Enig med deg. Og jeg mener absolutt ikke at elever som er mye borte skal få en lettere vurdering, det er jo bare feigt. Jeg har ei venninne som har en sykdom som gjør at hun er mye borte fra skolen. Hun er faglig sterk og får 5ere og 6ere på de prøver og innleveringer som hun tar. Innsatsen hennes på skolen er så bra som det er mulig for henne med den sykdommen å få til. Noen lærere setter henne til 5er i standpunkt, andre til 4er eller 3er - bare fordi fraværet hennes er så stort. Og det syns jeg faktisk er dårlig gjort. Den innsatsen hun gjør hjemme for å lære seg stoffet er jo også ekstra stor i forhold til andre som er på skolen og kan jobbe der! Vil gjerne ha flere tanker om dette.
Line
2
09.01.2011 15:47:46
Hei, jeg leste noe her oppe... Vil bare si at jeg jobber ekstremt mye med matte. Før tentamen gjorde jeg matteoppgaver hver eneste dag, dro på mattekurs osv. Jeg fikk 3. Jeg merket at jeg ble flinkere i matte. Klarte flere oppgaver osv.. men det var ikke godt nok..
Anette
0
13.08.2011 18:57:48
Jeg er veldig enig med deg der. Jeg jobber og jobber med mattelekser (og andre lekser for den sakens skyld), men får bare 2+ eller 3. Andre på skolen min som jeg vet jobber mindre enn meg, får høyere karakter. Læreren min sa til meg (akkurat som du sier) at det ikke var godt nok for en høyere karakter, at jeg ikke hadde lagt nok innsats i det. Jeg gikk også på mattekurs og brukte hele dagen før tentamen til å jobbe. Jeg gjør nærmere 30 oppgaver dagen før tentamen, men på grunn av øvedager og tentamener på kryss og tvers, så mister jeg mye av det jeg har lært. Så kommer jeg på tentamen, jobber så godt jeg kan, men karakteren blir aldri høyere!
Karoline
22
08.12.2010 12:37:16
Jeg synes at teoretiske fag (matte, språk, samfunnsfag osv.) burde vurderes på kompetanse og faglig nivå, men gym burde vurderes på innsats og positivitet. Noen er flinke i gym andre ikke, og gym er vanskeligere en andre fag å trene seg opp i.
hei
5
10.02.2011 10:53:05
helt enig :D
:)
5
07.12.2010 01:40:12
glad det ikke bedømmes på innsats i teoretiske fag :D jeg ligger på 5-6 i de fleste fag, og misforstå meg riktig, fagene jeg har valgt liker jeg, men så er det sinnsykt lite arbeid også (i forhold til hva jeg klarer). regner med motivasjonen dabber til neste år (3.), og da er det meget behagelig med et godt hode å falle tilbake på ^^ neida. tuller. jeg leser ekstra ting på fritida, for å unngå å kjede meg. :)
Ole-Jørgen
1
05.12.2010 22:19:20
Må si at eg synest at hva lærerene "VEIT" at du kan skal tell eg. Ikkje ka dei ser at du kan. Eg selv får høyrt at dei VEIT eg kan bedre. På grunn eg ikkje gidder. Tar ikkje ungdoms'skolen så seriøst... = /
lol
5
03.12.2010 11:09:24
Hei jeg syns det er helt tåpelig i gym feks i fotball der er det noen som er gode som spiller i fritiden men jeg som ikke er så god får dårliger karakterer forde jeg ikke skårer mål osv
Felicia
9
02.12.2010 19:45:34
Praktisk skal vurderes på innsats, og teoretisk på faglig nivå! It's that simple, people! :)
Camilla
14
02.12.2010 19:18:12
Helt enig! I 8. klasse fikk endelig avklart at jeg har fybromyalgi. Altså en muskel sykdom. Jeg var svært aktiv på barneskolen og gledet meg alltid til gym og lignende. Nå de 3 siste årene har jeg ikke klart og være så aktiv, pga stive og ømme ledd, trøtthet og lignende. (finnes ingen behandling for dette). I 1 år var jeg fritatt for gym, fordi smertene ble så store at jeg gikk med ledd og muskelsmerter hele tiden, men etterhvert fikk jeg slengt i trynet at det var ingenting som het fritatt, og at jeg heller ikke hadde noen muskel og ledd sykdom. Etter det måtte jeg være med i gym og prøvde mitt aller beste, men ble vurdert etter ferdigheter og gikk ut fra u. skolen med karakter -2 i gym. Så jeg synes at alle praktiske fag burde vurderes etter innsats og ikke ferdigheter, mens andre fag burde legge mere vekt på ferdigheter. Der kan man faktisk lese seg smart, og det er helt opp til deg selv om du vil ha dårlig eller bra karakter.
:)
20
02.12.2010 17:04:06
Jeg skjønner ikke hvorfor folk som ikke jobber i det hele tatt klager over karakterene sine. La oss bruke faget matte som eksempel. For å få en god karakter i matte(altså vise god kompetanse), må en jobbe godt og jevnt utover året! En må altså vise INNSATS! Noen av dere har brukt munltig aktivitet som eksempel på innsats, og det stemmer i og for seg. Alle burde klare å si noe i timen, men problemet er at norske elever ikke sitter mer en time med lekser. Her om dagen nevnte jeg at jeg sitter omkring 3 timer med lekser hver dag. Folk ble forskrekket! Nei, for i Norge i dag skal man henge med venner og man skal bare "cruise" gjennom leksene. Selv for jeg bare 5'ere og 6'ere, men det er fordi jeg jobber! De som får 3'ere burde ikke nøye seg med det, men heller komme seg ut av denne ungdomskulturen og begynne å få ræva i gir! Alle elever bør lese kompetansemålene for hvert emne man jobber med på skolen, og det er ditt eget ansvar å tilnærme deg fagstoffet. For de aller fleste betyr det å sitte hjemme og lese. Skolen skal ikke vurderes etter annet enn oppfyllelse av kompetansemålene. Det er et resultat av faglig nivå og innsats(både hjemme og på skolen!)Norge klager hele tiden over det dårlige faglige nivået på rundt 4. Det burde vi også. Ingen foreldre gidder å be barna sine gjøre lekser, men velger heller å si ja til å la dem være på fest, drikke alkohol eller bare vanke hos en venn. Det er det som er problemet! Ingen gidder å jobbe jo! Da blir det faglige nivå, som eleven skal vurderes ut ifra svært DÅRLIG!
x3
2
09.05.2012 19:22:42
Men må jo også huske på at det finnes forskjellige grunner til hvorfor en får bra eller dårlig karakter. Som du da nevnte: Matte. Det kan enten være; 1. Man skjønner matte. Kan løse oppgavene ved å bare se på dem. 2. Man skjønner ikke matte uansett hvor h*n prøver. 3. gidder ikke å gjøre matte. 4. Læreren underviser på en måte som den eleven ikke skjønner i det hele tatt. Jeg satt med lekser hele dagen før, nå sitter jeg fra 3 timer til 5 timer med lekser og får 4, 5 eller 6. Men man må også huske på at det er ikke hvor lenge en sitter med lekser som avgjør om du burde få en 6er, da .. lol. Ikke sammenlign alle med bare noen få enkelte personer som gjør det du sa over. Ja, det er ditt ansvar for å få et bra resultat, men det er også læreren sin oppgave for å gjøre slik at du skjønner det faget. Eleven og læreren skal samarbeide. Det skjer ikke. Og: "Ingen foreldre gidder å be barna sine gjøre lekser, men velger heller å si ja til å la dem være på fest, drikke alkohol eller bare vanke hos en venn."
x3
0
09.05.2012 19:24:16
Alt ble ikke med :CCCCC !??!
Anne
3
09.05.2011 18:52:51
Jeg får gode karakterer i de fleste fag, men jeg har venner som jobber livet av seg og ikke klarer å få bedre karakterer en 4ere. Det er ikke alle som er så flinke i enkelte fag, men man kan ikke dømme de og si de er late på grunn av det.
Sukkerkick
4
17.12.2010 18:56:27
Sikker på at du får bare 5'ere og 6'ere .. ser at du ikke var flink til å skrive norsk, men det så ikke ut som du kom fra norge heller da akkurat..
?
0
10.05.2011 13:23:57
det der var vel unødvendig ! fra vit du veit kan jo personen ikke noe for det. gjør det selv en tjeneste og tenk litt lenger en nesetippen din da :)
har du ikke noe hyggelig å si, la vær å si noe!
4
07.05.2011 22:57:48
Snakk for deg selv! Selv mener jeg at " :) " var svært flik til å skrive! Du derimot, gidder ikke engang å skrive stor forrbokstav i navnet til fedre(/moder)landet ditt!
Aisha
3
22.12.2010 13:12:49
Selv om han/hun skriver dårlig her betyr ikke at hun/har gjør det i virkeligheten, og at han/hun er fra et annet land har heller ikke noe å si. Du kan være utenlands og være skikkelig flink, eller du kan være norsk og være skikkelig dårlig på skolen.
:)
3
17.12.2010 20:03:15
Ja, jeg får femmere og seksere. Så at det var noen skrivefeil og sånn nå, men det er bare fordi jeg skrev det i farta og ikke leste igjennom. Begge foreldrene mine er norske, ja.. :)ville bare inkludere alle elever ved å skrive "norske elever"!
Elli
3
10.01.2011 16:00:36
Jeg får bare femmere og seksere og jeg sitter ikke mer enn en halvtime om dagen med lekser....
:D
2
08.12.2010 15:25:23
Du sier "norske elever", er ikke du norsk sjøl da? Hvor kommer du fa, da? Jeg prøver også å få 5'ere og 6'ere i fag, men jeg leser jo og jobber en del hjemme... For å si det som det er, er jeg 100 % enig med deg.. Og hvor mange år er du, forresten? :)
Jokkke
5
02.12.2010 17:26:55
Hva f...! Var vitsen med å skrive så j...! Mye?
Hannaaa
12
02.12.2010 19:41:23
Hva det for mye å lese? Det var et grundig svar...
Ane
5
02.12.2010 19:39:38
Men synes du er veldig flink!Bra synspunkter. Jeg liker at du bryr deg og er engasjert. Hvorfor bryr du deg Jokkke? Det er et godt, langt svar! :)
Jeg
7
02.12.2010 15:17:03
I fag som gym K/H, M/H, (praktiske fag) bør innsatsen telle en del. For vis ingen scorer i fotball, så får alle en dårlig karakter. Men i fag som matte, så bør det faglige telle mye. Men man burde få forskjellig "læreplaner", for de som er best kan jo få det samme som de "dumme". Det er jo ikke bra, fordi da får de ikke vist seg frem.
Edvin Masic
2
02.12.2010 13:45:11
jeg klarer ikke skolen mer , har ikke mer enn 2+ i de fleste fag .. jeg klarer ikke å få bedre , uanz om jeg øver leenge .. det kan være opp til en uke før.. noen som har noen tips , at det går å få litt bedre karakterer !!!
meg
10
02.12.2010 09:01:02
tull, alle fag burde vurderes etter det du kan, det er det eneste som betyr noe..kan ikke gi noen gode karakterer hvis de ikke kan noe som helst, men viser litt god innsats..
xx
3
22.10.2011 20:15:58
Jeg synes det er urettferdig å få karakter etter kompetanse på fag som musikk, gym og kunst og håndverk, fordi man har teknisk sett ikke lært dem på timen! Noen har kanskje litt bedre støtte fra familien sin og har gått på sport, k&h kurs og spilt instrumenter! Da er de andre helt sjanseløse!
tenk tenk!!
3
02.12.2010 15:05:11
hallo! det er lov til å tenke litt legere enn nese tippen!!!
smart
3
03.12.2010 10:07:16
jeg likte svaret ditt
Fortvilet
15
30.11.2010 21:03:26
Jeg er en av de som er skoleflink, men så skolelei at det ødelegger karakterene mine. Om resultatene på prøver, innleveringer osv hadde vært det eneste som telte for karakteren ville jeg nok ha gått ut med et snitt på 4,5 - 5. Men nå er jeg så lei at innsatsen i timene er så dårlig at snittet mitt ligger nok på rundt en 3'er. Skolen min vurderer ut i fra resulatater OG innsats. er det lov?
Anonym
0
24.06.2011 23:51:13
Nei du kan søke om et eller annet....
tomine
30
29.11.2010 21:50:15
Jeg mener at i praktiske fag, som gym, kunst og håndtverk, burde innsatsen telle mest, for hvis det er noen som ikke er flink i faget, men likevel legge mye vekt på å gjøre det bra, så burde det telle mest. Jeg mener ikke at resultsatet av det som blir gjort ikke skal telle, men at innsatsen har noe og si også. Mens i teoretiske fag burde mesteparten av karakteren bli satt på prøvene i faget. Det er mange, feks. jentene på min skole, som ikke liker å være midtpunktet i timene, og ikke vet helt hvordan man skal være muntlig i fag som feks .matte. Naturfag, samfunnsfag og språkfag er jo muntlige fag, så der bør innsatsen telle en del. Men teoretiske fag bør mest bli vurdert etter prøver.
Sarah
23
29.11.2010 21:16:43
Jeg synes at det blir helt feil at vi må ha gym karakter, særlig fordi vi blir vurdert i ferdigheter. I ungdomsskolen går mange av elevene på en idrett som fotball eller håndball. Når man går på en idrett, er man engasjert fordi man vet at man flink i gym, men ikke går på idrett. Skal de bare stå i en hjørne og se på fordi de ikke er flink i gym, eller være innbytter hele tiden når det spilles fotball i en gymtime. Hvis det skal spilles fotball i en gymtime, er det bare de som går på fotball som spiller mellom seg og det er de ofte lærerne legger mest merke til. De som går på idrett, betaler på en måte for å være flink og engasjert i gym. Det er naturlig at de også har bedre fredigheter enn de som ikke går på idrett. De springer raskere, har bedre kondis og de nyter gymen fordi de er flink til det. For meg er dette det samme som å jukse i gym rett foran øynene til læreren. Skolen skal først og fremst være mest teorisk.
Johanne
0
09.05.2011 18:36:27
Jeg spiller håndball og fotball fordi jeg syntes det er gøy! Jeg har valgt det selv. ... Det er ikke min skyld at andre ikke trener på fritiden, fordi de har akkurat samme mulighet til det som meg.
hallo!!!
8
02.12.2010 15:08:54
du kødde no ja??
Jaha
35
29.11.2010 21:28:23
Det å like matematikk er altså det samme som å jukse i matematikk.
Buttmaster
8
29.11.2010 17:00:56
Det burde være i gym som i alle andre fag; fritt fram for diskriminasjon og skjønn fra lærerens side. For det er alternativet til en bedømmelse basert på ren faglig kompetanse.
henning
12
29.11.2010 02:00:43
se for dere en gym klasse spille fotball, har vikar og skal sette karakterer, ingen scorer og ingen får karakter.. ehahea
Mia
16
28.11.2010 22:44:26
Helt enig. i fag som matte og lignende kan man lese seg til og bli bedre, ingen er født dumme/smarte. mens i gym så er noen rett og slett mykere og mer atletiske. folk som egentlig aldri trener gjør det bedre enn folk som trener regelmessig. dermed bør innsatsen telle mest i gym.
Prinsen fra Nordens Paris
11
01.12.2010 03:49:22
Joda mange er født dumme eller smarte.
Meg
27
28.11.2010 21:49:20
Som i gym mener jeg helt og holdent at det skal bedømmes av innsats, noen er født med atletisk kropp og andre ikke. Men for eksempel i matte og andre teoretiske fag burde det dømmes etter faglige nivå.
uenig 13 åring
6
07.05.2011 23:06:41
selv om noen er født mer atletiske enn andre, endrer det ikke det faktum at noen ER flinkere i faget enn andre. man kan jo ikke akkurat få minus for at du er født med en sterk kropp, eller pluss fordi du er født med sterk kropp???!
Kristin
9
30.11.2010 22:50:28
Helt enig. Det er bare tull at det skal vurderes etter ferdigheter. Jeg synes alle burde få et likt utgangspunkt (for det gjør vi aldeles ikke slik som det er nå) og at det skal vurderes etter innsats og holding til faget.

Kropp og helse

+ 41 flere

Skole, utdanning og jobb

+ 36 flere

Venner, forelskelse og fritid

+ 42 flere