Fornøyd: Fikk samme sensor i dag på oppkjøringen - og bestod! Har kjørt 1 gang (i går) siden sist oppkjøring, og hun mente kjøringen i dag var helt glimrende. Synest likevel jeg skulle fått lappen for 4... Les innlegg

Kommentaren

ung.no/quiz
ung.no/quiz

Emner

Selvtillit og selvfølelse

Jente hopper

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du forbedre dem?

Offentlig og kvalitetssikret

Selvtillit og selvfølelse

Selvfølelse og selvtillit er to begrep som ofte blir bruk om hverandre. De kan imidlertid bety litt forskjellige ting, og det ene kommer ikke naturlig etter det andre. Selvfølelse kan man si er måten vi kjenner oss selv på, hvem vi er og hva vi står for. Selvfølelse er knyttet til selvinnsikt, mens selvtillit ikke nødvendigvis er det. Selvtillit er hvilken verdi vi tillegger oss selv og hvilken tro vi har på oss selv. Det går an å ha høy selvtillit og ganske dårlig selvfølelse eller selvinnsikt. Og omvendt kan man på grunn av god selvfølelse være klar over sine dårlige sider, som igjen kan gi dårlig selvtillit.

Situasjoner hvor det er godt å ha selvtillit:

 • Når du skal si din mening, eller fortelle hva du føler
 • Når du vil si nei til en venn som vil ha deg til å gjøre noe du ikke vil
 • Når du vil si ifra til noen som vil utnytte deg
 • Når du skal utføre en stor og utfordrende oppgave

Mye av en, eller litt av begge?

Det er også litt forskjell på hvor mye man skal ha av hver. God selvfølelse er bra i store mengder, men det kan være like skadelig å ha for mye selvtillit som for lite. Den beste kombinasjonen er å ha god selvfølelse og passe med selvtillit. Selvfølelse og selvtillit er noe som skapes i oss i møte med andre mennesker. Hvordan vi bedømmer oss selv er avhengig av våre forestillinger om hva andre tror om oss.

Har du lav selvfølelse? Seks varsellamper:

 • Du ser ned på og baksnakker andre i stor grad. Behovet for å føle at man er bedre enn andre bunner egentlig ned i det motsatte – man føler seg i virkeligheten mindreverdig. En person som liker seg selv og behandler seg selv med respekt, sørger også for å behandle andre mennesker på samme måte. Liker du deg selv og kjenner at du er stolt over den du er og det du gjør, har du sjelden behov for å se ned på andre mennesker.
 • Du gjør ting for å bevise for andre at du kan, i stedet for å gjøre det du vil. Ofte velger vi å gjøre det vi tror andre forventer av oss, i stedet for å gjøre det vi vil. Du "beviser" at du tør å drikke deg full, eller prøver et narkotisk stoff selv om du ikke vil. Du følger den veien foreldrene dine har staket ut, i stedet for å følge ditt eget hjerte.
 • Du går rundt og føler deg mislykket og tror at du snart kommer til å bli avslørt. Samme hvor flink du er, er det aldri godt nok. Selv om du har gode karakterer eller er flink på fotballbanen, regner du med at noen snart avslører deg og setter deg ned.
 • Du sammenligner deg stadig vekk med andre, og du er god bare hvis ingen andre er bedre. Du føler at du mestrer det du holder på med, helt til det kommer en annen som du oppfatter som litt flinkere. Og plutselig føler du deg helt verdiløs.
 • Du synes selv at du er stygg og tror at du ville ha vært lykkeligere dersom du var penere. Men husk: lykken kommer innenfra. Andre vil merke din utstråling dersom du har det bra med deg selv og liker den du er!
 • Du merker at du heller gjør det andre forventer av deg, og oppfører deg slik du tror andre vil du skal være, i stedet for å være deg selv. Husk på at man får stor respekt hvis man tør å være nøyaktig den man er i stedet for å prøve å være mest mulig lik andre. Du vil også være mer fornøyd med deg selv!

 

Hvordan kan du få bedre selvtillit?

  I vennegjengen:
 • Stol på at du er bra nok. Ikke "kjøp" dine venner, eller prøv å imponere dem med å gjøre noe du egentlig ikke vil. Ekte venner vil sette pris på deg for den du er.
 • Vær ærlig. Ikke si noe om venner du ikke kunne sagt rett til han/henne.
 • Ta vare på de vennene du har. Hvis du bruker tid på å lytte, være omtenksom, sjenerøs og oppriktig, vil du få flere (og gode) venner.
 • Kvitt deg med dårlige venner. Ikke finn deg i å bli behandlet dårlig eller tatt for gitt.
  På skolen:
 • Gjør ditt beste, og stol på at ditt beste er godt nok.
 • Ikke gi opp! Dersom en prøve går dårlig, eller du har en dårlig periode, fortsett og jobb jevnt og trutt, så vil det gå bedre neste gang.
 • Ta imot konstruktiv kritikk, og tenk at det er noe du kan forbedre. Ikke bli nedfor av kritikk som kun er ment som hjelp til videre fremgang. Kritikk hjelper deg til å bli enda bedre, til og med i ting du allerede er flink på!
 • Ikke sammenlign deg selv med andre. Alle er flinke på ulike ting.
  Med kjæresten:
 • Skriv en liste hver hvor dere skriver ned: slik vil jeg ha det, og dette er ikke ok for meg. Sammenlign hverandres lister. Velg hva som er verdt å kjempe for, og hvor dere kan møtes på midten.
 • Ikke la sjalusi ødelegge forholdet ditt. Det er en grunn til at kjæresten din er sammen med nettopp DEG, og det er fordi det er deg han/hun liker og er glad i.
 • Husk på at du fortjener kjærlighet. DU er verdt noe, og det er mange som er glad i deg!

Spørsmål og svar om selvtillit og selvfølelse:

Hei. Er en jente på 17 år, som sliter skikkelig med skikkelig med dårlig selvtillitt. Når jeg feks går i svømmehallen eller på kjøpesenteret og noen sender meg stygge blikk eller visker og ler og ser på meg, sitter det i meg hele dagen. Jeg tenker at jeg ikke er bra nok for andre. Det gjør at jeg går rundt og er lei meg og orker nesten ikke å snakke. Er bare skjelven... Og det påvirker veldig mye i vennegjengen min.. De himler med øynene osv hvis de ser jeg har en dårlig dag.. Er jo ikke så lett å skjule dårlig selvtillit. Det jeg også er redd for og som jeg har oppdaget er at når andre sender meg et stygt blikk, ser vennene mine det og vil ikke være venn med meg lenger fordi en del ikke liker meg... Jeg vil ikke gå til lege eller psykolog. Hvis dere kunne svare meg hadde jeg blitt glad! =D klem en dårligselvtillitsslave, 17 år.

Svar

Det er ikke uvanlig å ha dårlig selvtillit i ungdomstiden. Dette handler mye om å finne ut hvem man er og å bli trygg på det man gjør, og det tar tid og krever litt jobb å få denne tryggheten

Du skriver at du blir utrygg når andre ser på deg og sender deg stygge blikk. Det er slett ikke sikkert det er slik de tenker. Når du tror de sender stygge blikk til deg ,så blir denne følelsen forsterket og du kan bare tenke at de gjør dette mot deg. Prøv å ikke fokusere på deg selv, men flytt fokus til andre ting. Tenk positive tanker istedet. Tenk på noe som er kjekt å gjøre, et sted du liker deg godt osv, eller tenk at dette ikke handler om deg, men om deres egen utrygghet.

Det er mye du kan gjøre selv for å få bedre selvtillit. For det første må du være villig til å gjøre noe med det. Det kreves en innsats og arbeid, men det går. Start dagen din med å se deg i speilet og si til deg selv at "du er en fin person og jeg liker deg". Jeg er sikker på at du kan finne frem til mange positive egenskaper ved deg selv. Det tar bare litt tid å finne dem når du ikke er vant til å tenke slik. Start med å skrive ned egenskaper ved deg selv som du liker( du er snill, omtenksom, en god venn osv) eller ting du som du er flink til å gjøre, alt hva du kommer på. Jeg tenker listen blir lang etterhvert. På denne måten kan du snu på de negative tankene om deg selv. Tenk positivt,så vil det bli mer positivt etterhvert.

Du trenger å bli glad i deg selv for at at andre kan bli glad i deg. Er du fornøyd med deg selv, vil du framstå som mer positiv. En person som er hyggelig, glad og har humoristisk sans, er lettere å komme i kontakt med enn en person som virker noe misfornøyd.

Gradvis kan du bygge opp din egen selvfølelse ved å få tak på-, og sette pris på dine egne verdier. Det er store verdier i DEG, øv deg på å se dem og sette pris på dem.

Lykke til videre.

Vennlig hilsen helsesøster


Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)
iMac
0
26.01.2015 22:04:17
Seductiveinstinct.com eller arashdibazar.com
loll
0
05.01.2015 00:51:53
Hei jeg er en jente på 24 år gammel. Jeg har veldig dårlig selvtillit, alle vennene mine og familien min sier at jeg må prøve å være mer åpen. Jeg har blitt mobbet på grunnet av hud farger og det Gjør at jeg misliker meg selv på grunnet av det. Jeg prøver men det er ikke lett for meg.
mr booster
4
17.11.2014 10:09:56
hvorfor kan ikke alle "Lonerne" bare bli venner?
Maria Danmark
1
26.10.2014 19:20:10
Hej ;) Ny Hjemmeside Går Ind På www.borne-og-ungdoms-linjen.dk/
*NAVN*
0
24.10.2014 01:48:41
Blei jo rene bibelen det her, beklager for det
0
24.10.2014 01:50:16
skreiv sikkert 1000 ord, å så kommer ingenting av det opp...? :´( omg blei trist nu
Fekk ikkje skriva ferdig
6
21.10.2014 21:46:38
Hadde dårleg selvtillit før. Men livet er berre for kort til å vera usikker! NYT LIVET YOLO. Berre ve deg selv. Folk slepper å elska deg. Men du slepper å bry deg! Omg nyt detta flotte livet. Om du e svart elle kvit elle overvektig elle undervektig, høg elle liten, norsk elle fra eit Anna land, WHATEVER du har ingen verdens grund for å vera usikker. Nyt livet. Ikkje bry deg om ka andre tenker, det som e viktig er at du skal ha da bra. Folk må akseptera deg akkurat sånn som du e. Du e fantastisk akkurat sånn som du e så berre ve deg selv! Yolo. Nyt livet, for livet kan fort vera over. Og livet er berre for kort for å vera usikker! YOLO ve deg selv
Jente 15
0
21.10.2014 21:41:09
Hadde dårleg selvtillit før. Men livet er berre for kort til å vera usikker! NYT LIVET YOLO. Berre ve deg selv. Folk slepper å elska deg. Men du slepper å bry deg! Omg nyt detta flotte livet
Jente 15
0
21.10.2014 16:36:58
Jeg har faktisk en utrolig sjølfølelse! Kan gå forbi de kjekkeste guttan som går 3vgs, tryne og slå meg uten at je bry meg stort. Vil gjerne lage et innlegg på det altså!
Heiiilåooo
0
10.05.2014 17:04:18
Jeg har litt dårlig selvtillit, fordi at jeg er litt hårete. Jeg har litt hårete armer spesielt. Jeg må bleike det. Hver uke må jeg fjerne jente barten min. Det er helt jÆvlig. Er det noen andre som har dette problemet?
X
4
15.03.2014 18:42:47
YOLO, så tenk positivt;) Jeg hadde også dårlig selvtillit før, og tenkte mye negativt, men det forandret seg etter at jeg begynte på taekwondo:) I ♡ taekwondo!!!
gutt 19
5
12.03.2014 16:57:13
jeg har virkelig dårlig selvtillit. Klarte nylig en dag ikke engang å si en setning høyt i klassen, uten å stokke om på ordene. Føler meg veldig dårlig og er mye alene for tiden.
jente 17
1
23.04.2014 16:42:21
Har det på akkurat samme måte.
Mr. confidence
2
11.02.2014 22:22:46
www.supermanextreme.com
gutt 14
4
04.02.2014 19:01:25
jeg har blitt mobbet siden barnehagen og nesten slutten av 9 klasse men jeg satte foten ned og ønsket og bytte skole og har det mye bedre nå jeg har akseptert den jeg er og føler meg sterk (ikke fysisk) men jeg sliter med selvtilliten min selv om jeg begynner å få venner, jeg er lykkelig men på grunn av min lave selvtillit har jeg fått frykt for å være i rampelyset men jeg har strak rygg og ser i horisonten og venter spent på neste eventyr siden jeg vet det vill bli bedre for meg og alle som har lav selvtillit. Fight! Because there is always a light in the end of the tunnel.
Jente 17
8
26.12.2013 22:03:00
Jeg har aldri blitt mobbet, alltid hatt en stor vennegjeng og mange venner. Jeg har alltid vært flink på skolen og har nå 5,4 i snitt...likevel har jeg dårlig selvtillit! Jeg er litt sjenert og ganske underdannig. Jeg tenker alltid over hva folk tenker om synes om meg og om jeg gjør eller sier ting om er "teit" eller upassende. Jeg tenker ofte det at uansett hva jeg gjør, så vil det alltid være noen som er bedre enn meg, penere enn meg, flinkere! Jeg er også redd for å skuffe noen. Foreldrene mine forventer kl sitt av meg, lærerne har krav til meg på skolen, sjefen min på jobben forventer at jeg prioriterer jobb. Treneren at jeg presterer mitt dær. Å tillegg har jeg venner og kjæreste som jeg også skal ha tid til...jeg føler rett og slett at jeg ikke rekker til alt å ikke får tid til p tenke på hva jeg ønsker og har lyst til. Noen ganger føler jeg at jeg ikke ha noe jeg skulle ha sagt og at jeg bare er en dukke... Vanskelig å forklare men jeg føler ikke at noen ser meg, jeg ser ikke megselv engang
vik
3
10.11.2013 20:35:57
jeg har mye problem med Selvtillit og selvfølelse. jeg tror ikke jeg har flt noen gang tryghet og jeg ble mobbet fra da 14 år og følt meg ensom og jeg er altid deprimert. jeg vet ikke hvordan jeg skal oppføre meg med følk og spesilt menner. jeg vet ikke hvordan jeg skal bruke kroppspråket eller øyekontakt så tenker menne at jeg liker dem. jeg er lei av alt og har ikke lyst til å gå på skole.
sitter her og gråter- (Red: Du kan stille spørsmål og få råd og hjelp på ung.no/oss)
Jenta
6
09.11.2013 16:52:24
Til de som sliter med selvtillit; stå foran speilet og si gjenta flere ganger "du er fin som du er" Det hjelper på selvtilliten! ♡
Gutt, 13
3
25.09.2013 17:11:34
jeg tror jeg har en bra selvtillit.
hjemmelekse :(
4
23.09.2013 20:17:46
Har klær noe med selvtillit å gjøre?
..
0
17.11.2014 10:08:52
Kjøp noe fett for konf. pengene så blir livet bedre
Bamse han med den selvtilliten sin!
1
17.08.2013 01:01:07
Jeg er Best! Hahaha! Har en virkelig bra selvtillit og liker meg selv å driter i alt det stygge folk sier til meg! Hvem som helst kan spørre meg om ett eller annet! Hva som helst! Kleint eller ikke! Jeg svarer :) har veldig bra selvtillit
...
0
03.03.2015 17:23:14
du er heldig du!
Sjefen
4
29.05.2013 15:53:04
Jeg bar plutselig god selvtillit, føler at jeg ikke er sjenert når jeg snakker, spiller bedre på idretten min, snakker med jenter osv :) i am best! + jeg er smart, hvis jeg gidder så kan jeg få til MYE i livet, og bli suksess full (feil skrevet) hvem bryr seg om grammatikk, ikke jeg. For jeg er best.
Enig
1
21.05.2013 18:56:42
Har opplevd dette før:( i mange år... Har null selvtilitt
Enig
7
21.05.2013 18:55:52
Jeg har blitt mobbet i veldig mange år uten at noen har gjort noe som helst. Jeg har gått rundt og ikke hatt noen venner i det hele tatt. Jeg har blitt kaldt veldig mye stygt og det endte med selvskading. Jeg har flere ganger lurt på om jeg burde kjøre ut i veien med sykkelen eller skade med på veien hjem for å slippe skolen. Jeg har null selvtilitt og jeg gruer meg til svømming på skolen og klasserurer. Jeg er redd for å vise kroppen min og jeg prøver gjøre noe med den. I tilegg i fagene på skolen får man høre at man er null verdt og at man suger i engelsk og matte. Det er aldri hyggelig, jeg skulle ønske jeg betydde litt mer for noen. Det eneste jeg ønsker meg er en kjæreste som jeg kan stole på og som ikke disser meg for den jeg er. Jente 14 år
Gutt 16
9
03.04.2013 20:37:06
Jeg sliter litt med lav selvtillit, hovedsaklig siden jeg har få venner jeg henger ut med. Selv om jeg kan snakke med mange føler jeg at det er få jeg kan regne som "venner". Vennegjengen er ute etter å tøffe seg og slenger dritt til hverandre som om det var vanlig. Jeg føler at jeg ikke passer inn, men jeg finner ikke noen andre som jeg føler ligger på lik linje :/
jente, 14
1
23.03.2013 14:08:25
jeg har hatt det så vanskelig i livet mitt og jeg vet ikke hvem jeg skal snakke med for jeg føler ikke at jeg kan stole på noen. Det er en jente jeg kranglet med om en liten bagatell også tar ho det helt ut og gråte for at jeg skal få dårlig selvtillit... Jeg tenker på hva har jeg gjort med ho. Det var bare en krangel om flaske og en telefon. Ho tok flaska mi også brydde jeg meg ikke, men når vi hadde gruppe prosjekt i dans ble jeg så sur når ho sa bare stygge ting at jeg sa " drama queen " til ho og da klikket hun helt og bare gikk, men hun glemte igjen mobilen så jeg skulle være snill å levere tilbake mobilen uansett, men jeg venta til jeg fikk flask mi på grunn av venninna mi sa det. Jeg vet jeg ikke skulle gjort det for no beskylde ho for at jeg stjal mobilen hennes.... Hun ignorerer meg hele tida når jeg prøver å snakke med ho. Jeg er så drit lei av at ho skal drive å slenge dritt om meg og beskylde meg for ting jeg ikke har gjort!!! jeg får veldig dårlig selvfølelse fordi jeg tror jeg har gjort noe mot ho.
Amanda, 14
0
23.03.2013 13:52:34
heilt enig med deg for jeg føler også at folk stirra på meg når jeg er ute, men kanskje det er innbilling, men jeg er ikke sikker. Jeg får mange kommentarer om jeg har så veldig dårlig selvtillit og selvfølelse, men det hjelper ikke akkurat....
jente, 14
1
23.03.2013 13:46:48
Får dokke høre at dere har dårlig selvtillit heile tida ? Det gjør jeg og det hjelper ikke så mye akkurat.. hva synes dere? :)
jente14
8
21.03.2013 21:03:21
jeg bryr meg om andre, snill, grei, morsom, god i gym, jeg smiler til meg selv i speilet, jeg er best, jeg har 2,8 i snitt og skal få til 5,0 i snitt selvom det hØrers mye ut så skal jeg klare det!
jenta fra bygda
5
07.03.2013 18:02:02
Jeg har kjempe dårlig selvtillit, grunnen til det startet når je flyttet, mutter'n fikk fyr så vi flytta. Når je starta på skula, tok de itte så lang før je ble rakka ne på. nå går je i 7. og det hakke blitt bedre av den grunn. Føler meg bare så stygg, fordi 5 av jentan i klassa går forbi meg og si "Æsj" og "Så stygg" og sånt. Venninnene mine har 3 stk. som je stoler på + en hau av kompiser. venninnan mine driv alltid å snakke om vekt og BMI og alt sånn. je vei itte no mer enn dem, jeg er bare stuttere. Det er bare no så infernalsk at de venninnene mine ska drive å snakke om vekt og høyde og drive å kutte seg med kniver, sakser og alt spisst de finner. De har itte akne, er lange, tynne og har type, men likevel kutter de seg og si di er feite, tjukke, og ikke burde vært i live. Dei ser at je itte vil snakke om det, men di stopper itte forde. Liker best å være med gutta, for de bryr seg itte om det, de vil bare spelle fotball og drive med noe annet
Mr. Nice Guy
4
03.03.2013 16:43:49
Ikke la mindreverdighetskomplekset tråkke dere ned! Si til deg selv: "Jeg er min egen suksess! Jeg er ikke som andre, nettopp fordi jeg er min EGEN suksess" :D
Jente 13
0
11.02.2013 19:28:07
Noen av vennene mine gir meg faktisk dårlig sekvtillit, de er skikkelig klengete på meg så det er vanskelig å prøve å få nye venner som jeg gjerne vil... Når jeg fikk en rolle i ett skodespill eller vant noe, så ser de på meg med ett stygt blikk og sier til hverandre: Herregud, hun vant! Hvorfor får hun vinne liksom? Menst jeg blir bare glad for deres vegner! Kan ikke bare de også bli det for meg? :( Vi krangler ganske mye òg. Når jeg begynner på ungdomsskolen vil jeg gjerne komme i klasse med noen andre enn dem... Jeg har snakket med en venn jeg kan stole på og som jeg liker om dette, men jeg vil gjerne ha flere tips til hvordan jeg skal prøve å ikke vere så mye mer med dem, men det er vanskelig! De er veldig klengete! Jeg kan liksom ikke diche dem heller! Pliis send svar på dette, visst dere kan?
1jente
2
31.12.2012 22:39:48
det einaste æ ville,va at æ kunne bli litt pen for å ikkje bli mobbet! men det har va også nyttig!
Nemi
4
11.12.2012 20:35:24
Har utrolig dårlig selvtillit og selvfølelse. Jeg klarer aldri fremføre noe - tenk om jeg ikke er god nok! Om noen gir noe til meg (klær eller en gitar jeg faktisk kan får, men ikke liker) jeg ikke liker, KLARER jeg ikke si at jeg ikke vil ha det. Jeg klarer bare ikke. Gitaren jeg har fått tilbud om å få, er klassisk. Man kan ikke spille bra fingerspill og sanger som egentlig burde blitt spilt på el-gitar på en klassisk gitar, der er en akustisk mye bedre. Han kjøpt en akustisk Fender T-Bucket 200 CE TBK, som er en veldig god og fin gitar, men tror ikke jeg kommer til å klare å si det fordi jeg er redd for om bestemor (som vil gi den klassiske til meg) blir sur... Hun har og ødelagt mye av selvtilliten min, fordi hun alltid "vet best" og alltid skal vise hvordan jeg skal gjøre ting, og sier hele tiden "du burde ... blah blah ... og blah blah". Det tok meg nesten et halvt år å KLARE å fortelle moren min at jeg elsker å synge, og to måneder til å si at jeg vil ta sangtimer, og enda to måneder for å si at jeg vil bli musiker fordi det er det jeg elsker. Det tok meg tre måneder å klare å fortelle at jeg er goth, og ikke var helt ferdig med å finne meg selv 100% (har prøvd å passe inn for lenge. anbefales ikke). Jeg blir livredd ute blandt folk, sammen med noen går det greit, men alene er jeg et sårt, åpent og ubeskyttet mål. Jeg blir skelven og innbiller meg at alle som ser på meg gjør det og tenker stygge ting om meg, for så å si hvor stygg jeg er (eller noe annet) til alle vennene sine. Det er vanligvis mest på gutter, antagelig fordi det er gutter som ser mest på meg og gutter som har mobbet mest og vært mest fysiske. Er jeg sammen med noen i friminuttet (som oftest søsteren min, vennene mine glir bort fra meg) tør jeg ikke ake eller løpe rundt eller noe. Jeg går med ryggen bøyd og blikket i bakken, hetten/luen godt trukket ned i ansiktet og gjemmer meg bak det lange, tykke og sorte håret mitt. Jeg liker faktisk håret mitt, det er ganske pent. Men jeg liker ikke luggen, så jeg lar den vokse ut. Men jeg liker ikke når jeg må ha den sånn jeg har den nå mens den vokser ut, så.. ja. Ganske komplisert. Selvfølelsen er ikke akkurat god den heller. Jeg finner alltid noe negativt med meg selv, og liker ikke utseendet mitt. Jeg har blitt fortalt for mange ganger at jeg er mindre verdt, og ikke fortjener å leve. Jeg har blitt mishandlet psykisk og mobbet for lenge, og nå er jeg ødelagt :( (red: du kan skrive inn til ung på ung.no/oss og få hjelp og råd.)
2
01.12.2012 15:25:45
LETS BE FRIENDS!
jente
3
25.11.2012 21:32:20
i natur ble med et uhell veninnen min skubbet borti en gutt, hun hadde snublet i foten min. gutten klikka helt på meg og skrek når alle så på : Hva faen er det du driver med?!
til "anonym jente"
6
25.11.2012 21:20:29
Når du legger ut høyden og vekten din sammenligner noen folk det med deg, og når de ser at de kansje veier mer enn deg og er på samme høyde blir de såret når du sier at det er å være feit. ;-; alle har forskjellige fasonger å størrelser just sayin
j14
4
21.11.2012 20:32:26
Jeg har ingen grunn til å ha dårlig selvtillit. Mange sier at de misunner utseendet mitt. Men alikevel føler jeg meg stygg. Og hver gang noen fine gutter ser på meg så ignorer jeg dem. Jeg ser vekk og litt surt på dem selv om jeg ikke vil det. Jeg vil faktisk bli kjent med dem. Men av en eller annen grunn så tenker jeg at jeg ikke fortjener å være med dem. Hvorfor skal de orke å være med en som meg? Og jeg vet at jeg ikke vet hva jeg skal si hvis de spør meg om noe. Dette plager meg, det er ikke denne personen jeg vil være.
sarah
1
12.10.2012 12:58:18
jaaa det har jeg
Vilde
6
16.09.2012 20:58:50
Jeg har det på en måte på samme måte som deg. Jeg er ikke het som alle andre, jeg har andre interesser, og bryr meg ikke så mye om utseende. Jeg har slitt med dette mye, og har også veldig lav selvtillit. Jeg har kun en venn på skolen som jeg stoler på, og det er godt å ha henne. Et tips til deg er å være deg selv, og ikke være redd for det. Jeg var før veldig redd for å være meg selv, men jeg har funnet ut at selv om det er vanskelig så føler jeg meg best da.
Gggggg
0
16.09.2012 20:44:09
Hei^^ jeg er ei jente på femten år som sliter med litt lav selvtillit! Alle på skolen min må kle seg på en spesiell måte, være på en spesiell måte og ha en spesiell interesse. Dette er veldig frustrerende for meg, siden jeg ikke er slik som dem! Og hvis du stikker deg ut, så blir du fort rakket ned på!! Jeg kjenner meg veldig trist på grunn av det, og tenker ofte: hvis jeg bare hadde vært mer som dem.
HildeSilde, jente 12.
0
03.08.2012 17:25:21
Jeg sliter også med selvtillit og selvfølelse.. Når jeg går på gata, er jeg helt normal og avslappet til det er noen som dukker opp og kaster et blikk på meg, da føler jeg meg stiv, og vet ikke hva jeg skal gjøre med armene mine, for de føles lange sjimpansearmer. Pluss, når noen sier "hei" til meg på gaten så svikter stemmen min når jeg svarer.. Da blir jeg flau og ser et annet sted med engang og unngår øyekontakt. Faren min og mora min sier at jeg har fin kropp og lange bein, og jeg begynner å synes det jeg også, men jeg hater skuldrene mine, de er brede! Det ødelegger selvtilliten/følelsen. En av vennene mine har fin kroppsform, hun er lav da, men hun har bryst og tynn midje og alle gutter liker henne, men ingen legger merke til meg, jeg har ikke bryst, bruker ikke bh, men foreldrene mine sier at jeg har fin kropp, det ser ikke ut som vennene mine forstår det, men bare fokuserer om hun andre. Og når folk gir meg koplimenter blir jeg flau og ser bort, og latet som om jeg er litt opttat eller ikke hører dem. Hva skal jeg gjøre? Pluss, jeg snakket med mormoren min en gang, og bare smilte og så i lufta helt tilfeldig, så sa hun til morfaren min, "Aw, se hun synes hun gjør seg pen :)" fordi de vet at jeg har dårlig selvtillit osv. Og av en eller annen grunn ble jeg veldig flau og grintee som en unge bak dem og sa at jeg ikke gjorde meg pen! Jeg ble utrolig lei meg, jeg vet ikke hva som gikk av meg.. De visste ikke hva som skjedde, og byttet temaa... Hva er grunnen, hva skal jeg gjøre? Jente, 12 år. Jeg blir 13 i oktober.
nom nom
1
09.07.2012 04:49:29
den dårlige selvtilliten min ødelegger forholde jeg har med typen.. jeg prøver å gjøre noe med de, å noen dager går bra.. men så blomstrer alt de som er negativt opp igjen.. å ting går til helvete.. å jeg har kun kompiser, for jeg føler at di gir fean i utsende mitt. men de er ikke noe kult å ha kompiser når man har type.. så er de såå utrolig vanskeli å stole på typen, for vis de ikke har skjedd noe gale så trenger man ikke å lyve om de. for meg så er de viktig å være ærli..maaah..
anonym jente
1
08.07.2012 11:16:39
jeg er en jente på 13 år som har litt dårlig selvtillit og selfølelse. jeg er ca 165 cm høy og veier ca 56 kg. jeg synes jeg er litt feit sellom jeg har begynt å bli litt tynnere rundt livet. for jeg har begynt å slanke meg. jeg har gjort dette i 2 måneder nå. for ca 2 år siden veide jeg 70 kg! jeg kunne ikke tro mine egne øyne da jeg så ned på vekt måleren. jeg sa til mamma at jeg ville slanke meg men hun synes jeg var for liten til det. nå er jeg 13 og har gått ned ca 8 kg. jeg vil prøve å slanke meg ned til 50. for ca 20 dager siden hadde jeg masse strekk merker på hoftene og puppene. nå er de faktisk borte! fordi jeg har gått ned et par kg!
MrLeavele
0
30.06.2012 01:15:38
For akkurat et år siden var jeg veldig langt nede. Jeg var på et punkt i livet mitt der jeg ikkje ønsket å leve mye lenger, mye på grunn av dårlig selvtillit. Jeg hadde bare et par gode venner samt en bestemor som jeg fant motivasjon i. Det var de som holdt meg gående. Jeg brukte mye tid på å lese på nett om mennesker som hadde komt seg etter en slik periode. Jeg las om mennesker som led av spiseforstyrrelser, og om mennesker som skadet seg. Mange mente at dårlig selvtillit var det som startet det hele. En dag kom jeg over en jente i tenårene som var i veldig lik posisjon som jeg. Jeg følte av en eller annen grunn for å kontakte denne stakkars jenta, og gjorde det etter kort tid. Vi fikk god kontakt, og etter noen uker med utallige mailer var vi så gode venner at vi kunne dele råd, felles problemer, og vi kunne fortelle og lesse ut alt vi satt inne med. En dag gav hun meg et tips som har hjulpet meg veldig mye. Jenta bad meg å hente fem såkalte "post it-lapper". Jeg gjorde som hun sa. Jeg fikk deretter besked om å skrive ned komplimenter som jeg virkelig hadde satt pris på å få selv. Komplimenter som: "Du ser skikkelig bra ut i dag!" Et kompliment på hver lapp. Så sa jenta jenta at jeg skulle henge alle fem lappene lappene opp på det speilet i huset som jeg brukte mest. Jeg forstod jo selvfølgelig ingenting, hva skal jeg med noen lapper med fine ord på et speil? Hun sa så at jeg skulle legge meg til å sove, og at det første jeg skulle gjøre dagen etter på var å stille meg foran speilet og gjøre følgende: Lese hver eneste lapp høyt og tydelig til speilbildet ditt. Først tenkte jeg at det bare ville være helt idiotisk, men at jeg skulle prøve det. Jeg hadde jo ingenting å tape. Dette tipset gjorde for min del underverker, utrolig nok! I skrivende stund(et år etter) er jeg på et helt annet nivå enn der jeg var i perioden beskrevet over. Hvem har jeg å takke? Jo, denne flotte jenta. Prøv dette tipset du også. Kanskje om et år fra nå har du en viss person du burde takke? :)
Andreas A
5
28.06.2012 01:07:07
"... ...følge ditt eget hjerte. ..." .....slår absolutt et slag for denne, ta igjen, husk at du dør om ikke alt for mange år, og da blir du kompost som alt annet biologisk avfall. Sving kølla mens du har sjangsen, hopp fallskjerm, ta en utdanning du får noe igjen for, snakk med folk. Alle har dårlig selvstillitt, alle har blitt mobba, alle har hatt en bra dag. SMIIIIILLLL oftere.
Girl!
5
26.04.2012 12:26:38
Føler meg ganske bra, jeg! :)
Jente 13
2
10.04.2012 20:32:40
før var jeg veldig populær for å si det sånn og hadde mange venner og tenkte at dette var en selvfølge og hadde da også god selvtillitt og selvfølese, men da mine to beste venner flytta i fjor gikk alt nedover! Alle forandra seg og jeg har ingen venner..
tt
6
10.04.2012 13:02:59
Hele ungdomstiden min har jeg hatt intrykk av at jeg ikke er bra nok. Jeg har fått høre at jeg ikke er kul eller pen nok, og det har gjort at jeg til tider har følt meg helt på bånn.
Gutt
2
25.03.2012 04:28:36
Heisann, jeg ble mobbet på ungdomskolen helt fra 1 til 10 klasse og det har ødelaggt selvtilliten min, når jeg begynte på videregående har det blitt litt bedre men har problemer med å få meg nye venner og er som oftest loner på videregående. Ungdomskolen og mobbingen ødelagte meg, gråter veldig ofte, vil bare finne en måte jeg kan få bedre selvtillit på :( (red: Du kan skrive inn til ung.no/oss og få svar)
ataar
1
02.05.2013 01:45:46
heei c: jeg vet hvordan du har det ! jeg ble også mobbet fra 1. til 10.klasse og selvtillitten min er heller ikke helt på topp. Faktisk er den helt på bunnen. jeg gråter ofte jeg også. jeg jobber med å få seltilliten opp igjen og er på god vei. Tenkte jeg kunne gi deg noen råd som har hjulpet meg. nr 1 ) finn ut hva du er flink til og øv på det til du føler at du er godt til noe. nr 2 ) snakk med noen du stoler på og spør om hjelp. nr 3 ) hev det over folk som mobber, ikke gå med folk som henger deg ned. Finn heller godt venner som er glad i deg for den du er. hadde ikke så mange råd siden jeg ikke har kommet så langt selv, Men merker at det hjelper. Men en ting du ikke skal gjøre er å kutte deg selv. Du kommer til å angre noe sykt noe jeg gjør! når jeg ser ned på armen min hopper alt det de folka sa til meg( de som mobbet meg) inn i hodet mitt igjen. Noen som gjør at jeg ikke klarer å glemme det ! håper alt går bra med deg c: hilsen ataar
m
6
11.01.2012 14:52:50
Selvtilliten min varierer veldig ettersom hvem jeg er med... Med venner og folk jeg stoler på er den veldig høy, og med folk jeg vet kan dømme meg og baksnakke meg, er den ganske laaav :/
Jeg er...
2
10.01.2012 19:52:39
Akkurat nå har jeg lest nok om alt det der med selvtillit og sånt, og holder på i dagliglivet...Men så synes jeg noen ganger jeg tar ett skritt for mye, og da starter det. Noe forandringer prøver å sette klørne på meg og dynker meg ned igjen, enten av seg selv eller helst av andre som er blitt så sjalue, sikkert. Da mister jeg helt selvtilliten og det eneste som er igjen er tomhet...

Spørsmål og svar

Har dere noen tips til hvordan flørte/sjekke opp jenter?
Hei!   Vedlagt finner du artikkelen "ung.nos flørteskole" der det står en del om flørting og sjekking. Jeg legger også ved noen andre artikler som d...
Jeg sliter med selvtilliten.
Hei jente, 14 år. Takk for at du skriver til oss.Det er trist å høre at du har blitt mobbet. Du skriver ikke noe om at du har sagt det til noen slik ...
Jeg vil slanke meg.
Hei jente, 14 år. Takk for at du skriver til oss.Du spør om hva man skal veie når man er 163 cm, og 14 år. Jeg har regnet ut din KMI, og den viser at...
Jente,13, sliter med dårlig selvtillit, spiseproblematikk og selvskading
Hei Flott at du skriver til ung.no, og ber om hjelp i situasjonen din!!!For å gi deg et klart svar, som du ikke skal tvile på: NEI!, du er ikke overv...
Gutt har dårlig selvtillit på grunn av kropp og penisstørrelse
  Hei Takk for at du vil dele dette med oss i ung.no! Jeg synes det er leit at du sliter med dårlig selvtillit på grunn av ditt fysiske ytre. Spes...
Jeg gråter ofte (i stillhet på rommet) og klarer ikke å glede meg over ting
Hei Du beskriver mye som har vært litt tøft i livet.  Du har jo opplevd en del som har vært ekstra utfordrende. Alt det som du forteller om, kan være...
Jente, 16 har begynt på vg1, har dårlig selvtillit og gjør det dårlig på skolen
Hei Flott at du skriver til ung.no! Og bra at du gjør grep allerede tidlig i skoleåret! Du skriver ikke noe om hva slags linje du har valgt, og hva ...
Jeg blir mobbet.
Hei jente, 13 år. Takk for at du skriver til oss.Det er trist at du har hatt det vanskelig i forhold til mobbing, og at du fremdeles opplever mobbing...
Jeg føler at jeg ikke er bra nok.
Hei jente, 16 år. Takk for at du skriver til oss.Ut fra det du skriver kan jeg forstå at du har det vanskelig nå.Mange unge kan nok kjenne seg igjen ...
Jeg vil gå ned i vekt.
Hei jente, 13 år. Takk for at du skriver til oss.Ut fra det du skriver her forstår jeg at du synes at du veier for mye. Du skriver at du veier 65 kg,...
Jente,13, har ikke fått kvinnelige former og plages av det
Hei Flott at du skriver til ung.no! Jeg synes det er godt å lese at du stort sett er fornøyd med kroppen din, selvom det er ting du skulle ønske var ...
Jente, 17, ser ikke lenger vitsen med livet
Hei Takk for et langt og ærlig brev! Det høres ut som at du har det vondt! På mange måter egentlig. Jeg må si at jeg synes det er litt betryggende å ...
Jente, 14, er sjenert, stille og ensom. Ønsker noe annet
Hei Flott at du skriver til oss i ung.no! Det høres ut som det er ganske vanskelig å være deg i disse dager?! Jeg kan godt forstå at du ønsker deg b...
Har så lyst på kjæreste
Hei! Jeg skjønner godt at du ønsker deg kjæreste - det gjør de fleste - men det er dessverre ikke noe man bare kan få når man har lyst på det. Det er...
Jeg er ensom og upopulær i klassen. Hvordan få kjæreste?
Hei Det er ikke galt å føle seg ensom. Mange unge føler seg ensomme fordi de føler de ikke finner sin plass blant menneskene på skolen. Men det er jo...
Rødmer og er skikkelig sjenert på skolen, men ikke hjemme eller med venner
Hei! Grunnen til at du er mer deg selv sammen med familien og dine nærmeste venner er jo fordi de allerede kjenner deg, og at du dermed ikke er redd f...
Jente, 16, føler seg utenfor vennegjengen
Hei Så flott at du skriver til ung.no, takk for at du deler med oss! Jeg skjønner godt at du ikke ønsker at ting skal bli sånn som det var tidligere...
Hvordan kan jeg få bedre selvtillit og bli mer populær blant guttene?
Hei Takk for det! Det du beskriver med at det er vanskelig å vite hva du skal si i vennegjengen og at du ikke helt tør å være deg selv, er det nok ma...
Gutt, 13, er blitt mobbet i lang tid, og har lav selvtillit.
Hei Takk for at du vil dele med oss på ung.no!Jeg synes ikke det er det minste rart at du gruer deg til konfirmasjonsforberedelser når det innebærer ...
Bekymret for venninne som får dårlig samvittighet av å spise
Hei Det er bra du ser at dette ikke er noen god utvikling.  Når det varer over tid at man får dårlig samvittighet av å spise, og bare MÅ trene om man...
Se alle

ukens tema

Førerkort (ung.no)

kommentar

Fornøyd: Fikk samme sensor i dag på oppkjøringen - og bestod! Har kjørt 1 gang (i går) siden sist oppkjøring, og hun mente kjøringen i dag var helt glimrende. Synest likevel jeg skulle fått lappen for 4 mnd siden... men la gå - ut å kjøre nå! Les innlegg