Endelig et friår - hva skal du finne på?

Skal du ha en pause fra skole og utdanning? Usikker på hva du vil bruke året til? Jobbe, reise, oppleve noe nytt, bli kjent med nye mennesker? Her får du tips til hva friåret kan inneholde.

Sist oppdatert: 19.01.2023 Av: Redaksjonen, ung.no

Person er på backpacking og tar bilde av naturen
REISE? Noen trenger et friår før de forsetter på utdanningen sin. Du kan for eksempel jobbe, reise, være frivillig eller lære deg et språk. Foto: Dmitrii Vaccinium/Unplash

Det finnes mange alternativ dersom du vil ha et friår. Et år hvor du gjør noe helt annet enn studier kan gi motivasjon, lærdom, vennskap, og innsikt i hva du ønsker å gjøre videre.

Vi har samlet noen tips til hva friåret kan inneholde:

Jobbe - få erfaring og lær noe nytt

Det er viktig at du ikke bruker friåret til å ligge på sofaen og se i taket. Et år der du ikke har gjort noe som helst, ser ikke bra ut på CV-en. I tillegg er det vanskelig å motivere seg til å begynne på skolen/studier igjen etterpå hvis du har blitt vant med å ikke bruke kroppen til annet enn å slappe av.

Ved å jobbe får du erfaringer og lærer annerledes enn på skolen. Du slipper karakterer og eksamen, og du tjener egne penger. I artikkelen For deg som søker jobb for første gang finner du eksempler på jobber som ikke krever en bestemt utdanning eller mye arbeidserfaring.

Reise

Noen bruker friåret til å reise jorden rundt, dra på interrail, backpacking eller bo en periode i et annet land. Dette koster gjerne penger. Hvis lommeboken din ikke er altfor tykk, finnes det likevel mange løsninger. Du kan for eksempel jobbe et halvt år, og deretter reise ut i verden. Et annet alternativ er å finne en liten jobb i utlandet, og på den måten kombinere reisen med jobbing.

Det finnes også egne opplegg hvor du kan få hjelp til å reise og arbeide i utlandet, som GoXplore og Kilroy. En norsk organisasjon hjelper deg med alt det praktiske før reisen og finner småjobber til deg i landet du skal reise til. Underveis kan du selv styre hvor du drar og finne deg nye småjobber på veien.

Frivillig arbeid

Det finnes en rekke organisasjoner som tilbyr opplegg for frivillig arbeid i utlandet. Noen av disse oppleggene koster det penger å delta på, andre er billigere eller helt gratis.

I artikkelen Frivillig arbeid i utlandet kan du lese mer om å jobbe som frivillig i utlandet. Du kan også lese mer på UngInfo sine nettsider.

Også i Norge kan du bidra i samfunnet ved å jobbe frivillig. Det behøves besøksvenner, leksehjelp, flyktningguider, natteravner, fotballtrenere og liknende. Frivillig arbeid tjener du ikke penger på, men derimot erfaringer du helt sikkert får bruk for senere i arbeidslivet og på fritiden. Ta kontakt med en frivillighetssentral eller organisasjoner der du bor og spør hvordan du kan bidra.

Folkehøgskole

Folkehøgskole er et skoleår uten eksamen og karakterer. Har du aldri bodd hjemmefra, er dette en fin måte til å få prøvd seg på egen hånd. Du bor på internat, får måltidene servert på skolen, og velger hvilken linje du vil gå ut i fra hvilke interesser du har. Kanskje vil du drive idrett, prøve deg innen ekstremsport, utvikle deg innen drama eller sang, er interessert i foto, eller vil lære mer om kunst og håndverk? Linjene du kan velge blant er mange og varierte.

På flere skoler reiser man også på en eller flere utenlandsturer i løpet av skoleåret. Et år på folkehøgskole gir rett til støtte hos Lånekassen. De fleste skoler har 18-årsgrense, men det finnes også folkehøgskoler som tar inn elever på 16 år. På www.folkehogskole.no kan du søke blant alle skoler og linjer.

Lære språk

Et friår kan du også bruke til å gjøre noe du alltid har hatt lyst til, men ikke hatt tid til. Språkkunnskaper er bra for både CV og senere jobbsøking. Kanskje synes du spansk var et morsomt fag på videregående, og har lyst til å lære mer? Eller har du alltid drømt om å snakke japansk? Det finnes en rekke språkkurs både i Norge og i utlandet.

Det er lettest å lære språk i et land de snakker språket til daglig. Mange organisasjoner arrangerer språkreiser til utlandet med ulik varighet. Du kan lese mer om språkreiser i artikkelen under:

Hvis du ikke vil reise gjennom et organisert opplegg, kan du finne kurs i utlandet på egen hånd. Husk i så fall på at du må finne deg et sted å bo, ordne alle nødvendige papirer osv. Kontakt ambassaden i landet du vil reise til for informasjon om hva du må ordne på forhånd. En del land har også kultursentre her hjemme som kan hjelpe deg på vei med planleggingen.

Person er på backpacking og tar bilde av naturen
REISE? Noen trenger et friår før de forsetter på utdanningen sin. Du kan for eksempel jobbe, reise, være frivillig eller lære deg et språk. Foto: Dmitrii Vaccinium/Unplash

Spørsmål og svar

Fikk du svar på det du lurte på?