Herpes – munnherpes og kjønnsherpes

Herpes er vanligere enn du tror. Rundt 80 % av befolkningen i Norge kan være smittet med et herpesvirus. Mange er smittet uten at de noen gang får utbrudd med sår.

Herpes
TO TYPER: Herpes som gir utbrudd i munnen, kalles gjerne for munnherpes. Utbrudd i underlivet kalles for kjønnsherpes eller genital herpes.

Det finnes to ulike typer herpesvirus. Herpes som gir utbrudd i munnen, kalles gjerne for munnherpes. Utbrudd i underlivet kalles for kjønnsherpes eller genital herpes. Begge virustypene kan komme begge steder. Når du først er smittet med et herpesvirus, vil du ha det i kroppen resten av livet.

Noen får bare ett eller noen få utbrudd, mens andre kan få mange utbrudd i løpet av livet. Et utbrudd kan være lite eller det kan være stort og gi store plager og smerter den tiden det varer.

Er herpes farlig?

Det er ingenting som tyder på at herpes er farlig, heller ikke på lang sikt.

Over 50 % av pasientene får nye utbrudd, men disse er som nevnt mindre plagsomme og varer gjerne i 1-2 uker.

Herpes i underlivet kan smitte fosteret under fødsel. Dette kan medføre alvorlig sykdom hos den nyfødte. Sjansen for slik smitte er heldigvis meget liten, men ofte vurderes likevel keisersnitt hos kvinner som får første utbrudd nær fødselen.

Hvordan smitter herpes?

Siden viruset vil være i kroppen resten av livet, vil en person som er smittet, kunne smitte andre resten av livet. Størst sjanse for å smitte andre, er ved utbrudd.

Men herpesviruset kan også smitte videre rett før et utbrudd, fra det tidspunktet du begynner å kjenne kriblingen/prikking i huden.

Etter et utbrudd, og sårene har grodd helt, regner man med at smittefaren er svært liten.

Viruset smitter via kontakt med sårvæsken fra sårene, og hud og til slimhinner. Viruset smitter også via spytt, da sårvæske med virus kan finnes i spyttet.

Herpes smitter ved kyssing, samleie, oralsex/munnsex og analsex.

HSV kan også hos den enkelte smitte fra kjønnsorganer til munn eller anus.

Hvordan beskytte seg mot smitte?

Du regnes som smittsom fra det tidspunktet du begynner å kjenne kløe og prikking i huden og frem til sårene har grodd, og den beste beskyttelsen er å unngå kyssing, samleie og munnsex i hele denne perioden.

Et utbrudd kan være så lite og diskret at det ikke merkes. Du kan altså smittes av en partner som ikke vet at han eller hun har herpes.

Kondom reduserer sjansen for smitte, men hvis herpessår befinner seg på områder som ikke kondomet dekker, kan smitte skje tross bruk av kondom. Det betyr at kondom minsker faren for å bli smittet, men er ingen 100 % garanti for å unngå smitte. Det anbefales derfor å ikke ha sex under synlige og merkbare utbrudd.

Et typisk herpesutbrudd

Et utbrudd starter som oftest med en kriblende følelse eller prikking i huden, som etter noen dager endrer seg til blemmer som raskt sprekker og blir til smertefulle og væskende sår. Etter noen dager får sårene skorpe. Når skorpen faller av vil huden være normal og uten arr. Det tar gjerne 4 – 6 uker fra de første symptomene kommer til huden er hel igjen ved førstegangsutbrudd.

Særlig første gang du har utbrudd, kan du også få plager som feber, hodepine, nedsatt allmenntilstand og generell sykdomsfølelse. Store utbrudd med sår i underlivet kan skape problemer med å gå på do.

Utbruddet kan komme fem til sju dager etter at du ble smittet, men det kan også komme først mange år etter at du ble smittet.

Det første utbruddet er oftest det kraftigste, og mange får kun dette ene utbruddet. Andre derimot kan oppleve nye utbrudd flere ganger, men vanligvis blir de kortere og gir mindre plager med tiden.

Behandling

Det finnes dessverre ingen medisiner som kan fjerne herpesviruset helt, men det finnes medisiner som kan dempe smertene fra sårene, og andre medisiner som kan forebygge nye utbrudd eller gjøre utbruddene kortere. Disse medisinene må du få resept på fra legen din.

Hva med partner?

I følge norsk lov har du ingen plikt til å si til tidligere eller framtidige partnere at du har herpes. Mange vil likevel mene at man har et moralsk ansvar for å si det.

Behandling med medisiner erstatter ikke andre tiltak for å hindre at du smitter andre. Du bør bruke kondom og praktisere sikker sex, og du bør informere partneren din om at du har en smittsom infeksjon. Faste partnere må selv bestemme om de vil bruke kondom hele tiden eller bare under utbrudd.

Gjennom medisiner og kondombruk blir altså ikke smittefaren borte, men sjansen for smitte blir mindre, og du gjør i hvert fall alt du kan for å redusere risikoen for å smitte partner.

Husk! Herpes er veldig vanlig og smitterisikoen er liten utenom utbrudd.

Skrevet av Sexologisk rådgiver i samarbeid med ung.no.

Sist oppdatert: 02.11.2020

Offentlig og kvalitetssikret
Herpes
TO TYPER: Herpes som gir utbrudd i munnen, kalles gjerne for munnherpes. Utbrudd i underlivet kalles for kjønnsherpes eller genital herpes.

Fakta

  • Kjønnsherpes er en infeksjon på eller rundt kjønnsorganene som skyldes herpesvirus.
  • Kjønnsherpes er svært vanlig: en fjerdedel av alle 30-åringer er infisert, men få har hatt symptomer.
  • Kjønnsherpes smittes ved seksuell kontakt. Den som er smittet, vil ha viruset i kroppen resten av livet.
Fikk du svar på det du lurte på?
Les også

Hvordan bruker du kondom?

Kondom brukes på penis under sex for å unngå graviditet og seksuelt overførbare infeksjoner. Det er det eneste sikre prevensjonsmiddelet som gutter kan bruke.

LETT Å SKAFFE: Kondomer kommer i mange farger og du kan få tak i dem mange forskjellige steder.

Kan jeg ha en kjønnssykdom?

Har du hatt ubeskyttet sex? Klør eller svir det i underlivet? Her finner du oversikt over de ulike kjønnssykdommene (soi) som kan smitte ved sex.

Tegning av en gutt med buksene ned og en arm med varselskilt kommer opp (ung.no)
Aktuelt

10 tips for et godt forhold

Noe av det hyggeligste i verden er å ha kjæreste, men det er ikke alltid lett. Hvordan opprettholder du og pleier et godt forhold?

Kjærestepar sitter på kaia i Oslo (foto: Tine Poppe / bufdir.no)

Hva er BUP?

På BUP får du hjelp når du har det litt ekstra vanskelig. Du får selv være med å bestemme hvordan du får hjelp som passer deg.

Jente prater med en psykolog (colourbox.com)

Aldersforskjell i kjæresteforhold

Er det sånn at kjærlighet ikke kjenner noen alder? Kan det gå bra i et kjæresteforhold med stor aldersforskjell? Ungdomsjournalist Hege har sett litt på hvilke utfordringer dere kan møte.

Kjærester holder rundt hverandre (colourbox.com)