Nyttig å vite om russetiden

Kan du være russ når du vil? Når starter russetiden? Kan du bestemme selv hvilken farge du vil ha på russeklærne? Få svarene her!

Sist oppdatert: 01.03.2023 Av: Redaksjonen, ung.no

En gjeng i russeklær fester i en rundkjøring
RUSS: Russetiden foregår i april/mai og er en stor feiring av at man er ferdig med videregående skole. Foto: Terje Pedersen / NTB

Russetiden er en feiring av at man er ferdig med videregående skole. Den starter gjerne med en russedåp i slutten av april, og varer frem til 17. mai.

I løpet av russetiden er det vanlig å gå med russeklær, delta på ulike arrangementer, ta "russeknuter" og andre slike tradisjoner. Noen skoler arrangerer også andre ting som russerevy, bøssebæring og temadager.

Det er mange måter å engasjere seg på i russetiden, og det finnes ikke noe fasitsvar på hvordan russetiden skal feires. Hvordan feiringen foregår, og hvilke arrangementer en kan være med på, varierer veldig fra sted til sted og skole til skole - og det er helt opp til deg selv hva du vil være med på.

Ofte stilte spørsmål og svar

Her har vi samlet svar på noen av de vanligste spørsmålene vi får inn knyttet til russetiden:

Må man være russ?

I russetiden er det helt opp til deg selv hvor mye du velger å være med på - og om du velger å være med på noe i det hele tatt. Du må ingenting, og kan gjøre det som passer deg.

Russefeiringen er for avgangselevene og det kan være gøy å feire sammen med alle at man er ferdig med videregående. Dette kan fint gjøres uten å drikke i russetiden, eller ta alle knutene.

Hvis du har avtalt at du skal være på bil eller buss med noen, har du sannsynligvis også bundet deg til å betale din del, uansett om du ikke er så mye med. Det er derfor viktig å være sikker på at det er noe du virkelig vil være med på og noe du kan ta deg råd til.

Hvis du lurer på noe mer angående russetiden, kan du lese mer på ung.no/russ eller stille spørsmål på ung.no/oss


En gjeng i russeklær fester i en rundkjøring
RUSS: Russetiden foregår i april/mai og er en stor feiring av at man er ferdig med videregående skole. Foto: Terje Pedersen / NTB

Spørsmål og svar

Fikk du svar på det du lurte på?
Temasider