Hva gir best beskyttelse mot graviditet?
P-stav, hormonspiral og kobberspiral regnes som de beste prevensjonsmidlene fordi de virker i årevis. I motsetning til andre typer prevensjon kan de ikke glemmes eller brukes feil.
Sist oppdatert: 28.04.2022 Av: Ung.no i samarbeid med Helsedirektoratet
P-stav, hormonspiral og kobberspiral er de langtidsvirkende prevensjonsmetodene. Prevensjonen virker i inntil åtte år, avhengig av type, og kan brukes av de aller fleste kvinner.
Holder deg beskyttet hele tiden
Den lange virketiden gir god beskyttelse mot graviditet, og sørger for at du er beskyttet frem til det er på tide å bytte etter tre-åtte år.
Du kan med andre ord ikke gjøre noe feil med p-stav eller spiral – i det daglige trenger du ikke tenke på den i det hele tatt. Beskyttelsen påvirkes heller ikke om du får diare eller kaster opp, i motsetning til p-piller.
Andre hormonelle prevensjonsmetoder, som p-pille, p-ring og p-sprøyte gir også god beskyttelse mot graviditet, men er litt mindre sikre fordi det er fort gjort å glemme å ta prevensjonsmiddelet når du skal, eller fordi du bruker det feil.
Bruker du et slikt prevensjonsmiddel, og er redd for å glemme å ta det til riktig tid, kan det være smart å bytte til langtidsprevensjon.
P-stav og spiral gir færre bivirkninger
Siden verken p-stav eller spiral inneholder hormonet østrogen, påvirker de kroppen i mindre grad.
Langtidsprevensjon krever resept
Ønsker du spiral eller p-stav som prevensjon, må du først få en resept av lege, helsesykepleier, jordmor eller på helsestasjon for ungdom. Så kan du hente den på apoteket, og ta den med når du har time for å sette den inn.
Spiralen settes inn i livmoren av lege, jordmor, helsesykepleier eller på helsestasjon for ungdom. P-stav settes inn under huden på innsiden av overarmen av helsepersonellet nevnt ovenfor.
Sjekk deg for graviditet og kjønnssykdommer først
Før spiral eller p-stav settes inn må du sjekke, eller være helt sikker på, at du ikke er gravid. Du bør også sjekke at du ikke har en seksuelt overførbar sykdom. Alle bør sjekke seg for dette selv om man har en fast kjæreste.
Hvis du bruker hormonell prevensjon fra før, for eksempel p-piller, er det viktig at du bruker dette helt frem til den dagen du setter inn spiralen eller p-staven for å sikre at du ikke blir gravid.
Dersom du ikke bruker noen slags hormonell prevensjon, må dere være veldig nøye med å bruke kondom de siste tre ukene før spiralen eller p-staven blir satt inn.
Hvordan settes spiralen inn?
I videoen under forklarer helsesykepleier hvordan en spiral settes inn. Det kan også være lurt å ta det med ro de første dagene etter innsettelse, da man kan oppleve litt ubehag. Les mer om det nedenfor.
Innsetting og fjerning av p-stav
Du får bedøvelse før innsetting av p-staven, så du kjenner det ikke. Ved fjerning av p-stav, får du også bedøvelse. Det blir et lite sår som tapes eller sys. Du vil få et lite arr etterpå.
Se mer her:
Ofte stilte spørsmål om langtidsprevensjon
Det er helt naturlig å ha spørsmål om du vurderer en form for langtidsvirkende prevensjon. Under finner du en oversikt over noen av de vanligste spørsmålene vi får på ung.no!
Gratis eller rabattert prevensjon for deg under 22 år
Er du under 22 år får du prevensjonen som passer for deg gratis eller svært billig.
Eksempel: Hvis du kjøper en hormonspiral som varer i 5 år eller en p-stav som varer i 3 år, og den koster 1 200 kroner, betyr det at:
- er du yngre enn 20 år, er legemidlet gratis.
- er du 20 år, betaler du 168 kroner.
- er du 21 år, betaler du 684 kroner.
På helsenorge.no finner du oppdatert og fullstendig oversikt over priser og reduksjoner/bidrag.
Åpen
Åpen