Seks tips til en digital time-out

Sjekker du mobilen døgnet rundt? Kanskje en pause fra skjermen kan være positivt? Her er seks tips for en digital pause.

Sist oppdatert: 05.01.2024 Av: helsesykepleier for ung.no.

En ung kvinne sitter med PC-en i fanget og handler i en nettbutikk
SKJERMTID: Å være «påkoblet» døgnet rundt kan føles slitsomt. Foto: Steinar Engeland/Unsplash

Flere opplever det som slitsomt å hele tiden være «påkoblet» . Her er 6 tips til hvordan du kan ta en «digital time-out» og redusere skjermbruken:

1. Fjern ting som kan distrahere deg

Apper du ikke trenger, alarmer og varsler. Ta en opprydning og meld deg ut av grupper og chatter du ikke bruker.

Dersom du til enhver tid ser at du har 20 nye varsler på Messenger eller Snapchat, er det vanskelig å motstå trangen til å sjekke.

Mange har varsler for å ikke gå glipp av noe, men det er nettopp det som er hensikten med digital «time out», nemlig å gå glipp av det som ikke er så viktig, egentlig… Er det krise kan du fortsatt nåes på telefon og melding.

2. La mobilen ligge

Jepp, det kan være vondt! Ubehaget som følger med å sitte alene å vente på noen, får oss ofte til å plukke opp telefonen for å underholde oss selv. Det kan handle om at vi rett og slett kjeder oss og at det oppleves rart og ubehagelig å sitte å ikke gjøre noe.

Noen bruker også mobilen for å dempe stresset med å sitte alene. Dersom vi sitter med nesa ned i skjermen gjør vi oss utilgjengelig for de rundt, og signaliserer at vi er opptatt.

Tenk hvor mange muligheter du kan få ved å kikke deg rundt og kanskje smile til et spennende menneske i samme rom som deg. Dessuten er det sunt for kroppen å innimellom få en pause med litt god gammeldags "å kjede seg".

3. Hvor mye tid bruker du på telefonen? Få oversikt

Du kan regne ut sånn omtrent hvor mye tid du bruker hver dag, eller du kan laste ned forskjellige apper for å registrere nøyaktig.

På noen apper har du mulighet til å gå inn å sjekke hvor mye tid du har brukt. Instagram viser for eksempel en oversikt over hvor mye tid du har brukt hver dag. Poenget er å tenke over hvor mye tid telefonen «stjeler» fra deg hver dag. Dersom du bruker 4 timer på spill eller sosiale medier hver dag, men halverer tiden og ikke bruker mer enn 2 timer, så utgjør dette 14 «ledige» timer i uka. Tenk over hva du kan bruke denne tiden til istedenfor.

4. Lag avtaler om digital-frie plasser eller tidspunkt

Gjør en avtale med familien din om at hytteturen skal være uten internett. Eller med vennegjengen om at de må legge mobilen inn på mobilhotell når de kommer på besøk. I en travel hverdag møtes man kanskje bare rundt middagsbordet, da er det fint at alle er fullstendig tilstede og ikke på internett. Det er mye lettere når man er flere sammen om noe. Samtidig vil det være lettere å ikke sjekke mobilen når den ligger et stykke unna deg.

5. Kjøp en god gammeldags vekkerklokke

Veldig mange bruker mobilen som vekkerklokke, det er det egentlig ingen grunn til. Faktisk så sover mange bedre uten mobilen på nattbordet. Samtidig som vi vet at lyset fra skjermen kan gjøre det vanskeligere å sovne. Når mobilen ligger en annen plass en på soverommet, vil også trangen til å sjekke mobilen før du sovner bli mindre. Ny vekkerklokke og bedre søvn, whats not to like?

6. Tenk over hva smarttelefonen gir deg

Det er så utrolig mange muligheter og mye bra med internett og sosiale medier, men det finnes også en bakside.

Sosiale medier kan få folk til å føle seg ensomme og ikke gode nok. Samtidig som den er en arena for mobbing, krenkelser og overgrep. Det er også lurt å være bevisst på at selskap som Google og Facebook tjener penger på å samle mest mulig informasjon om deg som bruker tjenestene deres, og selge disse videre for å kunne vise deg målrettet reklame.

Fakta

Forskning viser at når vi blir avbrutt av varsler på mobilen så kan dette føre til dårligere konsentrasjon, bare det å ha mobilen i samme rom som vi gjør lekser påvirker konsentrasjonen i negativ retning.

En ung kvinne sitter med PC-en i fanget og handler i en nettbutikk
SKJERMTID: Å være «påkoblet» døgnet rundt kan føles slitsomt. Foto: Steinar Engeland/Unsplash

Fakta

Forskning viser at når vi blir avbrutt av varsler på mobilen så kan dette føre til dårligere konsentrasjon, bare det å ha mobilen i samme rom som vi gjør lekser påvirker konsentrasjonen i negativ retning.

Spørsmål og svar

Fikk du svar på det du lurte på?