:): Gutter ser på alle jenter, det er i mennenes DNA. Det at mange gutter ser på deg er det noe bra og smilen betyr helt klart noe positiv som viser interesse. Les innlegg

Kommentaren

Alarmtelefonen 116 111
Alarmtelefonen 116 111

Emner

Nettvett (ill: Endre Hesthagen)

Trygg og smart på nett

Å surfe, chatte, blogge og lage egne hjemmesider er både morsomt og lærerikt. Men internett er åpent for alle, og det er fort gjort å støte på ubehagelige personer eller innhold. Følg denne huskelista for å beskytte deg selv og dine venner.

snapchat

Snapchat

Veldig mange bruker foto- og videodelingstjenesten Snapchat. Øyeblikksbilder og videoer sendes og slettes igjen like raskt. Eller gjør de egentlig det? Vær alltid forsiktig på nett!

tips.kripos.no

Politiets røde knapp

Har du opplevd noe ubehagelig på nettet? Eller har du sett noe som er ulovlig?

Tips politiet om seksuell utnytting av barn, menneskehandel og rasistiske ytringer på Internett!

Jente foran PCen

Slett informasjon om deg på nettet

Har du funnet informasjon eller bilder av deg på nettet du ikke vil skal ligge der? Har noen opprettet en falsk profil i ditt navn eller misbrukt opplysninger om deg på annen måte på nett? Slettmeg.no har tipsene om hvordan du kan få det slettet.

Facebook - add friend (colourbox.com)

Hvem er du på Facebook?

Alltid pålogget? Innom kun av og til? Noen er opptatt av å være synlig, mens andre synes det er viktig å fremstå best mulig. Eller er du blant dem som ikke bryr seg i det hele tatt? Her er oversikt over noen av de vanligste "typene" på Facebook, og farene du bør passe deg for.

Av Signe, ungdomsjournalist ung.no

Pass på! (ung.no)

Vær obs på falske e-poster

Har du fått e-post med beskjed om å logge deg på din profil og legge inn dine kortdetaljer for å aktivere din konto? Ikke la deg lure. Dette er sleipe svindleres forsøk på å lure til seg din kortinformasjon.

Facebook dislike (colourbox.com)

Facebook - vanlige tabber

Noen legger ut bilder, er på chatten, skriver en haug med statuser og kommenterer stadig på andres vegger. Andre er bare innom av og til, og bruker Facebook mest til å følge med på hva som skjer. For alle Facebook-brukere finnes fallgruver man bør passe seg for. Her er noen av de vanligste.

tastatur stopp rasisme (colourbox.com)

Rasisme på nettet

Hvor går grensen for hva man kan si? Og hva gjelder på nettet, der man kan være mer anonym enn i den virkelige verden? Rasistiske utsagn på nettet er ulovlig, og du bør tipse Kripos hvis du opplever eller ser hatefulle/diskriminerende ytringer på nett.

5 på gata om Facebook (ung.no/

5 på gata: Facebook

Blitt sjekket opp på Facebook? Ville du lagt til moren din? Ung.no har spurt fem ungdommer om hva de synes. Én blir til og med sjekket opp så mye at hun synes det er irriterende. Hva synes du? Har du noen gang sjekket - eller blitt sjekket opp - på Facebook?

Av jacob, ungdomsjournalist i ung.no

Søk på nettet Google

Tips til Google-søk

Noe du trenger svar på med én gang? Trenger du stoff til en skoleoppgave? Slå det opp på nettet! Google er den største og mest omfattende søkemotoren, og her får du noen få tips for å gjøre et best mulig søk.

Naken på nettet (colourbox.com)

Er du naken for ukjente på nettet?

Du er i så fall ikke alene. Overgripere på nett er utspekulerte og kan lokke med penger, modelljobber og gi seg ut for å være noen de ikke er. En vanlig trussel går ut på at bilder eller filmer som finnes skal sendes til venner, kjente og blir lagt ut på nettet, på skolen til alle der du bor. Ikke la deg true - meld fra til politiet!

Hacking (colourbox.com)

Hvordan unngå hacking på DIN PC?

Redd for andre skal ta over eller hacke maskina di? Eller lese innholdet og se bildene du har lagret på PCen? Det er ikke bare datanerder som klarer å hacke datamaskinen din eller brukeren din på facebook eller nettby. Og det vil du selvsagt ikke oppleve? Men du kan gjøre en del for at det ikke skal være mulig.

Rødt kort (colourbox.com)

Personvern - hvor går dine grenser?

Hvor går grensen for hva foreldrene dine skal ha rett til å vite om deg? Skal de kunne gå i nattbordskuffen din? Skal de få se bankutskriftene dine for å kontrollere hvor du har brukt bankkortet? Er det greit at de går inn på PC-en din og sjekker hvilke nettsider du har vært inne på?

Smugkikker (colourbox.com)

Vet du hvem som ser deg?

Hvem bør ha innsyn i datamaskinen du benytter på skolen? Lærere? Klassekamerater? Foreldre? Og hva skal de kunne se og bruke det til? Les mer om hva andre kan finne ut om deg ved å sjekke PCen du bruker.