campsycho: Helt enig. Når jeg sender bildene, er alt helt fint, men så begynner jeg å angre... Veldig. Skal aldri gjøre det igjen. Vanlige bilder er jo greit, da. Men ikke dristige Les innlegg

Kommentaren

Trening (foto: ung.no)
Trening (foto: ung.no)

Emner

Nettvett (ill: Endre Hesthagen)

Trygg og smart på nett

Å surfe, chatte, blogge og lage hjemmesider er både morsomt og lærerikt. Men internett er åpent for alle, og det er fort gjort å støte på ubehagelige personer eller innhold. Følg denne huskelista for å beskytte deg selv og dine venner.

Jente foran pc (colourbox.com)

Nettvett - bryter du loven?

Hva kan skje hvis du sprer rykter om andre på nettet? Eller hvis du "låner" bankkortet av noen og netthandler litt? På ung.no/lovbrudd kan lese mer om lovbrudd og nettvett, som f.eks. hva slags straff du kan få og hvem som kan hjelpe deg.

Brent CD med \"Mine favoritter\"

Fildeling eller piratkopiering

Fildeling kan være ulovlig kopiering. Ønsker du å bruke fildeling må du være obs på loven om opphavsrett.

Les om deling av filer og lovlig og ulovlig nedlastning.

snapchat

Snapchat

Veldig mange bruker foto- og videodelingstjenesten Snapchat. Øyeblikksbilder og videoer sendes og slettes igjen like raskt. Eller gjør de egentlig det? Vær alltid forsiktig på nett! Les spørsmål og svar om snapshat på ung.no (søk på snapshat)

Facebook - add friend (colourbox.com)

Hvem er du på Facebook?

Alltid pålogget? Innom kun av og til? Noen er opptatt av å være synlig, mens andre synes det er viktig å fremstå best mulig. Eller er du blant dem som ikke bryr seg i det hele tatt? Her er oversikt over noen av de vanligste "typene" på Facebook, og farene du bør passe deg for.

Av Signe, ungdomsjournalist ung.no

Facebook varselskilt (colourbox.com)

Facebook - vanlige tabber

Noen legger ut bilder, chatter, oppdaterer status hele tida og kommenterer på andres vegger. Andre er bare innom av og til, og bruker Facebook mest til å følge med på hva som skjer. For alle Facebook-brukere finnes fallgruver man bør passe seg for. Her er noen av de vanligste.

tastatur stopp rasisme (colourbox.com)

Rasisme på nettet

Hvor går grensen for hva man kan si? Og hva gjelder på nettet, der man kan være mer anonym enn i den virkelige verden? Rasistiske utsagn på nettet er ulovlig, og du bør tipse Kripos hvis du opplever eller ser hatefulle/diskriminerende ytringer på nett.

Naken på nettet (colourbox.com)

Er du naken for ukjente på nettet?

Da er du i så fall ikke alene. Overgripere på nett er utspekulerte og kan lokke med penger, modelljobber og gi seg ut for å være noen de ikke er. En vanlig trussel går ut på at bilder eller filmer som finnes skal sendes til bekjente og legges ut på nettet. Ikke la deg true - meld fra til politiet!

Pass på! (ung.no)

Vær obs på falske e-poster

Har du fått e-post med beskjed om å logge deg på din profil og legge inn dine kortdetaljer for å aktivere din konto? Ikke la deg lure. Dette er sleipe svindleres forsøk på å lure til seg din kortinformasjon.

Rødt kort (colourbox.com)

Personvern - hvor går dine grenser?

Hvor går grensen for hva foreldrene dine skal ha rett til å vite om deg? Skal de kunne gå i nattbordskuffen din? Skal de få se bankutskriftene dine for å kontrollere hvor du har brukt bankkortet? Er det greit at de går inn på PC-en din og sjekker hvilke nettsider du har vært inne på?

Sikker e-ferie

Bruker du PCen din, eller går du på nettkafé når du er på ferie? Da er det mange ting du bør passe på for å sikre personlige opplysninger.

Vet du hvem du chatter med?

Vi vet alle at ungdom er mye bedre på nett enn foreldregenerasjonen. Kanskje klarer du surfe på nett og chatte i et eller annet rom, samtidig som du tekster venner. Men vet du hvem du egentlig snakker med?