Meg igjen..: Glemte å skrive at det også er best å ikke bruke så mye sminke, da det tetter igjen porene og danner nye kviser. Les innlegg

Kommentaren

Hva mener du? (foto: ung.no)
Hva mener du? (foto: ung.no)

A-Å

Trygg og smart på nett
Trygg på nett (colourbox.com)

Å surfe, chatte, blogge og lage hjemmesider er både morsomt og lærerikt. Men internett er åpent for alle, og det er fort gjort å støte på ubehagelige personer eller innhold. Følg denne huskelista for å beskytte deg selv og dine venner.

Det "perfekte liv" på sosiale medier
Facebook-oppdatering (colourbox.com)

Livet på sosiale medier og livet ellers er ikke alltid sammenfallende. Det inntrykket man får av andre gjennom sosiale medier trenger ikke å være det eneste riktige. Av og til er det til og med helt feil. På sosiale medier kan man være hvem man vil, og man velger hva man vil at andre skal se. Hvem er du på nettet?

Krangler dere om spilling hjemme?
Gutt spiller (colourbox.com / husfred.no)

Dataspill er en viktig hobby for mange – og nesten alle barn og unge i Norge spiller. Men dataspill og pengespill er også en kilde til bekymring og krangling i mange familier. Hvordan kan dere bli enige om "spilleregler" som skaper husfred?

Jeg ser for mye på serier...
Gutt ser på TV

Fra gutt, 16:
Jeg testa hvor mye tid jeg brukte på nett og serier og ble sjokkert over at jeg har sløst bort så mye tid foran pc'en. Jeg vil ikke at det skal bli verre. Så, har dere noen enkle tips for å få tankene vekk fra pc, tv, film og serier, ville jeg vært så takknemlig.

Bytt passord!
Husk å bytte passord

Stadig vekk får vi beskjed om å bytte passord. Det kan kanskje oppleves som litt masete, men det er gode grunner for å gjøre det – først og fremst for din egen sikkerhet.

Snapchat
snapchat

Veldig mange bruker foto- og videodelingstjenesten Snapchat. Øyeblikksbilder og videoer sendes og slettes igjen like raskt. Eller gjør de egentlig det? Vær alltid forsiktig på nett! Les spørsmål og svar om snapshat på ung.no (søk på snapshat)

5 på gata: Sosial på nett?
Sosiale medier - 5 på gata

De aller fleste er sosiale på nett i dag. Er det bra? Eller betyr det at vi er mindre sosiale "ansikt til ansikt"? Ung.no spurte fem ungdommer om hva de tenker om å være sosiale med venner på nett sammenlignet med møte dem fysisk.

Av Amalie, ungdomsjournalist, ung.no

Nettvett - bryter du loven?
Jente foran pc (colourbox.com)

Hva kan skje hvis du sprer rykter om andre på nettet? Eller hvis du "låner" bankkortet av noen og netthandler litt? På ung.no/lovbrudd kan lese mer om lovbrudd og nettvett, som f.eks. hva slags straff du kan få og hvem som kan hjelpe deg.

Slett informasjon om deg på nettet
Jente foran PCen

Har du funnet bilder av deg på nettet du ikke vil skal ligge der? Har x-en din tatt bilde av deg naken og nekter å slette det? Har noen opprettet en falsk profil i ditt navn eller misbrukt opplysninger om deg på nett? Vi har tipsene om hvordan du kan få det slettet.

Nettkjærester
Nettkjæreste (colourbox.com)

Noen har en kjæreste de bare har truffet- og prater med på nettet. Det kan være både hyggelig, spennende og fint. Å flørte og ha et kjæresteforhold på nett kan også by på utfordringer. Vet du hva du bør tenke over før du sier ja til nettkjæreste?

Fildeling eller piratkopiering
Gutt foran PC (colourbox.com)

Fildeling kan være ulovlig kopiering. Ønsker du å bruke fildeling må du være obs på loven om opphavsrett. Les om deling av filer og lovlig og ulovlig nedlastning.

Hvem er du på Facebook?
Facebook - add friend (colourbox.com)

Alltid pålogget? Innom kun av og til? Noen er opptatt av å være synlig, mens andre synes det er viktig å fremstå best mulig. Eller er du blant dem som ikke bryr seg i det hele tatt? Her er oversikt over noen av de vanligste "typene" på Facebook, og farene du bør passe deg for.

Av Signe, ungdomsjournalist ung.no

Facebook - vanlige tabber
Facebook varselskilt (colourbox.com)

Noen legger ut bilder, chatter, oppdaterer status hele tida og kommenterer på andres vegger. Andre er bare innom av og til, og bruker Facebook mest til å følge med på hva som skjer. For alle Facebook-brukere finnes fallgruver man bør passe seg for. Her er noen av de vanligste.

Rasisme på nettet
tastatur stopp rasisme (colourbox.com)

Hvor går grensen for hva man kan si? Og hva gjelder på nettet, der man kan være mer anonym enn i den virkelige verden? Rasistiske utsagn på nettet er ulovlig, og du bør tipse Kripos hvis du opplever eller ser hatefulle/diskriminerende ytringer på nett.

Er du naken for ukjente på nettet?
Naken på nettet (colourbox.com)

Da er du i så fall ikke alene. Overgripere på nett er utspekulerte og kan lokke med penger, modelljobber og gi seg ut for å være noen de ikke er. En vanlig trussel går ut på at bilder eller filmer som finnes skal sendes til bekjente og legges ut på nettet. Ikke la deg true - meld fra til politiet!

Personvern - hvor går dine grenser?
Rødt kort (colourbox.com)

Hvor går grensen for hva foreldrene dine skal ha rett til å vite om deg? Skal de kunne gå i nattbordskuffen din? Skal de få se bankutskriftene dine for å kontrollere hvor du har brukt bankkortet? Er det greit at de går inn på PC-en din og sjekker hvilke nettsider du har vært inne på?

Vet du hvem du chatter med?

Vi vet alle at ungdom er mye bedre på nett enn foreldregenerasjonen. Kanskje klarer du surfe på nett og chatte i et eller annet rom, samtidig som du tekster venner. Men vet du hvem du egentlig snakker med?