Svensken': Du må følge med posten hver dag, og om de ser den og åpner den, kan du late som ingenting å si at det var noen kompiser som har køddet med deg. Les innlegg

Kommentaren

Ensom? Høstløv (ung.no)
Ensom? Høstløv (ung.no)

Emner

Nettvett (ill: Endre Hesthagen)

Trygg og smart på nett
Trygg på nett (colourbox.com)

Å surfe, chatte, blogge og lage hjemmesider er både morsomt og lærerikt. Men internett er åpent for alle, og det er fort gjort å støte på ubehagelige personer eller innhold. Følg denne huskelista for å beskytte deg selv og dine venner.

Snapchat
snapchat

Veldig mange bruker foto- og videodelingstjenesten Snapchat. Øyeblikksbilder og videoer sendes og slettes igjen like raskt. Eller gjør de egentlig det? Vær alltid forsiktig på nett! Les spørsmål og svar om snapshat på ung.no (søk på snapshat)

Bytt passord!
Husk å bytte passord

Stadig vekk får vi beskjed om å bytte passord. Det kan kanskje oppleves som litt masete, men det er gode grunner for å gjøre det – først og fremst for din egen sikkerhet.

Gutt til jente, 14: skal vi dirtysnappe sammen?
Bruker mobil (colourbox.com)

Så sa han plutselig: skal vi dirty snapchatte etter skolen ;)? Jeg visste ikke hva jeg skulle svare, så jeg bare sa: 'okeey'. På kvelden fikk jeg en snap. Jeg klikket på snapen og da hadde han sendt ett...

Les hele spørsmålet og svaret hun fikk her:

Nettvett - bryter du loven?
Jente foran pc (colourbox.com)

Hva kan skje hvis du sprer rykter om andre på nettet? Eller hvis du "låner" bankkortet av noen og netthandler litt? På ung.no/lovbrudd kan lese mer om lovbrudd og nettvett, som f.eks. hva slags straff du kan få og hvem som kan hjelpe deg.

Nettkjærester
Nettkjæreste (colourbox.com)

Noen har en kjæreste de bare har truffet- og prater med på nettet. Det kan være både hyggelig, spennende og fint. Å flørte og ha et kjæresteforhold på nett kan også by på utfordringer. Vet du hva du bør tenke over før du sier ja til nettkjæreste?

Fildeling eller piratkopiering
Brent CD med \"Mine favoritter\"

Fildeling kan være ulovlig kopiering. Ønsker du å bruke fildeling må du være obs på loven om opphavsrett.

Les om deling av filer og lovlig og ulovlig nedlastning.

Hvem er du på Facebook?
Facebook - add friend (colourbox.com)

Alltid pålogget? Innom kun av og til? Noen er opptatt av å være synlig, mens andre synes det er viktig å fremstå best mulig. Eller er du blant dem som ikke bryr seg i det hele tatt? Her er oversikt over noen av de vanligste "typene" på Facebook, og farene du bør passe deg for.

Av Signe, ungdomsjournalist ung.no

Facebook - vanlige tabber
Facebook varselskilt (colourbox.com)

Noen legger ut bilder, chatter, oppdaterer status hele tida og kommenterer på andres vegger. Andre er bare innom av og til, og bruker Facebook mest til å følge med på hva som skjer. For alle Facebook-brukere finnes fallgruver man bør passe seg for. Her er noen av de vanligste.

Rasisme på nettet
tastatur stopp rasisme (colourbox.com)

Hvor går grensen for hva man kan si? Og hva gjelder på nettet, der man kan være mer anonym enn i den virkelige verden? Rasistiske utsagn på nettet er ulovlig, og du bør tipse Kripos hvis du opplever eller ser hatefulle/diskriminerende ytringer på nett.

Er du naken for ukjente på nettet?
Naken på nettet (colourbox.com)

Da er du i så fall ikke alene. Overgripere på nett er utspekulerte og kan lokke med penger, modelljobber og gi seg ut for å være noen de ikke er. En vanlig trussel går ut på at bilder eller filmer som finnes skal sendes til bekjente og legges ut på nettet. Ikke la deg true - meld fra til politiet!

Vær obs på falske e-poster
Pass på! (ung.no)

Har du fått e-post med beskjed om å logge deg på din profil og legge inn dine kortdetaljer for å aktivere din konto? Ikke la deg lure. Dette er sleipe svindleres forsøk på å lure til seg din kortinformasjon.

Personvern - hvor går dine grenser?
Rødt kort (colourbox.com)

Hvor går grensen for hva foreldrene dine skal ha rett til å vite om deg? Skal de kunne gå i nattbordskuffen din? Skal de få se bankutskriftene dine for å kontrollere hvor du har brukt bankkortet? Er det greit at de går inn på PC-en din og sjekker hvilke nettsider du har vært inne på?