Hvorfor kan det føles ekkelt å bli tatt på?

Noen elsker å bli tatt på. Andre hater det. Det kan være vanskelig å forstå hvordan noe kan kjennes så forskjellig fra person til person.

Sist oppdatert: 24.11.2022 Av: Utarbeidet i samarbeid med Helsedirektoratet

Illustrasjon av gode og vonde følelser man kan ha når man blir tatt på
DEILIG ELLER UBEHAGELIG?: Det som skjedde da du var liten, kan være med å bestemme hva du føler når noen tar på deg i dag. Illustrasjon: ung.no

Hva er det aller deiligste du vet om? For noen er svaret kos, kyss, eller sex. 

Kjenner du «rushet» som fyller kroppen når du sykler fort ned en bratt bakke, får en melding fra en du har crush på eller gjør noe som ikke er lov? 

Hvis du får denne følelsen når en du er glad i tar på deg, da er du heldig!

Berøring føles ikke godt for alle 

Føles ikke kos, kyss eller sex godt i det hele tatt?  «Forsvinner» du inn i seg selv eller blir sint når noen tar på deg?

De av oss som føler ubehag når vi blir tatt på, kan reagere veldig forskjellig på det vi ofte kaller fysisk berøring.

Noen kommer seg bort raskest mulig, mens andre fryser til og blir værende i situasjonen, selv om de ikke har lyst til å være der.

Hvorfor føles det ekkelt når noen tar på meg? 

Hvis vi skal forstå hvorfor det å bli tatt på kan føles godt for noen og ekkelt for andre, må vi først finne ut hva som skjer i hjernen vår når vi blir tatt på.

Det er to hormoner som blir veldig aktive ved fysisk berøring, nemlig dopamin og oxytocin.

Dopamin kan gi det sterke «rushet» vi får fra intens spenning.

Noen kaller oxytocin for «kjærlighetshormonet», fordi dette hormonet kan få oss til å føle oss avslappet og knytte oss til personen vi koser, kysser eller har sex med.

Erfaringer er med å bestemme

Hvis det bare var disse hormonene som bestemte, ville kanskje kos, kyss og sex føltes like deilig  ut for alle. 

Men det er enda en ingrediens som er med på å bestemme hva vi føler når vi blir tatt på. Den heter erfaringer og styrer over begge hormonene. 

Det er erfaringene som til slutt bestemmer hvordan vi opplever den fysiske berøringen, om det føles deilig eller ubehagelig.

Kroppen husker 

Erfaringer er kroppens egne minner. De begynner allerede når vi er små babyer, ja til og med før vi ble født.

Var det kjærlige lyder vi hørte der ute? Var det noen som plukket oss opp og bar oss da vi var slitne? Eller ble vi dyttet da vi ikke gikk raskt nok eller slått når vi gjorde noe galt? 

Alle disse opplevelsene har kroppen tatt vare på, uansett om det skjedde i forrige uke eller for så lenge siden at minnet ikke husker dem lenger.

Når erfaringene tar overhånd

I sted leste du at erfaringer bestemmer over hormonene. Gode minner og gode erfaringer gjør at kos, kyss og kjærlighet føles deilig. 

Dessverre er det motsatt for dem av oss som har opplevd mange vonde ting. Dårlige erfaringer som vold og overgrep gjør at fysisk kontakt kan føles ubehagelig.

Følelser er til for å beskytte

Men hvorfor er det sånn? Grunnen til at erfaringene våre påvirker følelsene våre, er at det beskytter oss mot fare.

Hvis vi har opplevd vold, er det faktisk smart at vi føler ubehag, sånn at vi kan komme oss unna farlige mennesker eller farlige situasjoner.

Noen trenger hjelp, for andre går det over 

Det som ikke er like smart, er når det fortsatt føles ekkelt med fysisk kontakt, lenge etter at det vonde skjedde og selv om du er med en person som du stoler på og er glad i. Hvis det er sånn du har det, er det to ting du bør vite.

Det ene er at veldig mange får det mye bedre etter å ha snakket med noen som har som jobb å hjelpe folk med akkurat disse problemene.

Det kan bli bedre

Helt til sist er det viktig å huske på at mens man er ung, så skjer det ting i hjernen hele tiden. Selv om du sliter med ting nå, og har gjort det lenge, er det stor sjanse for at du kommer til å synes at kos, kyss og sex gir deg et deilig rush når du blir eldre.

Stengt

SexKjønnssykdommerKjønnsidentitet

Hvordan føles det når en du er glad i tar på deg?

Illustrasjon av gode og vonde følelser man kan ha når man blir tatt på
DEILIG ELLER UBEHAGELIG?: Det som skjedde da du var liten, kan være med å bestemme hva du føler når noen tar på deg i dag. Illustrasjon: ung.no

Stengt

SexKjønnssykdommerKjønnsidentitet

Hvordan føles det når en du er glad i tar på deg?

Spørsmål og svar

Fikk du svar på det du lurte på?