Kyssing for nybegynnere

Er du klar for ditt første kyss, men usikker på hva et godt kyss er? Skal det være med tunge eller uten? Her er fem tips.

Kysser (colourbox.com)

Å kysse er noe av det mest intime to personer kan gjøre, og det kan gjøres på mange måter.

For eksempel et lite nuss på truten, et høflig smask på hvert kinn eller et lengre mer lidenskapelig møte mellom to munner. Setter du opp intensiteten med en lang rekke kyss, hvor munnene nesten ikke skilles fra hverandre, kalles det klining.

Hvordan kysse bra? Her er 5 tips

Vi er forskjellige, og noen elsker å kysse og være nær, mens andre synes det blir for tett og liker ikke å kysse. Du må finne ut hva som er best for deg, men en positiv opplevelse gir som regel et godt utgangspunkt.

Her er noen gode tips til deg som skal kysse for første gang:

  1. Øv deg alene først – enten på et speil eller på hånden din. Det kan gi en bedre følelse av hva som føles godt og hva som blir for overdrevent.
  2. Start med lepper mot lepper først, gjerne flere ganger. Hvis du har hodet litt på skakke, blir det lettere for deg og den andre å puste mellom kyssene. Dere kan også bytte side underveis for variasjon og for å avlaste nakken.
  3. Kjenn etter om den du kysser blir mer ivrig. For å vise at du liker kyssingen, kan du ta den andres hånd i din, rolig trekke den andre nærmere deg eller stryke en hånd over den andres hår eller ansikt. Hvis dere begge ønsker, kan dere åpne munnen og bruke tungen.
  4. Ha et rolig tempo. Blir du litt ivrig og snurrer rundt med tungen som et helikopter, blir det ofte stressende og ubehagelig for den du kysser. Tungene skal heller ikke sloss mot hverandre. Finn en takt som virker naturlig og passer for begge.
  5. God ånde er en bonus. Jevnlig tannpuss og god tannhygiene er viktig, og en tyggis eller et glass vann gjør nytten når du er litt mer på farten. Sørg for å ha munnen fri for tyggis, snus og lignende når kyssingen skal skje. Det kan også være en fordel å unngå klissete og veldig fargerik lipgloss eller leppestift.

PS: Husk at det er lov å si ifra, eller stoppe, hvis det er noe du ikke liker eller om den andre blir for ivrig. Alle intime handlinger skal være frivillige – også et kyss.

Kyssing øker lykkefølelsen

Visste du at kyssing er sunt? Et kjærlig og komfortabelt kyss utløser nemlig naturlige endorfiner i kroppen. Endorfiner er et stoff som gir lykkefølelse og velbehag. Dermed er det bare å nyte kyssingen til det fulle. Lykke til!

Likte du denne artikkelen? Da har vil kanskje disse artiklene interessere deg:

Skrevet av Sexologen, i samarbeid med ung.no-redaksjonen

Sist oppdatert: 04.03.2022

Offentleg og kvalitetssikra
Kysser (colourbox.com)
Fikk du svar på det du lurte på?
Les også

20 tegn på at du er forelsket

Lurer du på om du selv er forelsket? I denne artikkelen vil ungdomsjournalist Amalie gi deg 20 tegn som kan tyde på at DU er forelsket.

To jenter prater sammen i en park (foto: Tine Poppe / bufdir.no)

Forelsket? Ta det første steget!

De fleste har opplevd det. Du liker noen, men aner ikke hvordan du skal få han eller henne til å legge merke til deg. Hva gjør du?

Forelsket (colourbox.com)

Å være forelsket i noen som allerede har kjæreste

Av og til er du ikke like heldig med hvem du forelsker deg i. Noen ganger gjengjelder de rett og slett ikke følelsene dine, andre ganger kan de være opptatt.

Skrevet av ungdomsjournalist, ung.no

Misunnelig egg (colourbox.com)
Aktuelt

Dette skjer med kroppen din hvis du spiser for lite

Er det farlig å spise lite mat én dag? Hva med over en lengre periode? Hvor lite mat kan du spise før det blir farlig, og hva er det egentlig som skjer med kroppen din da?

TRØTT GUTT (colourbox.com)

Hva skjer hvis du blir tatt med falsk legitimasjon?

Det kan være fristende å låne legitimasjon av andre for å komme inn på utesteder eller konserter, men hvis du blir tatt kan du få problemer.

Ungdom ved gjerde på festival (Foto: www.colourbox.com)

Gutt og utsatt for overgrep?

Gutter opplever også seksuelle overgrep. For å få hjelp til å takle de vonde opplevelsene, er det viktig å snakke om det som er vanskelig.

Trist jente