Kyssing for nybegynnere

Er du klar for ditt første kyss, men usikker på hva et godt kyss er? Skal det være med tunge eller uten? Her er fem tips.

Sist oppdatert: 04.03.2022 Av: Sexologen, i samarbeid med ung.no-redaksjonen

Illustrasjon av to munner som er på vei til å kysse

Å kysse er noe av det mest intime to personer kan gjøre, og det kan gjøres på mange måter.

For eksempel et lite nuss på truten, et høflig smask på hvert kinn eller et lengre mer lidenskapelig møte mellom to munner. Setter du opp intensiteten med en lang rekke kyss, hvor munnene nesten ikke skilles fra hverandre, kalles det klining.

Hvordan kysse bra? Her er 5 tips

Vi er forskjellige, og noen elsker å kysse og være nær, mens andre synes det blir for tett og liker ikke å kysse. Du må finne ut hva som er best for deg, men en positiv opplevelse gir som regel et godt utgangspunkt.

Her er noen gode tips til deg som skal kysse for første gang:

  1. Øv deg alene først – enten på et speil eller på hånden din. Det kan gi en bedre følelse av hva som føles godt og hva som blir for overdrevent.
  2. Start med lepper mot lepper først, gjerne flere ganger. Hvis du har hodet litt på skakke, blir det lettere for deg og den andre å puste mellom kyssene. Dere kan også bytte side underveis for variasjon og for å avlaste nakken.
  3. Kjenn etter om den du kysser blir mer ivrig. For å vise at du liker kyssingen, kan du ta den andres hånd i din, rolig trekke den andre nærmere deg eller stryke en hånd over den andres hår eller ansikt. Hvis dere begge ønsker, kan dere åpne munnen og bruke tungen.
  4. Ha et rolig tempo. Blir du litt ivrig og snurrer rundt med tungen som et helikopter, blir det ofte stressende og ubehagelig for den du kysser. Tungene skal heller ikke sloss mot hverandre. Finn en takt som virker naturlig og passer for begge.
  5. God ånde er en bonus. Jevnlig tannpuss og god tannhygiene er viktig, og en tyggis eller et glass vann gjør nytten når du er litt mer på farten. Sørg for å ha munnen fri for tyggis, snus og lignende når kyssingen skal skje. Det kan også være en fordel å unngå klissete og veldig fargerik lipgloss eller leppestift.

PS: Husk at det er lov å si ifra, eller stoppe, hvis det er noe du ikke liker eller om den andre blir for ivrig. Alle intime handlinger skal være frivillige – også et kyss.

Kyssing øker lykkefølelsen

Visste du at kyssing er sunt? Et kjærlig og komfortabelt kyss utløser nemlig naturlige endorfiner i kroppen. Endorfiner er et stoff som gir lykkefølelse og velbehag. Dermed er det bare å nyte kyssingen til det fulle. Lykke til!

Likte du denne artikkelen? Da har vil kanskje disse artiklene interessere deg:

Illustrasjon av to munner som er på vei til å kysse

Spørsmål og svar

Fikk du svar på det du lurte på?