Kyss kan være et lite nuss på truten, et høflig smask på hvert kinn eller et lidenskapelig møte mellom to munner. Lær, øv og bli en god kysser.

Kysser (colourbox.com)

Å kysse er noe av det mest intime to personer kan gjøre. Du kan raskt lese av et kyss om den andre er interessert eller ikke. Hvordan et kyss blir besvart kan derfor være et tegn på hvor mye følelser som er involvert og hvor frivillig hele situasjonen er. Lytt til svaret.

Alle intime handlinger skal være frivillige - også et kyss – hvis ikke så er det et lovbrudd. Alle har selvråderett over egen kropp.

Det perfekte kyss

Start forsiktig å kysse med tørre myke lepper. Små rolige bevegelser med leppene mot hverandre. Kjenn og lytt etter om den du kysser blir mer ivrig. Hvis dere er like kåte kan dere kysse gradvis mer lidenskapelig.

Bruk forsiktig tungene mot hverandre. Det er her de fleste feiler fordi de blir for voldsomme med tungen. Unngå ego-akrobatikk som likner tungeboksing. Et vellykket kyss likner mer en felles myk tungedans i slow motion.

7 gode råd

Her får du sju gode råd for hva du bør passe på - og dermed kanskje bli en bedre kysser.

1.Husk å puste

Ikke glem å puste og ikke hindre den andre i å puste forbi ditt ansikt. Løsningen er å ha hodene litt på skakke. En tredjedel av oss legger hodet til venstre når vi kysser viser forskning. Blir du skjev i nakken så bytter dere side. Slipp gjerne et lite sukk eller klynk på utpusten når kysset blir godt. Det gir et fint signal om at du nyter kysset.

2. Unngå slafselyder

Det skal ikke smaskes, slurpes og lages smekkelyder med tungen. Da blir kysset en karikatur og mister sin intense følsomhet. Det er fint å vise den andre at du nyter kysset ved å si: mmmm! Hvis du ikke liker kysset sier du ifra. Prøv på nytt litt roligere.

3.Kyss i takt

I et kyss er fellesskap nøkkelordet. Møt den andres følelser oppmerksomt, det vil bestemme når dere skal åpne munnen mer og mer. En feil noen gjør er at de er selvopptatt i egen iver og kåthet og glemmer å kysse i takt med den andres følelser.

4.Bygg opp intensiteten

Å kysse noen du elsker kan være verdens beste følelse, men du må likevel sammen bygge opp intensiteten. Hvis du ikke liker våte kyss er nok grunnen at det ble for vått for fort. Pass på å øke lidenskapen i takt med partneren din.

5.Ha god ånde

Skal du kysse må du ha god ånde. Dårlig lukt stjeler oppmerksomheten fra kysset. Sørg for å ha rene tenner. Bruk av tanntråd og daglig tannpuss morgen og kveld gir god munnhygiene. Da vil den andre nyte munnen din mer. Røyk og snus hører ikke hjemme i et kyss. Begge inneholder nikotin som er giftig og avhengighetsskapende. Nikotin er det motsatte av afrodisikum eller kjærlighetsstoff, fordi nikotin får blodårer til å trekke seg sammen, slik at blodforsyningen til kjønnsorganer og lepper nedsettes. Sunn blodsirkulasjon er derimot det beste for seksuallivet og kyss.

6. Unngå lipgloss og leppestift

Leppestift og lipgloss kan se bra ut, men kan være ulekkert for den andre når du skal kysse. Smak og farge og følelsen av «skismøring» på leppene kan bli en brems på følelsene og turn-off. Litt væting av leppene med spytt er den beste "smøringen".

7.Ikke ha andre ting i munnen

Sørg for å fjerne pastiller, snus, tyggegummi og annet slik at kysset ikke blir forstyrret av slike ting. Matrester fjernes raskt og best med et glass vann hvis kysset haster for dere.

Øker lykkefølelsen

Kjærlig kyssing kan virke sunt og positivt på kropp og sjel av flere grunner. Når du kysser utløses naturlige endorfiner i kroppen. Endorfiner er et stoff som gir lykkefølelse og velbehag.

Et kyss kan øke hjerterytmen like mye som en joggetur. Når du kysser følsomt gir du altså samtidig trening til hjertet ditt.

Skrevet av Redaksjonen, ung.no

Sist oppdatert: 07.01.2019

Offentlig og kvalitetssikret
Kysser (colourbox.com)

Fakta

Perfekte kyss blir perfekte når begge vil det, begge bygger opp intensiteten i fellesskap og begge er oppmerksomme på hverandres små berøringer med lepper og tunge.

Fikk du svar på det du lurte på?
Aktuelt

10 tips for et godt forhold

Noe av det hyggeligste i verden er å ha kjæreste, men det er ikke alltid lett. Hvordan opprettholder du og pleier et godt forhold?

Kjærestepar sitter på kaia i Oslo (foto: Tine Poppe / bufdir.no)

Hva er BUP?

På BUP får du hjelp når du har det litt ekstra vanskelig. Du får selv være med å bestemme hvordan du får hjelp som passer deg.

Jente prater med en psykolog (colourbox.com)

Aldersforskjell i kjæresteforhold

Er det sånn at kjærlighet ikke kjenner noen alder? Kan det gå bra i et kjæresteforhold med stor aldersforskjell? Ungdomsjournalist Hege har sett litt på hvilke utfordringer dere kan møte.

Kjærester holder rundt hverandre (colourbox.com)