Spørsmål og svar

Hvorfor er mineraler viktige?

Jente, 17

Hei, har lest en del om kosthold og sånn i det siste, og bare lurte på hva mineraler er, og hvorfor det er viktig for oss? Og hvor bra er egentlig pasta for oss? Hvor mye av kjøttproduksjonen er bra, og når er økologisk evt bedre? Jeg har prøvd å få svar på nettet, men det er så mange svar, jeg skjønner ikke alt som står der, og jeg vet ikke helt hva jeg skal tro på av det.

Svar

Hei

Det finnes mye informasjon på nett og det står ulike ting på ulike nettsider. Da er det lett å bli forvirret. 

Mineraler

Mineraler er ustoffer som ikke dannes i kroppen, men som kroppen likevel trenger påfyll av gjennom mat og drikke. De viktigste mineralene er kalsium og jern, jod,  fosfat, selen og sink.

De viktigste kildene til nødvendige mineraler er melk, kjøtt, fisk, egg, frukt og bær, grønnsaker og nøtter. 

Pasta

Det finnes mange typer pasta. Fullkornspasta er bedre enn lys pasta. Pasta kan fint være en del av kostholdet. Som vanlig gjelder det å spise variert. Om man spiser pasta, er det viktig at måltidet også inneholder rikelige mengder grønnsaker. 

Kjøttproduksjon

Her er det mye uenighet. Så det er forståelig at det er forvirrende. Jeg har heller ikke et fasistsvar til deg. Du kan lese noe om dette i den ene artikkelen under svaret her. 

Økologisk

Økologisk mat er produsert med mindre bruk av sprøytemidler. Sprøytemidler kan skade naturen. Dette er viktig for noen  mennesker og mindre viktig for andre. Du må selv finne ut hva du synes er viktig for deg. 

Hilsen klinisk ernæringsfysiolog, ung.no

Besvart: 13.5.2020

Oppdatert: 13.5.2020

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål