Utdanningsvalg på ungdomsskolen

Mulighetene er mange, men det er ikke alltid like lett å velge utdanningsprogram på videregående skole, eller å vite hva du skal studere og jobbe med i framtida. Faget utdanningsvalg skal hjelpe deg å finne riktig vei.

Elever står foran tavla i klasserommet (colourbox.com)
ENKLERE Å VELGE: Utdanningsvalg skal hjelpe deg å velge den utdanningen som passer for deg.

I faget utdanningsvalg lærer du om de forskjellige utdanningsprogrammene, du får prøve deg på aktiviteter i videregående skole og i arbeidslivet, og du skal finne ut hvilken utdanning som passer aller best for deg.

Faget skal også gi kunnskaper om hva forskjellige utdanningsveier kan føre fram til, og gi innsikt i et arbeidsmarked i endring.

På utdanning.no kan du lese mer om utdanningsvalg, og du kan finne artikler og oppgaver fordelt på kompetansemålene i faget.

Lære om utdanningsprogrammene

Noe av det første dere vil lære om er de ulike utdanningsprogrammene som finnes på videregående skole: yrkesfag og studieforberedende.

I utdanningsvalg lærer du om hvilke egenskaper som passer til de forskjellige programmene, og du får oversikt over hva du kan bli når du velger de forskjellige programmene.

Av praktisk utforsking i faget, er jobbskygging, arbeidsuke (PRYO) og hospitering aktiviteter som er vanlige.

Jobbskygging

Jobbskygging er en aktivitet som ofte blir gjort i 8. klasse. Jobbskygging kan for eksempel være at du er med og observerer en av foreldrene dine på jobb en hel dag.

I tillegg til å se på og finne ut mer om hva jobben går ut på, skal du også finne ut av hvilken utdanning som fører til denne jobben, hvordan kjønnsdelingen er og hvor lett eller vanskelig det er å få seg denne typen arbeid.

Arbeidsuke

Arbeidsuke (PRYO) er som regel i 9. klasse. Noen skoler har tre dager i stedet for en hel uke. I arbeidsuka skal du velge deg ut og prøve deg i et yrke du syns virker spennende.

Hvis du for eksempel syns det hadde vært interessant å jobbe med fiskeoppdrett, kan du ta kontakt med et oppdrettsanlegg og spørre om du kan ha arbeidsuke der.

Hør med skolen din om du må finne en arbeidsplass i kommunen, eller om du kan dra til et annet sted. Arbeidsuka er en super mulighet til å finne ut om et yrke passer for deg, og om det er noe du har lyst til å satse på.

Kanskje var det ikke noe for deg likevel? Da må du kanskje tenke nytt.

Hospitering

Hospitering (utplassering) er en ordning der dere som er elever på ungdomsskolen, får besøke og prøve ut to utdanningsprogrammer på videregående skole. Det er mest vanlig å gjøre dette på høsten i 10. klasse.

Før hospiteringen må du tenke gjennom hvilke to utdanninger du vil prøve deg på. Når du er på hospitering, er du med i undervisningen, og du skal få et mest mulig realistisk bilde av hvordan en vanlig skoledag ser ut.

Når du skal velge hospitering, bør du velge noe du selv syns er interessant, og ikke bare velge det de andre tar. Det er mange som drar på hospitering alene, og skolene er flinke til å ta hensyn til det.

Fakta

På utdanning.no kan du lese mer om faget utdanningsvalg.

Har du flere spørsmål, kan du sende de inn på ung.no/oss.

Skrevet av rådgiver på ungdomsskolen, i samarbeid med ung.no

Sist oppdatert: 26.10.2021

Offentleg og kvalitetssikra
Elever står foran tavla i klasserommet (colourbox.com)
ENKLERE Å VELGE: Utdanningsvalg skal hjelpe deg å velge den utdanningen som passer for deg.

Fakta

På utdanning.no kan du lese mer om faget utdanningsvalg.

Har du flere spørsmål, kan du sende de inn på ung.no/oss.

Fikk du svar på det du lurte på?
Les også

Utdanningsprogram på videregående skole

Skal du søke på videregående skole til våren, og lurer på hva du skal velge? Her får du en oppdatert oversikt over de ulike programmene du kan velge mellom på både yrkesfag og studieforberedende.

Gutt står og tenker (colourbox.com)
Aktuelt

Dette skjer med kroppen din hvis du spiser for lite

Er det farlig å spise lite mat én dag? Hva med over en lengre periode? Hvor lite mat kan du spise før det blir farlig, og hva er det egentlig som skjer med kroppen din da?

TRØTT GUTT (colourbox.com)

Hva skjer hvis du blir tatt med falsk legitimasjon?

Det kan være fristende å låne legitimasjon av andre for å komme inn på utesteder eller konserter, men hvis du blir tatt kan du få problemer.

Ungdom ved gjerde på festival (Foto: www.colourbox.com)

Gutt og utsatt for overgrep?

Gutter opplever også seksuelle overgrep. For å få hjelp til å takle de vonde opplevelsene, er det viktig å snakke om det som er vanskelig.

Trist jente