Hopp til hovedinnholdet

Bør du melde flytting som elev eller student?

Jente sitter på en benk og tenker. (www.colourbox.com)
MELDE FRA? Skal du flytte hjemmefra er det ikke sikkert du trenger å sende flyttemelding. Det kan lønne seg økonomisk å vente med det.

Når du skal flytte for å gå på skole eller studere, er det ofte nok å gi beskjed til Posten. Hvis du melder flytting vil det gi deg ekstrakostnader.

Jente sitter på en benk og tenker. (www.colourbox.com)
MELDE FRA? Skal du flytte hjemmefra er det ikke sikkert du trenger å sende flyttemelding. Det kan lønne seg økonomisk å vente med det.

Du trenger ikke å melde flytting (endre den folkeregistrerte adressen din) selv om du flytter hjemmefra for å gå på skole eller studere. I mange tilfeller er du dekket av innboforsikringen til foreldrene dine fram til du når en viss alder. Hvis du derimot melder flytting, må du nemlig sørge for innboforsikring selv. Sjekk forsikringsavtalen til foreldrene dine, for vilkårene vil variere fra forsikringsselskap til forsikringsselskap.

 

 

Få post til studieadressen

Det du imidlertid kan gjøre, er å legge til den nye adressen på «mine sider» på Posten sin hjemmeside. Da vil du få post som folk sender til deg på den nye adressen din.

Post som kommer fra det offentlige, for eksempel sykehus, Skatteetaten og lignende, vil derimot komme til din folkeregistrerte adresse.

Hvis du melder flytting får du all posten din på den nye adressen, men da må du som nevnt over også ordne din egen innboforsikring.

 

 

Adressen påvirker bostipendet

Hvis du skal flytte for å gå på videregående eller studere, trenger du kanskje støtte fra Lånekassen.

I dag er det slik at en del av lånet blir omgjort til stipend dersom du består alle eksamener, og det betyr at du ikke må betale tilbake alle pengene du lånte fra Lånekassen under studietiden. Men da må du være borteboer. Det betyr at du ikke kan bo sammen med foreldrene dine.

Du regnes som borteboer så lenge du eier eller leier en leilighet eller hybel som ikke er i tilknytning til boligen der foreldrene dine bor. Du kan heller ikke bo sammen med noen av foreldrene dine.

Du kan likevel ha den folkeregistrerte adressen din hos foreldrene dine, men da må du også ha en hybeladresse.

Skrevet av:
Redaksjonen, ung.no
Sist oppdatert:
09.08.2019
Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Spørsmål og svar

Hvor melder jeg flytting og hva må jeg huske på mer?
Hei jente 18 år. Takk for at du kontakter Ung.no.Jeg forstår at det kan være litt vanskelig å finne ut av hvordan du skal endre adresse om mamma ...
Flytter på hybel. Vet ikke hva jeg gruer meg til Har dere noen tips?
Hei Takk for at du kontakter Ung.no. Du starter på en ny epoke i livet som du selv kan forme som du vil. Det er skummelt. Det er normalt å savne det...
Postkasse i leilighet
Hei Som utgangspunkt så er det lurt å være folkeregistrert til den adressen der du bor. Dette skyldes blant annet at dersom post er sendt til din ...
Spørsmål om fastlegeordningen.
Hei gutt (17) Takk for at du har gjort oss klar over feilen i artikkelen om fastleger. Det riktige er at unge under 16 år går gratis til fastlegen,...
Er det lov å bruke addressen til kommunal bolig selv om jeg ikke bor der?
Hei og takk for at du skriver til oss Dette spørsmålet må du stille til Folkeregistret.  Du treffer dem på telefon 800 800 00 eller på Skatteet...