Hva er en fetisj?

En fetisj kan være å bli kåt på nylonstrømper, bleier, regntøy, å bli bundet fast, tisset på eller noe helt annet.

Sist oppdatert: 27.03.2023 Av: sexologisk rådgiver i samarbeid med ung.no

Illustrasjon av ulike fetisjer som håndjern, føtter og bleier.
VI ER ULIKE: Det finnes mange typer fetisjer og de aller fleste er helt ufarlige. Illustrasjon: ung.no

Det er vanlig å ha en eller flere fetisjer. Faktisk har de fleste av oss en stor eller liten fetisj på noe som i utgangspunktet ikke har noe med seksualitet å gjøre. 

En deilig følelse i kroppen

Det finnes nesten uendelig mange forskjellige typer fetisjer, men personer med en fetisj har gjerne én ting til felles: Man får en helt spesiell deilig følelse i kroppen når man fantaserer om eller lever ut fetisjen.

Hvor viktig er en fetisj?

Hvor mye plass fetisjen tar varierer fra person til person. Noen bruker fetisjen for å bli ekstra kåte, mens andre ikke blir særlig kåte uten fetisjen.

En fetisj kan være alt fra noe man tenker på innimellom til noe så viktig at man vil dele den med en kjæreste eller et miljø som liker det samme.

Må man fortelle at man har en fetisj?

Det er opp til deg om du vil dele fetisjen med en du har et seksuelt forhold til eller ikke.

Er fetisjen en viktig del av seksualiteten din? Da kan det være en fint å være med noen som vil utforske det samme som deg, når du er klar for det. 

Hvis fetisjen er en mindre viktig del av seksualiteten din er det kanskje ikke like nødvendig å dele den for at du skal ha det bra. En mulighet er å la fetisjen være din egen hemmelighet til dere har kjent hverandre en stund og du føler deg helt trygg. 

Kan man bli kvitt en fetisj?

Noen syns at det er vanskelig å ha en fetisj. Det kan være fordi det er upraktisk eller fordi det føles flaut eller skamfullt.

Vi vet ikke akkurat hvorfor fetisjer oppstår og det finnes heller ikke noen oppskrift som garanterer hvordan man kan bli kvitt en fetisj.

For noen kan det hjelpe å styre tankene over på andre typer fantasier når man er kåt, onanerer eller har sex.

Fetisjer kan endre seg eller bli borte

Uansett om du ser på fetisjen som en positiv eller negativ ting så vil du utvikle deg seksuelt gjennom hele livet. For noen vil fetisjen endre seg eller bli helt borte, mens for andre blir den samme fetisjen værende gjennom hele livet.

Trenger du en å snakke med?

Hvis du trenger hjelp eller bare har lyst til å snakke med noen, kan du kontakte helsesykepleieren på skolen din, helsestasjon for ungdom, en sexolog eller fastlegen din. Du kan også stille anonyme spørsmål til oss her i ung.no.

Har du en fetisj?

Illustrasjon av ulike fetisjer som håndjern, føtter og bleier.
VI ER ULIKE: Det finnes mange typer fetisjer og de aller fleste er helt ufarlige. Illustrasjon: ung.no

Har du en fetisj?

Spørsmål og svar

Fikk du svar på det du lurte på?
Temasider