Alt om onanering

Å greie å onanere selv eller greie å hjelpe partneren din til en god orgasme, er en fin kunst å kunne. Vi gir deg gode tips til å bruke hånda riktig.

Tegning av gutt med bok om onani i hånda og den andre hånda i buksa (Ill: ung.no)
GODT: Det kan ta litt tid før man finner ut hva som er ekstra godt. I denne artikkelen får du kanskje noen gode tips? Illustrasjon: ung.no

Den enkleste løsningen er som oftest å bruke hendene dine. Det er fordi

a) du treffer de mest følsomme områdene lettere med hånda b) du kontrollere hastighet og trykk bedre c) det er mindre risikofylt og når vi slapper av er det lettere å oppnå orgasme.

Lær deg de grunnleggende rådene for å oppnå orgasme med henda dine. Lær deg først kunsten å gi deg selv nytelse og orgasme. En god orgasme kan du få uten å ha en partner. Vet du selv hvordan du får nytelse, kan du lære partneren din hvordan du liker det. Da får dere det også bedre når dere har sex sammen.

Er onanering er farlig?

Det er en myte at det er skadelig å onanere. Tvert imot er det sunt å runke, fordi hjertet ditt og kretsløpet styrkes, kroppen utskiller lykkehormoner, det stimulerer immunforsvaret positivt, opprettholder sexlysten og kan redusere angst og depresjoner.

Forskning viser også at hyppige sædutløsninger redusere risikoen for at du rammes av den mest utbredte krefttypen blant menn, kreft i prostatakjertelen.

Det er altså sunt å runke, uansett om du runker ofte eller sjeldnere. Du må selv finne ut hvor ofte som er bra for deg.

Onanering er enkleste måte for orgasme hos jenter

Bare 30 % av jenter oppnår orgasme ved et samleie. Husk at 99 % av jenter oppnår alltid orgasme når de selv masserer seg. Det gjør de aller mest utenpå kjønnsorganet. De stimulerer klitorishodet som sitter øverst mellom de indre kjønnsleppene.

Uten penetrering trenger du ikke bekymre deg for graviditet og kjønnssykdommer. Da slapper også kroppen bedre av som gjør det enklere å fokusere på nytelse. Da kommer også orgasmen lettere.

Fortell hva som er godt

Når du og partneren din først vet hvor orgasmenervene sitter og hvilke typer berøringer som er deilig for dere, er det lettere å tilfredsstille hverandre. Det er vanlig å komme fort eller sent når du er ung, men ved å onanere med hendene er dette lettere å styre. Fortell hverandre hva dere synes er godt.

Alle har vi masse nerver på hele kroppen. Ekstra nerverikt er det rundt kroppsåpningene munn, nese, ører, kjønnsorganene og rumpehullet. Disse områdene er også kjent som erogene soner, og med berøring kan de gi intense følelser som sprer seg i hele kroppen.

Både klitoris- og penishodet har rundt 8.000 nerveender. Selve hodene på kjønnsorganene er de mest følsomme stedene, og ikke penisskaftet eller skjedeinngangen (hullet).

Huden med alle nervene er vårt største sanseorgan. Ekstra nerverike områder på huden er følsomme for berøringer av alle typer. Det kan bli for vondt ved for hard berøring og for kilent med for lett berøring.

Noen steder tåler mer enn andre steder. Kjønnsorganene tåler minst, men de tåler litt mer intens berøring når de er erigert, stive eller seksuelt opphisset. Det gjelder også puppene. Ikke vær redd for å fortelle hvordan du vil berørt (kos, masser, stryk, dra, kjæl o.s.v.)

"Sexsamen"-filmer fra NRK P3

Hodet er mest følsomt

Etter noen sekunders lett massasje kan kjønnsorganet reagere med å bli blodfylt. Da er det lettere å se penishodet og klitorishodet. Hodet på penis, også kalt glans, blir større og mørkere i fargen og oppreist.

Kjønnsorganene har oftest en forhud eller «hette» som kan trekkes frem og tilbake. Tørr hånd eller finger på disse nerverike hodene er vondt. Bruk derfor alltid fuktighet, slim, spytt eller glidemiddel.

Følg pusten og kåtheten til den andre

Tilfredsstiller du kjønnsorganet til en annen, er det lurt å lytte til den andres ord, kroppsspråk og pust. Prøv å følge hverandres pust og gradvis økende kåthet. Puster dere sammen kan det hjelpe til å bygge opp til et klimaks.

Start forsiktig med hånden og lette langsomme berøringer, gjerne rundt kjønnsorganet først. Det vil pirre og skape en intens forventning. Massér i sirkler fordi da blir massasjens bevegelse jevn, intens og myk. Sirkle med lett finger på klitorishodet eller håndgrep rundt penishodet frem og tilbake i "sirkler"

Dere kan øke hastigheten etter noen minutter. Øk hastigheten og presset litt etter litt for å intensivere. De fleste nervene på klitoris og penis reagerer med orgasme etter lett, men rask stimulering. Hastigheten kan sammenliknes med når vi klør oss på et myggstikk.

Pauser? Mykt eller hardt?

Hvis vi ikke tar pauser når vi masserer blir nervene på kjønnsorganene fortere overarbeidet. Husk å ta noen sekunders pauser under masseringen av kjønnsorganet. Da blir ikke huden nummen og sår.

Når masseringen oppleves som monoton gniing, blir det ikke så behagelig. Hvis hånda di blir skjøvet vekk, kan det være et hint om pause eller litt variasjon. Massér som en intervalltrening - rask massasje og stopp, og gjenta. Det bygger opp spenningen i hele nerveområdet som endre i en god utløsning og orgasme.

Når du har lært deg din egen gode måte å massere eget kjønnsorgan på, prøv å lære deg enda en ny teknikk slik at du ikke blir låst til denne ene måten. Har du flere måter å massere på med hendene, er det enklere å inkludere partneren i håndverket.

Klitorishodet trives oftest med mer forsiktig massasje enn det penishodet trives med. Penis har hengt og gnisset mot klær og derfor blitt herdet. Den tåler hardere massasje.

Klitorishodet derimot har vært beskyttet mellom kjønnsleppene og er derfor ikke like herdet. Den tåler ikke hard behandling. Derfor er det bedre med for lett enn for hard berøring på klitorishodet. Særlig i startfasen.

Når orgasmen nærmer seg

Det er noen kjennetegn når orgasmen nærmer seg. Da må du ikke stoppe opp, men fortsette å massere i samme takt. Se etter fremskutt hofteparti, tyngre pust, sterkere farger på kjønnsorganet.

Når orgasmen kommer reagerer hele kroppen. Huden på halsen og ansiktet får en lett rødming. Brystkassen og lår får gåsehud. Brystknoppene blir steinharde. På guttene er det også lett å se at orgasmen er nær fordi testiklene blir harde og trekker seg opp mot skaftet.

Etter orgasmen

Etter en orgasme er hodet på både klitoris og penis overfølsomt. De fleste synes det da er litt vondt med direkte berøring. Indirekte berøringer etter en orgasme kan fremkalle nye orgasmer.

Legger du fingrene i et v-grep på utsiden av klitorishodet, kan en ny orgasme komme etter få sekunder når du rugger opp og ned. Serie-orgasme kan også oppstå hvis du gnir på undersiden av skaftet på penis.

Du blir søvnig

Etter orgasmen produserer hjernen et kjemisk, avslappende stoff (prolaktin)som gjør deg søvnig. Hvis partneren din sovner etter orgasmen, kan det være på grunn av prolaktinet og ikke latskap.

Det kan være lurt å bytte på å massere hverandre slik at det ikke alltid er den samme rekkefølgen. Begge skal få gleden av å oppleve orgasme, men noen ganger går det ikke samme dag fordi den ene sovner. Så bytt på!

Hjelp, det går ikke

Det kan være flere grunner til til at orgasmen ikke kommer. Kanskje har du massert på feil sted eller bommet på de nervetette områdene? Husk at nervene ligger på kjønnsorganenes hoder.

Har du massert for hardt og tørt? Husk at en tørr massasje skaper smerte i stedet for nytelse. Har du ikke vært oppmerksom og hørt på den andre? Er tankene et annet sted? Husk at noen liker det raskere, noen løsere, noen hardere enn andre.

Har du "pliktmassert"? Husk at onani alltid skal være frivillig. Det er alltid lov å ombestemme seg. Det er ikke noe nederlag om det ikke lykkes hver gang. Prøv en annen gang.

Kanskje klarer du ikke slappe av fordi du er redd for at du skal bli oppdaga? Da er det lurt med lås på døra, så du er trygg på å ikke bli forstyrret.

Skrevet av Redaksjonen, ung.no

Sist oppdatert: 14.09.2020

Offentlig og kvalitetssikret
Tegning av gutt med bok om onani i hånda og den andre hånda i buksa (Ill: ung.no)
GODT: Det kan ta litt tid før man finner ut hva som er ekstra godt. I denne artikkelen får du kanskje noen gode tips? Illustrasjon: ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?
Les også

Finn prevensjonen som passer deg

Det finnes mange forskjellige prevensjonsmetoder og det kan være vanskelig å velge blant dem. Her kan du finne den prevensjonen som passer best for deg.

Sex for første gang

Når er du klar for å ha sex for første gang? Det er et spørsmål mange stiller seg.

Par i senga

12 tips for bra sex

Sex er mer enn samleie. Fingring, onanering, beføling og suging er også sex. For å få best nytelse, er det viktig at du er kjent med kroppen og seksualiteten din. Hvor godt kjenner du deg selv?

Et par kysser (colourbox.com)
Aktuelt

Å be om unnskyldning

Hvordan kan man få sagt unnskyld på best mulig måte? Her får du tips.


Av Tiril, ungdomsjournalist i ung.no

Unnskyld på mobil (ung.no)

Angrer du etter ”one-night stand” og tilfeldig sex?

Har du opplevd å ha sex med noen uten at det ble noe mer? Du er ikke alene. Tilfeldig sex, eller "one-night stand", er relativt vanlig.

Jenter sitter i senga og angrer (colourbox.com)

Slik takler du stress

Det er tungt for kroppen å være stressa over lang tid. Derfor er det lurt å lære seg teknikker for å mestre det.

Jente sitter ved pulten og er sliten (www.colourbox.com)