Kan jeg ha sex før jeg fyller 16 år?

Mange lurer på om det er ulovlig å ha sex hvis de selv, eller den de vil ha sex med, er under seksuell lavalder. Her forklarer vi regelverket for sex mellom ungdom.

Gutt og jente (colourbox.com)
BESKYTTER: Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år, og den skal først og fremst beskytte deg mot overgrep fra voksne. (Foto: Colourbox)

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Enkelt sagt betyr det at personer som har sex med barn under 16 år kan bli straffet for det. (Sex er for eksempel samleie, runking, fingring, suging og slikking på kjønnsorganer.)

Likevel finnes det en viktig tilleggsregel. Den sier at hvis de to som har sex er ca. like i alder og utvikling, kan straffen falle bort.

Fakta

Seksuell lavalder skal bidra til:

  • å beskytte barn og unge mot overgrep fra voksne
  • å hindre at du føler deg presset til å ha sex før du er klar for det

Er det vanlig at ungdommer straffes for å ha sex?

Det korte svaret er nei. Når to personer som er like i alder og utvikling har frivillig sex, er det vanligvis en privatsak andre ikke har noe med.

Er du 14 år eller yngre, er du i tillegg under den kriminelle lavalder. Det betyr at to 14-åringer ikke kan straffes for å ha sex sammen, selv om det på papiret er ulovlig.

Når kan man få straff?

Den seksuelle lavalderen er først og fremst til for å beskytte barn mot overgrep fra voksne. Selv om det er uvanlig at ungdom straffes for å ha sex med hverandre, er det viktig å være klar over at du gjør noe som kan være straffbart og hva som skjer om noen skulle anmelde deg/dere til politiet.

Når du fyller 15, er du over den kriminelle lavalderen. Er du 15 år eller eldre kan du altså straffes for å ha sex med noen under 16 år, hvis det blir anmeldt.

Hvis politiet mottar en anmeldelse, vil de vurdere hver enkelt sak og undersøke om det er stor aldersforskjell eller stor forskjell i utvikling hos de som har hatt sex.

Jo yngre den ene personen er, jo mindre aldersforskjell godtas. Det betyr at hvis den yngste er 13 år, godtas det mindre aldersforskjell enn hvis den yngste er 15 år.

Å være like i utvikling betyr at de to som har sex må være omtrent likt utviklet både fysisk og mentalt. Hvis for eksempel den yngste er veldig moden for alderen, kan man godta en større aldersforskjell.

Hvis de som har hatt sex er like i alder og utvikling, og politiet ikke tror at det er sannsynlig at noen av dem vil bli dømt i en rettssak, vil politiet mest sannsynlig ikke bruke tid og ressurser på å etterforske saken.

Frivillig sex krever samtykke og respekt

Uansett om du er under 16 år og skal ha sex, eller om du vil ha sex med noen under 16 år, må du gi og få samtykke. Det vil si at begge har lyst og respekterer hverandres ønsker og behov. Å ha sex med noen mot deres vilje er aldri greit.

Sex skal være en positiv opplevelse, og det blir det ikke hvis den eller de som skal ha sex ikke er klare for det, eller føler seg presset. Det er lov å ombestemme seg hvis det plutselig føles feil eller ukomfortabelt.

Bruk prevensjon og bruk den riktig. Det er også lurt å sette seg inn i konsekvensene av graviditet og kjønnssykdommer.

Vil du lære mer om sex og rettigheter?

Skrevet av jurist, i samarbeid med ung.no

Sist oppdatert: 07.04.2022

Kilder:

Lovdata.no

Straffeloven §§ 299, 302 og 308

Offentleg og kvalitetssikra
Gutt og jente (colourbox.com)
BESKYTTER: Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år, og den skal først og fremst beskytte deg mot overgrep fra voksne. (Foto: Colourbox)

Fakta

Seksuell lavalder skal bidra til:

  • å beskytte barn og unge mot overgrep fra voksne
  • å hindre at du føler deg presset til å ha sex før du er klar for det
Fikk du svar på det du lurte på?
Les også

Er det lov å sende nudes eller dickpics?

Det kan være spennende å sende slike bilder, men i mange tilfeller kan det være straffbart. Her er det du trenger å vite om deling av nakenbilder.

Hånd som strekker seg etter en mobil.

Hva er seksuell trakassering?

Har du blitt klådd på ufrivillig, blitt kalt hore, horebukk eller andre seksuelle skjellsord? Dette regnes som seksuell trakassering og er ikke greit.

Tegning av en som legger en hånd på rumpa til en annen person (illustrasjon: ung.no)

Hva er seksuelle overgrep?

Å gjøre noe seksuelt med noen som ikke vil det, kan være et seksuelt overgrep. Seksuelle overgrep og krenkelser er ulovlig.

Illustrasjon av naken jente under en dyne som ser bekymra ut.
Aktuelt

Dette skjer med kroppen din hvis du spiser for lite

Er det farlig å spise lite mat én dag? Hva med over en lengre periode? Hvor lite mat kan du spise før det blir farlig, og hva er det egentlig som skjer med kroppen din da?

TRØTT GUTT (colourbox.com)

Hva skjer hvis du blir tatt med falsk legitimasjon?

Det kan være fristende å låne legitimasjon av andre for å komme inn på utesteder eller konserter, men hvis du blir tatt kan du få problemer.

Ungdom ved gjerde på festival (Foto: www.colourbox.com)

Gutt og utsatt for overgrep?

Gutter opplever også seksuelle overgrep. For å få hjelp til å takle de vonde opplevelsene, er det viktig å snakke om det som er vanskelig.

Trist jente