Ingen har lov til å gjøre noe seksuelt med deg hvis du ikke vil. Et overgrep kan være at du

  • blir presset, truet eller lurt til å gjøre seksuelle handlinger med andre.
  • må se på andre som gjør seksuelle handlinger.
  • må gjøre seksuelle handlinger med deg selv mens noen ser på.

Med og uten fysisk kontakt

Seksuelle overgrep er ufrivillig fysisk kontakt som for eksempel at noen har sex med deg og tar på deg seksuelt uten at du vil.

Dette gjelder både suging, slikking, beføling, fingring, onanering og samleie. Hvis noen gjør noen av disse tingene mot deg uten at du vil, eller prøver å gjøre det, er det et seksuelt overgrep.

Seksuelle overgrep kan også være handlinger uten fysisk kontakt.

Det kan for eksempel være at noen blotter seg og viser deg kjønnsorganet sitt på en måte du ikke liker, eller viser deg pornografiske bilder eller film uten at du ønsker det.

FAKTA

Her kan du få hjelp anonymt hvis du har opplevd seksuelle overgrep:

Uten samtykke

Hvis noen gjør disse tingene med deg mot din vilje, er det et overgrep.

Det er også et overgrep hvis noen gjør dette mot deg uten at du er i stand til å samtykke – altså at du ikke kan si ja, for eksempel fordi du sover, er full eller er ruset på noe annet.

Her kan du lese mer om hva samtykke er.

Det regnes også som et overgrep hvis du ikke er i stand til å ta et valg selv, for eksempel fordi du er veldig ung.

Du har lov til å ombestemme deg

Overgrep begås ofte av en man kjenner. Det kan være en i klassen, en trener, noen i familien, en venn eller en kjæreste. Foreldre kan også utsette barn for seksuelle overgrep.

Det er viktig å huske at ingen har lov til å gjøre noe seksuelt med deg hvis du ikke vil, uansett om du kjenner personen fra før, om du er kjæreste med personen, om du tok det første steget, eller om du ville først, men så ombestemte deg.

Søk hjelp

Det kan være vanskelig å si i fra til noen hvis du har opplevd seksuelle overgrep, men det er viktig at du likevel gjør det.

På den måten kan du få hjelp til å takle vonde tanker og følelser, og hvis det er noe som fremdeles skjer, kan du få hjelp til å få overgrepene til å stoppe.

Det er mange du kan kontakte for å få hjelp. Kanskje har du en helsesykepleier, en lærer eller en annen voksen du stoler på som du kan snakke med?

Du kan også ta kontakt med hjelpetjenester anonymt og få råd om hva du kan gjøre, for eksempel Alarmtelefonen for Barn og unge på 116 111 eller Hjelpetelefonen for seksuelt misbrukte på 80057000.