Ingen har lov til å gjøre noe seksuelt med deg hvis du ikke vil, eller er om du er under 14 år.

Et overgrep kan være

  • å bli presset, truet eller lurt til å gjøre seksuelle handlinger med andre
  • måtte se på andre som gjør seksuelle handlinger
  • å måtte gjøre seksuelle handlinger med deg selv mens noen ser på

Kan skje med eller uten fysisk kontakt

Seksuelle overgrep er seksuelle handlinger som du ikke vil være med på. Det kan skje med fysisk kontakt eller digitalt (over mobil eller data). Det gjelder både suging, slikking, beføling, fingring, onanering og samleie.

Det er også et seksuelt overgrep hvis noen tvinger deg til å gjøre noe på video eller bilder, eller viser deg pornografiske bilder eller filmer uten at du ønsker det. Det kan også være at noen blotter seg og viser deg kjønnsorganet sitt på en måte du ikke liker.

Hvis noen gjør disse tingene mot deg uten at du vil, eller prøver å gjøre det, er det et seksuelt overgrep.

FAKTA

Her kan du få hjelp anonymt hvis du har opplevd seksuelle overgrep:

Sex uten samtykke er overgrep

Det er også et overgrep hvis noen gjør dette mot deg uten at du er i stand til å samtykke – altså at du ikke kan si ja, for eksempel fordi du sover, er full eller er ruset på noe annet.

I denne artikkelen kan du lese mer om hva samtykke er.

Det regnes også som et overgrep hvis du ikke er i stand til å ta et valg selv, for eksempel fordi du er veldig ung.

Du har lov til å ombestemme deg

Overgrep begås ofte av en man kjenner. Det kan være en i klassen, en trener, noen i familien, en venn eller en kjæreste. Foreldre kan også utsette barn for seksuelle overgrep.

Det er viktig å huske at ingen har lov til å gjøre noe seksuelt med deg hvis du ikke vil, uansett om du kjenner personen fra før, om du er kjæreste med personen, om du tok det første steget, eller om du ville først, men så ombestemte deg.

Søk hjelp

Det kan være vanskelig å si i fra til noen hvis du har opplevd seksuelle overgrep, men det er viktig at du likevel gjør det. På den måten kan du få hjelp til å takle vonde tanker og følelser, og hvis det er noe som fremdeles skjer, kan du få hjelp til å få overgrepene til å stoppe.

Det er mange du kan kontakte for å få hjelp. Du har kanskje en helsesykepleier, en lærer eller en annen voksen du stoler på, og som du kan snakke med?

Du kan også ta kontakt med hjelpetjenester anonymt og få råd om hva du kan gjøre, for eksempel Hjelpetelefonen for seksuelt misbrukte på 800 57 000 for å få råd og støtte, eller ta kontakt med Alarmtelefonen for barn og unge på deres chateller på telefonnummer 116 111.