Intimitet eller sex med noen i familien?

Av og til får vi i ung.no spørsmål fra noen som har opplevd noe seksuelt fra en i familien eller som har fantasier om en i familien sin.

Sist oppdatert: 27.03.2023 Av: Utarbeidet i samarbeid med Helsedirektoratet.

To personer som ligger i en seng og tar på hverandre

Ingen i familien skal ta på deg på en seksuell måte.

De skal heller ikke ta seksuelle bilder, sende deg sexmeldinger, se på porno, onanere, ha samleie eller gjøre andre seksuelle ting foran eller sammen med deg.

Ulovlig, selv om du ble med på det

Det er forbudt å gjøre noe seksuelt med en som ikke vil, uansett om dere er i familie med hverandre eller ikke.

Men foreldre, steforeldre, fosterforeldre, besteforeldre eller andre voksne i familien din har aldri lov til å gjøre noe seksuelt med deg uansett om du ikke gjorde motstand, sa ja eller syns at det var ok eller godt da det skjedde. 

Seksuell omgang i nær familie regnes som incest.

Sex mellom søsken

Det er straffbart å lure, overtale, true eller tvinge andre til å gjøre seksuelle handlinger. Dette gjelder også mellom søsken. 

Men seksuelle handlinger mellom søsken er også forbudt hvis det skjer frivillig. Loven gjelder uansett om dere er adoptivsøsken, halv- eller helsøsken.

Tok dere på hverandre da dere var små?

Noen barn utforsker kroppen sammen med søsknene sine. Har du minner om dette fra dere var små? Så lenge begge syns at det var greit og det ikke føles vanskelig nå, trenger du ikke å bekymre deg. 

Hvis du tenker mye på det eller har spørsmål kan helsesykepleieren på skolen din være en god voksenperson å snakke med. Ingen av dere kan bli straffet så lenge dere var yngre enn 15 år da det skjedde.

Sexfantasier om en i familien

Det er vanlig å ha rare sextanker når man er ung. Det er heller ikke uvanlig å ha fantasier om noe som ville vært ulovlig å gjøre i virkeligheten. 

Hvis du har fantasier om en i familien din av og til, trenger det ikke å være skadelig for deg. Hvis tanker kommer ofte eller gjør deg bekymret, skamfull eller stressa er det lurt å snakke med noen om det.

Prøv å snakke med en god venn, en voksen du kjenner eller helsesykepleieren på skolen din.

Har du allerede gjort noe seksuelt mot en i familien din? Den du har gjort det mot vil sannsynligvis aldri glemme det som har skjedd og det er ikke sikkert at personen klarer å stole på deg igjen. Det viktigste nå er at det ikke skjer igjen.

Fortell om det du har opplevd

Det er vanlig å synes at det er vanskelig å fortelle, uansett om det er noe de selv har gjort eller har blitt utsatt for av andre, men prøv!

Mange opplever at det hjelper å dele det som har skjedd med andre. Noen syns det er tryggest å fortelle litt om gangen mens andre syns det er godt å dele hele historien.

Har du prøvd å si ifra uten at du ble forstått? Ikke vær redd for å prøve igjen. Det finnes hjelp å få!

Anonyme chattetjenester

Hvis du heller vil dele anonymt kan du kontakte chattetjenestene Sex og samfunn, Alarmtelefonen, Barnevernsvakten eller Hjelpetelefonen. Du kan også ringe Alarmtelefonen på 116111.

Har du andre spørsmål som du ikke fikk svar på? Still gjerne spørsmålet til oss i ung.no.

To personer som ligger i en seng og tar på hverandre

Spørsmål og svar

Fikk du svar på det du lurte på?