Intimitet eller sex med noen i familien?

På ung.no får vi spørsmål om hva som er greit og ikke greit av nærhet og berøring. Også når det gjelder søsken og andre i familien.

Sist oppdatert: 15.07.2020 Av: Sexolog i samarbeid med redaksjonen i ung.no

To i en seng (colourbox.com)

Berøring og nærhet med andre i familien skal gi gode og trygge opplevelser og være noe som er med på å lære deg å bli glad i deg selv og kroppen din, og å lære noe om hvor sunne og gode grenser går.

Noen har erfaringer med berøring og nærhet som de lurer på om er ok. Vi prøver å gi noen svar på dette her.

Du bestemmer hvilke berøringer som er fine for deg

I små og store familier lever barn og ungdom med foreldre, besteforeldre, steforeldre, tanter, onkler, søsken, stesøsken eller adoptivsøsken. I dette familiefellesskapet, sosialiseres du. Du lærer å vise hensyn, å være sosiale og å sette grenser.

Det er veldig ulikt hvor mye kos, klem og nærhet som praktiseres i de ulike familiene. I en familie er det lov å dele vennlige berøringer, stryke på kinnet, holde i hånden, sitte på fanget, lene seg inntil eller kile på ryggen. Slike familiære berøringer er det sunt å gi hverandre. Barn trenger en trygg og omsorgsfull barndom.

I en familie skal alle barn få vennlighet og bli tatt hensyn til. Denne grunnholdningen og rettigheten til er beskrevet i mange lover og regler, blant annet i Barnekonvensjonen og menneskerettighetene.

Men noen type berøringer er ikke greit hvis det ikke oppleves greit for den enkelte, eller bryter med norsk lov.

Berøringer som er forbudt

Det er straffbart for en forelder å gjøre noe seksuelt med et barn eller ungdom i familien.

Søsken over 15 år kan straffes med fengsel inntil ett år hvis de har seksuell omgang, enten man er helsøsken, halvsøsken eller adoptivsøsken.

Med seksuell omgang menes blant annet samleie, fingring, slikking, suging eller onanering av en annen person.

Det er også viktig å huske på at den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år, noe som gjør det ulovlig, og dermed straffbart, å ha sex med noen under denne alderen.

I tillegg er det straffbart å tvinge eller presse noen til å ha sex, og dette gjelder selvsagt også i familier og mellom søsken. Slike forhold er også straffbare så lenge man er over den kriminelle lavalderen som er 15 år.

Si ifra

Har du opplevd, eller opplever du seksuelle berøringer som ikke er greit, så er det viktig at du sier i fra til noen du stoler på.

Du kan også se hvor du kan få hjelp i artikkelen Få hjelp etter seksuelle overgrep

Har du i oppveksten opplevd å dele berøringer med et søsken og dere begge synes det var greit, så trenger det ikke å ha vært noe galt i det. Prat med noen om dette hvis det er noe du tenker mye på. Helsesykepleier kan være en god voksenperson å dele tankene dine med.

To i en seng (colourbox.com)
Fikk du svar på det du lurte på?
Temasider

Seksuelle overgrep

Les mer