Har du utsatt noen for overgrep?

Har du ofte tanker om å gjøre noe seksuelt med andre mot deres vilje, eller med en som er mye yngre enn deg? Kan du komme til å utsette andre for overgrep? Eller har du allerede utnyttet noen seksuelt?

Sist oppdatert: 10.11.2022 Av: Utarbeidet i samarbeid med Helsedirektoratet

Illustrasjon av ødelagte seksuelle følelser og forhold
UROLIG?: Å bære alvorlige tanker helt alene, er ikke bra for deg. Prøv å snakk med noen du stoler på, hvis du er bekymret. (Illustrasjon: ung.no)

Det er ganske mange som tenker på å utnytte andre seksuelt. Hvis sånne tanker streifer deg av og til, trenger det ikke å være problematisk eller skadelig.

Tar tankene mye plass i hodet eller gjør deg bekymret? Å ha det sånn er ikke bra for deg. Hvis tankene blir virkelighet kan du til slutt komme til å skade andre.

Har du utnyttet noen seksuelt? 

Det er ikke alle som vet hva andre kan bli skadet av. Derfor har vi laget en liste med noe av det som ikke er greit å gjøre. Dette kalles «problematisk eller skadelig seksuell adferd blant unge».

Det er ikke greit å:

  • tvinge, true eller lure noen til å ha samleie, suge, slikke, runke eller fingre.
  • tvinge, true eller lure noen til å se eller vise naken kropp, bryster eller kjønnsorgan.
  • tvinge, true eller lure noen til å ta på kjønnsorgan eller bryster, utenpå eller innenfor klærne.
  • få noen til å sende bilder, filmer eller tekster av eller om naken kropp mot sin vilje eller til noen som er yngre eller som ikke forstår at de kanskje burde si nei.
  • få noen til å gjøre seksuelle ting de ikke har lyst til eller er for unge til, mens du ser på. Det gjelder både over nett og fysisk.
  • ta, ha eller dele bilder, filmer eller tekster med seksuelt innhold, for eksempel dickpics eller nudes, til noen som ikke har samtykket eller bedt om det.

De kan få det vanskelig etterpå

Hvis du allerede har utnyttet noen har du kanskje gjort noe ulovlig. Det er alvorlig, men det betyr heldigvis ikke at du er ødelagt, eller at du kommer til å forgripe deg mot barn når du blir voksen.

Personen som har fått sine intime grenser tråkket over vil nok ikke glemme det som har skjedd. Det kan hende de bruker flere år på å få et normalt forhold til kroppen sin, seksualiteten og intime relasjoner igjen.

Det viktigste nå er at det ikke skjer flere ganger.

Uansett om du tenker på å utnytte noen seksuelt, eller om du allerede har gjort det, er det viktig at du tør å snakke med noen om det.

Hva skal jeg gjøre nå? 

Kjenner du en voksen du kan stole på, som du kan snakke med? Du kan chatte anonymt med helsepersonell på Sex og samfunn eller stille anonyme spørsmål her på ung.no. 

Det kan også være lurt å snakke med for eksempel helsesykepleieren på skolen din. Helsesykepleieren har taushetsplikt og har kanskje møtt andre med liknende tanker.

Helsesykepleieren kan henvise deg videre hvis du trenger og har lyst til å få behandling. Det kan for eksempel være hos Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk (BUP).

Hvorfor skader en andre? 

Det at det finnes en årsak, er ikke det samme som at en har en unnskyldning. Likevel er det viktig å forstå hvorfor det kunne skje, for å unngå å fortsette. Å forstå seg selv kan gjøre at en får tryggere sex sammen med andre.

Å forstå hvorfor du har gjort noe problematisk eller skadelig, kan derfor være en viktig del av en behandling.

Rus, hevn eller mangel på forståelse

Det kan være mange grunner til at du har tenkt på eller har gjort noe som ikke er greit. For noen handler det om at de har lyst til å gjøre noe seksuelt for å utforske seksualiteten sin, eller fordi de er kåte.

Andre har selv fått sine følelsesmessige, fysiske eller seksuelle grenser tråkket over eller de sliter med å forstå hvor andres grenser går.

Det kan også handle om sjalusi, avvisning eller et ønske om hevn. Det er også mange som ikke forstår hvor andres grenser går.

Noen få unge som utnytter andre seksuelt, har planlagt det på forhånd. De aller fleste utnyttet en situasjon som oppstod, for eksempel at de gjorde noe seksuelt med en som var veldig rusa eller ikke var i stand til å gi samtykke. Andre mistet kontrollen over egen kåthet fordi de selv var rusa.

Du kan bli dømt 

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Det betyr at det er ulovlig å ha sex med en som er under 16 år.

Selv om det gjøres unntak fra loven hvis dere er omtrent like gamle, omtrent like modne og begge hadde lyst, kan du bli dømt for et seksuelt overgrep selv om den andre sa ja til å bli med på det.

Dette gjelder spesielt hvis den andre var veldig ung eller det er stor avstand mellom dere i alder eller modenhet.

Stengt

SexKjønnssykdommerKjønnsidentitet

Illustrasjon av ødelagte seksuelle følelser og forhold
UROLIG?: Å bære alvorlige tanker helt alene, er ikke bra for deg. Prøv å snakk med noen du stoler på, hvis du er bekymret. (Illustrasjon: ung.no)

Stengt

SexKjønnssykdommerKjønnsidentitet

Spørsmål og svar

Fikk du svar på det du lurte på?