Hva er samtykke til sex?

Å gi samtykke betyr å si ja, enten med ord eller med kroppsspråk. Du kan få samtykke til å kose, kysse, ta på, fingre, runke, ha sex eller andre ting.

Sist oppdatert: 16.11.2022 Av: Utarbeidet i samarbeid med Helsedirektoratet

Illustrasjon av et samtykkeskjema for sex: "Skal vi ha sex? Ja? Nei?"
JA ELLER NEI? Sex skal alltid være frivillig. Derfor kan et samtykke når som helst kan trekkes tilbake, også mens dere holder på. Illustrasjon: ung.no

Har dere begge lyst og samtykker til sex? Er dere sikre på at ingen av dere føler at dere må si ja til noe dere egentlig ikke har lyst til?

Hvis en av dere eller begge er under 16 år, er det i tillegg tre ting til som må være på plass før dere kan være intime eller ha sex sammen.

  • Dere må være omtrent like gamle.
  • Dere må ha kommet omtrent like langt i puberteten.
  • Dere må være omtrent like modne i tankene.

Hva er sex?

Sex betyr forskjellige ting fra person til person. Sex mellom to gutter, to jenter eller en jente og en gutt kan for eksempel se ganske forskjellig ut. Derfor er det litt vanskelig å definere akkurat hvor grensen for sex går.

Du kan få ja, og så nei

Samtykke kan bare gis av en som har lyst til å gjøre det de samtykker til. Hvis du tvinger noen til samtykke, gjelder ikke samtykket.

Et samtykke kan trekkes tilbake når som helst, både med ord og med kroppsspråk. Da må du slutte med en gang.

Hvordan ser samtykke ut?

Å gi samtykke med kroppsspråk kan skje på flere måter.

Den andre personen kan ta hånden din mot steder de liker å bli tatt på eller ta på deg på en spørrende måte, for å finne ut hva du samtykker til.

Et annet eksempel er at personen gir deg et kondom mens dere tar på hverandre. Det kan tyde på at de gir deg samtykke til sex, men bare hvis dere bruker kondomet.

Vanskelig å forstå?

Hvis du lytter til den andres kroppsspråk, kan du ofte finne ut hva de har lyst til og hvor grensen deres går uten å bruke så mange ord. Men sånn er det ikke alltid.

Noen ganger kan det nemlig oppstå misforståelser, eller du blir usikker på hva den andre egentlig har lyst til.

Ja med ord, nei med kroppsspråk

Hva skal du gjøre hvis den andre kysser tilbake, men dytter vekk hånda di hvis du prøver å åpne beltet? Kanskje personen prøver å ha sex, men er full og «forsvinner» innimellom?

Noen blir i tvil om hva som er greit å gjøre hvis de tror at kroppsspråket er seksuelt, men personen sier «nei».

Ikke ha sex med en som sover

Hvis du er i tvil om hva kroppsspråket betyr, må du be om et tydelig svar. Hvis personen ikke kan gi deg et tydelig svar fordi de sover, er bevisstløs, trøtt eller rusa, regnes dette som et nei.

Dette gjelder også hvis personen var våken og ga samtykke for litt siden.

Hvis du har sex med, tar på puppene, fingrer, runker eller beføler en som enten sier nei, viser at hen ikke har lyst eller er for trøtt eller rusa til å svare, kan du bli anmeldt for overgrep. Hvis du er over 15 år kan du bli dømt for overgrep.

Dette gjelder uansett hvor gammel den andre er. Å presse andre til å gjøre noe seksuelt over nett, eller vise seksuelle bilder av seg selv til noen som ikke har bedt om det, er også ulovlig.

Vanlig å få nei

Husk at det er helt vanlig at andre setter grenser for kroppen sin, uansett hvilket kjønn de er og hvilken grunn de har. Nesten alle som har lyst til å ha sex får nei av og til.

Det kan selvfølgelig hende at den som sier nei ikke er interessert i deg. Men det er også helt vanlig å ikke ville ha sex eller være intim med noen man liker, er forelsket i og selv om man er kjærester.

Dette handler rett og slett om at man har forskjellige behov når det kommer til intimitet og sex. Det er ikke alltid begge har lyst eller orker samtidig.

Har du gjort noe seksuelt som du egentlig ikke hadde lyst til?

Stengt

SexKjønnssykdommerKjønnsidentitet
Illustrasjon av et samtykkeskjema for sex: "Skal vi ha sex? Ja? Nei?"
JA ELLER NEI? Sex skal alltid være frivillig. Derfor kan et samtykke når som helst kan trekkes tilbake, også mens dere holder på. Illustrasjon: ung.no

Har du gjort noe seksuelt som du egentlig ikke hadde lyst til?

Stengt

SexKjønnssykdommerKjønnsidentitet

Spørsmål og svar

Fikk du svar på det du lurte på?