Redd for å gjøre ei jente gravid?

Det skal veldig lite sæd til for å gjøre ei jente gravid. Én sædcelle er nok, og det kommer mange tusen ved en utløsning.

Sist oppdatert: 25.05.2022 Av: Redaksjonen, ung.no

Illustrasjon av en ung gutt som er redd for å gjøre jenta gravid
UNNGÅ: Er du redd for å gjøre ei jente gravid, må du bruke kondom eller jenta bruke annen prevensjon. Illustrasjon: ung.no

Var du bare såvidt inni ei jente med penisen? Hoppet du av i svingen? Mange tror det ikke er noe problem hvis du bare så vidt er inni ei jente med penisen eller at du ikke kommer inni henne.

Tro om igjen. Hvis du ikke bruker kondom og jenta heller ikke bruker annen prevensjon, kan dere bli gravide.

Det kan komme sæd før utløsningen

Alle ubeskyttede samleier kan føre til graviditet, uansett om penis bare så vidt er inni skjeden eller at du hopper av i svingen (trekker deg ut rett før du kommer).

Muligheten er selvfølgelig mye større om du får utløsning inni jenta, men det kan komme ut litt sæd fra penisen før selve utløsningen (precum). Det kan være nok til at du gjør ei jente gravid. Ingen av dere trenger å legge merke til at dette skjer.

Kondomet kan sprekke eller gli av

Bruk alltid kondom, da er dere best beskytta. Både mot graviditet og kjønnssykdommer. Men pass på at kondomet er helt og sitter godt på. Hvis ikke er det fare for at sædceller har kommet inn i jenta, og hun kan bli gravid.

Sæd på fingrene

Ei jente kan også bli gravid uten at penis er inne i skjeden i det hele tatt. Det kan skje hvis du får utløsning rett utenfor skjedeåpningen og sæden kommer inn i skjeden til jenta. Det kan skje ved at du eller jenta har helt fersk sæd på fingrene og tar fingrene inn i skjeden hennes.

Sjansen for at ei jente blir gravid av dette er veldig liten, men det er mulig fordi sædceller kan overleve inne i skjeden i opp til 9 døgn (hos de fleste i 3-5 døgn).

Sædkvaliteten blir raskt dårligere i kontakt med luft og lavere temperatur enn kroppstemperatur (ca. 37 grader). Forskerne tror sædceller kan overleve utenfor kroppen i rundt 30–60 minutter.

Angrepille

Hvis dere har hatt ubeskyttet samleie, kondomet sprakk eller at jenta har glemt en p-pille eller annen prevensjon, kan jenta ta nødprevensjon, eller angrepille.

Nødprevensjon får dere kjøpt på apotek, bensinstasjon og i enkelte matvarebutikker. Det koster mellom 200 og 300 kroner. Pilla må tas så raskt som mulig etter samleiet, helst innen 12 og senest innen 72 timer etter.

Effekten er bedre jo tidligere tabletten tas etter samleiet. Pillen skal hindre en eggløsning. Det finnes også en annen nødprevensjon som kan tas til og med 5 døgn etter ubeskyttet samleie.

Tør verken du eller jenta å kjøpe angrepille på apoteket eller ikke får tak i penger til det? Da kan dere gå til helsesykepleier på skolen eller på helsestasjon for ungdom for å høre om jenta kan få angrepille der. Husk at både helsesykepleier og de på apoteket har taushetsplikt.

For sent med angrepille?

Jenta bør ta en graviditetstest ca. tre uker etter at dere lå sammen. Graviditetstesten måler hormoner som produseres i kroppen når ei jente er gravid.

Det er ingen grunn til å ta en test før det har gått minst to uker etter samleiet. De er fordi kroppen hennes kanskje ikke har laget nok hormoner til å kunne gi et positivt resultat. Dere kan også vente og se om mensen kommer som den skal. Hvis hun får en vanlig mens til tiden, har hun ikke blitt gravid.

Det første tegnet på at ei jente er gravid er at mensen ikke kommer når den skal. Andre graviditetstegn er:

  • tretthet
  • kvalme
  • ømme bryster
  • murring/smerter i magen (som ligner menssmerter)

De samme symptomene kan hun også ha når hun er i ferd med å få mensen. Enkelte opplever ingen eller lite tegn på at de er gravide. Symptomene kommer som regel rundt to til fem uker etter at dere har hatt ubeskyttet samleie, eller litt etter at mensen ikke har kommet som den skal.

Viser en graviditetstest at dere er gravide, må dere ta kontakt med helsestasjon for ungdom, fastlege eller helsesykepleier på skolen. De har taushetsplikt, er gode å snakke med dere og vil hjelpe dere videre.

Fakta

Ta ansvar og bruk kondom. Snakk med jenta om annen trygg prevensjon, så slipper dere å bekymre dere for å bli gravide.

Åpen

Graviditet
Illustrasjon av en ung gutt som er redd for å gjøre jenta gravid
UNNGÅ: Er du redd for å gjøre ei jente gravid, må du bruke kondom eller jenta bruke annen prevensjon. Illustrasjon: ung.no

Fakta

Ta ansvar og bruk kondom. Snakk med jenta om annen trygg prevensjon, så slipper dere å bekymre dere for å bli gravide.

Åpen

Graviditet

Spørsmål og svar

Fikk du svar på det du lurte på?
Temasider