Når kåtheten plutselig forsvinner

Sliter du med å få kroppen din til å fungere som forventet når du er kåt? Les om hva årsaken kan være og hva kan du gjøre.

Sist oppdatert: 09.11.2020 Av: sexologisk rådgiver i samarbeid med ung.no

Illustrasjon av en slapp penis som ikke reagerer når gutten blir kåt
PSYKISK: Det er sjelden en fysisk årsak til at kroppen ikke reagerer som den skal når man er kåt. Illustrasjon: ung.no

Det er lett å tenke at det er noe alvorlig galt med deg hvis du er kjempekåt og har lyst på sex, og så svikter kroppen helt. Ereksjonen kommer ikke eller forsvinner akkurat når det gjelder. Lubrikasjonen (våtheten i skjeden som kommer når ei jente blir kåt) kommer ikke, eller plutselig blir skjeden kjempetørr. Orgasme blir plutselig helt umulig.

"Alle" opplever det

De fleste opplever dette i løpet av livet. Enten en gang i blant eller flere ganger over en periode. Det er sjelden at det er noe fysisk galt.

Det kan være flere grunner til at det skjer, men for de fleste handler det om nervøsitet eller stress den første gangen det skjer.

Hvorfor skjer det ikke noe?

Det kan være flere grunner til at kroppen ikke reagerer som den skal:

  • Stress og nervøsitet
  • Dårlig form eller sykdom
  • Overtenning
  • Rusmidler
  • Prestasjonsangst

Stress og nervøsitet

Blir du nervøs eller stressa i situasjonen, produserer kroppen din stresshormoner. Disse stresshormonene begrenser den seksuelle evnen og hvordan kroppen reagerer. Vi kan rett og slett si at de overtar styringen av kroppen din.

Når du er nervøs for noe eller er stresset, går kroppen i en slags alarmberedskap. Den gjør seg klar til å ”flykte eller fighte” fra det du er nervøs for eller stresset over. Det gjør at at hjernen ”omdirigerer” blodet til armer, bein og hodet, i stedet for å la det være i underlivet. Og det er jo der det trengs for å opprettholde ereksjon av penis eller klitoris, og sørge for at skjeden blir våt og klar for samleie.

Dårlig form eller sykdom

Andre årsaker kan for eksempel være at du er i dårlig form, på vei til å bli syk eller du er svekket av andre grunner. Da vil ikke kroppen være i stand til å fungere så godt som den egentlig kan. Kroppen bruker energien sin på å gjøre deg frisk eller i bedre form, og dermed er det kanskje rett og slett ikke nok energi igjen til å også fungere seksuelt.

Overtenning

Noen kan også bli overtent. Du blir så kåt og så opptatt av å ha deilig sex at kroppen nærmest ”låser seg”. Da klarer du ikke å fungere slik du så veldig gjerne vil.

Noen opplever ved overtenning at ereksjonen i penis eller klitoris blir så hard at det nærmest gjør vondt. Dette er ikke farlig så lenge ereksjonen går tilbake og smertene forsvinner etter orgasmen.

Rusmidler

Rusmidler og alkohol er også en hyppig årsak til at dette skjer. Når du er ruset eller alkoholpåvirket, kan viljen og motet bli større, men evnen blir vesentlig dårligere fordi muskler og nervesystemet er sløvet ned.

Prestasjonsangst

For noen er én dårlig opplevelse nok til at de begynner å utvikle prestasjonsangst. Hvis du opplever at du ikke får den seksuelle responsen fra kroppen som forventet (f. eks. at du mister ereksjon eller skjeden er tørr når du skal ha samleie), kan det gi deg en følelse av at du ikke har kontroll over kroppen din og at den svikter.

Og når kroppen din plutselig svikter, kan det fort bli et problem. Du blir veldig bevisst på at ereksjonen eller lubrikasjonen ikke kommer, eller kan forsvinne. Da begynner du å stresse for at det ikke skal skje igjen neste gang.

Så i stedet for å la kåtheten styre og være i følelsene dine, begynner du å tenke og stresse, og blir redd for å svikte igjen. Da blir resultatet at stresset overtar styringen, og det går ut over ereksjonen eller lubrikasjonen.

Slik kan du bli kvitt problemet

Hvis problemet varer lenge, er det viktig at du forsøker å komme ut av den onde sirkelen. Det viktigste er å ikke stresse for mye med det, men at du jobber med å få tryggheten tilbake i sexen din.

Er du i et parforhold, så prøv å kjenne etter og ha fokus på hvor deilig det er når dere "bare" koser sammen. Ikke legg press på deg selv om at du må prestere og ha samleie. Mange overser eller undervurderer hvor viktig nærhet og intimitet er i parforholdet, og oppdager at de kan klare lange perioder uten samleie så lenge de klarer å bevare nærhet, flørt og intimitet i forholdet.

Det er uansett veldig viktig at du ikke maser på deg selv eller at partneren din maser på at du må få det til. Alt som kan minne om press til å prestere sex, enten fra deg selv eller en partner, må fjernes.

Husk at problemet handler om tankene dine, stresset ditt, og ikke om kroppen din sin evne til å fungere seksuelt.

Noen råd til deg

Forsøk å slappe av. Kroppslig seksuell respons; ereksjon, lubrikasjon, orgasme, ejakulasjon og lyst kan ikke presses fram, men må slippes til. Etter hvert som du klarer å slappe mer av, vil dette gå seg til.

Det kan være en god ide å bli kjent med kroppen din på nytt. Finn områder på kroppen som kan gi deg litt ”ekstra” (erogene soner), f. eks. brystvortene, øreflippene, området rundt anus, pungen, innsiden av lårene, egentlig hvor som helst. Når du finner dem, kan stimulering av disse områdene hjelpe deg til å oppnå mer lyst og bedre respons fra kroppen når du har sex.

Forsøk også å få tak i dine seksuelle fantasier. Hva gjør deg kåt? Du kan lage dine egne bilder, situasjoner eller "filmer" i hodet, som du kan bruke når du har sex. I stedet for å slippe til tanken på at du MÅ få det til, så kan du heller leve deg inn i en fantasi eller tenke på noe du synes er sexy.

Om du ikke har noen spesielle fantasier, kan det å rette fokuset mot partner være til hjelp. Legg merke til partners kåthet og kjenn hvor godt det er å berøre og stimulere andre. Du kan gjøre mye godt for partneren din selv om kroppen din ikke spiller på lag akkurat da. Hvis partneren din blir tilfredsstilt, og kanskje til og med får orgasme, kan det også føles lettere for deg å komme på banen etterpå.

Snakk om det.

For mange hjelper det å være åpen om det som kan skje før de starter å ha sex. Fortell partneren din at du har problemer med dette, og at du er redd for at dette skal skje eller at du er veldig stressa.

Med en gang du har delt dette stressmomentet, forsvinner litt av presset du legger på deg selv. Da er det er større sjanse for at du klarer å slappe nok av til at det ikke skjer. Det kan også være fint å si det til den andre for at ikke partneren skal føle at det er hans/hennes skyld på noe vis.

Hvis disse rådene ikke hjelper, kan det være lurt å oppsøke noen du kan snakke med. Slike problemer kan over tid øke stresset og føre deg inn i en ond sirkel som du må ha hjelp til å komme ut av. På helsestasjon for ungdom kan du snakke med både helsesykepleier og lege som kan hjelpe deg.

Fakta

Det kan være flere grunner til at kroppen ikke reagerer som den skal:

  • Stress og nervøsitet
  • Dårlig form eller sykdom
  • Overtenning
  • Rusmidler
  • Prestasjonsangst

Åpen

SexKjønnssykdommerKjønnsidentitet
Illustrasjon av en slapp penis som ikke reagerer når gutten blir kåt
PSYKISK: Det er sjelden en fysisk årsak til at kroppen ikke reagerer som den skal når man er kåt. Illustrasjon: ung.no

Fakta

Det kan være flere grunner til at kroppen ikke reagerer som den skal:

  • Stress og nervøsitet
  • Dårlig form eller sykdom
  • Overtenning
  • Rusmidler
  • Prestasjonsangst

Åpen

SexKjønnssykdommerKjønnsidentitet

Spørsmål og svar

Fikk du svar på det du lurte på?
Temasider