Har du opplevd en abort?

Tiden etter en abort vil oppleves forskjellig, og kan bli annerledes enn du hadde tenkt deg.

Sist oppdatert: 29.06.2023 Av: Amathea, i samarbeid med redaksjonen, ung.no

""
REAKSJON: Det er ikke uvanlig at det kan komme mange følelser samtidig etter å ha opplevd en abort. (Foto: Pexels/Keira Burton)

Å kjenne på følelser som lettelse, sinne, skyld, anger, tristhet og sorg, er ikke uvanlig etter en abort. Dette uavhengig om du har tatt abort frivillig eller om det har skjedd ufrivillig.

Følelsene kan komme med en gang eller etter lengre tid. Det er heller ikke uvanlig at forskjellige følelser kan komme på samme tid, noe som kan oppleves som forvirrende

Stengt

Graviditet

Ulike reaksjoner

I tillegg til å oppleve mange forskjellige følelser samtidig, kan du også føle deg usikker og ha en opplevelse av tap. Kanskje opplever du at det påvirker deg både fysisk og psykisk.

En abort kan også påvirke ditt forhold til kjæresten/barnefaren og forholdet til familien din.

Ikke alle opplever en abort som vanskelig, og dette kan være like vanlig som andre reaksjoner og følelser.

Trenger du noen å snakke med?

Mange opplever det som godt og viktig å ha noen å prate med i etterkant for å få svar på spørsmål, sortere tanker og bearbeide opplevelsen.

Det kan være til hjelp for å forstå sine egne reaksjoner eller følelser i ettertid av en abort som kan være viktig for bearbeidelse av opplevelsen og tiden fremover.

Ønsker du en samtale med en nøytral fagperson kan du ta kontakt med Amathea, helsesykepleier på skolen eller studiested, helsestasjon for ungdom, fastlegen din eller jordmor i kommunen. For andre kan partner, venner eller familie være en god samtalepartner.

""
REAKSJON: Det er ikke uvanlig at det kan komme mange følelser samtidig etter å ha opplevd en abort. (Foto: Pexels/Keira Burton)

Stengt

Graviditet

Spørsmål og svar

Fikk du svar på det du lurte på?
Temasider